Industriarbetarnas tidning

Så lyckas du – här är Samans bästa grilltips

5 juli, 2019

Skrivet av Ricardo Burrows

En stor nypa tålamod, rätt verktyg och goda kryddor är bra steg på vägen mot den perfekta grillningen. Och att använda rökved är ett enkelt sätt att höja maten till nya nivåer. Saman Nazar delar med sig av sina bästa tips.

Foto: Fredrik Swartling

1. Ha tålamod

Bra grill tar tid. För bästa resultatet vill du grilla fram en fin yta över elden. Och sen tillaga maten i indirekt värme. I en klotgrill kan du se till att lägga kolet vid ena sidan av gallret.

Foto: Fredrik Swartling

2. Använd ved

Med hjälp av träbitar kan du höja nivån på din grillning. Träbiten lägger du på kolbädden och den ger maten en rökig smak. Kom ihåg att vissa träslag passar bättre än andra beroende på vad du grillar.

I dag finns det en mängd olika vedsorter att välja mellan. Både inhemska och från utlandet.

Att använda sig av rökved är som att använda vilken krydda som helst. Maten kommer såklart smaka rökt, men olika träslag avger olika smak med säregen karaktär. Al och en är exempel på traditionella svenska smaker. Medan de som är frälsta av amerikansk barbecue inte misstar smaken av hickory och mesquite.

I butik hittar man rökved antingen i chunks eller spån. Jag själv föredrar chunks då spån måste blötläggas i en timme innan de åker på grillbriketterna. Om du använder dig av chunks så sprider du ut dem över och runt omkring elden.

När röken från grillen fått en blå, nästan osynlig färg är du redo att grilla. Då har trät torkat ut och får tillräckligt med syre för att den ska avge en god och smakrik rök. Om du vill göra det enkelt för dig så är ek ett utmärkt allt-i-allo trä som passar till det mesta. Annars kan ni läsa mina bästa tips här nedan.

Välj rätt rökved

Nöt: När jag grillar nötkött vill jag göra det low-and-slow på klassiskt barbecue vis. Då är det hickory som gäller.

Kyckling: Den fruktiga och milda smaken från körsbär tycker jag passar jättebra till kyckling.

Fläsk: Inget slår äppelträd. Den har en söt fruktig smak. Och det är logiskt när man tänker efter. Grisar älskar äpplen, och fläsk är gott med äppelmos.

Lamm: När jag grillar lamm använder jag mig gärna av mesquite. Den är väldigt lik hickory, men med en ännu starkare rökig smak.

Lax: Till en laxsida använder jag gärna ek. Den ger fisken en fin färg men är samtidigt mild i smaken

Fisk & Skaldjur: Här kör jag traditionella smaker. Den lite syrliga smaken av al passar underbart till fisk och skaldjur.

Foto: Fredrik Swartling

 

3. Köp skorstenständare

Kostar ett par hundralappar, men du slipper köpa tändvätska och framför allt smaken av den. I stället får du jämn och fin glöd på rekordtid.

 

 

”Jag använder mig av mycket ghee (klarifierat smör), det tillför mycket smak och klarar höga temperaturer.” Foto: Fredrik Swartling

4. Glöm inte kryddorna!

Grillat gifter sig bra med kryddor. Sockret i många kryddblandningar gör också att du får en fin färg på maten. Experimentera med olika kryddor eller gör en egen blandning!

Berättat för: Ricardo Burrows

Tre frågor

Kol eller briketter?

”Använd grillkol om du snabbt vill komma upp i höga temperaturer för att grilla en korv eller så. Grillbriketter har en längre brinntid och passar utmärkt för amerikansk barbeque.”

Hur varmt ska det vara?

”Ska du grilla fram bra ränder ska du upp i 200 grader. Om du inte har en termometer så kan du hålla handen ett par centimeter från gallret. Klarar du inte att hålla kvar den i tre
sekunder så är du hemma.”

Vad menas med barbeque?

”En klassisk barbeque ska ligga runt 125 grader. Varje brikett ger dig ungefär 8–10 grader. Jag börjar med 15 briketter, och när de har fått en fin glöd lägger jag på tre till.
De håller kvar temperaturen när de gamla briketterna tröttnar.”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

IF Metalls kongress

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

Avtal 2023

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.