Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Detta har vi lärt oss av pandemin

21 april, 2021

Skrivet av

Krönika Oro för att smittas på jobbet och press att jobba fast man har symptom. Det har varit ett år fullt av prövningar, men också lärdomar.

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

I slutet på förra året genomförde GS en medlemsundersökning för att stämma av hur medlemmarna upp-fattat sin arbetssituation under pandemin. Syftet var att fylla på den fackliga verktygslådan, framför allt när det gäller arbetsmiljöfrågorna. Vi tyckte också det var viktigt att belysa situationen för de löntagare som faktiskt inte kan jobba hemma (endast 5 procent av er uppger att man gjort det under senaste året).

Man kan konstatera att den mest påtagliga konsekvensen av pandemin är att en fjärdedel av GS medlemmar varit korttidspermitterade någon gång under detta år.
När det stod klart att pandemin skulle få konsekvenser för arbetsmarknaden kom det snabbt politiskt beslut om att införa korttidsarbete. Bara en vecka senare hade vi tecknat kollektivavtal om hur formerna för detta skulle se ut inom våra branscher. Jag är säker på att den snabba hanteringen undanröjde ett stort antal uppsägningar som annars skulle skett på grund av den osäkerhet som rådde för ett år sedan.

När det gäller smittskyddsbekämpning på arbetsplatserna verkar de allra flesta arbetsgivare ha vidtagit åtgärder för att förebygga smitta och de allra flesta medlemmar har känt sig trygga på arbetsplatsen.

Det finns dock som alltid några saker som vi behöver jobba med. Bland annat vittnas det om stress att komma till jobbet trots att man har symptom. Är det något vi lärt oss under detta år är det vikten av att stanna hemma när vi är sjuka. Vi har sedan länge drivit frågan om att dåvarande karensdagen och det nuvarande karensavdraget tvingar människor till jobbet trots att man är sjuk. En sorts ofrivillig sjuknärvaro. När pandemin slog till beslutade regeringen att skjuta till medel för att avskaffa karensavdraget. Detta var dock bara en tillfällig åtgärd.

När pandemin så småningom klingar av hoppas jag innerligt att även våra politiker inser att karensavdraget är kontraproduktivt och att det tillfälliga avskaffandet blir permanent.

Vi har också frågat er hur ni upplever GS tillgänglighet under det senaste året. Det har trots allt varit svårt att bedriva vår vanliga verksamhet att mötas ute på arbetsplatserna. Glädjande nog har vi lyckats upprätthålla kontakten ändå. Väldigt få är nämligen missnöjda med fackets tillgänglighet.

När vi tar oss ur det här är det viktigt att vi drar lärdom av vad vi varit med om. Den här undersökningen hjälper oss att mejsla ut fackliga strategier för framtiden. Det hjälper oss också att utveckla den fackliga medlemsservicen. Vill du veta mer om undersökningen finns det att läsa på www.gsfacket.se.

Det här pandemiåret har varit en prövning för oss alla men viktiga erfarenheter ska man alltid ta med sig in i framtiden. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Vad är prislappen för folkhälsa?

Vad är prislappen för folkhälsa?

Marknaden står handfallen inför den kris som coronaviruset skapat. De marknadsekonomiska instrumenten fungerar inte när det är andra värden än rent ekonomiska som ska in i ekvationen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

”Nu är tid för solidaritet, inte höga aktieutdelningar”

”Nu är tid för solidaritet, inte höga aktieutdelningar”

Det är oerhört provocerande att företag tar del av ett krispaket finansierat av våra medlemmars skattepengar ena stunden för att sedan dela ut vinster till aktieägarna i nästa, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

”Elkris hotar klimatomställningen”

”Elkris hotar klimatomställningen”

Vi tar vårt ansvar i avtalsrörelsen, men för elkrisen vilar ansvaret på politikerna. Här är ett antal punkter som behövs, skriver företrädare för GS-facket, Trä- och Möbelföretagen och Skogsindustrierna.

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Reinfeldt-erans naivitet inför arbetslivskriminaliteten lever och frodas hos Moderaterna, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö tillsammans med Tobias Baudin och Johan Danielsson (S).

2022 – ett år fyllt av utmaningar

Det blir ett spännande år. Det är kongress, vi ska förbereda oss för en ny avtalsrörelse. Och så är det valår. Nu stakar vi ut riktningen tillsammans, skriver Per-Olof Sjöö.

”Skogsbruket är en framtids­industri”

”Skogsbruket är en framtids­industri”

GS kommer alltid att jobba för att skogsbruket ska skapa hållbara jobb, både för klimatet och skogsarbetarna, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Avtalet i hamn – i ett svårt läge

Att det trots allt blev en reallöneökning ser jag som ett styrkebesked för svenska modellen, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetarna hamnar i frontlinjen

Under pandemin har många fackföreningar blivit tvungna att gå från traditionellt fackligt arbete till att bistå sina medlemmar med grundläggande humanitär hjälp, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Dags för ett bättre normaltillstånd

När vi söker oss ur krisen måste vi ta tillfället i akt att stärka välfärden. Det är rimligt att de företag som tagit emot stöd tar ett större ansvar framöver, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”