Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

12 oktober, 2020

Skrivet av

LEDARE ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Det politiska spelet runt arbetsrätten är en sorglig historia. För Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt handlar hotet om misstroendeförklaring såklart om själva sakfrågan – att värna arbetsrätten. Hans problem är dock att om regeringen faller har han inte på något sätt stoppat lasutredningens förslag. Tvärtom finns det en majoritet i riksdagen för att försämra arbetsrätten ännu mer.

Att kristdemokraternas ledare Ebba Busch bildar ohelig allians med vänsterpartiets Sjöstedt visar bara populismens ovilja att se till sakfrågor. För Ebba Busch är det visst viktigare att fälla regeringen mitt i en pandemi än att forma en ny arbetsrätt. Hon fick lyckligtvis inte med sig någon alls när hon lyfte fram sitt dokument med namnunderskrifter för en misstroendeförklaring under partiledardebatten i Agenda.

Nej, det politiska spelet är bara en sorglig historia. Viktigare är själva sakfrågan då arbetsrätten berör miljontals arbetstagare i Sverige. Både fack och arbetsgivare är överens om att las bör moderniseras då den varken värnar tryggheten eller flexibiliteten på dagens arbetsmarknad. Därför har parterna under en längre tid varit måna om att förhandla om ett stort paket som handlar om trygghet, omställning och kompetensutveckling.

Tyvärr saboterades detta av Centerpartiets vilja att politisera och partiet fick med sig ett lika politiserat Svenskt Näringsliv. Så föddes idén att politiken skulle lagstifta i stället för att parterna skulle komma överens, ett grundskott mot den svenska modellen. Detta skrevs in i januariavtalet som regeringen Löfven tvingades acceptera för att kunna bilda regering med stöd av Centern och Liberalerna. En utredning tillsattes som skulle kunna ligga till grund för ett lagförslag.

Men, här är det ändå viktigt att se vad januariavtalet säger, utredningens förslag får inte rubba den grundläggande maktbalansen på arbetsmarknaden. När Gudmund Toijer lämnade över sin utredning uttryckte både statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark tydligt missnöje. Utredningens förslag skulle allvarligt rubba maktbalansen.

Här har de stöd av hela den samlade fackföreningsrörelsen – alltifrån akademiker- och tjänstemannaförbunden till LO-förbunden.

Centerledaren Annie Lööf kan försöka hävda att utredningen är balanserad hur mycket hon vill men det tycker ingen på den fackliga sidan och inte heller arbetsrättsexperter som exempelvis utredningens egen oberoende expert, professor Ola Bergström vid Handelshögskolan i Göteborg.

”Jag tycker det är uppenbart att utredningens förslag drastiskt kommer att förändra den svenska partsmodellen”, säger Bergström i en intervju i tidningen Arbetsvärlden.

Han pekar i intervjun på att kanske är det så att politikerna i dag är så obekanta med partsmodellen att de tolkar detta med ”balans” som att ett förslag ska vara balanserat utifrån arbetsgivarens förhållande till den enskilda individen. Men poängen med partsmodellen är att det handlar om maktbalans mellan parterna, det vill säga mellan fack och arbetsgivare.

Las ger parterna rätt att omförhandla hur arbetsrättens konsekvenser ska bli i varje enskilt fall. Det hör till vanligheterna att turordningsregeln förhandlas och att fack och arbetsgivare på ett enskilt företag kommer överens. Men ju mer undantag i exempelvis turordningen det skrivs in på förhand desto mindre av förhandlingsutrymme, det vill säga ett ”byte” mellan arbetsgivare och fack, finns det kvar.

Det var detta som statsminister Stefan Löfven i partiledardebatten försökte förklara när han sa att vid en förhandling förhandlar parterna om ett ”byte”, det vill säga ett byte av arbetsgivarnas vilja till ökad flexibilitet mot arbetstagarnas krav på ökad trygghet.

Om maktbalansen rubbas rubbas hela systemet med partsförhandlingar.

Detta kanske någon enstaka nyliberal tänkare inom Centern eller Svenskt Näringsliv drömmer om ska ske. Men de allra flesta från både borgerligt håll och till vänster i svensk politik vet att den svenska modellen har tjänat Sverige väl i över 80 år.

Kanske har januariavtalet ändå fört det goda med sig att Centern och Socialdemokraterna har kunnat prata mer med varandra om den här typen av frågor? Centerledaren Annie Lööf och statsminister Stefan Löfven tycks trots allt ha fått ett större förtroende för varandra. Annie Lööf har också träffat både LO-ordföranden och andra fackliga företrädare på senare tid. Kanske har hon börjat förstå dels att Löfven håller sitt ord men också att den svenska modellen bygger på ömsesidigt förtroende mellan parterna å sin sida men också mellan parterna och politiken.

I partiledardebatten i söndags kväll uttryckte Lööf en tydlig önskan om att det allra bästa vore om parterna förhandlade fram en ny arbetsrätt, ja hon använde till och med arbetsmarknadsnördarnas älsklingsord, ett nytt ”huvudavtal”.

Det är trots allt hoppingivande. Om Centern menar allvar med detta måste Annie Lööf och hennes partivänner inse att det blir ingen ny förhandling så länge Toijer-utredningen ligger kvar som möjligt lagförslag.

Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.

Om Centern på allvar vill att parterna ska återgå till förhandlingsbordet borde partiet deklarera att utredningen läggs på is tills vidare så att parterna kan förhandla i fred utan omedelbart laghot. Parterna var väldigt nära en överenskommelse som skulle ge en ny moderniserad arbetsrätt. Centern bör inte låta dogmatismen ställa sig i vägen för en sådan.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

Det är Vänsterpartiet som tar strid för löntagarna, mot urholkad anställningstrygghet och återinförande av karensdag. skriver IF Metallaren Erfan Kakahani.

”Därför ställer jag upp för C i riksdagen”

”Därför ställer jag upp för C i riksdagen”

En stark och självständig lokalpolitik som är en garant för jobben. Och yrkesutbildningen – som krävs för att kvalificerade industrijobb ska hålla bra ingångslöner, skriver Gustav Malm, som kandiderar till riksdagen för C.

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

I överenskommelsen med MP, C och L heter det att ”Arbetsrätten moderniseras.” Fel! Det är tvärtom – en föråldring till när demokratin motarbetades, skriver journalisten Jan Scherman.

Centerns dogmatism är skadlig

Centerns dogmatism är skadlig

”Hur Annie Lööf nu tänker sig fortsättningen är en gåta. Hon har målat in sig i alla hörn som går att måla in sig”, skriver Helle Klein i bloggen.

Alla är missnöjda – snart kan Las ändras igen

Alla är missnöjda – snart kan Las ändras igen

Både arbetsgivare och fackförbund är missnöjda med Lagen om anställningsskydd (Las), trots att den har filats på i decennier. Nu kan det vara dags igen – och anställningstryggheten har blivit en valfråga. DA reder ut hur lagen fungerar.

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Utökade befogenheter föreslås för skyddsombud – igen

Utökade befogenheter föreslås för skyddsombud – igen

De regionala skyddsombuden ska få tillträde till fler arbetsplatser än i dag. Det föreslår regeringens utredare. Det blir den tredje utredningen som föreslår samma sak.

Då kan det bli riktigt god stämning i LO-borgen

Då kan det bli riktigt god stämning i LO-borgen

Det kan te sig lite märkligt att LO-basen inte kan välja mellan V och ett parti där den ansvariga för arbetsmarknadsfrågor prisats med en tavla av en brinnande LO-borg, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Avtal 2023

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Avtal klart – löneökningar på 7,4 procent på två år

Facken inom industrin har kommit överens med arbetsgivarsidan om ett tvåårigt avtal. Därmed är märket satt.

Risk för strid om låglöne­satsningen

Risk för strid om låglöne­satsningen

Parterna hade inte ens hunnit lämna presskonferensen innan det blev tydligt att en del i industrins avtal verkar tolkas olika. Ska satsningen ingå i det överenskomna löneutrymmet, eller läggas ovanpå?

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

Fem avgörande frågor i årets avtalsrörelse

På lördag ska det finnas ett nytt avtal. Fack och arbetsgivare sitter nu i slutförhandlingar för att hinna i tid. Här är fem frågor som återstår att lösa.

Facken säger nej till första avtalsförslaget

Facken säger nej till första avtalsförslaget

”Nivåerna måste upp”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.