Nu är det nog – branschen måste agera för att rädda liv
Minst tre bränder sker varje dag i industrin och ny teknik ökar riskerna ytterligare, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Eva Burman.
Industriarbetarnas tidning
Ledarsidan i Dagens Arbete bildar opinion utifrån arbetarrörelsens värderingar.
3 februari, 2021
Skrivet av Helle Klein
Arbetsförmedlingen Resurser och arbetsro behövs för att klara massarbetslösheten, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.
Arbetslösheten stiger. Den ligger nu på omkring 9 procent och är den högsta på 23 år. Inte sedan 1997 har en så stor del av arbetskraften gått arbetslös i Sverige. Tyvärr väntas arbetslösheten fortsätta att stiga. Det är en konsekvens av pandemin och nedstängningen av stora delar av ekonomin.
Modellen med korttidspermitteringar och de stora statliga företagsstöden gör att vi trots allt inte hör till de värst drabbade ekonomierna. Regeringen har utlovat fortsatta företagsstöd och stöd till korttidsavtalen. Det som däremot oroar är januariavtalets ogenomtänkta idé att privatisera, det vill säga avveckla Arbetsförmedlingen.
Centerpartiets inflytande i denna fråga har hittills varit direkt skadlig. Medan arbetslösheten har ökat har anslagen till AF minskat. Arbetsförmedlingen beslutade häromåret att minska på antalet lokalkontor för att klara budgetåtstramningen. Det ledde till ett politiskt ramaskri från både fackföreningsrörelse och politiker. Regeringen fick backa och gav Arbetsförmedlingen i uppdrag att säkra den lokala närvaron. Men flera kontor har stängts för gott, vilket DA:s genomgång visar. Tyvärr fortsätter privatiseringsplanerna.
Sedan i mars förra året pågår ett pilotprojekt i 32 kommuner. I december deltog 40 olika privata aktörer i ett kundvalssystem som berörde över fyratusen arbetslösa.
Mitt i värsta pandemin och arbetslöshetskrisen medverkar alltså januaripartierna till ett storskaligt arbetsmarknadspolitiskt experiment. I själva idén ligger inte att se till människors eller samhällets behov utan anslagen till de privata aktörerna regleras utifrån efterfrågan.
De privata arbetsförmedlarna ska alltså ragga kunder och visa upp en fin statistik för att få pengar. Man behöver inte vara raketforskare för att förstå att det blir en jakt på de enkla förmedlingstjänsterna medan de svåra fallen med människor som behöver extra hjälp hamnar bakefter. De är helt enkelt inte tillräckligt lönsamma.
Är det verkligen så klokt att iscensätta en gigantisk omläggning av arbetsmarknadsåtgärderna mitt under den värsta ekonomiska krisen i modern tid?
Det tycker så klart inte arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Hon har också sett till att anslagen till Arbetsförmedlingen nu ökar. Vänsterpartiet har tryckt på så att privatiseringen åtminstone skjutits fram ett år. Det är bra men idén bör helt läggas i malpåse.
Centerpartiet måste ta sitt förnuft till fånga och inse att ideologisk dogmatism inte är vad Sverige behöver just nu.
Arbetsförmedlingen behöver resurser och arbetsro för att klara massarbetslösheten.
Här tycker vi lika ingen raketforskning på Arbetsförmedlingen. Fördela pengarna över arbetslösa och sluta med meningslösa arbetsmarknadsutbildningar som inte behöver se dagens ljus, omedelbart. Stoppa pengar i fickorna på giriga leverantörer ger bara långtidsarbetslösa ett större problem att nå arbetsmarknaden som så beskrivas av Dagens-Arbete, troligt att många arbetslösa aldrig når ett Arbete utan går i pension eller avslutar livet på egen hand. tidigare Lärare som ser hur utbildningar och utbildning blivit ett ekonomiskt spel i Arbetsförmedlingens regi