Industriarbetarnas tidning

Skadearbete

4 juni, 2021

Skrivet av

Ögonblicket. Klockan är 11.05 på Rottneros bruk i Sunne.

Med hjälp av en vinkelslip slipar Lars-Göran Lindberg bort diverse skador som har uppstått på en slipstensbricka. Stenen väger sju ton, är inköpt från Ryssland, och sitter annars på en roterande axel. Utan sådana här väldiga bumlingar hade bruket inte kunnat utvinna så ofantliga mängder granmassa som det gör varje år. Massa som sedan blir ­papper och kartong av skilda slag.   

Lars-Göran Lindberg har arbetat på bruket sedan i maj 1979, och nu i maj – 42 år senare – ska han gå i pension. Han ­berättar:

– Ja, det ska verkligen bli gött! Visst kommer jag sakna arbetskamraterna, men samtidigt ser jag fram emot att få fixa hemma på huset och så. Det finns mycket att göra!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.