Industriarbetarnas tidning

AB Volvo stänger fabriken i Tuve

17 mars, 2020

Skrivet av

Volvo Lastvagnar stänger fabriken i Tuve i Göteborg på måndag och 15 dagar framåt.

– Det är konsekvens av att våra anläggningar i Frankrike och en fabrik Gent stannar idag, säger Claes Elisasson, presschef på AB Volvo.

–  Alla produktionssajter är beroende av varandra, säger Claes Eliasson.

Enligt AB Volvo stänger fabriken i Tuve i 15 dagar till att börja med. Ännu vet man inte hur övriga fabriker i Sverige påverkas. Totalt har bolaget 25 000 anställda i Sverige. Hytterna tillverkas på en fabrik i Umeå, växellådorna i Köping och motorerna i Skövde.

–  Vi gör en kartläggning nu hur de påverkas, säger Claes Eliasson.

Kommer de anställda att omfattas av de nya reglerna om korttidsarbete?

–  Det jag kan säga är att vi kommer att följa de lokala regelverket kring betalning för våra anställda, säger Claes Eliasson.

Totalt ungefär 1 500 personer som jobbar i Tuve, varav 1 100 IF Metallare.

Mats Olsson, som jobbar med logistik, säger att de anställda samlades, och en chef läste upp ett meddelande om att fabriken stängde från och med måndag.

– Det blev alldeles tyst. Vi samlades på vår avdelning sedan och pratade om det.

Bland annat fanns det oro för vad som skulle hända med de inhyrda. De anställda har inte fått så mycket information vad som händer nu, men det är sagt att det ska komma mer på fredag.

– Det är klart att folk är oroliga, det känner man ju själv.

Exakt hur lösningen kommer att se ut med lön under tiden som fabriken är stängd vet han inte än, men han tror att det kommer en lösning.

Stängningen i Tuve kommer sannolikt påverka AB Volvos produktion av lastbilshytter i Umeå där drygt 1 200 IF Metallare arbetar, enligt Gunnar Pettersson, vice ordförande på IF Metall-klubben.

– Det finns inte så stor anledning för oss att tillverka hytter om vi inte har någonstans att skicka dem, säger han.

– Exakt vilka konsekvenser det blir här vet vi inte. Vi kommer att sätta oss i förhandlingar med företag och diskutera lösningar, säger Gunnar Pettersson.

Också AB Volvos växellådstillverkning i Köping drabbas av att Göteborgsfabriken stänger. Totalt jobbar drygt 1 100 IF Metallare på fabriken i Köping. IF Metalls klubbordförande Leif Eriksson:

– Vi kommer att påverkas men vi vet inte hur mycket. Vi väntar på att företag ska komma tillbaka till oss. Nu gäller det också att tolka regeringens olika krispaket för att se vad vi kan gå vidare med, säger han.

Inkomsten kan bli lägre – men inte lönen

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Hur var det med hedern och samvetet när kris­stödet söktes”

”Hur var det med hedern och samvetet när kris­stödet söktes”

Om du skickar in en ansökan om a-kassa måste du på heder och samvete intyga att du verkligen är arbetslös. Precis som företag som söker krisstöd intygar att de är i en djup ekonomisk kris, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist.

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

Jag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

Ännu inget större tapp i produktionen

Ännu inget större tapp i produktionen

Än så länge märks inga eller få störningar på de största svenska industriföretagen. Men läget kan förändras snabbt. ”Om någon hostar här inne kan andra bli förbannade”, säger Glenn Bergström.

Bonusmiljonerna berör inte bara några chefer

Bonusmiljonerna berör inte bara några chefer

117 miljoner kronor extra till Volvocheferna. En liten del av helheten, men en stor fråga för ett företag som vill gå i takt med tiden, skriver Harald Gatu.

”Klokt och moget av Volvo”

”Klokt och moget av Volvo”

AB Volvo drar tillbaka aktieutdelningen. Ett moget och klokt beslut av ägarna, tycker facket.

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Smittskydd i fokus när Volvo drar igång igen

Smittskydd i fokus när Volvo drar igång igen

Svensk fordonsindustri startar upp sin produktion i mindre skala. På Volvo powertrain i Köping har montörer som varit permitterade i fyra veckor börjat komma tillbaka till jobbet.

Bemannings­anställda: Önskar vi hade samma villkor

Bemannings­anställda: Önskar vi hade samma villkor

Bemanningsanställda rök först när Volvo stängde. När produktionen drar igång igen står de sist i kön för att få tillbaka jobben. Än så länge är Joel Gustafsson och Mikael Olsson utan arbete.

”Det är bara att börja röjningsarbetet”

”Det är bara att börja röjningsarbetet”

”Löntagarmakt, demokratisk planering och jämlikhet. Det som nu behövs, akut och för framtiden, är varken nya eller märkvärdiga idéer.” Volvoarbetaren Lars Henriksson skriver om vägen framåt efter coronakrisen.

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

Nu stänger stora delar av industri-Sverige

När fordonsjättar som Volvo Cars, Scania och AB Volvo stoppar produktionen berörs uppåt hundra tusen anställda runtom i landet. 

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.