Industriarbetarnas tidning

Sverigebyggarna

13 april, 2020

Finska invandrare.De kom från Finland. Till Eskilstuna. Från Tuupovaara i Norra Karelen och från liknande bygder där bara jorden erbjöd hårt arbete. De kom ensamma eller i familj. De fick jobb på Volvo BM och andra industrier.

Då, i början av 1970-talet, gick de finska blivande fotograferna Ben Kaila och Risto Vuorimies på Christer Strömholms fotoskola i Stockholm. Innan de lämnade Sverige gjorde de ett nedslag i Eskilstuna, som på den tiden hade runt 100 000 invånare, där var tionde hade invandrat från Finland.

Den utställning som följde, Finska invandrare, blev mycket uppmärksammad och prisad. Boken, som utkom 1994, är i dag en modern klassiker som i höstas utkom i nytryck.

Här får vi möta de finländare som byggde landet. Hemmavid och på jobbet. På fest och framför ögonstenen, den egna Volvo amazonen. Men också i några bilder från livet de lämnade.

Text: Göran Widerberg

Ben Kaila och Risto Vuorimies

Ben Kaila (till vänster). Född 1949 i New York. Ingick i fotografkollektivet Saftra (1972–1981) och bildbyrån Gorilla (1987–2009).

Kaila har gett ut ett flertal böcker, undervisat vid Aalto-universitetet och får sedan 2013 finska statens extra konstnärspension. 

Risto Vuorimies. Född 1948 i Helsingfors. Medlem i Saftra. Samarbetade med finska skivbolaget Love Records på 1970-talet. Studerade kubansk musik på 80-talet.

Har gjort ett flertal egna bokprojekt om bland annat Kuba och gruppen Hurriganes.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sjuka Samhall: Fackets roll

Samhallanställda känner sig svikna av facket

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”LO kan inte göra så jädra mycket”

”LO kan inte göra så jädra mycket”

Nu kommer krav på ett fack för Samhalls anställda, men LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson anser att det snarare är politikerna som måste ta ett större ansvar.

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

Vi har utbildningar för förtroendevalda och skyddsombud. Vi har både lokala och centrala förhandlingar. Men det räcker inte, skriver IF Metalls Susanne Östh.

GS: Eget Samhallfack får mindre tyngd

GS: Eget Samhallfack får mindre tyngd

LO-förbunden behöver varandras kompetens för att på bästa sätt stötta Samhalls anställda, skriver Tony Berggren, GS.

”Var är ni i debatten om Samhall?”

”Var är ni i debatten om Samhall?”

Facken som Samhall har avtal med lyser med sin frånvaro när det kommer till att stötta skyddsombuden lokalt. Var är ni i den här frågan? skriver regionala skyddsombudet Richard Fredriksson på Fastighetsanställdas förbund.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.

Skapa ett Samhallfack

Skapa ett Samhallfack

Alltför många Samhallarbetare far illa. Det är en politisk skandal men också en facklig, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.