Industriarbetarnas tidning

De flesta av Pappers avdelningar krymper

4 oktober, 2021

Skrivet av

Medlemstapp Under 2020 tappade Pappers ett par hundra medlemmar. Med en organisationsgrad på 94,8 procent har förbundet ändå en bra uppslutning. Men stora nedläggningar väntar.

I dagsläget står tre bruk – Ortviken, Kvarnsveden och Svanskog – inför stora förändringar. Kvarnsveden med 395 anställda och Svanskog med 22 anställda släcks ner helt. För en del av Ortvikens drygt 500 anställda står hoppet till en ny industrietablering på det gamla industriområdet.

Kort sagt, för Pappers väntar ett kommande medlemstapp på ytterligare uppemot 1 000 personer.

Av dagens 13 279 medlemmar är 11 164 män och 2 115 kvinnor (cirka 17 procent). Jämfört med många andra fackliga organisationer har Pappers starkt stöd i kollektivet.

Men det finns en del mörka moln på den fackliga himlen. De avdelningar där stödet är hundraprocentigt består enbart av små arbetsplatser typ Vaggeryd, Figeholm, Timsfors, Oppboga och Rockhammar.

På de större bruken är organisationsgraden i de flesta fall i det närmaste hundra, men det finns bruk där Pappers har svårt att attrahera de anställda. På Skärblacka valde exempelvis 90 anställda att inte vara med i Pappers. I Fiskeby 50, på Gruvön 44, i Karskär 42, Lilla Edet 36 och Karlsborg 26 anställda.

Sämst organisationsgrad bland avdelningarna finns i Mölnlycke (73,8 procent), Klippan (74,1), Jönköping (74,7) och Fiskeby (75,0).


Mikael Lilja, förste vice ordförande, Pappers. Foto: David Lundmark

Men Pappers ska vända trenden

Insats Nu ska trenden med sjunkande organisationsgrad vändas.
– Vi är inne i en inventeringsfas, säger Pappers förste vice ordförande Mikael Lilja.

I fjol tappade Pappers som förbund ett par hundra medlemmar. Men det beror mest på strukturella förändringar i branschen. Bruk läggs ner. Verksamheter rationaliseras.

– Sånt kan vi inte göra så mycket åt, menar Mikael Lilja. Annat än som förbund försöka vara med och påverka sånt som rör grundförutsättningarna för branschen. Typ skogs- transport- och energipolitiken.

Rent generellt tror han att ”fibrerna börjat komma i ropet igen” kopplat till klimatdebatten. Skogen har helt enkelt gjort comeback i flera olika sammanhang.

– Vi kommer att få en ny boom, det är jag helt säker på, säger han.

På många håll runt om i landet satsar bruken på att på olika sätt ta till vara gårdagens restprodukter och omsätta i nya produkter. Och där bruk bantas eller läggs ner flyttar nya in – ibland med kopplingar till den traditionella massa-och pappersindustrin.

Ett exempel är SCA:s nedläggning i Sundsvall, där företaget RenewCell flyttar in på gamla fabriksområdet och antagligen ärver en del av de friställda pappersmedlemmarna.

Vi kommer att få en ny boom, det är jag helt säker på.

Mikael Lilja, förste vice ordförande.

Att dessa per automatik blir fortsatta medlemmar i Pappers är inte självklart.

– Vi har pågående diskussioner med Metall om detta, som tyvärr slutat i oenighet. Frågan kommer nu att avgöras av LO.

– Vi upplever dock att den nya verksamheten är vårt avtalsområde och att vi organiserat den här typen av jobb i över hundra år.

Om de strukturella förändringarna är svåra att påverka, borde frågan om medlemskapet i Pappers vara lättare att hantera. Eller?

I Pappers har trenden varit fallande i många år. I dag är 94,8 procent av alla anställda inom Pappersindustrin med i Pappers.

Det är en siffra som troligtvis är unik i Sverige och även internationellt. Men Pappers är inte nöjda. Målsättningen är att klättra upp till 97,5 procent om tio år och 96 procent om fem år.

– Nu ska vi ta reda på varför en del medlemmar väljer att inte gå med i facket och sedan göra riktade insatser på de arbetsplatser där organisationsgraden är låg.

Den nedåtgående trenden har ju pågått i tjugo års tid, varför sker detta först nu?

– Tidigare låg ansvaret ute på avdelningarna. Men nu kliver förbundet in och avsätter personella resurser. Det är ingen lokal fråga längre om man så säger.

– Nu är vi inne i en inventeringsfas och sedan kommer en åtgärdsplan för varje bruk.

Mikael Lilja menar att den tiden är förbi då man av ohejdad vana röstade på (s), handlade på Coop och gick med i facket.

Det gäller också fackets glada dagar då en del arbetsgivare räckte fram två papper till den nyanställde att skriva på; anställningskontraktet och medlemskapet i facket.

– Den draghjälpen har vi inte längre.

Mikael Lilja menar att den vanligaste orsaken till att vissa inte är medlemmar helt enkelt är att man aldrig fått frågan.

Sedan finns det naturligtvis en uppsjö av argument som förbundet nu ska borra vidare i. Det kan handla om lokalt missnöje, eller missnöje med förbundet i stort, politiska skäl, att man ogillar Pappers koppling till LO och Socialdemokraterna.

– Det finns med andra ord inte bara en fråga som gör att folk ställer sig utanför.

Ett ännu bättre fotarbete i avdelningarna och några procent upp i medlemsantalet är målet. Men en hundraprocentig uppslutning runt Pappers, det tror inte ens Mikael Lilja på.

– Den är nog lika ouppnåelig som nollvisionen i trafiken.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Pappers unga tar oss framåt

Pappers unga tar oss framåt

Vi måste alla se till att våra unga arbetskamrater får ta plats, att de engagerar sig – och inspirerar oss, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Mångfaldens motsats är enfald

Övertygad om detta ska jag fortsätta arbetet för hela kollektivets styrka, skriver Pontus Georgsson

Färre industri­arbetare med i facket

För tredje året i rad minskar andelen industriarbetare som vill vara med i facket. Det visar en ny rapport gjord av tankesmedjan Arena Idé.

Vad kan ni göra bättre?

Vad kan ni göra bättre?

20-årsfirande DA låter företrädare för våra tre ägare reflektera bakåt och önska framåt.

LO svänger om las

LO svänger om las

”Vi tycker inte att las-uppgörelsen är bra, men för att kunna påverka framåt vill vi att LO är en part”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Framtidstro i Lessebo

Framtidstro i Lessebo

Pappersbruket i Lessebo har länge haft det kämpigt. Men nu ökar orderingången samtidigt som man börjat spana efter nya och lite lyxigare marknader.

Äntligen vågar vi se lite framåt

Äntligen vågar vi se lite framåt

Med vaccinet i armen kan vi försiktigt börja drömma om ett händelserikt 2022, med många verkliga möten, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

Minimilönen har ett högt pris

Minimilönen har ett högt pris

Krönika En europeisk minimilön kan verka vettig för att stärka arbetstagare i länder med svaga fack. Men priset kan bli högt för den svenska modellen – och för våra löner, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Var tredje anställd varslad på Klippans bruk

Var tredje anställd varslad på Klippans bruk

Var tredje anställd på skånska Klippan – 24 pappersarbetare – har varslats och riskerar nu att förlora jobbet. 

”Vi räknar med 800 deltagare”

”Vi räknar med 800 deltagare”

Pandemin kom emellan, men nu ska Pappers ordna ett party för sina unga medlemmar 2022. Det blir artister och föreläsare, men viktigast blir det att få träffa andra unga i branschen.

Försäkring & pension

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

Två år efter olyckan skulle Jimmy Hildingsson söka försäkringspengar för ärr och invaliditet. Men en knapptryckning på nätet var nära att kosta honom 25 000 kronor.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.