Överens om fortsatta Las-förhandlingar
Allmän visstid ska ersättas, omställningsstödet ska förstärkas och a-kassan stöpas om helt – det är en del av innehållet i den avsiktsförklaring som parterna kommit överens om inför fortsatta förhandlingar.
Industriarbetarnas tidning
10 december, 2019
Skrivet av Anna Julius
Facket gör för stora eftergifter mot arbetsgivarna om anställningstryggheten anser fem fackförbund och hoppar av förhandlingarna. Men IF Metall tänker vara kvar.
– Vi har inte gått med på något än, säger avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.
Sedan en tid tillbaka har det pågått förhandlingar mellan LO och Svenskt Näringsliv om trygghet och omställning på arbetsmarknaden. Frågor som turordningsregler, visstid och omställning är uppe. I början av året sattes förhandlingarna under extra press i och med januariavtalet, där det ingår uppluckringar av lagen om anställningsskydd om parterna inte kommer överens om annat.
Nu är sprickan total mellan LO-förbunden. Fem förbund – Kommunal, Seko, Byggnads, Fastighets och Målarna – hoppar av förhandlingarna, eftersom de tycker att fackets eftergifter är för långtgående. Bland annat ska det handla om arbetsgivarens vilja att friare kunna säga upp vem de vill. Kommunals ordförande Tobias Baudin säger att LO-ledningen förbrukat sitt förtroende i frågan och Sekos ordförande Valle Karlsson säger till Sveriges Radios Ekoredaktion:
– Det finns saker som diskuteras och det är svårt att gå in på enskilda detaljer. Men det är klart att börjar man prata om begrepp som saklig grund och personliga skäl då börjar det bli besvärligt.
Byggnads ordförande Johan Lindholm beskriver i ett pressmeddelande resultatet som ”anpassat till Annie Lööfs nyliberala drömmar”.
Pappers har sedan tidigare också lämnat förhandlingarna.
IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä säger däremot att förbundet vill fortsätta förhandla, för att nå en principöverenskommelse med arbetsgivarna före nyår. Han vill att den överenskommelsen ska staka ut vilka frågor man ska fortsätta förhandla om i vår, inte exakt vad resultatet blir.
– Vi har inte gått med på något än. Det finns inget färdigt förhandlingsresultat.
Han pekar på hotet som finns i och med januariavtalet, som säger att undantagen i lagen om anställningsskydd ska bli fler. Parterna har fram till maj att hitta en egen överenskommelse som i så fall övertrumfar en ny lag.
– Antingen försöker vi lösa det eller så lägger vi det i politikernas händer. Och man ska komma ihåg att det finns en högermajoritet i riksdagen.
Begreppet saklig grund för uppsägningar är en laddad fråga för facket. I dag behöver en arbetsgivare som vill säga upp anställda ha saklig grund, antingen arbetsbrist eller personliga skäl. Det vill Svenskt Näringsliv gärna få bort så att arbetsgivaren kan få säga upp friare. Denna fråga är en av anledningarna till avhoppen från förhandlingarna, och det har också funnits kritik inom förbunden mot att facken verkligen vill förhandla om det. Enligt tidningen Arbetet ingår det i ett förslag till principförklaring att begreppet saklig grund ska ersättas.
Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, är starkt kritisk till LO:s ledning med anledning av den frågan.
– Det är obegripligt att LO:s ledning har kunnat gå med på att diskutera detta. Vi har problem med tystnad på arbetsplatserna, ingen skulle våga framföra kritiska åsikter om detta genomfördes, säger han till tidningen Kommunalarbetaren.
Veli-Pekka Säikkälä håller inte med.
– Bara för att arbetsgivaren ställer jobbiga krav betyder inte det att vi inte ska förhandla om dem.
Han är inte lika orolig för en urholkning av anställningstryggheten.
– Det är klart att arbetsgivaren vill kunna sparka vem de vill. Det kommer de inte att få göra. Jag ser inte framför mig att man inte ska fortsätta ha arbetsbrist och personliga skäl som saklig grund för uppsägning.
I andra vågskålen ligger fackets krav på att allmän visstid ska försvinna.
– Den frågan är med i förhandlingarna och den är inte löst.
Han tycker att det är viktigt att nå en principöverenskommelse av två skäl – för att inte börja på ruta noll när förhandlingarna återupptas i vår, och för att redovisa för medlemmarna vad som det förhandlas om.
Vad tror du om möjligheten att nå en principöverenskommelse före nyår?
– Jag är förhoppningsfull. Jag tror det. Antingen når vi fram eller inte. Sedan får vi ta ställning då om vi vill fortsätta.
Motparten Svenskt Näringslivs förhandlingschef Mattias Dahl kommenterar avhoppen skriftligt till tidningen Arbetet så här:
”Samtidigt blir det märkligt att hoppa av innan det finns något konkret förhandlingsresultat att ta ställning till. Så långt har parterna inte kommit ännu. Omfattningarna av förhandlingarna kan heller knappast komma som en överraskning. De har varit kända sedan allra första början.”