”Värna framtidens pappersarbetare”Helle Klein om parternas gemensamma ansvar för kompetensförsörjningen.

”Demokratin styrs av det som klickar bra”Jan Scherman efterlyser fler tråkiga och seriösa politiker och mindre yta. Men då måste vi väljare också ta vårt ansvar och lyssna, skriver han.

Grillspecial

Så lyckas du – här är Samans bästa grilltips

En stor nypa tålamod, rätt verktyg och goda kryddor är bra steg på vägen mot den perfekta grillningen. Och att använda rökved är ett enkelt sätt att höja maten till nya nivåer. Saman Nazar delar med sig av sina bästa tips.

Foto: Fredrik Swartling

1. Ha tålamod

Bra grill tar tid. För bästa resultatet vill du grilla fram en fin yta över elden. Och sen tillaga maten i indirekt värme. I en klotgrill kan du se till att lägga kolet vid ena sidan av gallret.

Foto: Fredrik Swartling

2. Använd ved

Med hjälp av träbitar kan du höja nivån på din grillning. Träbiten lägger du på kolbädden och den ger maten en rökig smak. Kom ihåg att vissa träslag passar bättre än andra beroende på vad du grillar.

I dag finns det en mängd olika vedsorter att välja mellan. Både inhemska och från utlandet.

Att använda sig av rökved är som att använda vilken krydda som helst. Maten kommer såklart smaka rökt, men olika träslag avger olika smak med säregen karaktär. Al och en är exempel på traditionella svenska smaker. Medan de som är frälsta av amerikansk barbecue inte misstar smaken av hickory och mesquite.

I butik hittar man rökved antingen i chunks eller spån. Jag själv föredrar chunks då spån måste blötläggas i en timme innan de åker på grillbriketterna. Om du använder dig av chunks så sprider du ut dem över och runt omkring elden.

När röken från grillen fått en blå, nästan osynlig färg är du redo att grilla. Då har trät torkat ut och får tillräckligt med syre för att den ska avge en god och smakrik rök. Om du vill göra det enkelt för dig så är ek ett utmärkt allt-i-allo trä som passar till det mesta. Annars kan ni läsa mina bästa tips här nedan.

Välj rätt rökved

Nöt: När jag grillar nötkött vill jag göra det low-and-slow på klassiskt barbecue vis. Då är det hickory som gäller.

Kyckling: Den fruktiga och milda smaken från körsbär tycker jag passar jättebra till kyckling.

Fläsk: Inget slår äppelträd. Den har en söt fruktig smak. Och det är logiskt när man tänker efter. Grisar älskar äpplen, och fläsk är gott med äppelmos.

Lamm: När jag grillar lamm använder jag mig gärna av mesquite. Den är väldigt lik hickory, men med en ännu starkare rökig smak.

Lax: Till en laxsida använder jag gärna ek. Den ger fisken en fin färg men är samtidigt mild i smaken

Fisk & Skaldjur: Här kör jag traditionella smaker. Den lite syrliga smaken av al passar underbart till fisk och skaldjur.

Foto: Fredrik Swartling

 

3. Köp skorstenständare

Kostar ett par hundralappar, men du slipper köpa tändvätska och framför allt smaken av den. I stället får du jämn och fin glöd på rekordtid.

 

 

”Jag använder mig av mycket ghee (klarifierat smör), det tillför mycket smak och klarar höga temperaturer.” Foto: Fredrik Swartling

4. Glöm inte kryddorna!

Grillat gifter sig bra med kryddor. Sockret i många kryddblandningar gör också att du får en fin färg på maten. Experimentera med olika kryddor eller gör en egen blandning!

Berättat för: Ricardo Burrows

Tre frågor

Kol eller briketter?

”Använd grillkol om du snabbt vill komma upp i höga temperaturer för att grilla en korv eller så. Grillbriketter har en längre brinntid och passar utmärkt för amerikansk barbeque.”

Hur varmt ska det vara?

”Ska du grilla fram bra ränder ska du upp i 200 grader. Om du inte har en termometer så kan du hålla handen ett par centimeter från gallret. Klarar du inte att hålla kvar den i tre
sekunder så är du hemma.”

Vad menas med barbeque?

”En klassisk barbeque ska ligga runt 125 grader. Varje brikett ger dig ungefär 8–10 grader. Jag börjar med 15 briketter, och när de har fått en fin glöd lägger jag på tre till.
De håller kvar temperaturen när de gamla briketterna tröttnar.”


rb@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Mästarens guide till den perfekta grillen

PROFILENUtanför arbetet på Volvo lastvagnar är Saman Nazar mer känd som ”Grillfader”. 2015 tog han sig till semifinal i Grillmästarna i TV4.

 

Läs mer från Dagens Arbete:

Återväxten i industrin

Tommy Ölund och Johan Östman

Ont om tid när nya pappersarbetare ska läras upp

ÅterväxtHusum anställer och lär upp nya. Men fack och anställda är kritiska till på vilket sätt det görs. ”Ledningen verkar ta lite lättvindigt på den tid som det tar”, säger operatören Johan Östman.

Panorama över Husums bruk

”Snart försvinner det en massa kunniga människor”

KompetensförsörjningMer än var fjärde pappersarbetare väntas gå i pension inom tio år. Vilka ska då ta över? Och har de kompetensen som krävs?

Makten över företagen

”Investera i de anställda – låt aktieägarna stå tillbaka”

PerspektivDet amerikanska näringslivets toppar har gjort ett gemensamt uttalande om att långsiktighet måste gå före snabba klipp. Det är ett tecken på marken under dem inte känns lika stabil som tidigare, skriver DA:s Harald Gatu.

Vinsten framför allt

Aktieägarna förstFörr tackades de anställda för sina insatser. I dag är aktieägarna viktigas­t. Sveriges största industriaffär gjordes för att ägarna skulle tjäna miljarder.

Rekordstora utdelningar – men hur länge?

PERSPEKTIV”Våren är aktieägarnas skördetid. Sällan har bolagen på Stockholmsbörsen delat ut så mycket pengar som nu: långt över 250 miljarder kronor. Kul för dem som är med på festen, men är det bra för morgondagen?”, skriver DA:s Harald Gatu.

Northvolt

Rekryteringsträff i Stockholm

Northvolt letar arbetskraft till Skellefteå

RekryteringNorthvolt behöver anställa 2500 personer till sin batterifabrik i Skellefteå. En landsomfattande turné ska ge svar på om det ens är möjligt.

GS stämmer företag som avskedade för fusk med arbetstider

ArbetsrättEtt skogsvårdsföretag avskedade två anställda för fusk med arbetstiden. Den påföljden är alldeles för hård, anser GS-facket som stämmer företaget.

Gruvarbetare i Persberg.

”Strejken i Persberg får inte glömmas”

UTSTÄLLNINGDe klättrade upp ur gruvan och vägrade gå ner igen. Fyrahundra gruvarbetare trotsade ägarna, gick i strejk och militär inkallades. I dagarna är det 150 år sedan Persbergs gruvarbetare skrev historia.

Syskonen Marie Olsson och Peter Huss.

Syrran fixade pengarna

ArbetsskadorPeter Huss fick höra att hörselskadan inte skulle ge rätt till ersättning. Men då trädde hans syster försäkringsinformatören in.

1

Kan jag tvingas jobba när det är kalas?

Fråga DA | Arbetsschema”När min arbetsgivare inte lagt ut något basschema åt mig har jag bokat in kalas med familjen om tre veckor. Kan hon lägga schema där ändå och tvinga mig jobba just den helgen?”

Deras teknik får bilarna att köra själva

UtvecklingSjälvkörande bilar – science fiction eller närmare än vi tror? I Vårgårda tillverkas komponenter till bilar som kan göra mer och mer på egen hand. DA frågar experten om självkörande bilar och visar var teknikutvecklingen befinner sig idag.

Ove Jansson kollar ordrarna.

Koll på ordrarna

ÖgonblicketKlockan är 13.17 på fabriken Moelven i Töreboda.

Anunds hög

Svenska högar

BildreportageFotograferna Johan Willner och Peo Olsson fokuserar på landskapet och dess förändring. De har skildrat högen, gissningsvis människans första arkitektoniska konstruktion.

Sömmerskor på Kooperativa Syfabriken Linnéa.

Sömmerskorna startade sin egen syfabrik

ArbetarhistoriaHär styrde arbetarna själva. I trettio år var Kooperativa Syfabriken Linnéa sömmerskornas eget företag. Allt började med att en arbetsgivare jagade ut dem som ville organisera sig i en fackförening.

Stor eltruck

”Största skillnaden är ljudnivån”

ELDRIVNA TRUCKARGruvbolaget Boliden satsar på eldrift i Aitik. Med fyra truckar som går på el från vattenkraft sparar bolaget 800 000 liter diesel per år.

Michael Collins och månen

På världens mest ensamma arbetsplats

SkruvatEnsamarbetare finns det gott om. Men ingen har varit så ensam på jobbet som amerikanen Michael Collins. Någonsin.

Hitta sommarlugnet i bokens värld

Redaktionens bästa tipsEn pocket på badstranden eller en ljudbok i hammocken. Sommartid betyder lästid. DA:s redaktion tipsar om sina favoriter.

Simon Rohdin

Ledtiderna har mer än halverats

Bättre planeringPå fönsterfabriken NorDan i Kvillsfors har effektiviteten höjts utan att stressen ökat. Genom ständiga små förbättringar har alla tillsammans vänt förlust till vinst.

T-shirt med fläckar

”Gnugga inte för hårt”

Tips från proffsetGlöm huvudvärken när du står där med gräsfläckar på byxorna. Med enkla hjälpmedel går det att få bort den mesta smutsen, berättar Madelein Gusterman på tvätteriet Berendsen.

”Alla bara ­gissar och ­spekulerar”

OvisshetDet senaste året har de anställda på parkettfabriken Berg o Berg i Kallinge studsat mellan hopp och förtvivlan. Först nedlagda, sedan räddade i sista stund. Nu hänger allt på en tunn tråd igen.

Stefan Löfven och operatören Marika Hellberg-Bergkvist

Träbyggande kan ge tusentals nya jobb

Ny färdplanTusentals nya arbetstillfällen i glesbygd och minskade klimatutsläpp från byggandet. Det utlovar träbyggnadsindustrin i sin nya färdplan, som överlämnades till statsminister Stefan Löfven.

Grillspecial

Så lyckas du – här är Samans bästa grilltips

GrilltipsEn stor nypa tålamod, rätt verktyg och goda kryddor är bra steg på vägen mot den perfekta grillningen. Rökved tar den till nya nivåer. Saman Nazar delar med sig av sina bästa tips.

Pontus Georgsson.

”Allt handlar om att lyssna”

Ny förbundsordförandeNär han var ny på Skärblacka åkte han på stryk. I dag, mer än trettio år senare, har Pontus Georgsson valts till ordförande för hela Pappers.

”Hög tid att stoppa NMR”

AlmedalsveckanÄr det verkligen i demokratins intresse att låta en nazistisk antidemokratisk terrororganisation kapa ett arrangemang som handlar om den politiska demokratins essens, nämligen mötet och åsiktsbrytningen mellan demokratiskt sinnade personer? frågar DA:s chefredaktör Helle Klein i sin blogg.

”Vi bossar på planeten och gör vad vi vill”

KrönikaMen tänk om det vore vi som blev upplockade och fick leva resten av livet i en bur, skriver Stefan Eriksson.

1
Skolchefen Joakim Hjelm med en byst av Marx.

Med Marx i bagaget

VägvalVid en bubbelpool på en folkhögskola står en jättelik Karl Marx-bronsbyst från DDR. På en annan skola göms hans böcker undan. Båda tror sig ha lösningen på de problem som arbetarrörelsen står inför.

1

Ladda ner DA nr 6 här!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

2

Plötsligt var vissa liv inget värda

KrönikaMedan makten sitter med armarna i kors fortsätter dödsskjutningarna, skriver Alexandra Pascalidou.

1
Elin Näslund på Runö

”Jag tänker inte skämmas”

Efter dokusåpanSom första kvinna och bara 26 år gammal blev hon ordförande för IF Metall i Malmfälten. Ödet verkade utstakat, men Elin Näslund valde en annan väg. Offentlig kärleksjakt i Ensam mamma söker.

1
Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.