Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Detta har vi lärt oss av pandemin

21 april, 2021

Skrivet av

Krönika Oro för att smittas på jobbet och press att jobba fast man har symptom. Det har varit ett år fullt av prövningar, men också lärdomar.

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

I slutet på förra året genomförde GS en medlemsundersökning för att stämma av hur medlemmarna upp-fattat sin arbetssituation under pandemin. Syftet var att fylla på den fackliga verktygslådan, framför allt när det gäller arbetsmiljöfrågorna. Vi tyckte också det var viktigt att belysa situationen för de löntagare som faktiskt inte kan jobba hemma (endast 5 procent av er uppger att man gjort det under senaste året).

Man kan konstatera att den mest påtagliga konsekvensen av pandemin är att en fjärdedel av GS medlemmar varit korttidspermitterade någon gång under detta år.
När det stod klart att pandemin skulle få konsekvenser för arbetsmarknaden kom det snabbt politiskt beslut om att införa korttidsarbete. Bara en vecka senare hade vi tecknat kollektivavtal om hur formerna för detta skulle se ut inom våra branscher. Jag är säker på att den snabba hanteringen undanröjde ett stort antal uppsägningar som annars skulle skett på grund av den osäkerhet som rådde för ett år sedan.

När det gäller smittskyddsbekämpning på arbetsplatserna verkar de allra flesta arbetsgivare ha vidtagit åtgärder för att förebygga smitta och de allra flesta medlemmar har känt sig trygga på arbetsplatsen.

Det finns dock som alltid några saker som vi behöver jobba med. Bland annat vittnas det om stress att komma till jobbet trots att man har symptom. Är det något vi lärt oss under detta år är det vikten av att stanna hemma när vi är sjuka. Vi har sedan länge drivit frågan om att dåvarande karensdagen och det nuvarande karensavdraget tvingar människor till jobbet trots att man är sjuk. En sorts ofrivillig sjuknärvaro. När pandemin slog till beslutade regeringen att skjuta till medel för att avskaffa karensavdraget. Detta var dock bara en tillfällig åtgärd.

När pandemin så småningom klingar av hoppas jag innerligt att även våra politiker inser att karensavdraget är kontraproduktivt och att det tillfälliga avskaffandet blir permanent.

Vi har också frågat er hur ni upplever GS tillgänglighet under det senaste året. Det har trots allt varit svårt att bedriva vår vanliga verksamhet att mötas ute på arbetsplatserna. Glädjande nog har vi lyckats upprätthålla kontakten ändå. Väldigt få är nämligen missnöjda med fackets tillgänglighet.

När vi tar oss ur det här är det viktigt att vi drar lärdom av vad vi varit med om. Den här undersökningen hjälper oss att mejsla ut fackliga strategier för framtiden. Det hjälper oss också att utveckla den fackliga medlemsservicen. Vill du veta mer om undersökningen finns det att läsa på www.gsfacket.se.

Det här pandemiåret har varit en prövning för oss alla men viktiga erfarenheter ska man alltid ta med sig in i framtiden. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Vad är prislappen för folkhälsa?

Vad är prislappen för folkhälsa?

Marknaden står handfallen inför den kris som coronaviruset skapat. De marknadsekonomiska instrumenten fungerar inte när det är andra värden än rent ekonomiska som ska in i ekvationen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Nu är tid för solidaritet, inte höga aktieutdelningar”

”Nu är tid för solidaritet, inte höga aktieutdelningar”

Det är oerhört provocerande att företag tar del av ett krispaket finansierat av våra medlemmars skattepengar ena stunden för att sedan dela ut vinster till aktieägarna i nästa, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

”Skogsbruket är en framtids­industri”

”Skogsbruket är en framtids­industri”

GS kommer alltid att jobba för att skogsbruket ska skapa hållbara jobb, både för klimatet och skogsarbetarna, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Avtalet i hamn – i ett svårt läge

Att det trots allt blev en reallöneökning ser jag som ett styrkebesked för svenska modellen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetarna hamnar i frontlinjen

Under pandemin har många fackföreningar blivit tvungna att gå från traditionellt fackligt arbete till att bistå sina medlemmar med grundläggande humanitär hjälp, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Dags för ett bättre normaltillstånd

När vi söker oss ur krisen måste vi ta tillfället i akt att stärka välfärden. Det är rimligt att de företag som tagit emot stöd tar ett större ansvar framöver, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

”Nu måste vi se till att kompetensutveckling också sker”

Trots att korttidsarbete används i stor omfattning sker nästan inga kompetensutvecklande insatser. Vi parter är överens om att det är viktigt – nu måste vi också se till att det blir verklighet, skriver avtalssekreterarna för Pappers, GS och IF Metall tillsammans med Industriarbetsgivarna.

Låt parterna ta hand om las

En av de få saker vi vet säkert just nu är att arbetslösheten stiger, och väntas stiga ännu mer. Därför måste regeringen också ompröva kravet på ändringarna i anställningsskyddet, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Tacka facket för 5 000 mer i månaden

Att välja bort facket för att det är för dyrt är ett vanligt argument. Och samtidigt så fel – det skulle kosta oss så mycket mer om facket inte fanns, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

Skapa ett Samhallfack

Alltför många Samhallarbetare far illa. Det är en politisk skandal men också en facklig, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.