Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Det är något med natten i gruvan

15 mars, 2021

Skrivet av

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Johan Airijoki är musiker och gruvarbetare.

Jag jobbar timmar i gruvindustrin under reparationsstopp. Byter slitdelar i malmkvarnar som krossar sten. Jag arbetar i små samhällen långt upp i norra Sverige. Gällivare, Svappavaara och Kiruna.

I hierarkiska mått mätt är jag inte speciellt högt uppsatt i mitt jobb. Jag arbetar åt en under-under-entreprenör. Gruvan hyr in ett företag som hyr in ett annat företag och där någonstans i myllret av varselställ jobbar jag som inhyrd knekt bland fotsoldaterna i svensk gruvindustri.

När kroppen egentligen borde sova som djupast, runt fyra på morgonen, då har vi eftermidnattskaffe.

Det gör något med en människa att vara vaken den tiden på dygnet. Hjärnan känns som en seg gula i ett lengräddat ägg. Vi håller varandra vakna genom att tjattra som apor i radiokåporna. Om vart bulten ska slås, om allt och ingenting.

Industrins maskinhallar är inte i första hand utformade för att människor ska trivas i dem. De är utformade för att vi som är där ska kunna genomföra ett säkert och bra arbete. Vi knogar på med mutterdragare, lyftklo och den hydraulikförstärkta trepersonssläggan Thunderbolt. Potentiellt farliga verktyg att arbeta med. Vi måste vara på alerten. Kaffedopade och rödögda klättrar vi runt på stenkrossens yta och innanmäte.

Reparationsstoppen är ett sätt att tjäna en hygglig slant på en kort tid. Vi som arbetar här tillfälligt har ofta andra jobb på sidan om. Vi är renskötare, musiker, arbetslösa akademiker och diverse egensinniga människor som har valt att gå en egen väg. Själv är jag kämpande musiker.

De stora gruvföretagen gillar att slå sig om bröstet och visa upp all den nya tekniska utrustningen. Den som ska göra arbetet säkrare och mer effektivt. Men det finns många arbeten som fortfarande utförs med slägga och spett. De jobben läggs ut på entreprenad. De jobben kommer till oss.

Läs också

Berättelser från marknivå

Johan Airijoki skriver och sjunger om skiftarbete i gruvan, hembränt, malmtruckar, enplansvillor och skoterleder. Lyssna på vårt reportage och hör flera av hans låtar.

Jag känner människor i min egen ålder som har fått vibrationsskador i händerna. Det skulle vara en katastrof för mig, jag måste kunna spela gitarr. Därför arbetar jag högst en vecka i månaden med gruvarbete.

Nästa år fyller jag fyrtio och jag är fortfarande kämpande musiker och gruv-arbetare på deltid. Det måste helt enkelt börja gå bättre med musiken snart.

Här är smutsigt och tungt men stämningen god. Vi hjälper varandra och gör vårt yttersta för att ingen ska skada sig.

Det är något visst med att bli klar med sitt arbete klockan sex på morgonen. Att komma ut ur den bullriga maskinhallen och möta soluppgången på vägen hem. Det är ett arbete där du tvättar av dig efteråt och gärna badar en bastu. För att sedan lämna allt och sjunka ner i djup sömn och drömma stora drömmar om frihet och vacker musik.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Till slut kommer dragspelet fram

Till slut kommer dragspelet fram

Johan Airijoki: Det är något alldeles speciellt med att höra vacker musik i den här smutsiga miljön.

Flykten från nuet borde få ett slut

Flykten från nuet borde få ett slut

Jag kanske aldrig växer upp helt, men det är dags att glänta på dörren till det verkliga livet, skriver frilansskribenten Carl Linnaeus.

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Industriarbetarna bidrar till samhällets resurser – samhället ska också finnas där för arbetarna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson och Jim Svensk Larm, pappersarbetare som kandiderar till riksdagen för S.

Konsten jag älskar finns nu i sprithyllan

Att sälja bärs med fräsiga flasketiketter är det nya svarta, skriver musikjournalisten Carl Linnaeus.

Jag är gjord för att älska (allt av) Kiss

Trots att jag är en bitter jävel klarar jag inte ens av att hata bandets största hit, skriver Carl Linnaeus.

Nu jämnar vi ut skillnaderna

Nu jämnar vi ut skillnaderna

På papperet ska det inte vara någon skillnad mellan tjänstemän och arbetare. Nu är det dags att vi får fram avtal som gör att det också blir verklighet, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Ångesten fäster när det blir tyst

Carl Linnaeus: Jag har lärt mig att godta mina regelbundna depressioner och parera dem genom att knarka musik.

Även hårdrockare tappar sitt svall

Carl Linnaeus: Tack vare Lars är det inte längre fult att åldras som hårdrockare.

Varje samtal kan vara det sista

Det är ingen slump att det heter death metal, skriver Carl Linnaeus.

Jag blir ledsen när mystiken är borta

När tuffa rockband går från gåtfull image till spel på en ostgitarr, skriver Carl Linnaeus.

IF Metalls kongress

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

Avtal 2023

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.