Företag som säger upp personal har rätt att få statligt stöd enligt reglerna om korttidspermittering. Något som upprör IF Metall.
– Själva poängen med korttidsarbete är att företagen inte ska behöva säga upp, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.
Coronakrisen har medfört att regeringen tidigarelagt möjligheten att korttidspermittera personal, som innebär att anställda går ner i arbetstid samtidigt som staten går in och tar upp till hälften av arbetsgivarens lönekostnad.
Både arbetsgivare och fackförbund har lovordat regeringens initiativ och särskilt lyft fram att personal inte behöver sägas upp trots det tuffare ekonomiska läget. Men det finns inget villkor om att företag inte samtidigt får säga upp personal.
– Det här innebär att företag kan använda sig av korttidspermittering och samtidigt varsla om uppsägningar. Det är kontraproduktivt och tar bort syftet med korttidsarbete, säger Veli-Pekka Säikkälä.
Fordonsjättarna Scania, AB Volvo och Volvo cars har redan kommit överens med facken om korttidsavtal, som berör tusentals anställda. Enligt regelverket kan bolagen alltså välja att säga upp delar av sin personal och få upp till hälften av uppsägningslönen betald av staten.
– Jag är rädd för att företag träffar avtal om korttidspermittering och sedan varslar om uppsägning, säger Veli-Pekka Säikkälä.
– Det här är en rejäl miss i ett övrigt väldigt bra och generöst system, säger han.
IF Metall har påtalat detta till regeringen utan resultat.
– Hela syftet med systemet är att arbetsgivarna ska välja att inte säga upp, nu är jag rädd att det incitamentet försvagas, säger Veli-Pekka Säikkälä.
Möjligheten för arbetsgivarna att få bidrag vid uppsägningar gäller fram till årsskiftet.
Per Widolf är förhandlingschef hos Industriarbetsgivarna, arbetsgivarorganisation för runt 1 000 företag med 90 000 anställda i basindustri som pappersbruk, stålindustri och gruvor.
Är du förvånad över att företag kan få statligt stöd vid uppsägningar?
– Jag har slutat att bli förvånad. Det händer saker varje dag, timme för timme, säger han.
Han framhåller att möjligheten att få stöd vid uppsägningar inte fanns i de krisavtal som kom till efter finanskrisen 2008-2009 och inte heller i utredaren Anders Ferbes förslag till korttidspermittering.
– De signaler jag får från basindustrin är att många överväger korttidsarbete. Överlag vill man behålla sin personal under en tillfällig svacka och slippa säga upp. Man tänker naturligtvis på den framtida kompetensen, säger Per Widolf.
Han påpekar dock att en effekt av reglerna kan vara att om företag trots allt måste säga upp kan fler få behålla jobbet tack vare det här stödet.
”Inga vinstutdelningar under krisen. Ok?”
Fullständigt vansinne att inte tydligare reglera kravet på företag att för att erhålla detta stöd och möjlighet att bibehålla anställda så förutsätts inga varsel inom den överenskomna perioden . Borde även ha kunnat kompletterats med krav på ”extra” kompetensutbildning för anställda som omfattas av kortidsarbetet och som då skulle kunna finansierats inom ramen för det redan avsatta medlen innan man lokalt sluter ett korttidsavtal .
Som det är nu ges företag möjlighet att utnyttja denna statliga insats med begränsad ekonomisk egeninsats och som i slutändan ändå riskerar att inte rädda jobben eller stärka den anställdes position .