Industriarbetarnas tidning

”Milou var räddningen då jag mådde dåligt”

4 juni, 2020

Skrivet av Text och foto: Lina Larsson

PROFILEN Ett bra samarbete mellan hund och människa är inte det lättaste. Maria Mildh antar utmaningen genom att ha kul tillsammans. Här berättar hon om …

Maria Mildh

Ålder: 22 år.
Bor: Flen.
Yrke: Arbets­sökande inom ­industrin.
Utbildningar: Hundsportgymnasium Forshaga Akademi. Gått utbildningen Volvosteget för arbete inom industri.
Fritid: Sitter i Flen Brukshundklubbs styrelse och
håller valpkurser i allmänlydnad.
Hundar: Milou, 7 år, Arina, 6 år, och Daiwa, 1 år.
Priser: Tvåa i inofficiellt KM (klubbmästerskap) i grenen rallylydnad.

Intresset för hundar

”När jag var 15 år var Milou räddningen för mig då jag mådde psykiskt dåligt. Han blev som en stöttning genom livet och jag började känna en större koppling till hundar.
Jack Russel är en ganska självständig hund och efter ett tag ville jag skaffa större och mer samarbets­villiga hundar att arbeta med. Schäfrar tilltalade mig och det kändes som att det skulle passa bra. Så jag skaffade Arina och Daiwa.”

Utmaningen med hund

”För att uppnå ett bra samarbete krävs det att man matchar som hund och ägare och är rätt för varandra. Att lyckas med det kan vara svårt, och tar olika lång tid. Precis som med människor. Alla passar inte ihop. Det gäller att bygga upp en relation.

Om man själv tycker att det är kul, gör ofta hunden också det. Då kan man få till ett bra samarbete. Jag vet precis när mina tre tycker något är riktigt kul. De kan nästan bli lite kaxiga och sträcka på sig lite extra som att ’detta kan jag’.”

Maria med schäfrarna Arina (i bilen) och Daiwa.
Träning med Daiwa

”Just nu tränar jag Daiwa mest för inofficiella tävlingar som klubbmästerskap. Men efter en träning i mars anmälde jag oss till vår första officiella tävling i nosework, bruksprov och lydnad.

Ibland är jag lite impulsiv men det ska nog gå bra. Lite nervöst är det men känns ändå helt lugnt. Svåraste utmaningen är lydnad och att uppnå lydnadsperfektion. Huvudsaken är att ha kul tillsammans, vilket vi har.”

Milou.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Kajsa svarar på snapchat-signaler

Kajsa svarar på snapchat-signaler

Att Jeff Bernysson har en hund, två minigrisar, tre katter och fyra vaktlar kanske inte är så udda. Men så har han ett dussin papegojor också.

”De kan leva upp till 90 år”

”De kan leva upp till 90 år”

Robert Lustig har tio fåglar och tre katter – och drömmer om flera djur.

”En speciell känsla på två hjul”

”En speciell känsla på två hjul”

Andreas ”Hubbe” Lundberg har cyklat BMX sedan han var elva. ”Det kan ta så många timmar att lära sig ett trick och det är så jävla skönt när man sätter det”, säger han.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

På jobbet tillverkar Sofia Lod möbler i småländska Totebo. På fritiden kör hon folkrace så ofta hon kan och hinner.

”När mamma gråter är texten bra”

”När mamma gråter är texten bra”

Hennes ord nålar fast Malmfälten på Lapplands horisont. Med samma ord vann gruvarbetaren Wilma Saga Persson Poetry slam Norrbotten. Här kan du se henne framföra dikten Vi är Verkligheten.

Tvärstopp i husfabriken

Tvärstopp i husfabriken

På Smålandsvillan i Vrigstad monteras det för fullt och allt verkar flyta på. Men skenet bedrar. Ägaren ­varslade häromveckan om uppsägning av 70 personer.

”Jakt är som semester för mig”

”Jakt är som semester för mig”

Till vardags jobbar Claes Werninger som processoperatör på massabruket i Vaggeryd. På fritiden jagar han och tävlar i prickskytte.

Vi har så mycket vrede inom oss

Vi har så mycket vrede inom oss

Jag och min kompis gjorde en pakt. Vi måste hjälpa oss själva så vi kan hjälpa varandra, skriver musikern och tidigare gruvarbetaren Johan Airijoki.

Självmordsforskaren om riskfaktorer på jobbet

Självmordsforskaren om riskfaktorer på jobbet

DA möter forskaren och läkaren Maria Åberg som vill lyfta mäns utsatthet när det gäller risk för självmordsförsök och självmord. Vissa yrken inom industrin är extra utsatta.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.