Vallöften slaktas på löpande band
Det går inte att lägga ansvaret för kostnadskrisen på Sveriges löntagare. Politikerna måste ta sitt ansvar och bidra till att lindra den här svåra tiden, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
21 april, 2021
Skrivet av Per-Olof Sjöö
Krönika Oro för att smittas på jobbet och press att jobba fast man har symptom. Det har varit ett år fullt av prövningar, men också lärdomar.
I slutet på förra året genomförde GS en medlemsundersökning för att stämma av hur medlemmarna upp-fattat sin arbetssituation under pandemin. Syftet var att fylla på den fackliga verktygslådan, framför allt när det gäller arbetsmiljöfrågorna. Vi tyckte också det var viktigt att belysa situationen för de löntagare som faktiskt inte kan jobba hemma (endast 5 procent av er uppger att man gjort det under senaste året).
Man kan konstatera att den mest påtagliga konsekvensen av pandemin är att en fjärdedel av GS medlemmar varit korttidspermitterade någon gång under detta år.
När det stod klart att pandemin skulle få konsekvenser för arbetsmarknaden kom det snabbt politiskt beslut om att införa korttidsarbete. Bara en vecka senare hade vi tecknat kollektivavtal om hur formerna för detta skulle se ut inom våra branscher. Jag är säker på att den snabba hanteringen undanröjde ett stort antal uppsägningar som annars skulle skett på grund av den osäkerhet som rådde för ett år sedan.
När det gäller smittskyddsbekämpning på arbetsplatserna verkar de allra flesta arbetsgivare ha vidtagit åtgärder för att förebygga smitta och de allra flesta medlemmar har känt sig trygga på arbetsplatsen.
Det finns dock som alltid några saker som vi behöver jobba med. Bland annat vittnas det om stress att komma till jobbet trots att man har symptom. Är det något vi lärt oss under detta år är det vikten av att stanna hemma när vi är sjuka. Vi har sedan länge drivit frågan om att dåvarande karensdagen och det nuvarande karensavdraget tvingar människor till jobbet trots att man är sjuk. En sorts ofrivillig sjuknärvaro. När pandemin slog till beslutade regeringen att skjuta till medel för att avskaffa karensavdraget. Detta var dock bara en tillfällig åtgärd.
När pandemin så småningom klingar av hoppas jag innerligt att även våra politiker inser att karensavdraget är kontraproduktivt och att det tillfälliga avskaffandet blir permanent.
Vi har också frågat er hur ni upplever GS tillgänglighet under det senaste året. Det har trots allt varit svårt att bedriva vår vanliga verksamhet att mötas ute på arbetsplatserna. Glädjande nog har vi lyckats upprätthålla kontakten ändå. Väldigt få är nämligen missnöjda med fackets tillgänglighet.
När vi tar oss ur det här är det viktigt att vi drar lärdom av vad vi varit med om. Den här undersökningen hjälper oss att mejsla ut fackliga strategier för framtiden. Det hjälper oss också att utveckla den fackliga medlemsservicen. Vill du veta mer om undersökningen finns det att läsa på www.gsfacket.se.
Det här pandemiåret har varit en prövning för oss alla men viktiga erfarenheter ska man alltid ta med sig in i framtiden.