Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Räven finns där ute i natten

23 mars, 2023

Skrivet av

Krönika Järnmalmens ugn ska brinna dygnet runt och på natten blir tankarna sega. Men vi är inte ensamma om att vara vakna.

Johan Airijoki är musiker och gruvarbetare.

Klockan är 00.30. De två mikrovågsugnarna blinkar och surrar när de värmer våra matlådor. Vi har lunchrast på ett nattskift i en fikakur i den svenska gruvindustrin.

Vi pratar om räven som stryker runt här ute bland snödrivorna. Jag går ut med en köttbulle i handen men möts bara av en nordlig vind och en stjärnklar natthimmel på parkeringsplatsen där jag står. Jag går några sökande steg med köttbullen i handen. Jag ropar: ”Räven hallå … Mat!”

Men ingen räv i sikte.

Jag vilar min blick på verkstadsbyggnaden framför mig. En koloss, tio våningar hög och minst lika djup klädd i bockad plåt och där inne en gigantisk ugn som brinner dag som natt för att koka järnmalmspellets. Generationer av människor i det här samhället har sett till att hålla den där ugnen brinnande. Där fäder har gått i pension har söner och döttrar tagit vid.

Jag kan förstå konceptet att hålla en gryta curry kokande eller en järnmalmsugn brinnande över en lång tid.

Jag tänker på en berättelse jag hörde från Indien. Det ska finnas en stor gryta med curry som har kokats i flera hundra år. Människor har avlöst varandra och fortsatt att fylla på med brasved och ingredienser för att hålla curryn kokande. Motivet sägs vara religiöst.

Det är på något vis heligt att hålla den här curryn kokande. För mig är det svårt att förstå då jag inte är religiös. Men jag kan förstå konceptet att hålla en gryta curry kokande eller en järnmalmsugn brinnande över en lång tid. Vi har alla våra berättelser och motiv till varför vi ska utföra vårt arbete.

Jag är här för att tjäna ihop extra pengar medan jag satsar på min rockkarriär. Någon är här för att kunna köpa nya vinterdäck, en tredje har en skuld att betala och två barn hemma.

Jag känner mig inte riktigt nykter. Tankarna blir sega och långdragna av att vara vaken på nätterna. Någon ropar mitt namn och jag rycks ur mitt grubblande.

”Airijoki kolla!”

Där står räven. Ögonen glittrar på det skygga djuret när kollegan tänder sin pannlampa.

Jag rör mig mjukt och försiktigt för att inte skrämmas. Jag tar sats med en bowlingswing och kastar köttbullen framför mig. Den rullar och studsar fram över parkeringen och stannar till slut några decimeter framför räven.

Djuret smyger fram och äter. Den har lärt sig att där det finns människor finns det mat.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Så skapas hållbara arbetsvillkor för natt­arbetare”

”Så skapas hållbara arbetsvillkor för natt­arbetare”

Nattarbete är ett arbetsmiljöproblem som ska tas på allvar. Det är en win-win både för arbetsgivare och fack, skriver Göran Kecklund, forskare på Stockholm universitet.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

”Brukens bemanning är nästan anorektisk”

”Brukens bemanning är nästan anorektisk”

En bransch som marknadsför hållbarhet måste ändå anse att hållbarheten också ska gälla de anställda, skriver Lars Wåhlstedt på Pappers.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen. Följ med in i studion och möt gänget bakom radioprogrammet – där det just i kväll handlar mycket om godis.

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Nattskift för att rädda jobben

Nattskift för att rädda jobben

När elpriserna skenar tvingas industriarbetare till snabba omställningar och nattarbete.
”Kris på grund av elpriset, det hade jag aldrig kunnat tro”, säger Arne Guldbrandsson på Fundo gjuteri i Charlottenberg.

Fler industrier ställer om till nattskift

Fler industrier ställer om till nattskift

Skift och arbetstider läggs nu om på allt fler ställen. Industriarbetare kommer i kläm när arbetsgivare vill producera då elen är billigast.

Dagens Arbete historia Nya avsnitt ute nu!

Vägen till internationalen 

Vägen till internationalen 

Därför blev den internationella metallfederationen IMF ett verktyg för den amerikanska säkerhetstjänsten.

”Något gagnande för arbetarna som klass utvinnes icke ur dessa tvister”

”Något gagnande för arbetarna som klass utvinnes icke ur dessa tvister”

Orden är den gamla Metallordföranden och socialdemokraten Fritjof Ekman som trodde på att alla på en arbetsplats skulle tillhöra samma fack. Men varför, och hur ser det egentligen ut i dag?

Ernst Wigforss – ett liv i folkhemmets tjänst

Ernst Wigforss – ett liv i folkhemmets tjänst

I det här avsnittet får du lära känna Ernst Wigfors, riksdagsmannen och ideologen som var en huvudperson i den socialdemokratiska framgångssagan på 1900-talet.

Kampen om makten på jobbet

Kampen om makten på jobbet

Vad hände egentligen med kampen om verkligt inflytande på arbetet? Jan Scherman, som en gång skrev en rasande debattbok i ämnet, gästar Dagens Arbete Historia.

Helene Ugland – braständaren som försvann

Helene Ugland – braständaren som försvann

I det här avsnittet berättas historien om en kvinna som haft stor påverkan på historien, men som också valde fel strider och därför fick sitt arbete sopat under mattan för att glömmas bort.

Därför hamnade kvinnorna i skymundan i arbetarrörelsen

Därför hamnade kvinnorna i skymundan i arbetarrörelsen

I slutet av 1800-talet strejkade arbetare för att hindra anställning av kvinnor. 2022 blir IF Metall ett feministiskt fackförbund. Vad hände däremellan? 

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.