Parterna ska svara på förslag i morgon
Parterna har fått en första hemställan, avtalsförslag, från de opartiska ordförandena Opo.
Industriarbetarnas tidning
17 november, 2020 - 12:03
Skrivet av Anna Julius
Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.
Avtalen som tecknades den 1 november är preliminära och ska godtas av IF Metalls förbundsstyrelse. Avtalsrådet är rådgivande organ till förbundsstyrelsen och består av personer som valts av avdelningarna att representera medlemmarna.
Under tisdagen höll IF Metall sitt första avtalsråd, och det skedde helt digitalt. Bland annat skulle man besluta om de nya avtalen som tecknats. Det blev ingen debatt för och emot, utan avtalsrådet sa ja till att rekommendera förbundsstyrelsen att anta avtalen. Däremot diskuterades en del detaljer i avtalen.
Gunnar Pettersson i Södra Västerbotten var en av många som pratade om de sju månader som avtalet förlängdes i våras, och de uteblivna löneökningarna då. Räknar man in det blir årstakten lägre än tidigare avtal, bara 1,8 procent.
– Vi får väldigt mycket frågor kring det från medlemmarna.
Avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä svarade att det stämde, men att det egentligen är mer korrekt att se det som att det fanns ett nollavtal i sju månader. Och att förhandlarna inte nådde fram till att få retroaktiva löneökningar för den perioden.
– Man kunde önska sig retroaktivitet, men vår förhandlingsstyrka var inte bra i våras, sa han.
Låglönesatsningen diskuterades också. Ungefär 35 000 anställda inom IF Metall berörs av den, eftersom de tjänar mindre än 26 100. Förbundsordförande Marie Nilsson påminde om att många av dem finns på avtalsområden där förhandlingarna inte är klara än och att det gäller att få igenom satsningen även där.
– På tvätt, bemanning och Samhall kommer det att kräva stora insatser för att lyckas. Men vi kommer att lyckas.
Några frågade också om det fanns några garantier för att låglönesatsningen verkligen kommer de lägst betalda till del, när den läggs i potten som ska fördelas på alla. Det gör det inte, svarade Veli-Pekka Säikkälä.
– Men vi räknar med att ni nu försöker se till att de med låga löner får del av det.
En annan fråga som kom upp rör avtalet om avtalsförsäkringar som tecknats mellan LO och Svenskt näringsliv och som ingår i avtalen. LO har fått igenom krav på att avtalspensionen ska betalas in från 22 års ålder, och månadsvis, liksom att det ska bli lättare att få arbetssjukdomar godkända. För det har facket fått betala med att det införs en självrisk på 500 kronor i arbetsskadeförsäkringen. Det var flera oroade över.