Industriarbetarnas tidning

Fem LO-förbund lämnar Las-förhandlingarna – men IF Metall är kvar

10 december, 2019

Skrivet av

Facket gör för stora eftergifter mot arbetsgivarna om anställningstryggheten anser fem fackförbund och hoppar av förhandlingarna. Men IF Metall tänker vara kvar.
– Vi har inte gått med på något än, säger avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Veli-Pekka Säikkälä, IF metalls avtalssekreterare.

Sedan en tid tillbaka har det pågått förhandlingar mellan LO och Svenskt Näringsliv om trygghet och omställning på arbetsmarknaden. Frågor som turordningsregler, visstid och omställning är uppe. I början av året sattes förhandlingarna under extra press i och med januariavtalet, där det ingår uppluckringar av lagen om anställningsskydd om parterna inte kommer överens om annat.

Nu är sprickan total mellan LO-förbunden. Fem förbund – Kommunal, Seko, Byggnads, Fastighets och Målarna – hoppar av förhandlingarna, eftersom de tycker att fackets eftergifter är för långtgående. Bland annat ska det handla om arbetsgivarens vilja att friare kunna säga upp vem de vill. Kommunals ordförande Tobias Baudin säger att LO-ledningen förbrukat sitt förtroende i frågan och Sekos ordförande Valle Karlsson säger till Sveriges Radios Ekoredaktion:

– Det finns saker som diskuteras och det är svårt att gå in på enskilda detaljer. Men det är klart att börjar man prata om begrepp som saklig grund och personliga skäl då börjar det bli besvärligt.

Byggnads ordförande Johan Lindholm beskriver i ett pressmeddelande resultatet som ”anpassat till Annie Lööfs nyliberala drömmar”.

Pappers har sedan tidigare också lämnat förhandlingarna.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä säger däremot att förbundet vill fortsätta förhandla, för att nå en principöverenskommelse med arbetsgivarna före nyår. Han vill att den överenskommelsen ska staka ut vilka frågor man ska fortsätta förhandla om i vår, inte exakt vad resultatet blir.

– Vi har inte gått med på något än. Det finns inget färdigt förhandlingsresultat.

Han pekar på hotet som finns i och med januariavtalet, som säger att undantagen i lagen om anställningsskydd ska bli fler. Parterna har fram till maj att hitta en egen överenskommelse som i så fall övertrumfar en ny lag.

– Antingen försöker vi lösa det eller så lägger vi det i politikernas händer. Och man ska komma ihåg att det finns en högermajoritet i riksdagen.

Begreppet saklig grund för uppsägningar är en laddad fråga för facket. I dag behöver en arbetsgivare som vill säga upp anställda ha saklig grund, antingen arbetsbrist eller personliga skäl. Det vill Svenskt Näringsliv gärna få bort så att arbetsgivaren kan få säga upp friare. Denna fråga är en av anledningarna till avhoppen från förhandlingarna, och det har också funnits kritik inom förbunden mot att facken verkligen vill förhandla om det. Enligt tidningen Arbetet ingår det i ett förslag till principförklaring att begreppet saklig grund ska ersättas.

Tobias Baudin, ordförande för Kommunal, är starkt kritisk till LO:s ledning med anledning av den frågan.

– Det är obegripligt att LO:s ledning har kunnat gå med på att diskutera detta. Vi har problem med tystnad på arbetsplatserna, ingen skulle våga framföra kritiska åsikter om detta genomfördes, säger han till tidningen Kommunalarbetaren.

Veli-Pekka Säikkälä håller inte med.

– Bara för att arbetsgivaren ställer jobbiga krav betyder inte det att vi inte ska förhandla om dem.

Han är inte lika orolig för en urholkning av anställningstryggheten.

– Det är klart att arbetsgivaren vill kunna sparka vem de vill. Det kommer de inte att få göra. Jag ser inte framför mig att man inte ska fortsätta ha arbetsbrist och personliga skäl som saklig grund för uppsägning.

I andra vågskålen ligger fackets krav på att allmän visstid ska försvinna.

– Den frågan är med i förhandlingarna och den är inte löst.

”Vi måste våga snacka om Las”

Han tycker att det är viktigt att nå en principöverenskommelse av två skäl – för att inte börja på ruta noll när förhandlingarna återupptas i vår, och för att redovisa för medlemmarna vad som det förhandlas om.

Vad tror du om möjligheten att nå en principöverenskommelse före nyår?

– Jag är förhoppningsfull. Jag tror det. Antingen når vi fram eller inte. Sedan får vi ta ställning då om vi vill fortsätta.

Motparten Svenskt Näringslivs förhandlingschef Mattias Dahl kommenterar avhoppen skriftligt till tidningen Arbetet så här:

”Samtidigt blir det märkligt att hoppa av innan det finns något konkret förhandlingsresultat att ta ställning till. Så långt har parterna inte kommit ännu. Omfattningarna av förhandlingarna kan heller knappast komma som en överraskning. De har varit kända sedan allra första början.”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Överens om fortsatta Las-förhandlingar

Överens om fortsatta Las-förhandlingar

Allmän visstid ska ersättas, omställningsstödet ska förstärkas och a-kassan stöpas om helt – det är en del av innehållet i den avsiktsförklaring som parterna kommit överens om inför fortsatta förhandlingar.

IF Metall om las-uppgörelsens olika delar

IF Metall om las-uppgörelsens olika delar

Arbetsgivaren har fått fler undantag och tydligare regler om uppsägning. Facket har fått skärpta visstidsregler och stärkt heltidsbegrepp. Så här säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä om de olika ingredienserna i uppgörelsen.

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

Att ta bort anställningstryggheten och med den yttrandefriheten, är den raka motsatsen till liberal politik, skriver sex företrädare för GS-facket.

Vägen mot en förändrad las

Vägen mot en förändrad las

Lagen om anställningsskydd ska ändras. Frågan är om det blir politikerna eller fack och arbetsgivare som får bestämma hur.

Så kan las ändras – detta säger parterna

Så kan las ändras – detta säger parterna

Nästa måndag presenterar regeringens utredare sina förslag på hur las kan förändras. SVT har tagit del av dem redan nu – och varken fack eller arbetsgivare är nöjda

Så ser ditt anställningsskydd ut

Så ser ditt anställningsskydd ut

Så ser anställningstryggheten ut i dag för visstidare, för inhyrda – och för den som chefen tycker är besvärlig. Här är förändringarna som politiker, fack och arbetsgivare vill se.

Kommer mitt jobb att bli mindre tryggt nu?

Kris inom LO, anklagelser om svek och lögner. När facket förhandlar med arbetsgivarna om anställningstryggheten har det väckt ilska och rädsla. Men vad handlar förhandlingarna om? DA guidar dig.

Oro när facket förhandlar om turordning

Oro när facket förhandlar om turordning

Håller facket på att sälja ut en hjärtefråga – eller finns det en chans till ökad trygghet på arbetsmarknaden? När fack och arbetsgivare nu förhandlar om arbetsrätten väcker det starka känslor.

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

”Nu är det slut med ping-pong-politiken”

När IF Metall gjorde upp med arbetsgivarna om anställningsskyddet var det inget svek, utan solidaritet med dem som har det sämst, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

Så kan du påverkas av las-uppgörelsen

I höstas kom arbetsgivare och vissa fackförbund överens om vilka nya regler de vill ha för anställningstryggheten. DA reder ut vad förändringarna skulle innebära för dig.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.