Industriarbetarnas tidning

”Jag har fått lära mig att ha tålamod”

13 maj, 2020

Skrivet av

IF Metall har fått en ny förbundssekreterare. Martin Gunnarsson är smålänningen som vill pröva nya sätt att värva medlemmar och som med åren lärt sig att lugna ner sig lite.

Martin Gunnarsson

Aktuell: Nytillträdd förbundssekreterare för IF Metall

Bakgrund: Sedan 2014 chef för IF Metalls organisationsenhet.

Innan dess avdelningsordförande i Värnamo sedan 2002: Först Metalls Värnamo-avdelning, sedan Östbo inom nybildade IF Metall. Avdelningen slogs ihop till Östbo-Västbo, där han också var ordförande.

Klubbordförande på AQ i Vaggeryd (tidigare Flextronics och Swedform Metall)

Född: 1973

Bor: I Hok söder om Jönköping med hustrun Maria, tre barn. Lägenhet på Kungsholmen i Stockholm.

Då väcktes mitt fackliga engagemang:

”När jag jobbade på Flextronics fick jag upp ögonen för att personalsegmenten behandlades olika. Maskinoperatörer hade ofta mer frihet än montörer. Montörerna fick oftare nej när de bad om ledigt, och tvingades till mer övertid. Jag såg det på nära håll och ville ändra på det.”

Locka medlemmar och jobba med alla förbundets avdelningar, det är sådana saker en förbundssekreterare sysslar med. Martin Gunnarsson kan området. I sex år var han enhetschef på förbundets organisationsenhet.

– Där hade jag en väldigt tydlig uppgift, jag var operativ. Ledningsrollen är mer visionär, jag ska peka ut: Dit ska vi.

Och vart är det ni ska?

– Vi ska fortsätta vår vandring mot att vara ett relevant fackförbund med hög närvaro på arbetsplatserna. Att synas i medlemmarnas vardag är oerhört viktigt.

Det är det långsiktiga. Just nu handlar allt om coronan och att ge förutsättningar för alla att jobba med det.

Denna vecka skulle Folkets hus i Stockholm ha varit fullt av IF Metallare som samlades till kongress. Martin Gunnarsson var tänkt att bli vald till ny förbundssekreterare. Så kom coronan, och kongressen fick skjutas upp. Men förbundsstyrelsen kunde utse Martin Gunnarsson redan nu.

I höstas sa dåvarande förbundssekreteraren Anna Jensen Naatikka att hon inte ställde upp för omval. Direkt fick Martin Gunnarsson frågor om han var intresserad av posten. Det var han – förutsatt att hans vardagsliv skulle fungera. Han veckopendlar från Hok i Småland, där han växte upp.

En annan förutsättning var att det fanns stöd i organisationen. Stödet fanns, och valberedningen föreslog honom till posten.

Ändå var flera avdelningar kritiska mot valberedningens förslag. Förbundsledningen nu skulle bestå av en kvinna och tre män – trots att IF Metall har som mål att alla beslutande organ ska ha minst 30 procent kvinnor.

IF Metalls förbundsledning består av:

Marie Nilsson, förbundsordförande

Tomas With, vice förbundsordförande

Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare

Martin Gunnarsson, förbundssekreterare

IF Metalls förbundsstyrelse utgörs av de fyra plus tretton ledamöter som är verksamma i produktion. Totalt är det sex kvinnor och elva män.

– Ja, vad ska jag säga om det? Jag tycker ändå att vi bryter könsmönster. Hittills har förbundssekreteraren alltid varit en kvinna, nu blir det en man. Om man byter ut en person i taget och måste göra det mot en av samma kön, så skulle ju till exempel avtalssekreteraren alltid bli en man.

Han säger var ”stort” när IF Metall för tre år sedan valde Marie Nilsson som första kvinnliga förbundsordförande.

Det är viktigt att pröva nya vägar, tycker Martin Gunnarsson, inte minst när det gäller att locka medlemmar. Ett sätt är digitala värvningskampanjer, något som IF Metall traditionellt inte sysslat med.

– Vi har fnyst lite åt andra fackförbund som har det.

Målet är att 85 procent av alla som jobbar ska vara med i facket.

Det målet har ni haft länge, men ni når inte dit. Vad gör ni för fel?

– Jag skulle säga att vi har gjort rätt mycket rätt. Sedan 2014 har vi två år där vi ligger på plus i medlemsantal. Åren före det tappade vi motsvarande en normalstor avdelning per år. Men vi har inte gjort allt rätt.

Han säger att IF Metalls organisation med självständiga avdelningar gör att förändringar tar tid. För ungefär sju år sedan, säger han, sedan började ett förändringsarbete mot att bli mer medlemsnära, mer jämställt och mer relevant.

Vad menar du när du säger relevant?

– Den klassiska IF Metall-medlemmen är en man som jobbar i industrin. Man måste känna sig välkommen oavsett kön, nationell bakgrund eller sexuell läggning. Det får inte vara den där machostämpeln, vi brottas mycket med det.

Ett annat problem tycker han är att det ofta blir fokus på storföretagen

– Volvo, SKF, Sandvik är oerhört viktiga för oss, men den genomsnittliga medlemmen jobbar på ett litet eller medelstort företag.

När Marie Nilsson valdes till förbundsordförande 2017 blev Martin Gunnarsson intervjuad i Svenska Dagbladet om hur hon var. Han sa då att det finns två typer av chefer. De som reagerar med ryggraden och handlar direkt, och de som lyssnar, bildar en uppfattning och sen tar sig an frågan. Marie Nilsson tillhörde helt klart den lyssnande typen, sa han.

Vilken typ är du själv som chef?

– Hade du frågat mig för 10–15 år sedan hade det varit ryggradschefen. Jag har medvetet flyttat mig åt andra hållet. Men visst, jag har lite svårt för långbänkar. Jag har fått lära mig att ha tålamod. Trägen vinner.

Du sa själv att en organisation som IF Metall kan vara lite trögrörlig. Kan det var frustrerande för dig?

– Nej, vi består av individer, vi har de som vill vara snabba på bollen och de som vill analysera mer. Det är viktigt med kunskap om att alla är olika, och att se fördelar med det.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Kan krisen bli ett lyft för facket?

Kan krisen bli ett lyft för facket?

I flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Dagens Arbete hörde av sig till tre av dem vi mötte under pandemins början. Vad har påverkat mest under coronaåret?

”Skyddsombud behövs i kris”

”Skyddsombud behövs i kris”

Det är minst sagt upp­rörande att de, mitt under pågående coronakris, meddelar att de tänker rösta nej till förslaget att låta de regionala skydds­ombuden komma in på fler arbetsplatser, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

Staten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

IF Metall håller kongress i Västerås

IF Metall håller kongress i Västerås

300 kongressombud får förbereda sig för att åka till Västerås i höst. Nu är det klart att IF Metalls kongress blir på Aros Congress Center den 23–27 november i år.

Repstopp i gruvan mitt under coronakrisen

Repstopp i gruvan mitt under coronakrisen

Bajamajor till entreprenörerna. Dygnet-runt-arbete för att minska smittan. Zinkgruvan har reparationsstopp – mitt i coronatider. Hundra man extra befinner sig innanför grindarna.

Rusning till att gå med i IF Metall

Rusning till att gå med i IF Metall

De två första dagarna i april fick IF Metall fler ansökningar om medlemskap än under hela januari.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

Marie Nilsson: Vi står inför helt nya utmaningar

Marie Nilsson: Vi står inför helt nya utmaningar

Marie Nilsson har omvalts att leda IF Metall. Hon flaggade för tuffa tider i sitt tal, i samband med kongressen.

IF Metall samlas för kongress

IF Metall samlas för kongress

Vem ska bestämma i IF Metall, och vad ska facket ägna sig åt? Det ska beslutas när förbundet håller kongress 28 november–2 december.

Avtal 2023

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nattens rytm

Nattens rytm

Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.