Industriarbetarnas tidning

Helle Klein i stökig rättegång med nazist

21 oktober, 2021 - 14:23

Skrivet av

”Snutjävlar!” ”Tja jude!” ”Det här är en politisk, judisk, jävla fars!” Så lät det när den NMR-nazist som tidigare hotat och trakasserat DA:s chefredaktör Helle Klein dök upp i Svea hovrätt på torsdagen.

Det var i slutet av januari i fjol som Solna tingsrätt dömde den i dag 56-årige mannen till sex månaders fängelse för flera fall av ofredande och hets mot folkgrupp. Detta efter att åklagaren kunde leda i bevis att mannen under en längre tid hotat och trakasserat DA:s chefredaktör och ansvarige utgivare Helle Klein samt två andra offentliga samhällsdebattörer – journalisten Maria Ripenberg och Advokatsamfundets tidigare generalsekreterare Anne Ramberg.

Mannen – som har dokumenterade kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen, NMR, och som öppet bekänner sig som nationalsocialist – hade dels gjort flera inlägg med nazistiska budskap på en internetsajt. Dels hade han skickat ett stort antal sms med djupt antisemitiskt och rasistiskt innehåll till de tre opinionsbildarna, däribland över 200 stycken bara till Helle Klein.

Mannen nekade dock till anklagelserna och överklagade tingsrättens dom, en rättegång som han för övrigt inte närvarade vid.

Det gjorde han däremot i dag, 21 månader senare, när Svea Hovrätt prövade målet i sal 5 under inledningsvis mycket högljudda och svordomsfulla utspel. Flera gånger avbröt han rättens ordförande inför de tre målsägandena och övriga åhörare.

– Lögnare!
– De jävlarna!
– Titta på judarna när de ljuger!

Efter tio minuter tvingades därför huvuddomaren avbryta förhandlingen, varpå vakterna larmade polis som snabbt rusade in i salen. Mannen fördes då till en intilliggande sal med video, varifrån han sedan kunde närvara vid rättegången.    

Efter rättegången, två timmar senare, sa Helle Klein att hon kände sig helt utmattad. Det var första gången hon träffade mannen.

– Det är viktigt för demokratins skull att det blir en rättsprocess mot hat och hot, och det var i alla fall bra att han dök upp den här gången. Men självklart var det väldigt jobbigt att möta honom fysiskt och även att hans NMR-vänner var där.

– De satt där på bara några meters avstånd ifrån mig, och samtidigt ska man då vara lugn och inte låta sig provoceras när han skriker om ”Juden Helle Klein”. Jag hoppas innerligt att de burar in honom nu.

Mannen har tidigare arbetat som lärare och har ett förflutet inom Sverigedemokraterna.

Åklagaren yrkar på att mannen ska dömas till samma påföljd som i tingsrättens dom – det vill säga sex månaders fängelse. Mannen ska också betala 5 000 kronor i skadestånd till Helle Klein.

Dom meddelas den 4 november.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Dom i dag: fängelse för nazisten

Dom i dag: fängelse för nazisten

Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten: Nazisten som hotat och trakasserat DA:s chefredaktör Helle Klein ska dömas till fängelse för hets mot folkgrupp.

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

Fackets starka motstånd mot nazismen

Fackets starka motstånd mot nazismen

Författaren Anna-Lena Lodenius gästar Dagens Arbete Historia. Tillsammans med Harald Gatu och Helle Klein utforskar hon hur arbetarrörelsen hanterat högerextremismen historiskt. Författaren Mats Wingborg ger en nutida internationell utblick.

Syna SD i sömmarna

Syna SD i sömmarna

SD vill skära ner nära tio miljarder på arbetsmarknads-området. Gå aldrig på att det skulle vara ett arbetarvänligt parti, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

Bättre samverkan mellan myndigheter är ett viktigt steg för att komma tillrätta med arbetslivskriminaliteten. Men också att skyddsombuden nu får tillträde till alla arbetsplatser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fängelse för nazisten som hotat Helle Klein

Fängelse för nazisten som hotat Helle Klein

Nazisten som trakasserat och hotat DA:s chefredaktör Helle Klein och två andra kvinnliga opinionsbildare döms till sex månaders fängelse.

Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Arbetarrörelsen behöver sin historia

Strax före jul kom ett dystert besked: Arbetarrörelsens arkiv, ARAB måste skära ned kraftigt på bemanningen. Framförallt kommer tjänsterna på själva biblioteket att skäras ned. ARAB låg tidigare i anslutning till LO-borgen men har under de senaste tio åren legat ute i Huddinge, nära Södertörns högskola. Tyvärr har arkivet under en längre tid dragits med […]

Äntligen rättegång!

Jag har under många år drivit och debatterat frågan om att samhället måste ta hat och hot mot journalister på större allvar då det i grunden hotar demokratin och den fria journalistikens möjligheter. Högerextrema rörelser sätter i system att undergräva förtroendet för medierna och att hata/hota journalister och opinionsbildare. Tyvärr har anmälningar mot näthat ofta […]

Nazist hotade Helle Klein – i dag startar rättegången

Nazist hotade Helle Klein – i dag startar rättegången

På måndagen inleddes rättegången mot en nazist som trakasserat och hotat tre kvinnliga opinionsbildare, bland annat DA:s chefredaktör Helle Klein.

Dagens Arbete historia Nya avsnitt ute nu!

”Något gagnande för arbetarna som klass utvinnes icke ur dessa tvister”

”Något gagnande för arbetarna som klass utvinnes icke ur dessa tvister”

Orden är den gamla Metallordföranden och socialdemokraten Fritjof Ekman som trodde på att alla på en arbetsplats skulle tillhöra samma fack. Men varför, och hur ser det egentligen ut i dag?

Ernst Wigforss – ett liv i folkhemmets tjänst

Ernst Wigforss – ett liv i folkhemmets tjänst

I det här avsnittet får du lära känna Ernst Wigfors, riksdagsmannen och ideologen som var en huvudperson i den socialdemokratiska framgångssagan på 1900-talet.

Kampen om makten på jobbet

Kampen om makten på jobbet

Vad hände egentligen med kampen om verkligt inflytande på arbetet? Jan Scherman, som en gång skrev en rasande debattbok i ämnet, gästar Dagens Arbete Historia.

Helene Ugland – braständaren som försvann

Helene Ugland – braständaren som försvann

I det här avsnittet berättas historien om en kvinna som haft stor påverkan på historien, men som också valde fel strider och därför fick sitt arbete sopat under mattan för att glömmas bort.

Därför hamnade kvinnorna i skymundan i arbetarrörelsen

Därför hamnade kvinnorna i skymundan i arbetarrörelsen

I slutet av 1800-talet strejkade arbetare för att hindra anställning av kvinnor. 2022 blir IF Metall ett feministiskt fackförbund. Vad hände däremellan? 

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.