Mer plats för mens på jobbet
En skyddsrond med mensperspektiv, en papperskorg på varje toalett och gratis mensskydd. Små insatser kan göra stor skillnad på jobbet. IF Metall kampanjar för ”Ett MENSkligare arbetsliv”.
Industriarbetarnas tidning
6 mars, 2020 - 11:12
Skrivet av Harald Gatu
Nästan hälften av industrins unga kvinnor har någon gång utsatts för sexuella trakasserier.
– Vi har inte råd med unkna fördomar som skrämmer tjejer från att söka sig till industrin, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.
Hon refererade till undersökningen i samband med ett IF Metall-seminarium inför den internationella kvinnodagen den 8 mars. Under rubriken ”Mindre snack och mer verkstad” diskuterades hur fack och arbetsgivare kan arbeta för aktiva åtgärder mot diskriminering i arbetslivet efter att lagstiftningen skärptes för tre år sedan.
Marie Nilsson ser diskriminering som en ödesfråga från svensk industri.
– Frågan är livsviktig. Om industrin ska kunna bevara och stärka sin konkurrenskraft så måste den ha den bästa kompetensen. Då har vi inte råd att skrämma bort kvinnorna.
Enligt IF Metalls undersökning har var fjärde medlem någon gång varit utsatta för sexuella trakasserier på jobbet. Värst utsatta är åldersgruppen 30-39 år, där nästan hälften erfarenheter av att ha blivit trakasserade.
– Helt oacceptabelt, säger Marie Nilsson som underströk vikten av att de lokala klubbarna måste vara ett stöd för de medlemmar som känner sig trakasserade.
– Det måste stå klart vem ska du vända dig till.
Adrian Avdullahu, vice ordförande i verkstadsklubben på Volvo Cars i Göteborg var en av dem som ingick i panelen. Han sa att lagstiftningen är bra, men det räcker inte med att ”alla verktygen är på plats”.
– Vi måste ha den här frågan på tapeten hela tiden, bland våra medlemmar. Vi måste oavbrutet prata om hur vi ska förhålla oss till varandra. När det blir ett diskrimineringsfall, ja då är det för sent.
På förra IF Metall-kongressen efterlyste Adrian Avdullahu ett nationellt tema för förbundets aktiviteter på 8 mars. Han fick kongressen med sig och de senaste åren har förbundet belyst såväl kvinnornas arbetssituation på jobbet som den dubbla stressen, att hinna med både jobb och livet utanför arbetsplatsen.
Inför årets 8 mars har alla klubbar i förbundet fått varsitt startkit med affischer, handledningar och en folder om hur man handlar aktivt handlar mot sextrakasserier. Plus – lite skämtsamt och symboliskt – en ficklampa för att belysa problemen.
Diskrimineringsombudsmannen Agneta Broberg saknade möjligheten att införa sanktioner mot dem som bryter mot diskrimineringslagen. Bra som påtryckningsmedel, tyckte hon. Vilket inte Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widoff höll med om.
– Sanktioner skulle bara skapa ängslan hos företagen och motverka sitt goda syfte, ansåg han.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark passade på att nämna regeringens utredning om hur sanktioner kan skärpas mot dem som inte följer lagen om diskriminering och sexuella trakasserier. Hon efterlyste ”starkare muskler som staten kan sätta in”.
Med hänvisning till den pågående avtalsrörelsen påminde IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson om förbundets jämställdhetskrav på arbetsgivarna.
– När den som har varit föräldraledig, oftast kvinnor, kommer tillbaka till sina jobbet upptäcker de ofta att de har halkat efter i utvecklingen. Både vad gäller lön och arbetsuppgifter. Där måste arbetsgivarna ta ett större ansvar.