Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Tack, Svanskogs fackliga hjältar

20 maj, 2021

Skrivet av

Krönika En nedläggning drabbar både individen och hela orten. Det är fackets hjältar som kämpar, och särskilt hårt kan det vara på en liten avdelning, som Svanskogs.

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

Svanskogs bruk ligger ungefär två mil norr om Åmål. Bruket startade 1934 och fram till 1999 fanns där en boardfabrik. Efter det har företaget Svanskogs Bruk specialiserat sig på ölbrickskartong. Om du någon gång suttit vid en bar och ställt glaset på en färgglad produkt så är det sannolikt pappersmedlemmar som med sin yrkesskicklighet framställt den.

I slutet på 2020 kom beskedet att produktionen ska läggas ned.

Massa- och pappersindustrin är under ständig utveckling. Det positiva är produktutvecklingen och omställning till mer lönsamma produkter. Den gröna utvecklingen som innebär att det som tidigare var restprodukter utan något större värde blir delar av en framtidsbransch. Branschen fortsätter att exportera ungefär 90 procent av de färdiga produkterna och bidrar därmed till vår välfärd.

Men så finns det nedsidor. Under förra året fick vi besked om att SCA lägger ned all papperstillverkning på Ortvikens pappersbruk, Stora Enso stänger en maskin på Hyltebruk och Svanskogs bruk läggs ned. Och den 20 april fick vi beskedet att Stora Enso tänker stänga hela Kvarnsvedens pappersbruk.

Det drabbar uppåt 1 000 medlemmar och deras familjer, nära och kära. Dessutom beräknas att en persons jobb på ett pappersbruk genererar ytterligare cirka fyra fler arbetstillfällen utanför bruket. Det är ett hårt slag mot små orter och människorna där.

Alla nedläggningar är ett hårt slag och ett dystert besked. Och extra tufft kan det vara att jobba fackligt för en liten avdelning. Under mina år i Pappers har jag ofta varit imponerad av avdelning 101 i Svanskog. De har deltagit på förbundets möten, tagit plats och gjort sin röst hörd. Med sina 20–30 medlemmar har de i princip haft medlemsmöten varje dag på jobbet. Lite då och då har det dykt upp en ny ordförande.

Ganska mycket av förväntningarna på en Pappersavdelning är formade efter stora arbetsplatser med hundratals medlemmar. Säkert har det inte varit lätt att göra rätt. Vi får anta att de tagit genvägar och hanterat det bäst det går.

Efter beskedet har de hanterat allt det en stor avdelning ska göra. De har förhandlat, ställt krav, använt det stöd de behövt och gjort det med bravur. I Pappers har en avdelning allt ansvar och mandat i de förhandlingar som genomförs. Som om det inte är nog har medlemmarna tillsammans genomfört olika utbildningar som körkort för skylift, motorsåg med mera.

Peter, som den senaste ordföranden heter, och de andra i avdelning 101 tar ansvar och bär ett tungt lass. De är fackliga hjältar!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Pappers- och massaproduktionen läggs ner i Kvarnsveden

Pappers- och massaproduktionen läggs ner i Kvarnsveden

”En kalldusch för oss alla!” säger samordnande huvudskyddsombudet Jan Grundelius. 440 anställda på Kvarnsveden berörs.

Oro och kval, efter detta val

Oro och kval, efter detta val

Jag är uppriktigt oroad för de kommande fyra åren. Det blir alltid förändringar med en ny regering, men nu blir det nog mer än vi är vana vid – och bekväma med, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Industri med framtid – och utmaningar

Klimatfrågan är ibland obekväm att diskutera men läget är akut. Nu måste vi alla hjälpas åt, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Nu är det tid för försoning i LO”

Las-överenskommelsen som IF Metall och Kommunal anslutit sig till gynnar inte oss som fackförbund. Men nu måste vi – enade – gå vidare i kampen, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Det måste finnas el även när det inte blåser”

”Det måste finnas el även när det inte blåser”

Utan en stabil kraftkälla, exempelvis kärnkraft, riskerar elbrist att bli ett nytt normaltillstånd, skriver Industriarbetsgivarna och Pappers i ett gemensamt debattinlägg.

Mångfaldens motsats är enfald

Mångfaldens motsats är enfald

Övertygad om detta ska jag fortsätta arbetet för hela kollektivets styrka, skriver Pontus Georgsson

Svanskogs bruk läggs ner

Svanskogs bruk läggs ner

Svanskogs bruk i Värmland – som tillverkar hälften av världens ölunderlägg – ska läggas ned. ”Det känns väldigt dystert”, säger Pappers avdelningsordförande Peter Wikström.

Märket är en urvuxen tvångströja

Vi har länge varit kritiska mot att vårt inflytande är för litet i processen inför avtalsrörelsen. LO måste enas om en bredare modell för lönenivåerna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Självklart väljer vi medlemmarnas sida

När vi tar strid för varandra visar vi att vi är en kamporganisation, skriver Pontus Georgsson.

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Tillsammans och med nytänkande tar vi oss an de utmaningar vi står inför, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”