Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

”Pizzor – men inga krispaket till vårdens hjältar”

5 juni, 2020

Skrivet av Alexandra Pascalidou

Alexandra Pascalidou är journalist och författare.

Krönika Eftersom syrrorna ofta förblir namnlösa tänkte jag lyfta fram en av dem, vardagshjältarna, skriver Alexandra Pascalidou.

Undersköterskan Linda Stomberg mötte jag när jag filmade dokumentärserien Vi kallas tiggare, om människorna som satt med utsträckta handflator vädjande om corona corona långt innan det blev ett begrepp på allas läppar. Hennes engagemang väcktes en iskall vinterdag för åtta år sen när Lindas då sjuårige son sa att han ville göra varm choklad och ge de hemlösa sin svarta filt. Dottern, fyra år, ville ge dem sina leksaker. Trots utmaningar i familjen, med diagnoser, dödsfall och depressioner, har Linda alltid ställt upp. Att ge ger henne glädje.

Nu ringer jag och väcker Linda som försöker vända på dygnet efter att ha jobbat tre nätter i rad på covid-IVA i Borås. ”Det gick fort från första fallet till fjorton. Det var inte gamla människor och multi-sjuka. Det var människor mitt i livet. Från någon född på 90-talet till medelålders män.”

En sjuksyrra från Libanon jämförde corona med kriget hon flydde. I sina skyddsutrustningar ser de ut som rymdmänniskor. De ser inte riktigt, de hör inte riktigt, de andas med möda genom andningsmasker. De spritar sina engångsvisir och återanvänder dem gång på gång. De blir immiga men eftersom det är en bristvara har de inget val.

Och covid-patienterna är mycket skörare än andra.

Trots utmaningar i familjen, med diagnoser, dödsfall och depressioner, har Linda alltid ställt upp. Att ge ger henne glädje.

”Vi är vana vid patienter som kraschar men vi är inte vana vid att varje patient kraschar vid varje pass”, säger Linda.

Vårdpersonalen sköter allt åt dem – från att äta, kissa och bajsa till att andas. Det krävs sex personer för att vända en nedsövd patient med en massa slangar på kroppen. De har en slang för kisseriet, en för bajseriet, eller så bajsar de i sängen, en slang för vätskor och mediciner, en för andning eller så har de ett hål i halsen för respiratorn. Om syrgasslangen lossnar kan de dö.

Linda och hennes kollegor i Borås har fått pizzor och applåder och hyllningar från högre ort. Men några krispaket har de inte sett röken av.

”Politiker delar ut miljarder till andra men tror att applåder räcker för oss som står i krisens frontlinje. Vi har fler och sjukare patienter, vi har ny personal som behöver läras upp, vi har ny utrustning, nya rutiner och riktlinjer. Vi fråntas rättigheter och behandlas som ägodelar.”

De som är på bristningsgränsen och bävar för utmattningssyndrom och PTSD vet inte ens när de får semester. Kanske får Linda semester i september när maken Jari jobbar och barnen går i skolan.

Bara i Västra Götaland är 44 000 operationer inställda. Det kommer ta tre år att hinna ikapp. Samtidigt råder en enorm brist på narkos- och operationssköterskor. Många orkar inte med arbetsbelastningen. De som kan går till bemanningsbolag eller åker till Norge. Många börjar jobba på lager i stället där de får bättre betalt.

”Jag älskar mitt jobb men sista tiden känner jag mig så utnyttjad. Det är som ett övergrepp. Jag gillar att ge – men jag gillar inte att tas för given”, säger Linda.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Det har iallafall blivit färre möten”

”Det har iallafall blivit färre möten”

Vissa riskerar frivilligt att smitta eller smittas när de julhandlar i gallerian, andra drar på sig blåstället och går till jobbet som vanligt, skriver Marcus Raihle.

Stoppa smittan allas ansvar

Läget är allvarligt. Det vi i somras trodde skulle vara en höst av lättnader för att allt gick åt rätt håll har nu förbytts i djup oro över en smittspridning som bara ökar. En andra våg tycks obönhörligen ha svept över Europa liksom Sverige. Regeringen och folkhälsomyndigheten inför därför nu stränga restriktioner som innebär att […]

Människovärdet står på spel

Människovärdet står på spel

Kortsiktiga vinstintressen har skapat ett ohållbart och mänskligt ovärdigt arbetsliv som nu också visar sig vara samhällsfarligt i coronasmittans tid, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

Vi kräver nu att regeringen går vidare med de utredningsförslag som tagits fram – annars riskerar ännu fler löntagare att kastas ut i fattigdom, skriver Mattias Vepsä, riksdagsledamot (S) och Mirja Räihä, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

”Arbete är en fundamental mänsklig rättighet”

”Arbete är en fundamental mänsklig rättighet”

Arbetsmarknadspolitiken måste bli mer aktiv igen, inte avvecklas, skriver Ulf Dahlsten, tidigare  statssekreterare hos Olof Palme och författare till boken ”Efter Coronan. Svensk Modell i Kris”.

Hej då Hopp-Jerka, och hej på dig Corona-Carolina

Hej då Hopp-Jerka, och hej på dig Corona-Carolina

Kommer Coronakrisen att lära oss att uppslukas mindre och engagera oss mer i arbetet? Författaren Jan-Ewert Strömbäck funderar på framtidens arbetsliv med hjälp av Folke Fridell.

”Hur var det med hedern och samvetet när krisstödet söktes”

”Hur var det med hedern och samvetet när krisstödet söktes”

Om du skickar in en ansökan om a-kassa måste du på heder och samvete intyga att du verkligen är arbetslös. Precis som företag som söker krisstöd intygar att de är i en djup ekonomisk kris, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist.

”Sverige har lösningarna – nu måste vi nå ut”

”Sverige har lösningarna – nu måste vi nå ut”

Klimatkrisen kommer att finnas kvar när Coronapandemin bedarrat. Här finns en möjlighet för Sverige att visa ledarskap och vända kris till möjlighet, skriver Ylva Berg, vd för Business Sweden.

”Skyddsombud behövs i kris”

”Skyddsombud behövs i kris”

Det är minst sagt upp­rörande att de, mitt under pågående coronakris, meddelar att de tänker rösta nej till förslaget att låta de regionala skydds­ombuden komma in på fler arbetsplatser, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Sjuka Samhall: Fackets roll

Samhallanställda känner sig svikna av facket

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”LO kan inte göra så jädra mycket”

”LO kan inte göra så jädra mycket”

Nu kommer krav på ett fack för Samhalls anställda, men LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson anser att det snarare är politikerna som måste ta ett större ansvar.

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

Vi har utbildningar för förtroendevalda och skyddsombud. Vi har både lokala och centrala förhandlingar. Men det räcker inte, skriver IF Metalls Susanne Östh.

GS: Eget Samhallfack får mindre tyngd

GS: Eget Samhallfack får mindre tyngd

LO-förbunden behöver varandras kompetens för att på bästa sätt stötta Samhalls anställda, skriver Tony Berggren, GS.

”Var är ni i debatten om Samhall?”

”Var är ni i debatten om Samhall?”

Facken som Samhall har avtal med lyser med sin frånvaro när det kommer till att stötta skyddsombuden lokalt. Var är ni i den här frågan? skriver regionala skyddsombudet Richard Fredriksson på Fastighetsanställdas förbund.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.

Skapa ett Samhallfack

Skapa ett Samhallfack

Alltför många Samhallarbetare far illa. Det är en politisk skandal men också en facklig, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.