Industriarbetarnas tidning

Hela hans hem är en tidsresa

1 juli, 2021

Skrivet av

Går det att skapa ett hem med enbart loppisprylar? Volvoarbetaren Christer Grindhage är på god väg.

Christer Grindhage

Ålder: 56 år.

Jobbar: På Volvo Cars Olofström, sedan 1983.

Bor: Villa i Olofström.

Familj: Fyra grabbar och tre barnbarn, plus två bonusbarn med familjer.

Fritidsintresse: Förutom att måla och inreda villan har Christer ett stort bilintresse. Han bygger klassiska bilar och åker runt på en massa bilträffar och utställningar på somrarna.

Som att kliva in i en annan tid, säger folk ibland när de beskriver ett gammalt hus. Hälsar du på hos Christer Grindhage, däremot, är det inte en annan tid du kliver in i, utan fem sex stycken. Den gustavianska tiden. Nyrenässans. Det glada sjuttiotalet.

Huset är en gammal läkarvilla, och när taxibolaget som hyrde delen som varit läkarmottagning flyttade ut förra året stod Christer inför ett val. Hyra ut igen? Snygga upp?

– Jag skulle bara göra i ordning lite, så kom det över mig. Jag kan göra något av det här.

Att gå på loppis hade han gillat länge. Nu skulle han bli mer strukturerad i sitt letande. Varje rum skulle inredas i en tidsepok – inte strikt att sakerna måste vara därifrån, det var känslan han var ute efter.

– Jag har alltid tyckt om att skapa. Min pappa var konstnär, själv har jag mest dekorerat.

Christer besökte loppisar, tapetserade, renoverade varsamt. Skapade rummen som han ville ha dem: En stol till art deco-rummet, en gustaviansk byrå, en fåtölj från sjuttiotalet. Han läste på om olika tidsepoker och deras inredning.

Men det handlade inte bara om hur det ser ut. Allting är ett kretslopp, säger han. Vi äger inte, vi har till låns. Bakom samlandet finns en längtan att komma bort från slit- och släng-tänket. Inte minst med tanke på miljön. Det han inte längre har användning av försöker han sälja vidare, även om det ibland är svårt att skiljas från saker.

Svårt kan det också vara att få stopp i andra änden, på inflödet.

– Jag handlar med hjärtat. Det här måste med hem! Sen när jag kommer hem undrar jag ibland, hur tänkte jag nu?

Å andra sidan – det händer också att ett föremål ”växer” när det kommer på sin rätta plats i hemmet. Det är viktigt att visa sakerna respekt.

– Jag brukar tänka på vad de har sett. Födslar, giftermål, studentmottagningar.

Christer älskar loppisar där saker står huller om buller, kartonger med saker som inte ser ut att vara nåt värda. Där kan han gräva sig in, rota runt, och där! hittar han plötsligt ett fynd. Det har inte med värdet i pengar att göra. Läskedrycksflaskor med någon ovanlig etikett till exempel, inte dyra, men svåra att hitta. Det är känslan han vill åt.

I dag består hans hem till kanske 80-90 procent av loppisprylar. Målet är att det ska vara allt. Så han fortsätter leta. Därför kan han tvärnita när han ser en loppisskylt längs landsvägen, svänga in, och börja rota.

Ibland får han frågan om han inte har nog med saker.

– Nä, förstår du, svarar jag. Jag har ju inte hittat det roligaste än.

Foto: David Lundmark

Christer Grindhage om att renovera möbler:

”Det första man ska lära sig är vad man inte ska göra. En byrå som är hundra år är cool för att den är som den är. Jag renoverar varsamt.

Jag ägnade fyra år åt att måla en byrå så den ser ut att vara gustaviansk. Den är från någon gång mellan 1900 och 1930, men jag har illusionsmålat den så den ser ut som en byrå från andra halvan av 1700-talet. Då använde man intarsia, träfaner i olika färger som skapade mönster. Men den här är bara målad. Även skivan är målad så sen ser ut som marmor. Så gjorde en del på landsbygden förr, imiterade möbler så de såg mer värdefulla ut.”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Ångesten tog över Tommys liv

Ångesten tog över Tommys liv

Människor är olika, och det är bra, har Volvoarbetaren Tommy Jeansson alltid tyckt. Ändå tvekade han att berätta varför han hela livet känt sig annorlunda.

Han ger däcken nytt liv

Han ger däcken nytt liv

Det finns olika lösningar för att återvinna gummi. Jhonathan Delgados metod är att göra konst av de uttjänta däcken.

”Tricket är att bjuda på något jättegott”

”Tricket är att bjuda på något jättegott”

Fackkämpe, ultralöpare – och vegan. Scanias klubbordförande Michael ”Stålis” Lyngsie har svårt att se någon anledning till att äta kött. 

”Vill någon se våra nakna kroppar är det ju bra”

”Vill någon se våra nakna kroppar är det ju bra”

Efter jobbet slänger pappersarbetarna Kristoffer Juvas och Daniel Strand av sig kläderna för den goda sakens skull. Här berättar de varför.

Önskningar om ett annorlunda liv

Önskningar om ett annorlunda liv

George Saunders människor sitter fast på monotona och själs­dödande arbeten. Ändå är hans ­noveller alltid galet underhållande.

”Det svåra är alla hinder”

”Det svåra är alla hinder”

Göran Larsson trodde att discgolf var samma sak som att kasta frisbee på stranden på 80-talet.

Redo för disken i det nya folkhemmet

Redo för disken i det nya folkhemmet

Ramnäs bruk i Surahammar är mest känt för sina kättingar, men tillverkade även diskbänkar.

Lastbilar ut –  strumpor in

Lastbilar ut –  strumpor in

Det är kortfrisyrens år 1929, på Malmö strumpfabrik.

Så får du träden att må bra

Så får du träden att må bra

Äppelträd ska helst beskäras varje år. Och det behöver inte vara svårt. Arboristerna Dennis Zaloga och Brendan Bretherton ger en lektion.

Varför är man mera rädd om djur och växter än om människor?

Varför är man mera rädd om djur och växter än om människor?

Den frågan ställdes på Fabriksarbetareförbundets kongress 1971 och orsakade våldsamt uppseende. En ny bok förklarar varför.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.

Hur kan jag sluta tidigare utan att bli varnad?

Jag jobbar kvällsskift och veckopendlar. Har under fem års tid tagit kompledigt på torsdagarna för att kunna köra hem tidigare. En tisdag sa en ny produktionsledare åt mig att jag skulle jobba klockan 14.00–24.00 den kommande torsdagen. Jag tyckte att beskedet kom med för kort varsel och avvek klockan 17 den torsdagen. Fick då en muntlig varning. Vad kan jag göra för att få kompa ut och klara veckopendlingen?