Industriarbetarnas tidning

Öppnare förhandlingar ska lösa vårens LO-kaos

7 augusti, 2020 - 10:22

Skrivet av

En rejäl omstart, mer insyn och inflytande och några röda linjer som inte får korsas – så hoppas LO läka ihop sprickan som uppstått under diskussionerna om arbetsrätten. Nästa fredag avgörs det om förhandlingarna med arbetsgivarna ska fortsätta.

Representantskapet

LO:s representantskap är organisationens högsta beslutande organ mellan kongresserna. Det består av LO-styrelsen och valda representanter från alla förbund.

Sedan i vintras har stämningen stundtals varit hätsk mellan LO-förbunden. Att facket över huvud taget förhandlar med arbetsgivarna om anställningstryggheten upprör en del, och det har funnits kritik mot hur förhandlingarna gått till. I december hoppade flera förbund av.

Nu är den lugnare enligt LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson, som själv fått ta emot mycket kritik under processen.

– Vi var överens i styrelsen före semestern. Vi har haft en högt-i-tak-diskussion, kanske har det fört oss närmare varandra.

Fredag den 14 augusti samlas LO:s representantskap (se faktaruta) för att besluta om och hur förhandlingarna ska drivas vidare. LO-styrelsen lägger där fram sitt förslag om att processen ska fortsätta – men med en omstart.

I styrelsens förslags pratas det om ökad öppenhet och inflytande – det har funnits kritik mot att processen varit för sluten och att de som förhandlat inte delat med sig av information.

Hela avtalsrådet föreslås bli avtalsdelegation och därmed få insyn i förhandlingarna och blir delaktiga. Om ett avtal sedan träffas ska det godkännas av representantskapet med minst 60 procents majoritet.

Representantskapet ska också rösta om en del motioner som egentligen var tänkta till LO-kongressen i juni. Kongressen sköts till nästa år, men frågorna om las-förhandlingarna ansågs inte kunna vänta.

LO-styrelsen föreslår att representantskapet ska säga ja till en motion från Kommunal som bland annat innebär att LO inte får medverka till att begreppet saklig grund för uppsägning tas bort ur arbetsrätten.

Bland motionerna finns också några som LO-styrelsen föreslår ska avslås, bland annat om att förhandlingarna ska avbrytas. Även dem ska representantskapet ta ställning till.

Torbjörn Johansson säger att styrelsen varit överens om att fortsätta förhandlingarna med ny inriktning.

– Men sen vet man inte på repskapet. När gräsrötterna ska diskutera kan konflikten eskalera igen. Vi får helt enkelt låta den demokratiska konflikten ha sin gång.

Vad händer om det blir nej till att fortsätta?

– Ja, då blir det inga förhandlingar. Samtidigt, då skjuter man det på politikerna, det blir ett underkännande av oss själva. Sedan vet man inte om några förbund vill gå vidare på egen hand.

Om det däremot blir ja, är det tänkt att förhandlingarna ska rulla igång veckan efter representantskapet.

Torbjörn Johansson säger att hela las-frågan är komplex, och att han har förståelse för att situationen ser olika ut i olika branscher.

– Ytterligare försvårande är den statliga utredningen.

Utredningen innehåller förslag om fler undantag i turordningen och minskad möjlighet att ogiltigförklara uppsägningar. Enligt Torbjörn Johansson innebär den så stora fördelar för arbetsgivarna, att den i princip bara sätter press på facket att förhandla.

– Arbetsgivarna behöver inte anstränga sig utan kan sitta still i båten.

I utredningen ingår att arbetsgivarna måste ge kompetensutveckling till sina anställda, annars riskerar de att få betala skadestånd när anställningen är slut. Torbjörn Johansson tror dock inte att det förslaget är tillräckligt jobbigt för arbetsgivarna för att motivera dem att förhandla.

– Det är bara när du är uppsagd du kan få rätt. Det är en rätt korkad konstruktion.

En kommentar till “Öppnare förhandlingar ska lösa vårens LO-kaos

  • När får vi se en offensiv facklig rörelse igen?
    Förslag alltifrån grova inskränkningar av strejkrätten och förslag om lagstadgade minimilöner till förlängda provanställningar och återinförande av Lex Laval.

    Det är bara ett axplock, listan på löntagarfientliga förslag är ännu längre än så.
    Mycket snack och otroligt lite verkstad. Medlemmarna vill inte ha detta!
    Fackliga organisationer släpper ifrån sig möjligheterna att kunna påverka och skyller på att man politiserar avtalsrörelsen/förhandlingarna. Gör inte det då, stå upp för medlemmarnas åsikt!

    Svenskt näringsliv kommer att pressa LO tills förhandlingarna bryter samman.
    Ledord som rättvisa, kunskap, solidaritet och trygghet har bleknat i träsket av opportunism. Att ordet modernisering per automatik skulle betyda förbättring har man svårt att se då man strävar bakåt. Det har historien visat om och om igen. Utan kamp förlorar man hela stycket och lite till.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Sårat och sargat inom LO”

”Sårat och sargat inom LO”

Pappers och GS: Exceptionellt agerat av IF Metall och Kommunal i las-uppgörelsen.

Rätt av Kommunal och IF Metall

Rätt av Kommunal och IF Metall

Helle Klein: Centern och Liberalerna måste nu slänga Toijerutredningen i papperskorgen.

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

På ett extrainsatt representantskap på fredagen beslutades att förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, ska fortsätta.

Lägstalönerna en stötesten för LO

Lägstalönerna en stötesten för LO

På tisdag avgörs det. Kommer de 14 LO-förbunden att samordna sina avtalskrav eller inte? I förra avtalsrörelsen hoppade Kommunal av dagen innan förbunden skulle samlas. I Dagens Arbetes avtalspodd kollar reportern Anna Julius hur läget är.

Svårt för LO att enas i avtalsrörelsen

Svårt för LO att enas i avtalsrörelsen

Inflationen slår hårt mot alla – men allra mest mot dem som har små marginaler. Hur facken hanterar det kan avgöra om LO håller samman eller inte i avtalsrörelsen. 
”Det här sätter hela LO:s möjlighet att komma överens på ett enormt prov”, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

LO svänger om las

LO svänger om las

”Vi tycker inte att las-uppgörelsen är bra, men för att kunna påverka framåt vill vi att LO är en part”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

När IF Metall gjorde upp med arbetsgivarna om anställningsskyddet var det inget svek, utan solidaritet med dem som har det sämst, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

I höstas kom arbetsgivare och vissa fackförbund överens om vilka nya regler de vill ha för anställningstryggheten. DA reder ut vad förändringarna skulle innebära för dig.

”Min bild är att vi får ett reellt inflytande”

”Min bild är att vi får ett reellt inflytande”

Josefine Larsson, utredare på IF Metall, ska ingå i regeringens las-grupp.

Marie Nilsson: Vi bröt mot informationsplikten

Marie Nilsson: Vi bröt mot informationsplikten

IF Metall och Kommunal bröt mot stadgarna genom att inte informera övriga LO om att de gjorde upp om las.
– Att vi gjort som vi gjort beror på att vi inte känt tillit till varandra, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.