Industriarbetarnas tidning

Så lyckas du – här är Samans bästa grilltips

5 juli, 2019

Skrivet av Ricardo Burrows

En stor nypa tålamod, rätt verktyg och goda kryddor är bra steg på vägen mot den perfekta grillningen. Och att använda rökved är ett enkelt sätt att höja maten till nya nivåer. Saman Nazar delar med sig av sina bästa tips.

Foto: Fredrik Swartling

1. Ha tålamod

Bra grill tar tid. För bästa resultatet vill du grilla fram en fin yta över elden. Och sen tillaga maten i indirekt värme. I en klotgrill kan du se till att lägga kolet vid ena sidan av gallret.

Foto: Fredrik Swartling

2. Använd ved

Med hjälp av träbitar kan du höja nivån på din grillning. Träbiten lägger du på kolbädden och den ger maten en rökig smak. Kom ihåg att vissa träslag passar bättre än andra beroende på vad du grillar.

I dag finns det en mängd olika vedsorter att välja mellan. Både inhemska och från utlandet.

Att använda sig av rökved är som att använda vilken krydda som helst. Maten kommer såklart smaka rökt, men olika träslag avger olika smak med säregen karaktär. Al och en är exempel på traditionella svenska smaker. Medan de som är frälsta av amerikansk barbecue inte misstar smaken av hickory och mesquite.

I butik hittar man rökved antingen i chunks eller spån. Jag själv föredrar chunks då spån måste blötläggas i en timme innan de åker på grillbriketterna. Om du använder dig av chunks så sprider du ut dem över och runt omkring elden.

När röken från grillen fått en blå, nästan osynlig färg är du redo att grilla. Då har trät torkat ut och får tillräckligt med syre för att den ska avge en god och smakrik rök. Om du vill göra det enkelt för dig så är ek ett utmärkt allt-i-allo trä som passar till det mesta. Annars kan ni läsa mina bästa tips här nedan.

Välj rätt rökved

Nöt: När jag grillar nötkött vill jag göra det low-and-slow på klassiskt barbecue vis. Då är det hickory som gäller.

Kyckling: Den fruktiga och milda smaken från körsbär tycker jag passar jättebra till kyckling.

Fläsk: Inget slår äppelträd. Den har en söt fruktig smak. Och det är logiskt när man tänker efter. Grisar älskar äpplen, och fläsk är gott med äppelmos.

Lamm: När jag grillar lamm använder jag mig gärna av mesquite. Den är väldigt lik hickory, men med en ännu starkare rökig smak.

Lax: Till en laxsida använder jag gärna ek. Den ger fisken en fin färg men är samtidigt mild i smaken

Fisk & Skaldjur: Här kör jag traditionella smaker. Den lite syrliga smaken av al passar underbart till fisk och skaldjur.

Foto: Fredrik Swartling

 

3. Köp skorstenständare

Kostar ett par hundralappar, men du slipper köpa tändvätska och framför allt smaken av den. I stället får du jämn och fin glöd på rekordtid.

 

 

”Jag använder mig av mycket ghee (klarifierat smör), det tillför mycket smak och klarar höga temperaturer.” Foto: Fredrik Swartling

4. Glöm inte kryddorna!

Grillat gifter sig bra med kryddor. Sockret i många kryddblandningar gör också att du får en fin färg på maten. Experimentera med olika kryddor eller gör en egen blandning!

Berättat för: Ricardo Burrows

Tre frågor

Kol eller briketter?

”Använd grillkol om du snabbt vill komma upp i höga temperaturer för att grilla en korv eller så. Grillbriketter har en längre brinntid och passar utmärkt för amerikansk barbeque.”

Hur varmt ska det vara?

”Ska du grilla fram bra ränder ska du upp i 200 grader. Om du inte har en termometer så kan du hålla handen ett par centimeter från gallret. Klarar du inte att hålla kvar den i tre
sekunder så är du hemma.”

Vad menas med barbeque?

”En klassisk barbeque ska ligga runt 125 grader. Varje brikett ger dig ungefär 8–10 grader. Jag börjar med 15 briketter, och när de har fått en fin glöd lägger jag på tre till.
De håller kvar temperaturen när de gamla briketterna tröttnar.”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna har fått en första hemställan, avtalsförslag, från de opartiska ordförandena Opo.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nattens rytm

Nattens rytm

Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.