Industriarbetarnas tidning

Hela hans hem är en tidsresa

1 juli, 2021

Skrivet av

Går det att skapa ett hem med enbart loppisprylar? Volvoarbetaren Christer Grindhage är på god väg.

Christer Grindhage

Ålder: 56 år.

Jobbar: På Volvo Cars Olofström, sedan 1983.

Bor: Villa i Olofström.

Familj: Fyra grabbar och tre barnbarn, plus två bonusbarn med familjer.

Fritidsintresse: Förutom att måla och inreda villan har Christer ett stort bilintresse. Han bygger klassiska bilar och åker runt på en massa bilträffar och utställningar på somrarna.

Som att kliva in i en annan tid, säger folk ibland när de beskriver ett gammalt hus. Hälsar du på hos Christer Grindhage, däremot, är det inte en annan tid du kliver in i, utan fem sex stycken. Den gustavianska tiden. Nyrenässans. Det glada sjuttiotalet.

Huset är en gammal läkarvilla, och när taxibolaget som hyrde delen som varit läkarmottagning flyttade ut förra året stod Christer inför ett val. Hyra ut igen? Snygga upp?

– Jag skulle bara göra i ordning lite, så kom det över mig. Jag kan göra något av det här.

Att gå på loppis hade han gillat länge. Nu skulle han bli mer strukturerad i sitt letande. Varje rum skulle inredas i en tidsepok – inte strikt att sakerna måste vara därifrån, det var känslan han var ute efter.

– Jag har alltid tyckt om att skapa. Min pappa var konstnär, själv har jag mest dekorerat.

Christer besökte loppisar, tapetserade, renoverade varsamt. Skapade rummen som han ville ha dem: En stol till art deco-rummet, en gustaviansk byrå, en fåtölj från sjuttiotalet. Han läste på om olika tidsepoker och deras inredning.

Men det handlade inte bara om hur det ser ut. Allting är ett kretslopp, säger han. Vi äger inte, vi har till låns. Bakom samlandet finns en längtan att komma bort från slit- och släng-tänket. Inte minst med tanke på miljön. Det han inte längre har användning av försöker han sälja vidare, även om det ibland är svårt att skiljas från saker.

Svårt kan det också vara att få stopp i andra änden, på inflödet.

– Jag handlar med hjärtat. Det här måste med hem! Sen när jag kommer hem undrar jag ibland, hur tänkte jag nu?

Å andra sidan – det händer också att ett föremål ”växer” när det kommer på sin rätta plats i hemmet. Det är viktigt att visa sakerna respekt.

– Jag brukar tänka på vad de har sett. Födslar, giftermål, studentmottagningar.

Christer älskar loppisar där saker står huller om buller, kartonger med saker som inte ser ut att vara nåt värda. Där kan han gräva sig in, rota runt, och där! hittar han plötsligt ett fynd. Det har inte med värdet i pengar att göra. Läskedrycksflaskor med någon ovanlig etikett till exempel, inte dyra, men svåra att hitta. Det är känslan han vill åt.

I dag består hans hem till kanske 80-90 procent av loppisprylar. Målet är att det ska vara allt. Så han fortsätter leta. Därför kan han tvärnita när han ser en loppisskylt längs landsvägen, svänga in, och börja rota.

Ibland får han frågan om han inte har nog med saker.

– Nä, förstår du, svarar jag. Jag har ju inte hittat det roligaste än.

Foto: David Lundmark

Christer Grindhage om att renovera möbler:

”Det första man ska lära sig är vad man inte ska göra. En byrå som är hundra år är cool för att den är som den är. Jag renoverar varsamt.

Jag ägnade fyra år åt att måla en byrå så den ser ut att vara gustaviansk. Den är från någon gång mellan 1900 och 1930, men jag har illusionsmålat den så den ser ut som en byrå från andra halvan av 1700-talet. Då använde man intarsia, träfaner i olika färger som skapade mönster. Men den här är bara målad. Även skivan är målad så sen ser ut som marmor. Så gjorde en del på landsbygden förr, imiterade möbler så de såg mer värdefulla ut.”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Ångesten tog över Tommys liv

Ångesten tog över Tommys liv

Människor är olika, och det är bra, har Volvoarbetaren Tommy Jeansson alltid tyckt. Ändå tvekade han att berätta varför han hela livet känt sig annorlunda.

Så får du träden att må bra

Så får du träden att må bra

Äppelträd ska helst beskäras varje år. Och det behöver inte vara svårt. Arboristerna Dennis Zolago och Brendan Bretherton ger en lektion.

Han gör landets alla liar

Han gör landets alla liar

Nyslagna ängar gav plats för ängsblommor och ljus. Förr hade varje by sina egna liesmeder, men i dag återstår bara en enda i hela Sverige, Mattias Helje i Lima.

”Skiftjobbet ger mig egentid”

”Skiftjobbet ger mig egentid”

Nattarbete kan slita på hälsan. Eller ge möjlighet att bygga en stark kropp. Sodapannebrännare Sara Lind jobbar på det senare.

Välkommen till fåglarnas rike

Välkommen till fåglarnas rike

Under en längre sjukhusvistelse i tonåren blev naturen, fåglarna och fotograferandet det som höll Jonas Classon uppe. I dag är han en av de mest uppmärksammade fågelfotograferna i Europa.

Glenn Bergström: Jag känner mig hedrad

Glenn Bergström: Jag känner mig hedrad

Arbetarna på Volvo Cars i Göteborg har fått en ny lunchplats i solen. Vad den heter? Glenntan förstås.

Tusen problem – en syndabock

Tusen problem – en syndabock

Allt är skit och åt helvete i landet som var bättre förr. I boken Det svenska missnöjet berättar folk vad de tycker fungerar dåligt.

”Materialet kom från en pansarvagn”

”Materialet kom från en pansarvagn”

Till vardags tillverkar smeden Robert Björk yxor, men efter jobbet går han vidare till nästa smedja.

Hur mycket får jag tjäna på loppis?

Hur mycket får jag tjäna på loppis?

Sommaren är högtid för loppisar och auktioner. Men hur mycket får du egentligen tjäna på loppisförsäljning utan att behöva betala skatt? DA:s ekonomiexpert Annika Creutzer reder ut.

Visst låg man mer förr

Visst låg man mer förr

DA:s Marcus Derland läste boken ”Alla tiders sex” och fick fördomar bekräftade – men också en och annan överraskning.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.