Industriarbetarnas tidning

Fråga om jobbet

Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv.   Läs fler frågor om:

Hur mycket får jag tjäna på loppis?

30 juni, 2021

Skrivet av Annika Creutzer

Skatter Sommaren är högtid för loppisar och auktioner. Under pandemin har många gått över till säljsajter på nätet. Men hur mycket får du egentligen tjäna på loppisförsäljning utan att behöva betala skatt? Och hur funkar det om du vill sälja något vidare på auktion? DA:s ekonomiexpert reder ut.

Om du inte säljer på loppis regelbundet för din försörjning får du tjäna 50 000 kronor om året utan att behöva betala skatt.

Det ska vara begagnade saker som kan räknas som personligt lösöre, alltså inget som kan betraktas som affärsverksamhet. Det spelar ingen roll om du säljer på en klassisk loppis eller på någon säljsajt.

För att ha koll på hur stor inkomsten blir är det bra att skriva upp vad varje sak köptes och såldes för.

Har du inte betalat något för det du säljer får du räkna 25 procent av försäljningspriset som din inköpskostnad. Som inkomst räknas vad du får efter att provision och andra kostnader är avdragna.

Om du tjänar mer än 50 000 kronor på dina loppisfynd ska du betala skatt men bara på beloppet över 50 000 kronor. Skatten är 30 procent. Du tar upp detta
i den årliga inkomstdeklarationen.

Det händer att Skatteverket gör granskningar av lösöreförsäljning, som det kallas, hos auktionshusen och på olika köp- och säljsajter. Mest handlar det om att hitta vinster från försäljning av dyrbar konst som inte deklarerats.

Men skulle du bli granskad är det bra att kunna visa upp listan över köpt
och sålt.

Om du köper och säljer i större omfattning och försörjer dig på det kan det räknas som näringsverksamhet. Då måste du betala skatt och sociala avgifter på den förtjänst du gör.

Annika Creutzer, privatekonom

Ställ din fråga här
Välkommen med en fråga till våra experter! Tyvärr kan vi inte svara via mejl. Eftersom vi är industriarbetarnas tidning svarar vi inte heller på frågor som specifikt rör andra avtal.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Måste jag ärva fritidshuset?

Måste jag ärva fritidshuset?

Att ärva ett fritidshus tillsammans med sina syskon kan ibland ställa till med mer problem än glädje. Privatekonom Annica Creutzer tipsar ett oroligt barn hur de kan göra – innan föräldrarna dör.

När börjar det nya reseavdraget att gälla?

När börjar det nya reseavdraget att gälla?

I mitten av mars kom regeringen med förslag till ny resereduktion. Det skapade många frågor hos läsarna inför deklarationen. DA:s expert, privatekonomen Annika Creutzer, förklarar vad som gäller.

Hur funkar nya reseavdraget?

Det talas om ett nytt reseavdrag. Vad innebär det och från när ska det gälla?

Vad gäller för rot och rut 2021?

Vad gäller för rot och rut 2021?

Det verkar som om det blir nya ändringar varje år för vad som gäller för rot- och rutavdrag. Vad är nytt för 2021? Ekonom Annica Creutzer svarar.

Hur har jag kvar pengar efter jul?

Jag tänkte ha framförhållning i år och redan nu börja lägga undan pengar till julen. Finns det några hållbara tips?

Hur hittar vi en säker byggfirma?

Hur hittar vi en säker byggfirma?

Vi vill göra vårt fritidshus till en permanent bostad. Vilka rättigheter har vi om hantverkarna inte sköter sig?

Vad gäller när vi har städhjälp?

En läsare köper funderar på att köpa in städning varannan vecka och vill veta vad som gäller för Rutavdraget i år. Privatekonomen Annika Creutzer reder ut.

Hur mycket kostar vårt nya tak?

Hur mycket kostar vårt nya tak?

En läsare ska lägga om taket på huset och vill veta vad som blir kvar att betala efter rotavdraget. Privatekonomen Annika Creutzer reder ut.

Hur sparar jag snabbt ihop till semestern?

Hur sparar jag snabbt ihop till semestern?

Ska den efterlängtade ledigheten bli som tänkt kan det vara hög tid att göra något åt saken. Privatekonomiexperten Annika Creutzer ger sina bästa råd för hur du får ihop till en semesterkassa.

Så gör du rätt i julhandeln

Så gör du rätt i julhandeln

Det är lätt att bli stressad av allt som ska köpas inför julhelgen. DA:s expert Annika Creutzer tipsar om hur du kan handla på smartaste sättet och slippa bli lurad. Det gäller att tuffa till sig som konsument och hålla huvudet kallt.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.