Industriarbetarnas tidning

Staten ger företag bidrag även vid uppsägningar

25 mars, 2020

Skrivet av

Företag som säger upp personal har rätt att få statligt stöd enligt reglerna om korttidspermittering. Något som upprör IF Metall.

– Själva poängen med korttidsarbete är att företagen inte ska behöva säga upp, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Coronakrisen har medfört att regeringen tidigarelagt möjligheten att korttidspermittera personal, som innebär att anställda går ner i arbetstid samtidigt som staten går in och tar upp till hälften av arbetsgivarens lönekostnad.

Både arbetsgivare och fackförbund har lovordat regeringens initiativ och särskilt lyft fram att personal inte behöver sägas upp trots det tuffare ekonomiska läget. Men det finns inget villkor om att företag inte samtidigt får säga upp personal.

– Det här innebär att företag kan använda sig av korttidspermittering och samtidigt varsla om uppsägningar. Det är kontraproduktivt och tar bort syftet med korttidsarbete, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Fordonsjättarna Scania, AB Volvo och Volvo cars har redan kommit överens med facken om korttidsavtal, som berör tusentals anställda. Enligt regelverket kan bolagen alltså välja att säga upp delar av sin personal och få upp till hälften av uppsägningslönen betald av staten.

– Jag är rädd för att företag träffar avtal om korttidspermittering och sedan varslar om uppsägning, säger Veli-Pekka Säikkälä.

– Det här är en rejäl miss i ett övrigt väldigt bra och generöst system, säger han.

IF Metall har påtalat detta till regeringen utan resultat.

– Hela syftet med systemet är att arbetsgivarna ska välja att inte säga upp, nu är jag rädd att det incitamentet försvagas, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Möjligheten för arbetsgivarna att få bidrag vid uppsägningar gäller fram till årsskiftet.

Per Widolf är förhandlingschef hos Industriarbetsgivarna, arbetsgivarorganisation för runt 1 000 företag med 90 000 anställda i basindustri som pappersbruk, stålindustri och gruvor.

Är du förvånad över att företag kan få statligt stöd vid uppsägningar?

– Jag har slutat att bli förvånad. Det händer saker varje dag, timme för timme, säger han.

Han framhåller att möjligheten att få stöd vid uppsägningar inte fanns i de krisavtal som kom till efter finanskrisen 2008-2009 och inte heller i utredaren Anders Ferbes förslag till korttidspermittering.

– De signaler jag får från basindustrin är att många överväger korttidsarbete. Överlag vill man behålla sin personal under en tillfällig svacka och slippa säga upp. Man tänker naturligtvis på den framtida kompetensen, säger Per Widolf.

Han påpekar dock att en effekt av reglerna kan vara att om företag trots allt måste säga upp kan fler få behålla jobbet tack vare det här stödet.

”Inga vinstutdelningar under krisen. Ok?”

En kommentar till “Staten ger företag bidrag även vid uppsägningar

  • Fullständigt vansinne att inte tydligare reglera kravet på företag att för att erhålla detta stöd och möjlighet att bibehålla anställda så förutsätts inga varsel inom den överenskomna perioden . Borde även ha kunnat kompletterats med krav på ”extra” kompetensutbildning för anställda som omfattas av kortidsarbetet och som då skulle kunna finansierats inom ramen för det redan avsatta medlen innan man lokalt sluter ett korttidsavtal .
    Som det är nu ges företag möjlighet att utnyttja denna statliga insats med begränsad ekonomisk egeninsats och som i slutändan ändå riskerar att inte rädda jobben eller stärka den anställdes position .

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

Trots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

SKF-facket befarar varsel

SKF-facket befarar varsel

SKF delar hellre ut pengar till aktieägarna än att söka statligt stöd till permitteringar. Nu väntar varsel om uppsägningar, befarar facket.

Så kan las ändras – detta säger parterna

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

Avtal på plats för korttidsarbete för bemannings­anställda

Nu kan även bemanningsanställda få stöd vid korttidsarbete. IF Metall och övriga facken inom LO har kommit överens med motparten om ett centralt avtal.

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

När fordonsjättar som Volvo Cars, Scania och AB Volvo stoppar produktionen berörs uppåt hundra tusen anställda runtom i landet. 

GS sluter avtal om korttidsarbete

GS sluter avtal om korttidsarbete

På onsdagen slöt GS ett central avtal om korttidsarbete med motparterna inom industrin. ”Vi betraktar det här som en tillfällig åtgärd”, säger GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

IF Metall tecknar flera avtal om korttidsarbete

IF Metall tecknar flera avtal om korttidsarbete

IF Metall har anpassat flera avtal för att regeringens nya förslag om korttidsarbete ska kunna tecknas. Och fler branscher ges nu möjlighet till korttidsarbete.

Strulet med omställningsstudie­stödet: ”Förtroendet för staten riskerar att skadas”

Strulet med omställningsstudie­stödet: ”Förtroendet för staten riskerar att skadas”

Det här måste lösas så fort som möjligt, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

Korttids­stödet räddade 40 000 jobb

Korttids­stödet räddade 40 000 jobb

Så lätt att glömma, att ta något för givet. Så lätt att tro att det som gäller idag alltid har funnits där. Som korttidsstödet. Testet kom under pandemin, 40 000 jobb räddades enligt en utvärdering.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.