Industriarbetarnas tidning

Hela hans hem är en tidsresa

1 juli, 2021

Skrivet av

Går det att skapa ett hem med enbart loppisprylar? Volvoarbetaren Christer Grindhage är på god väg.

Christer Grindhage

Ålder: 56 år.

Jobbar: På Volvo Cars Olofström, sedan 1983.

Bor: Villa i Olofström.

Familj: Fyra grabbar och tre barnbarn, plus två bonusbarn med familjer.

Fritidsintresse: Förutom att måla och inreda villan har Christer ett stort bilintresse. Han bygger klassiska bilar och åker runt på en massa bilträffar och utställningar på somrarna.

Som att kliva in i en annan tid, säger folk ibland när de beskriver ett gammalt hus. Hälsar du på hos Christer Grindhage, däremot, är det inte en annan tid du kliver in i, utan fem sex stycken. Den gustavianska tiden. Nyrenässans. Det glada sjuttiotalet.

Huset är en gammal läkarvilla, och när taxibolaget som hyrde delen som varit läkarmottagning flyttade ut förra året stod Christer inför ett val. Hyra ut igen? Snygga upp?

– Jag skulle bara göra i ordning lite, så kom det över mig. Jag kan göra något av det här.

Att gå på loppis hade han gillat länge. Nu skulle han bli mer strukturerad i sitt letande. Varje rum skulle inredas i en tidsepok – inte strikt att sakerna måste vara därifrån, det var känslan han var ute efter.

– Jag har alltid tyckt om att skapa. Min pappa var konstnär, själv har jag mest dekorerat.

Christer besökte loppisar, tapetserade, renoverade varsamt. Skapade rummen som han ville ha dem: En stol till art deco-rummet, en gustaviansk byrå, en fåtölj från sjuttiotalet. Han läste på om olika tidsepoker och deras inredning.

Men det handlade inte bara om hur det ser ut. Allting är ett kretslopp, säger han. Vi äger inte, vi har till låns. Bakom samlandet finns en längtan att komma bort från slit- och släng-tänket. Inte minst med tanke på miljön. Det han inte längre har användning av försöker han sälja vidare, även om det ibland är svårt att skiljas från saker.

Svårt kan det också vara att få stopp i andra änden, på inflödet.

– Jag handlar med hjärtat. Det här måste med hem! Sen när jag kommer hem undrar jag ibland, hur tänkte jag nu?

Å andra sidan – det händer också att ett föremål ”växer” när det kommer på sin rätta plats i hemmet. Det är viktigt att visa sakerna respekt.

– Jag brukar tänka på vad de har sett. Födslar, giftermål, studentmottagningar.

Christer älskar loppisar där saker står huller om buller, kartonger med saker som inte ser ut att vara nåt värda. Där kan han gräva sig in, rota runt, och där! hittar han plötsligt ett fynd. Det har inte med värdet i pengar att göra. Läskedrycksflaskor med någon ovanlig etikett till exempel, inte dyra, men svåra att hitta. Det är känslan han vill åt.

I dag består hans hem till kanske 80-90 procent av loppisprylar. Målet är att det ska vara allt. Så han fortsätter leta. Därför kan han tvärnita när han ser en loppisskylt längs landsvägen, svänga in, och börja rota.

Ibland får han frågan om han inte har nog med saker.

– Nä, förstår du, svarar jag. Jag har ju inte hittat det roligaste än.

Foto: David Lundmark

Christer Grindhage om att renovera möbler:

”Det första man ska lära sig är vad man inte ska göra. En byrå som är hundra år är cool för att den är som den är. Jag renoverar varsamt.

Jag ägnade fyra år åt att måla en byrå så den ser ut att vara gustaviansk. Den är från någon gång mellan 1900 och 1930, men jag har illusionsmålat den så den ser ut som en byrå från andra halvan av 1700-talet. Då använde man intarsia, träfaner i olika färger som skapade mönster. Men den här är bara målad. Även skivan är målad så sen ser ut som marmor. Så gjorde en del på landsbygden förr, imiterade möbler så de såg mer värdefulla ut.”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Ångesten tog över Tommys liv

Ångesten tog över Tommys liv

Människor är olika, och det är bra, har Volvoarbetaren Tommy Jeansson alltid tyckt. Ändå tvekade han att berätta varför han hela livet känt sig annorlunda.

Glenn Bergström: Jag känner mig hedrad

Glenn Bergström: Jag känner mig hedrad

Arbetarna på Volvo Cars i Göteborg har fått en ny lunchplats i solen. Vad den heter? Glenntan förstås.

Tusen problem – en syndabock

Tusen problem – en syndabock

Allt är skit och åt helvete i landet som var bättre förr. I boken Det svenska missnöjet berättar folk vad de tycker fungerar dåligt.

”Materialet kom från en pansarvagn”

”Materialet kom från en pansarvagn”

Till vardags tillverkar smeden Robert Björk yxor, men efter jobbet går han vidare till nästa smedja.

Hur mycket får jag tjäna på loppis?

Hur mycket får jag tjäna på loppis?

Sommaren är högtid för loppisar och auktioner. Men hur mycket får du egentligen tjäna på loppisförsäljning utan att behöva betala skatt? DA:s ekonomiexpert Annika Creutzer reder ut.

Visst låg man mer förr

Visst låg man mer förr

DA:s Marcus Derland läste boken ”Alla tiders sex” och fick fördomar bekräftade – men också en och annan överraskning.

Därför kan halvledare påverka din semester

Därför kan halvledare påverka din semester

Bristen på halvledare tvingar fordonsindustrin att improvisera. Kanske har den sig själv att skylla, skriver DA:s Harald Gatu.

Kattfolket

Kattfolket

I bildserien Katt People utforskar fotograf Julia Lindemalm den speciella relationen mellan människa och katt.

Industrislakt eller nya möjligheter?

Industrislakt eller nya möjligheter?

Europas motorfabriker går en oviss framtid till mötes när bilarna elektrifieras. Men Volvo Cars anläggning i Skövde är tidigt ute och rustar sig för omställningen.

Fixa bästa brasan

Fixa bästa brasan

Friluftsliv. Grilla korv, värma sig eller bara mysa. Inget går upp mot en sprakande brasa ute i naturen. Jägaren Fredrik Nyberg visar hur du gör upp eld med tändstål och kniv. Förberedelser innan Att förbereda tändmaterial är A och O när tändstål används. Tändstålet avger gnistor som behöver torrt material för att elden ska få […]

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

Skapa ett Samhallfack

Alltför många Samhallarbetare far illa. Det är en politisk skandal men också en facklig, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.