Industriarbetarnas tidning

Förbannade medberoende

30 november, 2020

Skrivet av

DILEMMAT Sorg, kaos och skuldkänslor – för Daniel Sundström förändrades livet när hans lillebror dog av en överdos. Skrivandet och jobbet hjälpte honom tillbaka.

Daniel Sundström

Ålder: 36
Bor: Lägenhet i Luleå
Jobbar: Abelko, ett företag i elektronikbranschen
Familj: Mamma, pappa och tre bröder, varav två är i livet.

Det finns en dag som Daniel Sundström aldrig glömmer, en scen som fortfarande spelas i hans inre.

Daniel går på en gata i centrala Luleå. Han upptäcker att hans lillebror Magnus går några meter framför honom. Magnus ser sliten ut, och Daniel känner genast igen honom på sättet att gå. Magnus går och sätter sig på en bänk. Daniel tvekar. Så svänger han in på en tvärgata.

Vid det laget hade Daniel och hans föräldrar länge levt i ständig oro för Magnus. De visste att han missbrukade narkotika och jobbade hårt för att han skulle få hjälp. De gjorde orosanmälningar till socialen, men hjälpen kom inte, eller kom för sent. Magnus tog sig ur missbruket, föll ned igen.

– Man väntade vid telefon, kunde inte resa bort. Vi försökte allting.

Väl inne på den där tvärgatan i Luleå stannade Daniel upp.

– Jag tänkte, jag måste ju säga hej, det är ju min bror.

Han vände. När han kom tillbaka var bänken tom.

Två veckor senare kom det ofattbara beskedet – Magnus hade dött av en överdos.

– Det var sista gången jag såg honom.

För Daniel följde en kaotisk tid av sorg, och av skuldkänslor.

– Varför gick jag inte fram? Det där smärtar mig ganska mycket. Det kommer jag att få leva med.

Kanske var det rädslan att bli besviken som fick honom att inte gå fram, tänker han i efterhand. Rädslan när narkotika var inblandat. Han vet ju egentligen att han inte hade kunnat ändra förloppet – det är sällan anhöriga kan det.

Läs också

Viktigt att förstå hur missbruk fungerar

Det är viktigt för anhöriga att förstå hur lite man kan påverka sjukdomen – och att man har rätt att må bra själv.

– Ändå finns det någon liten del i mig som säger att jag kanske hade kunnat påverka på ett sätt som gjort att han levt.

Vi människor är bra på att lägga skuld på oss själva, säger han.

Den första tiden efter Magnus död minns Daniel inte mycket av. Dagarna flöt ihop, han vet inte vad som hände när. Han önskar att han hade fått hjälp på något sätt, fått prata med någon i liknande situation.

– Det kanske finns hjälp om man tjatar, men det är inte lätt när man är i den situationen.

För att ändå minnas något skrev han ner tankarna som snurrade. Det blev ett sätt att bearbeta kaoset och skuldkänslorna.

Sex år har gått sedan dagen då Magnus dog. Orden Daniel skrev då har blivit till en bok, Förbannade (med)beroende. Med boken ville han att folk skulle förstå vad som verkligen hänt, inte lyssna på rykten.

– Många trodde att han hade tagit livet av sig, men så var det inte.

Han ville också ge stöd till människor i en liknande situation, det stöd som han själv saknade. Efteråt har människor kontaktat honom, tackat och sagt att de känner igen sig, att de också har erfarenhet av missbruk i sin närhet.

– Jag är glad att man på nåt sätt kan hjälpa till. Boken visar att ingen är ensam.

Att prata om att man mår dåligt är inte alltid är lätt. Daniel märkte hur bekanta bytte sida på gatan när de mötte honom strax efter att Magnus hade dött. Inte av illvilja, tror Daniel, utan för att de inte visste vad de skulle säga. Och på SSAB där han jobbade var känslor inget som män pratade om.

– Det är som om just män inte får må dåligt, inte kan må dåligt. Det är som om vi lever hundra år tillbaka i tiden.

Samtidigt kan han förstå att folk har svårt att prata – de vet ju inte heller hur de ska hantera situationen.

Han säger att han ser det på gatan i Luleå, narkotika som säljs öppet. Men hans egen blick på missbrukare har ändrats i grunden. När han ser någon som är påverkad tänker han alltid att det ligger något annat bakom. Psykisk ohälsa, ensamhet.

– Det är så lätt att hamna snett. Ingen vill ju vara missbrukare.

Han reagerade starkt när han läste en krönika i Expressen där skidåkaren Petter Northug kallades ”idiotisk knarkare” efter att ha blivit påkommen med att missbruka kokain.

– Det är inte rätt att säga så. Det är ju en sjukdom. Sen har man ett eget ansvar, visst. Innan det hände Magnus hade jag nog också tänkt som krönikören i Expressen.

Daniels råd till den som är medberoende

Om du märker att något är fel, sök hjälp direkt. Tidiga insatser är viktiga.

Var inte för naiv. Om någon som missbrukat säger att de mår bra, försök se igenom det. Det missade jag.

Livet går vidare, trots allt.

I dag har Daniel nytt jobb i elektronikbranschen. Företaget där han jobbar, Albeko, försöker verkligen ha koll på hur de anställda mår, och får honom att känna sig uppskattad.

– Det har jag inte varit med om tidigare, det har hjälpt mig.

Och han är mycket starkare, har bearbetat sorgen och skuldkänslorna. Mycket på egen hand men han har också pratat mycket med vänner och sin mamma.

– I dag mår jag jättebra, men nog finns det dagar när jag tycker att livet är orättvist. Inte bara mot mig, jag tänker på mina föräldrar. Ingen förälder ska behöva begrava sitt barn.

Men, säger han, på något konstigt sätt går livet vidare trots allt.

– Och jag har lärt mig något på det där. Om man går och funderar på hur någon i ens närhet mår så frågar man in stället för att undvika det.

HÄR FINNS HJÄLP

Som anhörig kan man i första hand vända sig till kommunen för att bli slussad vidare. Ersta Vändpunkten finns i Stockholms län. På sajten drugsmart.se finns en lista vart unga kan vända sig.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Viktigt att förstå hur missbruk fungerar

Viktigt att förstå hur missbruk fungerar

Det är viktigt för anhöriga att förstå hur lite man kan påverka sjukdomen – och att man har rätt att må bra själv.

Cyklingen hjälpte Tommy Jeansson ut ur mörkret

Cyklingen hjälpte Tommy Jeansson ut ur mörkret

Han missbrukade allt. Sex, shopping, alkohol. Först när Volvoarbetaren Tommy Jeansson var 50 år förstod han varför han pendlade mellan depression och mani. Tommy Jeansson har ändrat på mycket i sitt liv, men David Bowie och Ulf Lundell finns kvar.

Janne valde att berätta om sin adhd på jobbet

Janne valde att berätta om sin adhd på jobbet

För huvudskyddsombudet Janne Grundelius var det bra att berätta om sin diagnos. Men så behöver det inte vara för alla. Vi har pratat med tre experter om hur man kan tänka.

Ångesten tog över Tommys liv

Ångesten tog över Tommys liv

Människor är olika, och det är bra, har Volvoarbetaren Tommy Jeansson alltid tyckt. Ändå tvekade han att berätta varför han hela livet känt sig annorlunda.

Maries son dog av en överdos

Maries son dog av en överdos

Marie hade förberett sig på det värsta. Men när sonen Pontus varit drogfri i flera veckor började hon hoppas.

Efter överdosen – här möts Viktor och Marie

Efter överdosen – här möts Viktor och Marie

Marie förlorade sin son Pontus i en drogöverdos för snart två år sedan. Viktor, hans kompis, tog också en överdos vid samma tid, men överlevde. DA var med när de möttes igen, ett och ett halvt år efter Pontus begravning.

”Spelandet blev min snuttefilt”

”Spelandet blev min snuttefilt”

134 000 svenskar beräknas vara problems­pelare, Anders var en av dem: ”Många tror inte att spel kan leda till ett beroende, men det är som med alkohol – samma mekanismer i hjärnan sätts i gång.” DA ger tips för dig i riskzonen och om hur du kan hjälpa en drabbad kollega.

 ”Tjata inte om afterwork!”

 ”Tjata inte om afterwork!”

Äntligen helg och hela arbetslaget ska ut och ”ta en öl” efter jobbet. Blir du pressad att dricka mer än du själv vill?
Eller är du en av dem som tjatar?

”Arbets­platserna bör ha grundläggande kunskap”

”Arbets­platserna bör ha grundläggande kunskap”

Arbetsplatserna bör ha grundläggande kunskap om problem, säger Marie Risbeck, chef för Folkhälsomyndighetens enhet för alkoholprevention.

När drickandet går för långt

När drickandet går för långt

En arbetsgivare ska både ställa upp och ställa krav när alkoholen tar för stor plats. På V-Tab i Göteborg har det förebyggande arbetet räddat ett tiotal medarbetare från att supa bort sina jobb.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Att vara stötdämparen i systemet

Att vara stötdämparen i systemet

När inflationen ökar är det helt okej för hyresvärdar, butiker, restauranger och fan och hans moster att höja priserna. Då justerar de ju bara priserna för inflationen. Men så fort arbetarna vill ha löner därefter ropas det hejvilt om att det vore oansvarigt, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Dagens Arbetes poddar Lyssna på de senaste avsnitten

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

Hej Socialdemokrat! – här är den indragna vallåten från 1968

1968 fick Socialdemokraterna 50,1 procent av rösterna i riksdagsvalet. Men det var knappast tack vare kampanjlåten ”Hej Socialdemokrat!”. Kalle Lind berättar.

Den bortglömda Linje 2-sången

Den bortglömda Linje 2-sången

Lyssna på Linje 2-sången från kärnkraftsomröstningen 1980. Dagens Arbetes reporter Jonas Nordling har grävt i arkivet – och pratat med linje 2-generalen.

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Facket och näringslivet vill se snabbare grön omställning

Det största hindret för den gröna omställningen är att beslutsfattare och allmänhet inte tror att den kommer att kunna genomföras. Lyssna på podden med Marie Nilsson, Svante Axelsson och Helle Klein.

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Facket och flyktingarna

Facket och flyktingarna

Svenska facken smugglade flyktingar, pengar och information under andra världskriget. Norska motståndsmän fick bo i ett hus i centrala Stockholm under täckmanteln att de var grafiska ombudsmän.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?

Den stora modebluffen

Den stora modebluffen

När Domsjös trämassa blir viskosfiber i Indien görs det med metoder som har skadat människor och miljö i mer än hundra år. Så varför låtsas svenska ­mode­företag som H&M att det är nytt och fräscht?