Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Digitalisering för framtiden är viktigt, men det är inte allt”

Peter Larsson om att grundläggande kunskaper kommer att behövas även i framtiden.

Grillspecial

Så lyckas du – här är Samans bästa grilltips

En stor nypa tålamod, rätt verktyg och goda kryddor är bra steg på vägen mot den perfekta grillningen. Och att använda rökved är ett enkelt sätt att höja maten till nya nivåer. Saman Nazar delar med sig av sina bästa tips.

Foto: Fredrik Swartling

1. Ha tålamod

Bra grill tar tid. För bästa resultatet vill du grilla fram en fin yta över elden. Och sen tillaga maten i indirekt värme. I en klotgrill kan du se till att lägga kolet vid ena sidan av gallret.

Foto: Fredrik Swartling

2. Använd ved

Med hjälp av träbitar kan du höja nivån på din grillning. Träbiten lägger du på kolbädden och den ger maten en rökig smak. Kom ihåg att vissa träslag passar bättre än andra beroende på vad du grillar.

I dag finns det en mängd olika vedsorter att välja mellan. Både inhemska och från utlandet.

Att använda sig av rökved är som att använda vilken krydda som helst. Maten kommer såklart smaka rökt, men olika träslag avger olika smak med säregen karaktär. Al och en är exempel på traditionella svenska smaker. Medan de som är frälsta av amerikansk barbecue inte misstar smaken av hickory och mesquite.

I butik hittar man rökved antingen i chunks eller spån. Jag själv föredrar chunks då spån måste blötläggas i en timme innan de åker på grillbriketterna. Om du använder dig av chunks så sprider du ut dem över och runt omkring elden.

När röken från grillen fått en blå, nästan osynlig färg är du redo att grilla. Då har trät torkat ut och får tillräckligt med syre för att den ska avge en god och smakrik rök. Om du vill göra det enkelt för dig så är ek ett utmärkt allt-i-allo trä som passar till det mesta. Annars kan ni läsa mina bästa tips här nedan.

Välj rätt rökved

Nöt: När jag grillar nötkött vill jag göra det low-and-slow på klassiskt barbecue vis. Då är det hickory som gäller.

Kyckling: Den fruktiga och milda smaken från körsbär tycker jag passar jättebra till kyckling.

Fläsk: Inget slår äppelträd. Den har en söt fruktig smak. Och det är logiskt när man tänker efter. Grisar älskar äpplen, och fläsk är gott med äppelmos.

Lamm: När jag grillar lamm använder jag mig gärna av mesquite. Den är väldigt lik hickory, men med en ännu starkare rökig smak.

Lax: Till en laxsida använder jag gärna ek. Den ger fisken en fin färg men är samtidigt mild i smaken

Fisk & Skaldjur: Här kör jag traditionella smaker. Den lite syrliga smaken av al passar underbart till fisk och skaldjur.

Foto: Fredrik Swartling

 

3. Köp skorstenständare

Kostar ett par hundralappar, men du slipper köpa tändvätska och framför allt smaken av den. I stället får du jämn och fin glöd på rekordtid.

 

 

”Jag använder mig av mycket ghee (klarifierat smör), det tillför mycket smak och klarar höga temperaturer.” Foto: Fredrik Swartling

4. Glöm inte kryddorna!

Grillat gifter sig bra med kryddor. Sockret i många kryddblandningar gör också att du får en fin färg på maten. Experimentera med olika kryddor eller gör en egen blandning!

Berättat för: Ricardo Burrows

Tre frågor

Kol eller briketter?

”Använd grillkol om du snabbt vill komma upp i höga temperaturer för att grilla en korv eller så. Grillbriketter har en längre brinntid och passar utmärkt för amerikansk barbeque.”

Hur varmt ska det vara?

”Ska du grilla fram bra ränder ska du upp i 200 grader. Om du inte har en termometer så kan du hålla handen ett par centimeter från gallret. Klarar du inte att hålla kvar den i tre
sekunder så är du hemma.”

Vad menas med barbeque?

”En klassisk barbeque ska ligga runt 125 grader. Varje brikett ger dig ungefär 8–10 grader. Jag börjar med 15 briketter, och när de har fått en fin glöd lägger jag på tre till.
De håller kvar temperaturen när de gamla briketterna tröttnar.”

Läs mer:

Ricardo Burrows

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer på samma tema:

Mästarens guide till den perfekta grillen

PROFILENUtanför arbetet på Volvo lastvagnar är Saman Nazar mer känd som ”Grillfader”. 2015 tog han sig till semifinal i Grillmästarna i TV4.

 

Läs mer från Dagens Arbete:

Arbetsrätten

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Så ser ditt anställningsskydd ut

DA REDER UTSå ser anställningstryggheten ut i dag för visstidare, för inhyrda – och för den som chefen tycker är besvärlig. Här är förändringarna som politiker, fack och arbetsgivare vill se.

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

DebattMed tanke på Liberalernas las-historia borde de ha intresse av att – oavsett vissa reformer – bevara en stark arbetstrygghet, skriver L-profilen Olle Wästberg.

1

Facket, nej tack! Eller kanske ändå?

CoronaeffektenI flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

”Sjukdomen kan drabba alla – folk fattar inte det”

Bilmekanikern Fredrik, 45 år, låg nedsövd i respirator i tre veckor. Nu vill han varna för hur hårt covid-19 kan slå – även mot dem som inte är gamla.

Joachim Dagerud på Mälarplast. Foto: Lina Larsson

"Jag trivs just här"

ÖGONBLICKETKlockan är 16.08 på Mälarplast AB i Eskilstuna.

Illustration: Josephine Skapare

Får chefen neka min semester?

Fråga om jobbet | LedighetHar arbetsgivaren skyldighet att ge en orsak till varför en semesteransökan avslås, eller räcker det att bara säga nej?

”Petters och Saras död skapar inga rubriker”

KRÖNIKAPandemin har fått oss att verkligen bry oss om varandra. Bra! Samtidigt får det mig att tänka på en annan, ständigt bortglömd epidemi – drogdöden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Efter coronan

Hej då Hopp-Jerka, och hej på dig Corona-Carolina

KRÖNIKAKommer Coronakrisen att lära oss att uppslukas mindre och engagera oss mer i arbetet? Författaren Jan-Ewert Strömbäck funderar på framtidens arbetsliv med hjälp av Folke Fridell.

”Sverige har lösningarna – nu måste vi nå ut”

DEBATTKlimatkrisen kommer att finnas kvar när Coronapandemin bedarrat. Här finns en möjlighet för Sverige att visa ledarskap och vända kris till möjlighet, skriver Ylva Berg, vd för Business Sweden.

”Vi behöver EU – och mer ödmjukhet”

DEBATTSverige behöver nya system för att trygga leverantörskedjorna, en positiv EU-politik och ödmjukt lärande, skriver Christian Berggren, professor och en en av författarna till boken ”Alternativ till outsourcing”.

”Följ med oss på kompetens­utveckling”

DebattHar verkligen företagsledningarna och bolagsstyrelserna rätt kompetens för att driva våra företag till framgång genom de föränderliga tiderna? Anders Olofsson på Caterpillar i Göteborg vill se fler samarbeten mellan parterna även efter krisen.

”Dags att introducera Närproducerat”

DEBATTVarför ska kretskorten i en styrenhet på ett fordon tillverkas typ 700 mil från bilfabriken, skriver Fredrik Sidahl, vd för Fordonskomponentgruppen.

2
Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall. Foto: Ylva Bergman

”Det finns ett färdigt förslag”

DEBATTStaten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Fungerande omställning är centralt”

debattFör att komma igenom krisen bör vi betrakta den som en ofrivillig längre industrisemester, skriver nationalekonomen Susanne Ackum.

1

Dagens Arbete nr 5 ute nu!

Dagens Arbete finns som gratis e-tidning. Här finns också ett sökbart arkiv två år bakåt, du når lätt våra inlästa reportage och kan länka till spännande vidareläsning. Här kan du ladda ner appen.

Krisstöd

Volvo drar tillbaka aktieutdelningen

Facket: Ett klokt och moget beslut. ”Varje krona som stannar i bolaget är bra för vår anställningstrygghet”, säger Mikael Sällström, verkstadsklubbens ordförande på AB Volvo i Göteborg.

7

”Hur var det med hedern och samvetet?”

KRÖNIKAOm du skickar in en ansökan om a-kassa måste du på heder och samvete intyga att du verkligen är arbetslös. Precis som företag som söker krisstöd intygar att de är i en djup ekonomisk kris, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist.

1

SKF-facket befarar varsel

SKF delar hellre ut pengar till aktieägarna än att söka statligt stöd till permitteringar. Nu väntar varsel om uppsägningar, befarar facket.

1

Stora aktie­utdelningar ger indraget krisstöd

Inget statligt krisstöd till företag som gör stora aktieutdelningar. Det beskedet från Tillväxtverkets generaldirektör Gunilla Nordlöf kom på torsdagen.

1

I permafrostens rike

BildreportageI republiken Sacha (Yakutia) lever invånarna under hårda villkor och stora klimatkontraster.

Regionala skyddsombud

”Skyddsombud behövs i kris”

KRÖNIKADet är minst sagt upp­rörande att de, mitt under pågående coronakris, meddelar att de tänker rösta nej till förslaget att låta de regionala skydds­ombuden komma in på fler arbetsplatser, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Håll pärlan skinande

Tvätta bilenBiltvättsproffset Silas Mulondo skulle aldrig köra in sin Toyota i en automattvätt. Det kan repa lacken. I stället visar han hur du får fram glansen i en gör-det-själv-hall.

Han är IF Metalls nya förbundssekreterare

Martin Gunnarsson är smålänningen som vill pröva nya sätt att värva medlemmar till IF Metall, och som med åren lärt sig att lugna ner sig lite.

”Lediga veckor kan jag vara med bandet”

PROFILENÄr det roligt att spela gitarr? Det ville Eki Kumpulainen ta reda på i sina tonår i Skutskär. Svaret ledde honom upp på scen och ut i världen med bandet Demonical.

”Bra Karl-Petter, men ta ett steg till”

DebattJag saknar fortfarande en tydlighet från LO:s styrelse om turordningsreglerna i las, skriver Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubben på Volvo Lastvagnar Umeå.

Nödår, strejker, slit – och äventyr

ArbetarhistoriaHur var det att vara arbetare för hundra år sedan? Med usel lön, eländiga villkor och en polis som sköt skarpt. DA:s Pontus Ohlin hittar ett gammal­t brev och söker svar.

Gravid? Risk att du förlorar pengar

Väntar du barn och har ett riskfyllt jobb? Då kan du bli förbjuden att jobba – och förlora inkomst. Det hände Sandra Ekholm i Oxelösund.

Är det Tom Cruise som räddar oss?

KrönikaDet finns tid för tankar nu när verkligheten har blivit som en film, skriver Carl-Einar Häckner.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.