Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

”Demokratin styrs av det som klickar bra”

24 juni, 2019

Skrivet av

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin.

Gästkrönika Jan Scherman efterlyser fler tråkiga och seriösa politiker och mindre yta. Men då måste vi väljare också ta vårt ansvar och lyssna, skriver han.

Om skribenten

Jan Scherman var tidigare chef på tv 4. Titulerar sig nu diversearbetare och har bland annat producerat tv-serien Länge Leve Demokratin.

Det var en gång för mycket längesedan. Det var på den tiden då presidentkandidater som Abraham Lincoln kunde debattera i timmar med halvtimmeslånga repliker. Begreppet ”image” fanns inte. Det var orden som gällde, innehållet.

Tänker på detta alltmedan 51: a omgången av Almedalsveckan närmar sig. I bakhuvudet ett riksdagsval och ett EU-val.

Den som är tråkig förlorar alla mätningar om vem som vann debatterna. Förlorare är naturligtvis också vi väljare, som sällan får veta något. Och i förlängningen förlorar även demokratin på detta höghastighetsprat där stilpoliser, retorikexperter och spelteoretiker har blivit viktigare än själva politiken.

Jag tänker också på Stefan Löfven, den ständige förloraren i tävlingarna som gäller karisma.

Jag hoppas Stefan Löfven håller ett tråkigt tal i Almedalen. Liksom alla de andra. Känn igen press att vara roliga, eller sjunga. Kör seriöst och visionärt.

Framtoning verkar vara livsavgörande i vår tid. Löfven talar långsamt. Är inte snabb i repliken. Återför ofta sina tankar till Hägglund & Söner i Örnsköldsvik där han jobbat som svetsare. Han talar om rättvisa och trygghet. Suck.

Löfven är som en udda fågel när Ebba Busch Thor slår till. Hon som vred upp ordtempot och höjde volymen för att kunna klättra över 4-procentspärren. Ebba Busch Thor har gjort succé i tv-programmet ”Så ska det låta”. Sjungit i Let´s Dance och hos Skavlan. Hon är inte ensam om att prata ut om livet i tv:s många myssoffor, samtal långt bortom de politiska idéernas värld. Förra riksdagsvalet lät SVT psykologen Poul Perris göra partiledar-intervjuer.

Jag minns valdebatterna förra året. Mastodontsändningar i Expressen och Aftonbladet. Imponerande satsningar. Men…

Först en timmes försnack. Partiledarna anländer och får frågar om formen och uppladdningen. Sedan själva matchen i ett par timmar. I Expressen fick inga inlägg vara längre än en enda minut. Är det inte ett radioprogram i underhållningskategorin som heter just ”På minuten”? Just det – inga upprepningar och avvikelser från ämnet, och framförallt ingen tvekan. Pang på, rakt in i kaklet. Så ska det politiska samtalet också vara enligt tidens regelbok. Demokratin styrs av det som klickar bra. Så enkel är klickokratins grundlag.

I valdebatterna blev det sedan eftersnack om de hetaste attackerna. Precis som vore det en Barcelonas Messi som tråcklat sig genom Real Madrids försvar. Sist – avslutning med mätningar om vem som vunnit. Och det vet vi ju – att Löfven är en loser. Busch Thor växlar vinnarplatsen med Jonas Sjöstedt och Annie Lööf. Jimmie Åkesson är ofta i toppen. Alla de andra blir mellan-mjölk.

Just det, den där Abraham Lincoln. Hans politiska motståndare i kampen om presidentposten hette Stephen A Douglas. Året var 1858. Det är författaren Neil Postman som skriver om detta i sin bok ”Underhållning till döds”. Dessa debatter inleddes med en timmes anförande. Sedan repliker. Sent på eftermiddagen paus då åhörarna gick hem och åt middag. De återvände för slutreplikerna som var timslånga. Bakvänd science fiction. Helt j-a overkligt. Eller, varför inte i vår tid?

Tanken hoppar mellan århundraden. Vem minns inte ”Foten”. Också en av de tråkigaste. Jag följde Ingvar Carlsson under många valrörelser. Carlsson var inte tv-mässig. Men jag kan jag säga med erfarenhet från många möten med honom – han var seriös. Allvarsam och alltid påläst. Bengt Westerberg, som jag också träffat när han var partiledare tillhör samma kategori av seriösa politiker, som stod emot modets nycker.

I Almedalen dominerar media – det är fler journalister än politiker på plats. Fler pressekreterare, rådgivare och konsulter. Här ska framtoning och klädedräkt bedömas. Partiledarna framträder med väl avvägda ord. Talskrivare har tvättat texterna så att talen ofta tappat sin själ.

Det finns anledning till oro då dessa perfektioner är något av politikens egen avhumanisering för att erhålla den åtråvärda stilpoängen. Allting låter till slut likadant och ser lika bländande blankt ut. Det bidrar till att öppna vägen för sådana som Donald Trump. Han twittrar på sitt eget vulgära språk – men han pratar mycket politik: sänka skatter, stänga gränser, bygga murar och införa tullar för att göra USA starkare och mer intolerant. Den likriktade imagefixeringen riskerar bygga fler Trump.

Det behövs självklart inlevelse och förmåga att övertyga – konsten att nå ut. Men det behövs ännu mer av innehåll och visioner. Mindre smink. Mer äkta vara. Mindre medialt fokus på yta och mer innehåll på djupet.

Jag längtar till partiledartalen i Almedalen. Jag längtar efter politiker som vågar tänka bort hur tala, och istället fokuserar på vad säga. Jag hoppas Stefan Löfven håller ett tråkigt tal i Almedalen. Liksom alla de andra. Känn igen press att vara roliga, eller sjunga. Kör seriöst och visionärt. Det vore bra för politiken om framförandekonsten inte blir allena saliggörande.

Vi väljare har så klart ett eget ansvar – att lyssna!

Kanske värt att testa – att blunda och lyssna. Vem vinner då?

Och som ett tidens tecken. Stefan Löfven väljer bort Almedalen. Han gör besök hos vanliga väljare istället. Men hans ersättare, finansminister Magdalena Andersson, håller säkert också ett tråkigt tal.

Jan Scherman, diversearbetare i media

Glömskan är satt i system

3 kommentarer till “Demokratin styrs av det som klickar bra

  • Jag har försökt att jobba lite politiskt men började nog försent, vid 40 och barnen var rätt så små. Jag var alldeles för saktmodig, när beslut skulle tas t ex i äldrevård så kände jag mej patetisk och stum. När jag kom hem så kom jag på vad jag skulle sagt. Kände mej bara löjlig.

  • Tack Jan för dina tankar!

    Jag följde din serie ”Länge leve demokratin” och skulle gärna se en fortsättning på den med flera teman.

    När jag läser din text gör jag en koppling till vad nobelpristagaren Daniel Kahneman beskriver i sin bok ”Tänka, snabbt och långsamt”. Vårt snabba del av vårt sinne, eller beslutsfattande, innehåller en hel del felbedömningar. När du beskriver klickandet som styr våra politiker har vi sannolikt också gjort snabba bedömningar och dragit felaktiga slutsatser. Om det styr våra politiker tillsammans med den ytliga retorik som ska få saker att låta bra, är vi illa ute och med det även demokratin.

    Det långsamt tänkande sinnet beskriver Kahneman som ”lat”. Där är våra bedömningar betydligt bättre och det kanske också gäller statens offentliga utredningar som går allt snabbare i en effektivitetsdiskurs.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Släpp partiledarna loss det är valår!”

”Släpp partiledarna loss det är valår!”

Nya mötesformer om sjukvård, skola, åldringsvård och bättre fungerande integrationen. Att alla demokratiska riksdagspartier gör en gemensam paroll för demokrati och mångfald. Det är TV-producenten och journalisten Jan Schermans önskelista inför årets Almedalsvecka.

”Hårdför nationalism – en dålig väg framåt för arbetarrörelsen”

”Hårdför nationalism – en dålig väg framåt för arbetarrörelsen”

Arbetarrörelsens framtid ligger inte i att låna in rasistiskt och antidemokratiskt tankegods från SD. Det finns inte tillräckligt många väljare med rasistiska åsikter i Sverige för att det ska löna sig, skriver historikern Henrik Arnstad

Hög tid att stoppa NMR

Almedalsveckan börjar på söndag. I år har flera organisationer och företag bestämt sig för att inte delta. Skälen är förstås skiftande, till stor del är det nog en kostnadsfråga för Almedalen har blivit alldeles för dyrt och alldeles för dominerat av PR- och lobbyfirmor. Men för en del handlar det också om att extremhögern och […]

Mitt Almedalen 2019

Jag håller på att planera min Almedalsvecka och kan konstatera att det som vanligt blir hektiska dagar. Förutom lunchmöten, middagar och mingel ska jag medverka i dessa spännande seminarier etc i år. Söndag 30 juni  17.30 – 19.00 – Sveriges tidskrifters mingel Plats: Dagens Samhälles tält 19.00 – Talare: Per Bolund, Miljöpartiet Jag kommenterar i […]

Glömskan är satt i system

”I detta nysvenska politiska språkbruk betyder alltså modernisera mer makt till dem som redan makten innehar. Såsom det var förr”, skriver journalisten och tidigare tv4-chefen Jan Scherman.

Låt Almedalen bli en manifestation för demokratin

Låt Almedalen bli en manifestation för demokratin

DA:s chefredaktör Helle Klein önskar att alla demokratiskt sinnade partier nu försvarar den liberala demokratins värden.

Mitt Almedalen 2018

Årets Almedalsvecka blir som vanligt intensiv för min del då jag ska leda seminarier, delta i paneler, lyssna på partiledartal och skriva artiklar. Här är mitt schema – varmt välkommen till dessa seminarier om du råkar befinna dig i Visby nästa vecka. Sen blir det såklart mingel och andra möten mellan alla seminarier. SÖNDAG 1 […]

”Demokratin hotas och vi sover”

Hotet mot demokratin i Sverige är en realitet – varför skulle det som händer i andra länder inte kunna här? skriver journalisten och tv-producenten Jan Scherman. ”Folkrörelserna tappar sitt engagemang och de som plockat upp det kommer med en odemokratisk agenda.”

Kampen går vidare men nu tackar jag för mig

Kampen går vidare men nu tackar jag för mig

Helle Klein: Under tio år har jag haft äran att leda er tidning. Stort tack för förtroendet!

Kampen om makten på jobbet

Kampen om makten på jobbet

Vad hände egentligen med kampen om verkligt inflytande på arbetet? Jan Scherman, som en gång skrev en rasande debattbok i ämnet, gästar Dagens Arbete Historia.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.