Industriarbetarnas tidning

Sverigebyggarna

13 april, 2020

Finska invandrare.De kom från Finland. Till Eskilstuna. Från Tuupovaara i Norra Karelen och från liknande bygder där bara jorden erbjöd hårt arbete. De kom ensamma eller i familj. De fick jobb på Volvo BM och andra industrier.

Då, i början av 1970-talet, gick de finska blivande fotograferna Ben Kaila och Risto Vuorimies på Christer Strömholms fotoskola i Stockholm. Innan de lämnade Sverige gjorde de ett nedslag i Eskilstuna, som på den tiden hade runt 100 000 invånare, där var tionde hade invandrat från Finland.

Den utställning som följde, Finska invandrare, blev mycket uppmärksammad och prisad. Boken, som utkom 1994, är i dag en modern klassiker som i höstas utkom i nytryck.

Här får vi möta de finländare som byggde landet. Hemmavid och på jobbet. På fest och framför ögonstenen, den egna Volvo amazonen. Men också i några bilder från livet de lämnade.

Text: Göran Widerberg

Ben Kaila och Risto Vuorimies

Ben Kaila (till vänster). Född 1949 i New York. Ingick i fotografkollektivet Saftra (1972–1981) och bildbyrån Gorilla (1987–2009).

Kaila har gett ut ett flertal böcker, undervisat vid Aalto-universitetet och får sedan 2013 finska statens extra konstnärspension. 

Risto Vuorimies. Född 1948 i Helsingfors. Medlem i Saftra. Samarbetade med finska skivbolaget Love Records på 1970-talet. Studerade kubansk musik på 80-talet.

Har gjort ett flertal egna bokprojekt om bland annat Kuba och gruppen Hurriganes.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Välkommen till fåglarnas rike

Välkommen till fåglarnas rike

Under en längre sjukhusvistelse i tonåren blev naturen, fåglarna och fotograferandet det som höll Jonas Classon uppe. I dag är han en av de mest uppmärksammade fågelfotograferna i Europa.

Kattfolket

Kattfolket

I bildserien Katt People utforskar fotograf Julia Lindemalm den speciella relationen mellan människa och katt.

I migranternas spår

I migranternas spår

I läckande gummibåtar lyckades mer än en miljon människor ta sig över Medelhavet till Europa under flyktingkrisen 2015. Fem år senare anlände färre än 100 000 personer, och EU-ledare utropade triumferande krisen över. Men vad döljer sig bakom de låga siffrorna?

Kampen för liv

Kampen för liv

Nora Lorek och Maria Loewen skildrar barnmorskornas arbete i Bangladesh.

Frihet på fyra hjul

Frihet på fyra hjul

Fotografen Benjamin Nørskov reser tusen mil för att fånga epa-kulturen.

När världen stängde

När världen stängde

Fotografen Joakim Eneroth betraktar coronakrisen på sitt eget vis.

Kanonstaden

Kanonstaden

Gunnar Lindstedt jobbade fem år som smed i Bofors vapenfabrik på 1970-talet och drömde om ett nytt samhälle byggt på kommunismens idéer.

De gamla och havet

De gamla och havet

Fotografen Kicki Lundgren intresserar sig för hur det är att bli äldre och hur kroppen – och vår syn på den – förändras. Se hennes bilder ur projektet Los Viejos.

En värld att bevara

En värld att bevara

Fotografen Tommy Pedersen vill genom sina bilder visa vilken fantastisk natur vi har och att den är värd att bevara för framtida generationer.

En värld av barn

En värld av barn

Fotografen Simon Johansson skildrar barnens värld, i gränslandet mellan fantasi och verklighet.