Måste jag ärva fritidshuset?
Att ärva ett fritidshus tillsammans med sina syskon kan ibland ställa till med mer problem än glädje. Privatekonom Annica Creutzer tipsar ett oroligt barn hur de kan göra – innan föräldrarna dör.
Industriarbetarnas tidning
Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv. Läs fler frågor om:
Skatter Sommaren är högtid för loppisar och auktioner. Under pandemin har många gått över till säljsajter på nätet. Men hur mycket får du egentligen tjäna på loppisförsäljning utan att behöva betala skatt? Och hur funkar det om du vill sälja något vidare på auktion? DA:s ekonomiexpert reder ut.
Om du inte säljer på loppis regelbundet för din försörjning får du tjäna 50 000 kronor om året utan att behöva betala skatt.
Det ska vara begagnade saker som kan räknas som personligt lösöre, alltså inget som kan betraktas som affärsverksamhet. Det spelar ingen roll om du säljer på en klassisk loppis eller på någon säljsajt.
För att ha koll på hur stor inkomsten blir är det bra att skriva upp vad varje sak köptes och såldes för.
Har du inte betalat något för det du säljer får du räkna 25 procent av försäljningspriset som din inköpskostnad. Som inkomst räknas vad du får efter att provision och andra kostnader är avdragna.
Om du tjänar mer än 50 000 kronor på dina loppisfynd ska du betala skatt men bara på beloppet över 50 000 kronor. Skatten är 30 procent. Du tar upp detta
i den årliga inkomstdeklarationen.
Det händer att Skatteverket gör granskningar av lösöreförsäljning, som det kallas, hos auktionshusen och på olika köp- och säljsajter. Mest handlar det om att hitta vinster från försäljning av dyrbar konst som inte deklarerats.
Men skulle du bli granskad är det bra att kunna visa upp listan över köpt
och sålt.
Om du köper och säljer i större omfattning och försörjer dig på det kan det räknas som näringsverksamhet. Då måste du betala skatt och sociala avgifter på den förtjänst du gör.
Annika Creutzer, privatekonom
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.