Kampen går vidare men nu tackar jag för mig
Helle Klein: Under tio år har jag haft äran att leda er tidning. Stort tack för förtroendet!
Industriarbetarnas tidning
Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.
15 oktober, 2020
Skrivet av Helle Klein
Ledare Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt.
Coronapandemin håller ett strupgrepp om världen. Runt om i Europa kämpar länder med en andra smittvåg. Sverige har alltsedan i somras haft en hoppfull utveckling med minskad smittspridning. Tyvärr har antalet smittade ökat även här den senaste tiden. Förhoppningsvis kan vi med gemensamma insatser och ökade kunskaper se till att det inte blir lika dramatiskt som i våras. Vi måste fortsätta att hålla avstånd, tvätta händer och värna riskgrupper.
Coronan är ett lurigt virus som slår olika hårt mot människor. En del får knappt några symptom medan andra blir mycket sjuka och får långvariga komplikationer. Dagens Arbete har träffat bilmekanikern Fredrik Olehag, 45 år, som blev dödssjuk i ocronan och låg nedsövd i respirator i flera veckor. Han överlevde tack och lov men har en lång kamp framför sig för att kunna återfå ett normalt liv igen.
Båda grupper förtjänar nu ett löneavtal som värderar deras nödvändiga arbetsinsatser.
Han, precis som alla andra arbetare, kunde inte stanna hemma i våras och arbeta på distans när pandemin slog till. Som bilmekaniker fick han ta sig an
fordon som kunde ha lämnats in av smittade personer. Tänk så avgörande att bilarna ändå kunde servas så att alla inte blev hänvisade till tåg och buss i pandemitider.
Ingen vet om det var på jobbet Olehag smittades men andra arbetskamrater blev också sjuka. I dag har hans arbetsplats och förhoppningsvis alla industriarbetsplatser infört bättre säkerhetsrutiner. Ingen ska behöva gå till jobbet och vara rädd för att bli smittad.
Svensk industri har trots allt klarat sig bra i coronakrisen, mycket tack vare den samförståndsanda som gjort att parterna lätt har kunnat genomföra korttidspermitteringar. Det är utmärkt att regeringen förlänger stödet till korttidsavtal. Att hjulen kan fortsätta snurra och massarbetslöshet undvikas är avgörande för både ekonomi och människors hälsa.
DA har tidigare rapporterat om att industrin i våras dessutom ställde om sin produktion för att hjälpa till med handspritsproduktion eller tillverkning av skyddsutrustning åt vård- och hemtjänsten. Som alltid finns det ett samband mellan industrin och välfärden.
Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att Sverige fortsätter att fungera samhällsekonomiskt. Båda grupper förtjänar nu ett löneavtal som värderar deras nödvändiga arbetsinsatser. Arbetsgivarnas nollbud är ett hån men också ett hot mot industriavtalets normerande roll framöver.
Se till att säkra framtiden i årets avtalsrörelse.