Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

12 oktober, 2020

Skrivet av

LEDARE ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Det politiska spelet runt arbetsrätten är en sorglig historia. För Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt handlar hotet om misstroendeförklaring såklart om själva sakfrågan – att värna arbetsrätten. Hans problem är dock att om regeringen faller har han inte på något sätt stoppat lasutredningens förslag. Tvärtom finns det en majoritet i riksdagen för att försämra arbetsrätten ännu mer.

Att kristdemokraternas ledare Ebba Busch bildar ohelig allians med vänsterpartiets Sjöstedt visar bara populismens ovilja att se till sakfrågor. För Ebba Busch är det visst viktigare att fälla regeringen mitt i en pandemi än att forma en ny arbetsrätt. Hon fick lyckligtvis inte med sig någon alls när hon lyfte fram sitt dokument med namnunderskrifter för en misstroendeförklaring under partiledardebatten i Agenda.

Nej, det politiska spelet är bara en sorglig historia. Viktigare är själva sakfrågan då arbetsrätten berör miljontals arbetstagare i Sverige. Både fack och arbetsgivare är överens om att las bör moderniseras då den varken värnar tryggheten eller flexibiliteten på dagens arbetsmarknad. Därför har parterna under en längre tid varit måna om att förhandla om ett stort paket som handlar om trygghet, omställning och kompetensutveckling.

Tyvärr saboterades detta av Centerpartiets vilja att politisera och partiet fick med sig ett lika politiserat Svenskt Näringsliv. Så föddes idén att politiken skulle lagstifta i stället för att parterna skulle komma överens, ett grundskott mot den svenska modellen. Detta skrevs in i januariavtalet som regeringen Löfven tvingades acceptera för att kunna bilda regering med stöd av Centern och Liberalerna. En utredning tillsattes som skulle kunna ligga till grund för ett lagförslag.

Men, här är det ändå viktigt att se vad januariavtalet säger, utredningens förslag får inte rubba den grundläggande maktbalansen på arbetsmarknaden. När Gudmund Toijer lämnade över sin utredning uttryckte både statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark tydligt missnöje. Utredningens förslag skulle allvarligt rubba maktbalansen.

Här har de stöd av hela den samlade fackföreningsrörelsen – alltifrån akademiker- och tjänstemannaförbunden till LO-förbunden.

Centerledaren Annie Lööf kan försöka hävda att utredningen är balanserad hur mycket hon vill men det tycker ingen på den fackliga sidan och inte heller arbetsrättsexperter som exempelvis utredningens egen oberoende expert, professor Ola Bergström vid Handelshögskolan i Göteborg.

”Jag tycker det är uppenbart att utredningens förslag drastiskt kommer att förändra den svenska partsmodellen”, säger Bergström i en intervju i tidningen Arbetsvärlden.

Han pekar i intervjun på att kanske är det så att politikerna i dag är så obekanta med partsmodellen att de tolkar detta med ”balans” som att ett förslag ska vara balanserat utifrån arbetsgivarens förhållande till den enskilda individen. Men poängen med partsmodellen är att det handlar om maktbalans mellan parterna, det vill säga mellan fack och arbetsgivare.

Las ger parterna rätt att omförhandla hur arbetsrättens konsekvenser ska bli i varje enskilt fall. Det hör till vanligheterna att turordningsregeln förhandlas och att fack och arbetsgivare på ett enskilt företag kommer överens. Men ju mer undantag i exempelvis turordningen det skrivs in på förhand desto mindre av förhandlingsutrymme, det vill säga ett ”byte” mellan arbetsgivare och fack, finns det kvar.

Det var detta som statsminister Stefan Löfven i partiledardebatten försökte förklara när han sa att vid en förhandling förhandlar parterna om ett ”byte”, det vill säga ett byte av arbetsgivarnas vilja till ökad flexibilitet mot arbetstagarnas krav på ökad trygghet.

Om maktbalansen rubbas rubbas hela systemet med partsförhandlingar.

Detta kanske någon enstaka nyliberal tänkare inom Centern eller Svenskt Näringsliv drömmer om ska ske. Men de allra flesta från både borgerligt håll och till vänster i svensk politik vet att den svenska modellen har tjänat Sverige väl i över 80 år.

Kanske har januariavtalet ändå fört det goda med sig att Centern och Socialdemokraterna har kunnat prata mer med varandra om den här typen av frågor? Centerledaren Annie Lööf och statsminister Stefan Löfven tycks trots allt ha fått ett större förtroende för varandra. Annie Lööf har också träffat både LO-ordföranden och andra fackliga företrädare på senare tid. Kanske har hon börjat förstå dels att Löfven håller sitt ord men också att den svenska modellen bygger på ömsesidigt förtroende mellan parterna å sin sida men också mellan parterna och politiken.

I partiledardebatten i söndags kväll uttryckte Lööf en tydlig önskan om att det allra bästa vore om parterna förhandlade fram en ny arbetsrätt, ja hon använde till och med arbetsmarknadsnördarnas älsklingsord, ett nytt ”huvudavtal”.

Det är trots allt hoppingivande. Om Centern menar allvar med detta måste Annie Lööf och hennes partivänner inse att det blir ingen ny förhandling så länge Toijer-utredningen ligger kvar som möjligt lagförslag.

Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.

Om Centern på allvar vill att parterna ska återgå till förhandlingsbordet borde partiet deklarera att utredningen läggs på is tills vidare så att parterna kan förhandla i fred utan omedelbart laghot. Parterna var väldigt nära en överenskommelse som skulle ge en ny moderniserad arbetsrätt. Centern bör inte låta dogmatismen ställa sig i vägen för en sådan.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

I överenskommelsen med MP, C och L heter det att ”Arbetsrätten moderniseras.” Fel! Det är tvärtom – en föråldring till när demokratin motarbetades, skriver journalisten Jan Scherman.

Centerns dogmatism är skadlig

Centerns dogmatism är skadlig

”Hur Annie Lööf nu tänker sig fortsättningen är en gåta. Hon har målat in sig i alla hörn som går att måla in sig”, skriver Helle Klein i bloggen.

Alla är missnöjda – snart kan Las ändras igen

Alla är missnöjda – snart kan Las ändras igen

Både arbetsgivare och fackförbund är missnöjda med Lagen om anställningsskydd (Las), trots att den har filats på i decennier. Nu kan det vara dags igen – och anställningstryggheten har blivit en valfråga. DA reder ut hur lagen fungerar.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

På ett extrainsatt representantskap på fredagen beslutades att förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, ska fortsätta.

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

Utredningens förslag, så som det är formulerat nu, kan aldrig bli ett skarpt lagförslag så länge Socialdemokraterna har makten, skriver S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

Att ta bort anställningstryggheten och med den yttrandefriheten, är den raka motsatsen till liberal politik, skriver sex företrädare för GS-facket.

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

Med tanke på Liberalernas las-historia borde de ha intresse av att – oavsett vissa reformer – bevara en stark arbetstrygghet, skriver L-profilen Olle Wästberg.

Döden på jobbet

Varje år dör runt 50 människor i olyckor på jobbet. Genom de anhöriga visar vi vilka de omkomna var. I snitt tar det tusen dagar innan åtal väcks. En lång väntan för de sörjande.

De kom inte hem från arbetet

Förra året omkom 46 personer i olyckor på jobbet. Här berättar anhöriga om människorna bakom statistiken.

Utdragen väntan för de anhöriga

Efter en dödsolycka tar det i snitt 1000 dagar innan åtal väcks, visar Dagens Arbetes genomgång. Sedan kan det dröja över ett år innan domen kommer.

Föräldrarna: Man vittrar sönder

Olle Andersson Larsson och Christina Andersson fick vänta ett och halvt år innan åtalet lades ner. Ingen ställs till svars för deras son Robins död.

Åklagaren: Förstår att det kan upplevas som lång tid

Dödsolyckor är svåra att utreda, säger Jörgen Lindberg, vice kammarchef och vice chefs­åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Kammaråklagaren: De här ärendena måste prioriteras upp

Varken polis eller politiker prioriterar dödsolyckor i arbetslivet. ”De långa utredningstiderna är oacceptabla”, säger Kammaråklagare Christer Forssman.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Osäkert anställda vågar sällan larma

Ryckigheten i det nya arbetslivet är en stor för­klaring till varför dödsolyckorna sker. Hur arbetet är organiserat, skriver Elinor Torp.

Kamratstödet behövs – mer än någonsin

Facket måste bli det sammanhang där sorgen kan bearbetas, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.