Industriarbetarnas tidning

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

23 mars, 2021

Skrivet av

Nu har vi levt med smittan i ett år. Inom industrin har det inneburit allt från övertid och hårt tempo till permitteringar. Dagens Arbete hörde av sig till tre av dem vi mötte under pandemins början. Vad har påverkat mest under coronaåret?

”Isoleringen – på gott och ont”

Linda Forså, arbetsmiljöansvarig på IF Metall Sörmland.

– I det stora hela är det förstås isoleringen, distansen till andra, som varit tydligast. Men om vi ska ta något positivt så tycker jag att inställningen ”vi ställer inte in, vi ställer om” faktiskt har gett bättre möjligheter för exempelvis ensamstående föräldrar att delta i fackliga och politiska möten. Sedan har ju social distansering inte varit möjlig för mig som facklig, och för alla som jobbar ute på industriarbetsplatserna. Där har det i stället handlat om det, att försöka lösa så alla kan jobba smittsäkert.

– Jag och min familj klarat oss bra, både fysiskt och ekonomiskt. Men flera av arbetsplatserna jag besöker har haft stora utbrott. Jag har haft coronakollar på morgnarna där jag ringer och hör efter att personerna som är sjuka mår bra. Och förutom sjukdom är det också allt det allt annat det här viruset fört med sig. Många är oroliga för jobben och sin ekonomi.


Luigi Garrapa var en av alla dem som permitterades förra våren. Foto: Åke Ericson.

”Lika bra att skjuta upp pensionen”

Luigi Garrapa, montör på Scania i Södertälje

– Inte så mycket faktiskt. Efter permitteringen förra våren har jag jobbat på hela tiden. Vi följer rekommendationerna, försöker hålla avstånd även om det kan vara lite svårt. Och så jobbar vi med masker. Än så länge det har gått bra. Jag är frisk, tack och lov ingen smitta.

– Men det har varit ett tråkigt år. Man kan inte resa eller någonting. Nästa månad skulle jag ha gått i pension. Hade tänkt åka till Italien, men just nu är landet stängt och man måste ha en massa intyg för att ta sig in. Det är samma för min brorsa som bor i Schweiz, jag kan inte åka dit heller. Så jag förlängde jobbet i ett år till.


Jesper Johansson, huvudskyddsombud, Elitfönster i Lenhovda.

Svårt uppdrag att lugna när oron slår till

Jesper Johansson, huvudskyddsombud på Elitfönster i Lenhovda.

– Om man ska vara personlig så har det för mig, som haft lite problem med depression redan innan, inte blivit direkt lättare. Jag har ifrågasatt mig själv en del i rollen som skyddsombud och om jag kan göra tillräckligt. Det har varit en hetsig period där det varit upp till mig att lugna människor. Det är inte helt lätt, om man själv är orolig av sig.

– Mitt mål med att ta det här uppdraget är att ingen ska komma till skada, och då har frågan om smittspridning bidragit med en ny dimension.

– Annars har jag klarat mig personligen. Var hemma i två dagar med lite förkylningssymtom. Jag har försökt jobba hemifrån så mycket som möjligt men det är ju svårt med min typ av jobb.

Vad har varit medarbetarnas största oro under den här perioden?

– Själva viruset, särskilt de som är i riskgruppen. En del har ifrågasatt hur företaget skött säkerheten ifråga om smitta. Jobbar man på en fabrik med 400 anställda är det också svårt få alla respektera restriktionerna, att sköta sig.

Det bästa som kan hända nu?

– Ett mirakel, och att det börjar regna vaccin. Så att man kan börja fokusera på det klassiska arbetsmiljöriskerna. Och umgås med vänner och familj. Ta en kaffe på stan. Få tillbaka det sociala umgänget!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Hur har du det på jobbet under pandemin?

Hur har du det på jobbet under pandemin?

Alla jobbar hemma, eller? Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek vill få en bredare bild av hur vi har det under pandemin. Därför efterlyser de fler berättelser från de som jobbar inom LO:s område.

Varannan IF Metallare lider av stress

Varannan IF Metallare lider av stress

Över hälften av IF Metalls medlemmar känner sig stressade på jobbet minst en gång i veckan, en lika stor andel får inte påverka sitt eget arbete. Förbundets nya arbetsmiljöundersökning ger en bild av stress, sömnproblem och olust.

Fackförbunden: Så kan vi motverka belastnings­skador

Fackförbunden: Så kan vi motverka belastnings­skador

Arbetsmiljö Ett regelverk som gör det lättare att få arbetsskador godkända, fler ergonomi-skyddsronder, mer varierade uppgifter och tid att använda de hjälpmedel som finns. Det efterlyser tre arbetsmiljöansvariga på IF Metall, GS och Pappers. Angelika Lang, IF Metall: Måste bli lättare att få skadan godkänd Problemet med belastningsskador är mer utbrett än vad statistiken visar, […]

Arbetsmiljö på undantag i pandemin

Arbetsmiljö på undantag i pandemin

Färre medlemmar har haft kontakt med sitt skyddsombud eller samtalat med sin närmaste chef om arbetsmiljön under pandemin. Det är en trend som måste brytas.

Smittskydd i fokus när Volvo drar igång igen

Smittskydd i fokus när Volvo drar igång igen

Svensk fordonsindustri startar upp sin produktion i mindre skala. På Volvo powertrain i Köping har montörer som varit permitterade i fyra veckor börjat komma tillbaka till jobbet.

Repstopp i gruvan mitt under coronakrisen

Repstopp i gruvan mitt under coronakrisen

Bajamajor till entreprenörerna. Dygnet-runt-arbete för att minska smittan. Zinkgruvan har reparationsstopp – mitt i coronatider. Hundra man extra befinner sig innanför grindarna.

Inför coronan är vi alla lika – men industri­arbetare kan inte jobba hemifrån

Inför coronan är vi alla lika – men industri­arbetare kan inte jobba hemifrån

DA:s arbetsmiljöreporter Elinor Torp reflekterar över coronasmittan, och listar tre viktiga punkter om din arbetsmiljö i dessa tider.

Virtuell värld skyddar montörer

Virtuell värld skyddar montörer

VR-glasögon och smarta kläder ska förhindra att du blir skadad på jobbet.

Varannan ung tycker att jobbet är tungt

Varannan ung tycker att jobbet är tungt

Unga industriarbetare har svårare än äldre att säga i från, visar IF Metalls arbetsmiljöundersökning. De tycker att arbetet är tyngre, mer enformigt och känner mer olust inför jobbet än sina äldre jobbarkompisar.

Sjuka Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna. Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Nu agerar Arbetsmiljöverket mot Samhall

Först la Arbetsmiljöverket ner skyddsombudets anmälan. Sen ändrar sig myndigheten. Nu tvingas Samhall i Eskilstuna att svara.

Larmade om brister – ärendet lades ner

Richard Fredriksson slog slår larm om arbetsmiljön på Samhall redan i april 2020. Åtta månader senare lades ärendet ner.

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

”Det finns inget människovärde kvar överhuvudtaget.” Det skriver en av alla anställda på Samhall. Medarbetare och chefer från norr till söder hör av sig för att berätta om situationen på det statligt ägda företaget.

Hon vill skydda de oskyddade

Maj-Len är allas Maj-Len, den Samhall­städarna vänder sig till när de inte orkar mer. Men ibland säger även hennes kropp ifrån.

Hon städar äldreboenden utan skydd

Lulu städar flera olika äldreboenden. Utan skydd. Hon är orolig både för den egna hälsan och för att smitta de gamla.