Industriarbetarnas tidning

Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

12 oktober, 2020

Skrivet av

LEDARE ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång”, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Helle Klein är chefredaktör för Dagens Arbete.

Det politiska spelet runt arbetsrätten är en sorglig historia. För Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt handlar hotet om misstroendeförklaring såklart om själva sakfrågan – att värna arbetsrätten. Hans problem är dock att om regeringen faller har han inte på något sätt stoppat lasutredningens förslag. Tvärtom finns det en majoritet i riksdagen för att försämra arbetsrätten ännu mer.

Att kristdemokraternas ledare Ebba Busch bildar ohelig allians med vänsterpartiets Sjöstedt visar bara populismens ovilja att se till sakfrågor. För Ebba Busch är det visst viktigare att fälla regeringen mitt i en pandemi än att forma en ny arbetsrätt. Hon fick lyckligtvis inte med sig någon alls när hon lyfte fram sitt dokument med namnunderskrifter för en misstroendeförklaring under partiledardebatten i Agenda.

Nej, det politiska spelet är bara en sorglig historia. Viktigare är själva sakfrågan då arbetsrätten berör miljontals arbetstagare i Sverige. Både fack och arbetsgivare är överens om att las bör moderniseras då den varken värnar tryggheten eller flexibiliteten på dagens arbetsmarknad. Därför har parterna under en längre tid varit måna om att förhandla om ett stort paket som handlar om trygghet, omställning och kompetensutveckling.

Tyvärr saboterades detta av Centerpartiets vilja att politisera och partiet fick med sig ett lika politiserat Svenskt Näringsliv. Så föddes idén att politiken skulle lagstifta i stället för att parterna skulle komma överens, ett grundskott mot den svenska modellen. Detta skrevs in i januariavtalet som regeringen Löfven tvingades acceptera för att kunna bilda regering med stöd av Centern och Liberalerna. En utredning tillsattes som skulle kunna ligga till grund för ett lagförslag.

Men, här är det ändå viktigt att se vad januariavtalet säger, utredningens förslag får inte rubba den grundläggande maktbalansen på arbetsmarknaden. När Gudmund Toijer lämnade över sin utredning uttryckte både statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark tydligt missnöje. Utredningens förslag skulle allvarligt rubba maktbalansen.

Här har de stöd av hela den samlade fackföreningsrörelsen – alltifrån akademiker- och tjänstemannaförbunden till LO-förbunden.

Centerledaren Annie Lööf kan försöka hävda att utredningen är balanserad hur mycket hon vill men det tycker ingen på den fackliga sidan och inte heller arbetsrättsexperter som exempelvis utredningens egen oberoende expert, professor Ola Bergström vid Handelshögskolan i Göteborg.

”Jag tycker det är uppenbart att utredningens förslag drastiskt kommer att förändra den svenska partsmodellen”, säger Bergström i en intervju i tidningen Arbetsvärlden.

Han pekar i intervjun på att kanske är det så att politikerna i dag är så obekanta med partsmodellen att de tolkar detta med ”balans” som att ett förslag ska vara balanserat utifrån arbetsgivarens förhållande till den enskilda individen. Men poängen med partsmodellen är att det handlar om maktbalans mellan parterna, det vill säga mellan fack och arbetsgivare.

Las ger parterna rätt att omförhandla hur arbetsrättens konsekvenser ska bli i varje enskilt fall. Det hör till vanligheterna att turordningsregeln förhandlas och att fack och arbetsgivare på ett enskilt företag kommer överens. Men ju mer undantag i exempelvis turordningen det skrivs in på förhand desto mindre av förhandlingsutrymme, det vill säga ett ”byte” mellan arbetsgivare och fack, finns det kvar.

Det var detta som statsminister Stefan Löfven i partiledardebatten försökte förklara när han sa att vid en förhandling förhandlar parterna om ett ”byte”, det vill säga ett byte av arbetsgivarnas vilja till ökad flexibilitet mot arbetstagarnas krav på ökad trygghet.

Om maktbalansen rubbas rubbas hela systemet med partsförhandlingar.

Detta kanske någon enstaka nyliberal tänkare inom Centern eller Svenskt Näringsliv drömmer om ska ske. Men de allra flesta från både borgerligt håll och till vänster i svensk politik vet att den svenska modellen har tjänat Sverige väl i över 80 år.

Kanske har januariavtalet ändå fört det goda med sig att Centern och Socialdemokraterna har kunnat prata mer med varandra om den här typen av frågor? Centerledaren Annie Lööf och statsminister Stefan Löfven tycks trots allt ha fått ett större förtroende för varandra. Annie Lööf har också träffat både LO-ordföranden och andra fackliga företrädare på senare tid. Kanske har hon börjat förstå dels att Löfven håller sitt ord men också att den svenska modellen bygger på ömsesidigt förtroende mellan parterna å sin sida men också mellan parterna och politiken.

I partiledardebatten i söndags kväll uttryckte Lööf en tydlig önskan om att det allra bästa vore om parterna förhandlade fram en ny arbetsrätt, ja hon använde till och med arbetsmarknadsnördarnas älsklingsord, ett nytt ”huvudavtal”.

Det är trots allt hoppingivande. Om Centern menar allvar med detta måste Annie Lööf och hennes partivänner inse att det blir ingen ny förhandling så länge Toijer-utredningen ligger kvar som möjligt lagförslag.

Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.

Om Centern på allvar vill att parterna ska återgå till förhandlingsbordet borde partiet deklarera att utredningen läggs på is tills vidare så att parterna kan förhandla i fred utan omedelbart laghot. Parterna var väldigt nära en överenskommelse som skulle ge en ny moderniserad arbetsrätt. Centern bör inte låta dogmatismen ställa sig i vägen för en sådan.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

”Inte ens i Grönköping skulle arbetsrätten behandlas så här”

I överenskommelsen med MP, C och L heter det att ”Arbetsrätten moderniseras.” Fel! Det är tvärtom – en föråldring till när demokratin motarbetades, skriver journalisten Jan Scherman.

Centerns dogmatism är skadlig

”Hur Annie Lööf nu tänker sig fortsättningen är en gåta. Hon har målat in sig i alla hörn som går att måla in sig”, skriver Helle Klein i bloggen.

Alla är missnöjda – snart kan Las ändras igen

Alla är missnöjda – snart kan Las ändras igen

Både arbetsgivare och fackförbund är missnöjda med Lagen om anställningsskydd (Las), trots att den har filats på i decennier. Nu kan det vara dags igen – och anställningstryggheten har blivit en valfråga. DA reder ut hur lagen fungerar.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Århundradets förhandling

Ge för guds skull inte politikerna möjlighet att skapa oreda på arbetsmarknaden för lång tid framöver, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

På ett extrainsatt representantskap på fredagen beslutades att förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, ska fortsätta.

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

Utredningens förslag, så som det är formulerat nu, kan aldrig bli ett skarpt lagförslag så länge Socialdemokraterna har makten, skriver S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

Att ta bort anställningstryggheten och med den yttrandefriheten, är den raka motsatsen till liberal politik, skriver sex företrädare för GS-facket.

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

”Därför borde Liberalerna kämpa för las”

Med tanke på Liberalernas las-historia borde de ha intresse av att – oavsett vissa reformer – bevara en stark arbetstrygghet, skriver L-profilen Olle Wästberg.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Pappers: Beredda till sympatiåtgärder

Pappers: Beredda till sympatiåtgärder

Ta frågor om hyvling och allmän visstid i avtalsrörelsen i stället, tycker Pappers ordförande Pontus Georgsson.