”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Långa promenader med hunden Gismo har varit läkande. Förr kunde Gismo springa bredvid under långlöprundorna. Nu är han för gammal för att hänga med. Foto: Lisa Arfwidson

Ångesten tog över Tommys liv

Leva med diagnos Människor är olika, och det är bra, har Volvoarbetaren  alltid tyckt. Ändå tvekade han att berätta varför han hela livet känt sig annorlunda.

Psykisk ohälsa

Tre av fyra har erfarenhet av psykisk ohälsa hos sig själv eller någon i ens närhet, enligt organisationen Hjärnkoll.

Bipolär Sjukdom

… innebär att du pendlar mellan depression och maniska tillstånd, då du känner dig överdrivet upprymd och energisk.

ADHD

En funktionsnedsättning som kan göra det svårt att koncentrera sig och kontrollera impulser.

Tommys tips om du mår dåligt

1. Sök hjälp.
2. Var öppen. Vi måste avstigmatisera psykisk ohälsa. Omgivningen kommer att ha större förståelse för dig om du berättar.
3. Lär dig allt om din sjukdom.
4. Hitta strategier och håll dig till en plan som passar dig. Sömn, mat, fysisk träning, undvika stress, vara måttlig med alkohol.

Om du mår dåligt:

Kontakta i första hand vårdcentralen eller en psykiatrisk mottagning. Ring 112 om situationen känns outhärdlig eller om du har tankar på att ta ditt liv.

Det här är en av de vanliga dagarna. Tommy stegar över parkeringen mot Volvo Olofströms övre fabrik. Snurrar genom grindarna, vinkar till vakten, klappar någon han möter på axeln och skojar lite. Genom korridoren med de nya omklädningsrummen, nedför trappan, in i fabriken.

Han kryssar mellan självkörande truckar och robotar i burar, under säkerhetsskyltarna med förskolebarn som påminner de anställda om vikten av att komma hem helskinnad till familjen.

Klockan är 14 och det är skiftbyte på linjerna som gör dörrar till Volvo XC40. Tommy hälsar på alla i laget med stort leende, kvinnor och män, några unga, några lite äldre. Säkerhetsgenomgång, överlämning och så är det dags att sätta i gång.

Ett par timmar senare skickas menyer och listor fram och tillbaka i fikarummet. Torsdag på eftermiddagspasset betyder pizzakväll. De flesta skriver upp sig på pizzalistan, några väljer thaimat.

– Förutom Magnus där, han tar både pizz­a och thaimat, säger Tommy.

Magnus Wahlberg skakar på huvudet.

– Du ska veta att allt Tommy säger är inte sant.

Så skrattar de.

– Bättre gäng än det här laget får man leta efter, säger Magnus. Humorn. Att vi bryr oss om varandra.

Tommy skriver upp sig för att dela en Milano med en jobbarkompis.

Går man en trappa ner till Tommys chef Marina Eriksson har hon bilden klar för sig.

– Tommy är spelevinken på skiftet. Och han har förmåga att få med nya medlemmar i laget. Det är ingen som går tyst från detta skift.

– Vi är ett bra lag, fyller Tommy i. Man dansar inte ensam.

I morgon blir det tårta. Laget ska fira att de vunnit Volvos fototävling om hur man får energi i laget. Tommy kom på att alla skulle ställa sig på ett långt led och langa komponenter till varandra.

Så finns de andra dagarna. Chefen Marina märker det redan vid skiftbytet. Tommy håller sig i bakgrunden, är tyst. Går till sin station. Tar på sig lurarna och börjar jobba. Då vet Marina att det är dags att fråga hur han mår.

– Jag läser Tommy ganska bra.

– Ja, det gör du, säger Tommy. Det är jättebra. Jag är inte alltid på topp, det är ju så.

– När du slutar skoja, då vet man att det är någonting.

Tommy älskar att sätta ihop bra lag, men jobbar inte längre som lagledare. ”Det är skönt att lämna över till någon yngre”, säger han om jobbarkompisen Martina Björkman som nu leder lag 80 på Volvo Cars Olofström. Foto: Lisa Arfwidson
Tommys lag gör dörrarna till Volvo XC40. De skeppas sedan till Gent i Belgien där bilen sätts ihop. Foto: Lisa Arfwidson

De kom från ingenstans. Det smällde till. Det var en junikväll 2011 och Tommy var på väg längs landsvägen efter en dag på Sweden Rock. Han försvarade sig, men de var tre stycken. Senare vaknade han vid vägkanten. Pengarna och kameran var borta. Tummen bruten.

Det hade hänt så mycket svårt de senaste åren. Dagen före sin femtioårsdag ramlade han på cykeln och bröt armen. I finanskrisen 2008 förlorade vännerna jobbet en efter en. Själv var han sju personer ifrån att få gå. Olofström blev en spökstad. Barnen flyttade hemifrån, och det fanns tid att fundera över meningen med allting.

Nu var han också ett brottsoffer. Han kände skuld och ilska.

Livet blev svart. Tommy hade alltid mått bra av att röra på sig. Nu satt han stilla. I stället tog han till en annan ”medicin”: alkohol. Periodvis hade han ett okontrollerbart driv. Han tappade koll på ekonomin, äktenskapet knakade.
Femtioårskris, tänkte han.

– Det är en gåta hur jag kunde sköta jobbet så bra.

Med tiden växte sig mörkret inombords starkare. Han förstod inte, det var som om hjärnan var kidnappad. På nätterna sov han inte. Verkligheten svajade.
En dag tog demonerna över.

Ur Tommys bok Ett myteri inifrån:
Jag hade dödsångest och jag hade hallucinatione­r, kände lukt av död och hörde hjärtskärande skrik runt mig. Rum som det pratades i trots att ingen var där.

Tommy såg in i badrumsspegeln, såg sin far. Pappan som alla sa att han var så lik. Han, som Tommy hade lovat att aldrig bli som.

Han tog en whisky, tog en till, och ringde sin chef på Volvo.
När han kom till företagshälsan hade han 3,8 promille i blodet.

– Jag höll på att dö, alltså.

Nu skulle Tommy få hjälp mot supandet. Han skulle gå avvänjningsprogram och få blåsa i vakten. Och ja, det skulle bli bättre, men först skulle det bli värre. För alkoholen var aldrig grundproblemet.

”Den här historien är tillägnad alla som inte riktigt passar in i den normala vardagen, men ändå behövs”, skriver Tommy i sin bok Ett myteri inifrån. Foto: Lisa Arfwidson

Ett bra arbetslag ska bestå av olika typer, tycker Tommy. Kvinnor, män, olika åldrar och bakgrunder. Mångfald är ett ord han återkommer till.

– Jag har tränat många idrottslag, jag ser vilka som passar ihop. Alla ska ha olika egenskaper. Och man ska skratta tillsammans.

Man är ju kung. Jag har haft planer som inte går att genomföra. Jag ville bygga en tiometersbassäng utanför huset.

Två gånger har hans arbetslag vunnit Volvos mångfaldspris. Tommy har skrivit ansökan.
Engagemanget tror han kommer från uppväxten i Olofströms arbetarkvarter Vilboken. Dit kom människor från olika delar av världen för att jobba på Volvo.

– Man lärde sig lekar de hade med sig, man lärde sig deras maträtter.

När han var nio år älskade han fotboll men saknade en fotbollsplan. Han och några kompisar startade en namninsamling. Grannarna var trötta på sparkandet mot garageportarna och skrev på. Tommy lämnade listan till kommunen. Vilbokenbarnen fick sin fotbollsplan.

– Jag har alltid haft det där drivet, jag vill att saker ska hända. När någon säger, ”Tack, det var roligt att du gjorde det” – det är obetalbart.

Genom åren har han ordnat cykelmanifestationer, jobbåterträffar och fester. Han har dragit ihop bygdens cykelentusiaster och de är ett stort gäng som kör Vätternrundan varje år. Genom cyklingen har han träffat en mängd olika människor. Stött på så många spännande öden att det väckt idén att skriva en bok om det.

Ibland försvinner Tommy in i sitt musikrum för att hämta energi. Ulf Lundell
och David Bowie har varit hans livs soundtrack. Foto: Lisa Arfwidson

I behandlingen mot alkoholproblemen fick Tommy träffa en psykolog. Men allt svårt han bar med sig, den trasiga familjen han växt upp i, var inget han gick till botten med där. Han vred bort kroppen, sa att det inte var någon fara med honom.

– Jag har hört många som gör så. Bra karl reder sig själv.

Åren gick och mörkret blev djupare. Livet var som i ett töcken, han hade ingen kontroll, ibland ville han avsluta allt. Vänner försvann. Frun Majken började leta lägenhet.
Tommy förstod sig inte på alkoholen. När han mådde bra kände han inget sug. Sedan kom ångesten och han drack för att döva. Drack mycket.
Självmedicinering, kallar han det i dag.

Död pest och pina! En ängel och en djävul som sitter på varsin axel. Kämpa  … Dö  … Kämpa  … Dö!

En morgon vaknade han efter flera dagars supande. Han hörde regnet slå mot rutan. Huset var tomt: ingen hund, ingen Majken.

– Jag höll på att förlora allt. Vänner, familj, rubbet.

Han ringde psykiatrin i Sölvesborg, och den här gången började Tommy berätta. Varför nu?

– Jag hade släppt axlarna, kapitulerat. Insett: jag fixar inte detta.

Ett efter ett kom minnena tillbaka. Han mindes hur han fick hämta en full farsa på krogen. Hur mamman var deprimerad och frånvarande. Han mindes hur han alltid känt sig udda. Genom livet hade han varit rastlös, sökt kickar. Kört för fort, missbrukat droger, sex och mat. Skolbetygen hade studsat upp och ner: Höga, om något engagerade honom, annars låga. Han såg hur han kunde gå all in för något. Ungdomens häftigt uppblossande förälskelser som snabbt falnade. Impulsköpen.

Efter några månader sa psykologen:
– Det låter som om du kan vara bipolär.
Tommy fick göra en utredning och fick till slut inte en, utan två diagnoser: Bipolär sjukdom typ 2 och adhd. Världen rasade samman – på ett plan. På ett annat plan var han inte förvånad. I bilen på vägen hem satt han bredvid Majken och grät.

 

När Tommy var 26 år träffade han Majken och föll pladask. Bakom sig hade han en rad stormiga förhållande­n, nu blev livet lugnare. I dag hinner de med en lunch på Nebbebodagården före eftermiddagsskiftet. Foto: Lisa Arfwidson

I garderoben har Tommy och Majken hittat kläder där prislapparna sitter kvar. Tommy förstår att impulsköpen var en del av hans maniska skov. En gång köpte han ett helt köksmöblemang.

– Man är ju kung. Jag har haft planer som inte går att genomföra. Jag ville bygga en tiometersbassäng utanför huset.

Sedan kunde han vakna och energin var bortblåst. Han förstod inte hur han kunnat tänka de där tankarna. Mörkret tryckte ner honom.

Samtidigt med depressionen fanns adhd:n, som gjorde honom rastlös och energisk.

– Det blir en krasch. Jag slets mellan det som ville upp och det som ville ner.
Bipolariteten kan ha väckts av allt som hände Tommy i femtioårsåldern. Adhd:n har funnits så länge han kan minnas.

När han fått diagnoserna fick han medicin för båda. Det var ingen quick fix, det dröjde innan de blev rätt doserade. Därför skulle det komma fler krascher.

Nyårsafton 2016 hade han ett maniskt skov, lagade fem tjusiga rätter, drack stora mängder sprit. På nyårsdagen vaknade han på psykakuten, insåg hur förrädisk sjukdomen var. En dryg vecka senare var han tillbaka på jobbet, taggad. Han blev lagledare och jobbade hårt med att fasa ut linan för XC60. Det var högtryck i fabriken. Efter ett drygt halvår rasade han ihop. Till diagnoserna kunde han nu lägga utbrändhet.

Under sjukskrivningen gick han långa promenader med hunden. Mötte människor som inte kunde förstå att han var sjuk. Han såg ju frisk ut.

– När jag bröt armen tyckte alla synd om mig. Det som inte syns är svårare att ta på. Jag kallar det fulsjukdomar – de som sitter ovanför axlarna.

Det var svårt att prata om psykisk ohälsa och det störde honom. En dag skrev han ett långt inlägg på Facebook. Han brukade inte linda in saker, skrev han, och det tänkte han inte göra nu heller.

Jag har något som kallas bipolär sjukdom typ 2. Den yppar sig så att ingen ser solen starkare än jag men heller inte mörkret mörkare än jag.

Han skrev att han skulle kriga för att ändra bilden av psykisk ohälsa.

Den kampen får bli viktigare än att
köra fort på Vätternrundan.
Kram Tommy.

När han tryckt publicera ångrade han sig. Sedan kom reaktionerna.

Kommentarsfältet fylldes, folk ringde och messade. Som stöd, men också för att berätta om egna erfarenheter.

I dag säger han att han råder alla att vara öppna med sina sjukdomar.

– Jag har haft en lättare resa efter att jag berättade. Så många gånger jag mådde dåligt på jobbet och inte kunde säga vad det var.

Det har blivit en del varv runt Vätter­n under åren. I sommar planerar Tommy
att köra sin 22 Vätternrunda. Foto: Lisa Arfwidson

En höstkväll gick han och Majken på psykiatriveckan i Folkets hus för att höra en föreläsning om schizofreni.

Föreläsaren kom inte, och scenen stod tom. Tommy fick en ingivelse – det var väl adhd:n, säger han. Han gick upp på scen. Så började han prata, utan manus, om barndomen, de sena dia­gnoserna, sjukskrivningen.

Applåderna var långa. Imponerande, starkt, fick han höra. Du borde skriva en bok, sa någon.

Det hade han ju faktiskt tänkt göra – om cykling. Nu fick det bli en annan berättelse.
Vem som helst får göra det, utom du!” Arbetsledaren pekar på Tommy när han ber om en frivillig till ett uppdrag. Alla vet att Tommy gärna ställer upp när något behöver göras. De flesta vet också att det lätt blir för mycket. Nu säger arbetskamraterna åt honom att ta det lugnt. Han har slutat som lagledare.

Tommys chef Marina Eriksson säger att hon lärt sig mycket av att jobba med Tommy. Hon har fått läsa på om diagnoserna. Nu tycker hon mest att de är en fördel.

– Han tänker utanför boxen, tänker hela tiden på nästa grej.

Hon har också lärt sig en del om att sätta gränser. Som ny chef begärde hon att Tommy skulle blåsa i alkomätare varje måndag, och krävde förstadagsintyg när han var sjuk.

– Även om jag tycker jätte­mycket om Tommy måste jag ha regler för honom som för alla andra, säger hon.

– Hon är väldigt tuff och rättvis. Hon kan mig och det är bra, säger Tommy.

Om jag slutar medicinera, dricker för mycket alkohol, jobbar för mycket – allting som blir för mycket kan utlösa skov.

Tommy började skriva sin bok och fick återigen gräva i det förflutna. Först blev det en lång redogörelse av händelser. Sedan sa en jobbarkompis att han borde borra djupare i hur det verkligen kändes. Han gjorde omtag, insåg att han behövde gå in i det svarta också.

– Annars kan jag lika gärna skriva om tulpanodlingar i Amsterdam.
Ibland gjorde skrivandet så ont så att han fick gå ifrån. Han märkte att han skrev bättre när han mådde sämre, det var som terapi. I slutändan blev det ett slags testamente. Hösten 2018 kom Ett myteri inifrån ut.

Efteråt har han fått höra att boken varit till hjälp för folk, och det gör honom stolt.
– Det var ett syfte som jag inte visste att den hade.

Både adhd och bipolär sjukdom är kroniska. De går inte att bota, men de går att hålla i schack.

– Jag har en väldig respekt för dem. Om jag slutar medicinera, dricker för mycket alkohol, jobbar för mycket – allting som blir för mycket kan utlösa skov.

Därför behöver han strukturer i livet: Medicin, sömn, måttligt med alkohol.
– Och mycket träning. Jag behöver röra på mig för min adhd.
Tommy har passerat 60 och är i sitt livs form. I fjol satte han personbästa på Vätternrundan med 8:39. I vår är det dags igen.
Dagarna när han står tyst längst bak vid skiftbytet är inte så många. De djupa dalarna är borta, men också topparna. Tillvaron, säger han, är mer jämngrå.
Att vara öppen med sina diagnoser har hjälpt honom, och han hoppas att det kan hjälpa andra.
– Vi ska vara bra på alla möjliga sätt och vi ska lägga ut fina bilder på Instagram. Jag gjorde tvärtom.

Ett bra arbetslag ska innehålla många olika sorters människor. Tommy har alltid varit en i laget, och det fortsätter han med. Det är han som småsnackar, skojar med nykomlingar, ser till att alla har kul tillsammans.
Men ibland händer det att Tommy försvinner bort från snacket i fikarummet och börjar knappa ivrigt på sin telefon. Tro då inte att han är osocial. Det är den där boken om cykling som äntligen ska bli av.
– Jag kommer på något jag måste skriva ner. Jag har fått lite feeling.

 

Fotnot: DA besökte Volvo Olofström före coronautbrottet. I dag har fabriken stängts ned tillfälligt. Tommy är permitterad. På tiden han får över tränar han, vårstädar garaget och skriver på sin bok om cykling.

Skäms inte för att själen är trasig

Bipolär sjukdom

Två olika tillstånd varvas:

Mani – man känner sig överdrivet energisk, kreativ, har stort självförtroende, kan ha svårt att hindra impulser, sover mindre. Depression – all energi och lust försvinner, man känner ångest, tomhet och hopplöshet.
Däremellan kan man må bra. Sjukdomen kallades förut manodepressivitet.

Bipolär sjukdom delas in i typ 1 och typ 2, där typ 1 har kraftigare svängningar. Tommy har fått
diagnosen typ 2.

Bipolär sjukdom kan behandlas med läkemedel, ibland i kombination med psykologisk behandling.

Adhd

Attention deficit hyperactivity disorder, uppmärksamhets- och överaktivitetsstörning.

Adhd gör det svårt att koncentrera sig på saker som inte väcker ens intresse och motivation. Man kan ha svårt att sitta still.

Många med adhd upplever att de har många tankar och infall som pockar på samtidigt. Det gör det svårt att hålla fokus, få ordning på uppgifter och kontrollera impulser.

Att man inte beter sig som samhället ofta förväntar sig kan tära på självkänslan. Men det kan också vara en styrka med egenskaper som mycket energi och idérikedom.

Det är viktigt att lära sig om diagnosen för att förstå hur man fungerar. Man kan anpassa arbetet och det finns läkemedel.

Här finns hjälp

Kontakta i första hand vårdcentralen eller en psykiatrisk mottagning. Ring 112 om situationen känns outhärdlig eller om du har tankar på att ta ditt liv.

Läs mer: DA rekommenderar | Reportage


aj@da.se

1Kommentarer

Thorsten Schütte:

Jag med, med diagnoserna Asperger och ADHD, ganska liknande erfarenheter och kastades ur banan av en ganska lindrig bilolycka:
https://blogg.svenskakyrkan.se/vandravagen/2020/02/14/hela-hela-mig/

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Arbetsrätten

Öppnare las-förhandlingar ska lösa vårens LO-kaos

En rejäl omstart, mer insyn och inflytande och några röda linjer som inte får korsas – så hoppas LO läka ihop sprickan som uppstått under diskussionerna om arbetsrätten.

Industriarbetsgivarna: Vi ska inte förhandla utifrån politikernas förslag

Mer fokus på kompetens än turordning. Det hoppas Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf blir resultatet när parterna de närmaste månaderna ska förhandla om anställningsskyddet.

Så här vill utredaren ändra las

På måndagen presenterades utredningen i riksdagen. Parterna har redan tidigare uttalat sitt missnöje. Nu säger också arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att hon inte är nöjd – och hoppas att fack och arbetsgivare kan hitta en bättre lösning.

4

”Småföretagen kan inte vänta till 2022”

DEBATTFör att få fart på svensk ekonomi efter coronakrisen måste småföretagens kostnader för att säga upp personal minska redan före 2022, skriver Lise-Lotte Argulander, arbetsrättsexpert på Företagarna.

2

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

DEBATTAtt ta bort anställningstryggheten och med den yttrandefriheten, är den raka motsatsen till liberal politik, skriver sex företrädare för GS-facket.

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

2

”Vi får lätt storhetsvansinne”

Möte medLängst upp i ett hus i Kungsbacka, mellan duntäcken och frottéhanddukar, gör tre killar arbetsrätt begripligt i sin nystartade podd.

Inte nere för räkning

Sveriges mest kända skjutjärnsjournalist Janne Josefsson har provocerat och avslöjat i över 30 år. Nu berättar han om hoten, rädslan för att bli kär och hur han sagt nej till 750 000 kronor.

Det skulle va husvagn …

ArkivbildenÅret är 1956. Man hade tre veckors betald semester och den kunde gärna tillbringas på en gräsplätt under skinande sol med gasoltub, parasoll, husgeråd.

Detta gäller vid korttidsarbete

SVAR PÅ LÄSARNAS FRÅGORVad gäller vid utbildning, får man jobba mer än vad avtalet säger och hur snabbt kan korttidsarbetet blåsas av? DA har fått många frågor från er läsare – här är svaren.

Han fixade 13 miljoner till arbetskamraterna

PENSIONStålbolaget Ovako missade pensionsinbetalningar under flera år. Efter försäkringsexperten ”Lärs” detektivarbete sattes 13 miljoner kronor in på de anställdas pensionskonton.

Vem ska jobba i skogen?

Skilda världarNär gränserna stängdes för många utländska plantörer menade branschen att hela säsongen var hotad. Facket viftade bort det som ett politiskt utspel. Så vad har egentligen hänt?

Vilken blir din snabba kaffefavorit?

DA testarDet dyraste snabbkaffet är sämst. Det tycker tre skogsarbetare som provsmakat sju olika sorter i en liten koja i Hälsingland.

Gasolyckan på Aspa bruk

Han räddade sin arbetskamrat undan gasen

Thomas Sedig satt i kontrollrummet när larmen gick. I höga halter dödar svavelväte direkt. ”Men ligger någon där, då tvekar man inte. Då gör man allt för att rädda människans liv.”

1

”Vi måste samarbeta bättre”

RÄDDNINGSPLAN Aspa bruk vill knyta räddningstjänsten närmare, och utbilda anställda som kan lotsa dem inne på bruket om en olycka inträffar igen.

Textilia

Tvingades betala 10 000 för visstidskontrakt

En mellanchef på tvätteriet Textilia tvingade Fardin att betala 10 000 kronor för ett halvårskontrakt. När utpressaren sedan ville ha mer pengar gick Fardin till företagsledningen. Då blev han av med jobbet.

2

Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.

2

Ladda ner senaste e-DA här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

Efter coronan

Dags för ett bättre normaltillstånd

KrönikaNär vi söker oss ur krisen måste vi ta tillfället i akt att stärka välfärden. Det är rimligt att de företag som tagit emot stöd tar ett större ansvar framöver, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Tack alla kämpar – vi behöver er

KrönikaKraften i vår organisation har stegrats, fler och fler har fått veta vad Pappers gör och vad vi står för. Engagemanget från UNG 2020 finns med oss till efter coronakrisen, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

DEBATTTrots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

2

”Jag vill att det ska gå fortare”

CoronasmittanCovid-drabbade Fredrik, som DA tidigare har berättat om, är nu ute från sjukhuset. Han blir starkare för var dag, men det är lång tid kvar innan han är återställd.

Redo för framtiden

En ny generationAugust Wieser, som DA mötte 2017, har tagit studenten. Dessutom har han fått jobb på Billerud Korsnäs i Gävle. Men om han är pappersarbetare om tio år låter han vara osagt.

”Sjukförsäkringen måste bli tryggare – nu!”

KRÖNIKAAlltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska för att få sjukpenning. Så kan vi inte ha det, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

4

Bygger ett tak i trä

ÖgonblicketFramför Jari Salmi och Juho Teppola ligger en sjättedel av det som ska bli taket till en grillstuga.

Ordföranden som aldrig hann tillträda

HISTORIAGunnar Andersson skulle bara göra ännu en utlandsresa innan han tog sig an arbetar­rörelsens finaste uppdrag: LO-ordförande.

Amanda är yngst på bruket

ÖgonblicketKlockan är 09.31
Ahlstrom-Munksjö AB i Jönköping.

Löneligan för pappers- och massabruk

Lönestatistik | PappersHar du högre eller lägre lön än dina kollegor på grannbruken? Nu kan du för första gången se hur lönen utvecklats de senaste åren. För alla skiftformer.

Kan krisen bli ett lyft för facket?

CoronaeffektenI flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

Så fungerar de nya reglerna

DA guidarUnder coronakrisen har regeringen både lättat på reglerna för att få ersättning och höjt beloppen för den som uppfyller villkoren från a-kassan. Följ DA:s guide för att ta reda på vilken ersättning du har rätt till.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.