Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

”Pizzor – men inga krispaket till vårdens hjältar”

5 juni, 2020

Skrivet av Alexandra Pascalidou

Alexandra Pascalidou är journalist och författare.

Krönika Eftersom syrrorna ofta förblir namnlösa tänkte jag lyfta fram en av dem, vardagshjältarna, skriver Alexandra Pascalidou.

Undersköterskan Linda Stomberg mötte jag när jag filmade dokumentärserien Vi kallas tiggare, om människorna som satt med utsträckta handflator vädjande om corona corona långt innan det blev ett begrepp på allas läppar. Hennes engagemang väcktes en iskall vinterdag för åtta år sen när Lindas då sjuårige son sa att han ville göra varm choklad och ge de hemlösa sin svarta filt. Dottern, fyra år, ville ge dem sina leksaker. Trots utmaningar i familjen, med diagnoser, dödsfall och depressioner, har Linda alltid ställt upp. Att ge ger henne glädje.

Nu ringer jag och väcker Linda som försöker vända på dygnet efter att ha jobbat tre nätter i rad på covid-IVA i Borås. ”Det gick fort från första fallet till fjorton. Det var inte gamla människor och multi-sjuka. Det var människor mitt i livet. Från någon född på 90-talet till medelålders män.”

En sjuksyrra från Libanon jämförde corona med kriget hon flydde. I sina skyddsutrustningar ser de ut som rymdmänniskor. De ser inte riktigt, de hör inte riktigt, de andas med möda genom andningsmasker. De spritar sina engångsvisir och återanvänder dem gång på gång. De blir immiga men eftersom det är en bristvara har de inget val.

Och covid-patienterna är mycket skörare än andra.

Trots utmaningar i familjen, med diagnoser, dödsfall och depressioner, har Linda alltid ställt upp. Att ge ger henne glädje.

”Vi är vana vid patienter som kraschar men vi är inte vana vid att varje patient kraschar vid varje pass”, säger Linda.

Vårdpersonalen sköter allt åt dem – från att äta, kissa och bajsa till att andas. Det krävs sex personer för att vända en nedsövd patient med en massa slangar på kroppen. De har en slang för kisseriet, en för bajseriet, eller så bajsar de i sängen, en slang för vätskor och mediciner, en för andning eller så har de ett hål i halsen för respiratorn. Om syrgasslangen lossnar kan de dö.

Linda och hennes kollegor i Borås har fått pizzor och applåder och hyllningar från högre ort. Men några krispaket har de inte sett röken av.

”Politiker delar ut miljarder till andra men tror att applåder räcker för oss som står i krisens frontlinje. Vi har fler och sjukare patienter, vi har ny personal som behöver läras upp, vi har ny utrustning, nya rutiner och riktlinjer. Vi fråntas rättigheter och behandlas som ägodelar.”

De som är på bristningsgränsen och bävar för utmattningssyndrom och PTSD vet inte ens när de får semester. Kanske får Linda semester i september när maken Jari jobbar och barnen går i skolan.

Bara i Västra Götaland är 44 000 operationer inställda. Det kommer ta tre år att hinna ikapp. Samtidigt råder en enorm brist på narkos- och operationssköterskor. Många orkar inte med arbetsbelastningen. De som kan går till bemanningsbolag eller åker till Norge. Många börjar jobba på lager i stället där de får bättre betalt.

”Jag älskar mitt jobb men sista tiden känner jag mig så utnyttjad. Det är som ett övergrepp. Jag gillar att ge – men jag gillar inte att tas för given”, säger Linda.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Det har iallafall blivit färre möten”

”Det har iallafall blivit färre möten”

Vissa riskerar frivilligt att smitta eller smittas när de julhandlar i gallerian, andra drar på sig blåstället och går till jobbet som vanligt, skriver Marcus Raihle.

Stoppa smittan allas ansvar

Läget är allvarligt. Det vi i somras trodde skulle vara en höst av lättnader för att allt gick åt rätt håll har nu förbytts i djup oro över en smittspridning som bara ökar. En andra våg tycks obönhörligen ha svept över Europa liksom Sverige. Regeringen och folkhälsomyndigheten inför därför nu stränga restriktioner som innebär att […]

Människovärdet står på spel

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

Vi kräver nu att regeringen går vidare med de utredningsförslag som tagits fram – annars riskerar ännu fler löntagare att kastas ut i fattigdom, skriver Mattias Vepsä, riksdagsledamot (S) och Mirja Räihä, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

”Arbete är en fundamental mänsklig rättighet”

”Arbete är en fundamental mänsklig rättighet”

Arbetsmarknadspolitiken måste bli mer aktiv igen, inte avvecklas, skriver Ulf Dahlsten, tidigare  statssekreterare hos Olof Palme och författare till boken ”Efter Coronan. Svensk Modell i Kris”.

Hej då Hopp-Jerka, och hej på dig Corona-Carolina

Hej då Hopp-Jerka, och hej på dig Corona-Carolina

Kommer Coronakrisen att lära oss att uppslukas mindre och engagera oss mer i arbetet? Författaren Jan-Ewert Strömbäck funderar på framtidens arbetsliv med hjälp av Folke Fridell.

”Hur var det med hedern och samvetet när krisstödet söktes”

”Hur var det med hedern och samvetet när krisstödet söktes”

Om du skickar in en ansökan om a-kassa måste du på heder och samvete intyga att du verkligen är arbetslös. Precis som företag som söker krisstöd intygar att de är i en djup ekonomisk kris, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist.

”Sverige har lösningarna – nu måste vi nå ut”

”Sverige har lösningarna – nu måste vi nå ut”

Klimatkrisen kommer att finnas kvar när Coronapandemin bedarrat. Här finns en möjlighet för Sverige att visa ledarskap och vända kris till möjlighet, skriver Ylva Berg, vd för Business Sweden.

”Skyddsombud behövs i kris”

”Skyddsombud behövs i kris”

Det är minst sagt upp­rörande att de, mitt under pågående coronakris, meddelar att de tänker rösta nej till förslaget att låta de regionala skydds­ombuden komma in på fler arbetsplatser, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

DA granskar skuggsamhället

Sverige har ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. De arbetar för löner långt under de som svenska arbetare skulle acceptera och är mycket utsatta.

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Bortstädad: Mannen som försvann

Han kom från Mongoliet, skadades allvarligt. Och försvann från landet. Han är bara en av många som mist eller nästan mist sitt liv i Sveriges nya laglösa arbetsliv.

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.

”Jag var inte ens en hund i chefens ögon”

Sverige har fått ett nytt laglöst arbetsliv. I industriområden, i skogen, inuti bilverkstäder och på byggen bor människor som kommit hit för att arbeta. Wilder sov i sin arbetsgivares garage i fyra och ett halvt år.

”Hon jobbade 60 timmar i veckan – utan lön”

Kvinnorna i skuggsamhället är utsatta. DA:s Elinor Torp berättar om utpressning, uteblivna betalningar, skador och löner som inte går att leva på.

Här är delegationen som ska stoppa brott i arbetslivet

Ola Pettersson, chefsekonom på LO, blir ordförande för regeringens satsning mot arbetslivskriminalitet. I dag presenterade arbetsmarknadsministern delegationen.  

Arbetsgivaren som ville vara laglig

Anto försökte göra rätt. Men konkurrerades ut av kriminella. Bolaget som anlitat hans firma var skyldigt honom miljoner. Svensk domstol lyfte inte ett finger, vittnar han om. Skulderna växte. Än i dag har Anto svårt att höra ljudet av kuvert som öppnas.

”Kriminella arbetsgivare måste bort”

Arbetslivskriminaliteten har fått politisk uppmärksamhet. På kort tid har många med makt vaknat, skriver Dagens Arbetes Elinor Torp.