Industriarbetarnas tidning

Helle Klein i stökig rättegång med nazist

21 oktober, 2021

Skrivet av

”Snutjävlar!” ”Tja jude!” ”Det här är en politisk, judisk, jävla fars!” Så lät det när den NMR-nazist som tidigare hotat och trakasserat DA:s chefredaktör Helle Klein dök upp i Svea hovrätt på torsdagen.

Det var i slutet av januari i fjol som Solna tingsrätt dömde den i dag 56-årige mannen till sex månaders fängelse för flera fall av ofredande och hets mot folkgrupp. Detta efter att åklagaren kunde leda i bevis att mannen under en längre tid hotat och trakasserat DA:s chefredaktör och ansvarige utgivare Helle Klein samt två andra offentliga samhällsdebattörer – journalisten Maria Ripenberg och Advokatsamfundets tidigare generalsekreterare Anne Ramberg.

Mannen – som har dokumenterade kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen, NMR, och som öppet bekänner sig som nationalsocialist – hade dels gjort flera inlägg med nazistiska budskap på en internetsajt. Dels hade han skickat ett stort antal sms med djupt antisemitiskt och rasistiskt innehåll till de tre opinionsbildarna, däribland över 200 stycken bara till Helle Klein.

Mannen nekade dock till anklagelserna och överklagade tingsrättens dom, en rättegång som han för övrigt inte närvarade vid.

Det gjorde han däremot i dag, 21 månader senare, när Svea Hovrätt prövade målet i sal 5 under inledningsvis mycket högljudda och svordomsfulla utspel. Flera gånger avbröt han rättens ordförande inför de tre målsägandena och övriga åhörare.

– Lögnare!
– De jävlarna!
– Titta på judarna när de ljuger!

Efter tio minuter tvingades därför huvuddomaren avbryta förhandlingen, varpå vakterna larmade polis som snabbt rusade in i salen. Mannen fördes då till en intilliggande sal med video, varifrån han sedan kunde närvara vid rättegången.    

Efter rättegången, två timmar senare, sa Helle Klein att hon kände sig helt utmattad. Det var första gången hon träffade mannen.

– Det är viktigt för demokratins skull att det blir en rättsprocess mot hat och hot, och det var i alla fall bra att han dök upp den här gången. Men självklart var det väldigt jobbigt att möta honom fysiskt och även att hans NMR-vänner var där.

– De satt där på bara några meters avstånd ifrån mig, och samtidigt ska man då vara lugn och inte låta sig provoceras när han skriker om ”Juden Helle Klein”. Jag hoppas innerligt att de burar in honom nu.

Mannen har tidigare arbetat som lärare och har ett förflutet inom Sverigedemokraterna.

Åklagaren yrkar på att mannen ska dömas till samma påföljd som i tingsrättens dom – det vill säga sex månaders fängelse. Mannen ska också betala 5 000 kronor i skadestånd till Helle Klein.

Dom meddelas den 4 november.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Dom i dag: fängelse för nazisten

Dom i dag: fängelse för nazisten

Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten: Nazisten som hotat och trakasserat DA:s chefredaktör Helle Klein ska dömas till fängelse för hets mot folkgrupp.

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

”Vi måste aktivt skydda demokratin”

Även vi bör återuppta diskussionen om att förbjuda militanta nazistorganisationer som NMR, skriver journalisten Lisa Bjurwald

Syna SD i sömmarna

Syna SD i sömmarna

SD vill skära ner nära tio miljarder på arbetsmarknads-området. Gå aldrig på att det skulle vara ett arbetarvänligt parti, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

Ge skydds­ombuden tillträdesrätt

Bättre samverkan mellan myndigheter är ett viktigt steg för att komma tillrätta med arbetslivskriminaliteten. Men också att skyddsombuden nu får tillträde till alla arbetsplatser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Fängelse för nazisten som hotat Helle Klein

Fängelse för nazisten som hotat Helle Klein

Nazisten som trakasserat och hotat DA:s chefredaktör Helle Klein och två andra kvinnliga opinionsbildare döms till sex månaders fängelse.

Alltid minnas, aldrig normalisera

Plötsligt har det där brunblå blocket som ansågs omöjligt för några år sedan blivit verklighet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Arbetarrörelsen behöver sin historia

Strax före jul kom ett dystert besked: Arbetarrörelsens arkiv, ARAB måste skära ned kraftigt på bemanningen. Framförallt kommer tjänsterna på själva biblioteket att skäras ned. ARAB låg tidigare i anslutning till LO-borgen men har under de senaste tio åren legat ute i Huddinge, nära Södertörns högskola. Tyvärr har arkivet under en längre tid dragits med […]

Äntligen rättegång!

Jag har under många år drivit och debatterat frågan om att samhället måste ta hat och hot mot journalister på större allvar då det i grunden hotar demokratin och den fria journalistikens möjligheter. Högerextrema rörelser sätter i system att undergräva förtroendet för medierna och att hata/hota journalister och opinionsbildare. Tyvärr har anmälningar mot näthat ofta […]

Nazist hotade Helle Klein – i dag startar rättegången

Nazist hotade Helle Klein – i dag startar rättegången

På måndagen inleddes rättegången mot en nazist som trakasserat och hotat tre kvinnliga opinionsbildare, bland annat DA:s chefredaktör Helle Klein.

Den avhoppade nazisten

Den avhoppade nazisten

Sven-Erik Källman trodde han lämnat hatet bakom sig. I stället kom samtalet som fick honom att förstå: han kunde inte längre fly. I dag är han fackligt förtroendevald och S-politiker.
Men får man en andra chans och kan man förlåta sig själv?

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.