Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Detta har vi lärt oss av pandemin

21 april, 2021

Skrivet av

Krönika Oro för att smittas på jobbet och press att jobba fast man har symptom. Det har varit ett år fullt av prövningar, men också lärdomar.

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

I slutet på förra året genomförde GS en medlemsundersökning för att stämma av hur medlemmarna upp-fattat sin arbetssituation under pandemin. Syftet var att fylla på den fackliga verktygslådan, framför allt när det gäller arbetsmiljöfrågorna. Vi tyckte också det var viktigt att belysa situationen för de löntagare som faktiskt inte kan jobba hemma (endast 5 procent av er uppger att man gjort det under senaste året).

Man kan konstatera att den mest påtagliga konsekvensen av pandemin är att en fjärdedel av GS medlemmar varit korttidspermitterade någon gång under detta år.
När det stod klart att pandemin skulle få konsekvenser för arbetsmarknaden kom det snabbt politiskt beslut om att införa korttidsarbete. Bara en vecka senare hade vi tecknat kollektivavtal om hur formerna för detta skulle se ut inom våra branscher. Jag är säker på att den snabba hanteringen undanröjde ett stort antal uppsägningar som annars skulle skett på grund av den osäkerhet som rådde för ett år sedan.

När det gäller smittskyddsbekämpning på arbetsplatserna verkar de allra flesta arbetsgivare ha vidtagit åtgärder för att förebygga smitta och de allra flesta medlemmar har känt sig trygga på arbetsplatsen.

Det finns dock som alltid några saker som vi behöver jobba med. Bland annat vittnas det om stress att komma till jobbet trots att man har symptom. Är det något vi lärt oss under detta år är det vikten av att stanna hemma när vi är sjuka. Vi har sedan länge drivit frågan om att dåvarande karensdagen och det nuvarande karensavdraget tvingar människor till jobbet trots att man är sjuk. En sorts ofrivillig sjuknärvaro. När pandemin slog till beslutade regeringen att skjuta till medel för att avskaffa karensavdraget. Detta var dock bara en tillfällig åtgärd.

När pandemin så småningom klingar av hoppas jag innerligt att även våra politiker inser att karensavdraget är kontraproduktivt och att det tillfälliga avskaffandet blir permanent.

Vi har också frågat er hur ni upplever GS tillgänglighet under det senaste året. Det har trots allt varit svårt att bedriva vår vanliga verksamhet att mötas ute på arbetsplatserna. Glädjande nog har vi lyckats upprätthålla kontakten ändå. Väldigt få är nämligen missnöjda med fackets tillgänglighet.

När vi tar oss ur det här är det viktigt att vi drar lärdom av vad vi varit med om. Den här undersökningen hjälper oss att mejsla ut fackliga strategier för framtiden. Det hjälper oss också att utveckla den fackliga medlemsservicen. Vill du veta mer om undersökningen finns det att läsa på www.gsfacket.se.

Det här pandemiåret har varit en prövning för oss alla men viktiga erfarenheter ska man alltid ta med sig in i framtiden. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Vad är prislappen för folkhälsa?

Vad är prislappen för folkhälsa?

Marknaden står handfallen inför den kris som coronaviruset skapat. De marknadsekonomiska instrumenten fungerar inte när det är andra värden än rent ekonomiska som ska in i ekvationen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Nu är tid för solidaritet, inte höga aktieutdelningar”

”Nu är tid för solidaritet, inte höga aktieutdelningar”

Det är oerhört provocerande att företag tar del av ett krispaket finansierat av våra medlemmars skattepengar ena stunden för att sedan dela ut vinster till aktieägarna i nästa, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Reinfeldt-erans naivitet inför arbetslivskriminaliteten lever och frodas hos Moderaterna, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö tillsammans med Tobias Baudin och Johan Danielsson (S).

2022 – ett år fyllt av utmaningar

Det blir ett spännande år. Det är kongress, vi ska förbereda oss för en ny avtalsrörelse. Och så är det valår. Nu stakar vi ut riktningen tillsammans, skriver Per-Olof Sjöö.

”Skogsbruket är en framtids­industri”

”Skogsbruket är en framtids­industri”

GS kommer alltid att jobba för att skogsbruket ska skapa hållbara jobb, både för klimatet och skogsarbetarna, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Avtalet i hamn – i ett svårt läge

Att det trots allt blev en reallöneökning ser jag som ett styrkebesked för svenska modellen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetarna hamnar i frontlinjen

Under pandemin har många fackföreningar blivit tvungna att gå från traditionellt fackligt arbete till att bistå sina medlemmar med grundläggande humanitär hjälp, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Dags för ett bättre normaltillstånd

När vi söker oss ur krisen måste vi ta tillfället i akt att stärka välfärden. Det är rimligt att de företag som tagit emot stöd tar ett större ansvar framöver, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

Trots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

DA granskar skuggsamhället

Åtal mot bolaget som städade hos statsministern

Åtal mot bolaget som städade hos stats­ministern

Företagaren som anlitat svart arbetskraft för att städa Magdalena Anderssons villa, åtalas för brott mot utlänningslagen. Städerskan Chilo kommenterar: ”Nyheten gör mig glad, äntligen skipas rättvisa.”

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

”Hela branscher korrumperas”

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.