Industriarbetarnas tidning

”Vi räknar med 800 deltagare”

20 oktober, 2021

Skrivet av

Nytt försök Pandemin kom emellan, men nu ska Pappers ordna ett party för sina unga medlemmar 2022. Det blir artister och föreläsare, men viktigast blir det att få träffa andra unga i branschen.

När Pappers fyllde 100 år i fjol var planen att ordna ett storslaget firande för förbundets alla medlemmar under 30 år. På grund av pandemin bestämdes det att skjuta på firandet till våren 2022. Då bjuds alla unga medlemmar in till tre dagar av aktiviteter och föreläsningar på Münchenbryggeriet i Stockholm.

Det är samtalen med jämnåriga som gör att man hittar gemenskap inom förbundet.

Sara Wiinikka, projektledare för Pappers Ung2022.

– Vi räknar med att det blir runt 800 deltagare. Vi jobbar fortfarande med programmet, så nu till hösten kommer vi att börja boka in artister och föreläsare, säger Sara Wiinikka, projektledare.

Pappers Ung2022 är tänkt att fungera som ett sätt att välkomna de unga som är nya i branschen. Sara Wiinikka berättar att det som varit mest eftertraktat är ett öppet forum där man kan dela med sig av sina erfarenheter med jämnåriga.

– Ledorden för eventet har varit ”vi vill”, just för att få förbundets unga medlemmar att börja tänka på vad de vill med sitt arbetsliv och vad som kan bli bättre på deras arbetsplatser. Det är samtalen med jämnåriga som gör att man hittar gemenskap inom förbundet, säger hon.

DA frågar styrelsen för Pappers Ung2022:
Varför ska unga engagera sig i facket?

Andrea Hallin

Ålder: 24 år.

Jobbar på: Nymölla, Stora Enso.

”Facket har många frågor som är viktiga för unga att driva. Det kan till exempel vara att kunna garantera att få komma tillbaka till sitt skift och sin maskin efter föräldraledighet. I dag är det inte säkert att man får samma tjänst när man kommer tillbaka. Sen erbjuds det också många bra kurser och utbildningar via facket. Jag började engagera mig efter en ungkurs som jag tyckte var jättebra, där jag fick träffa flera i min ålder från andra bruk och höra hur de hade det på sin arbetsplats. För mig har det engagemanget verkligen varit värt det.”

Jesper Malgerud

Ålder: 24 år.

Jobbar på: Skoghall, Stora Enso.

”Alla generationer har ofta olika frågor som de vill driva. Som ung kanske du vill prioritera andra frågor än de äldre i facket. Och nu när det kommer in fler kvinnor i branschen är det viktigt att vi får höra vad de tycker att vi borde driva. Men kanske viktigast med att vara med i facket är att man får någon som håller en i handen när det blåser.

Min tid som fackligt engagerad har inte varit ett dugg jobbigt – jag har blivit både väl omhändertagen och positivt bemött både på arbetsplatsen och av andra kollegor i facket.

Man får inte ta det som facket gjort för givet heller. Det fackliga arbetet måste fortgå för att vi ska fortsätta få ha det så bra som vi har det i dag.”

Johan Björklund

Ålder: 28 år.

Jobbar på: Gruvön, Billerud Korsnäs.

”Som ung borde man engagera sig i facket för att ha möjligheten att påverka sin vardag och sitt arbete. Jag gick med för att jag gillar att hålla samman människor, och det fanns problem och sakfrågor som jag ville jobba för att lösa och lyfta på min arbetsplats – och sen fortsatte det på den vägen! Men man får komma ihåg att det inte heller behöver vara så avancerat att engagera sig, det räcker med att man vill lära känna lite nya människor och lära sig något av dem. Man kan aldrig tvinga någon, men man borde absolut ge det en chans. Man vet ju inte om man kommer tycka det är kul förrän man testat.”

Jenny Johansson

Ålder: 26 år.

Jobbar på: Lilla Edet, Essity.

”Det finns många äldre inom facket som snart går i pension, och då behövs det fyllas på med nya medlemmar. Engagerar sig inte unga så finns inte facket. Jag har alltid fått höra från familj att det är självklart att man ska vara med i facket och man kanske inte märker det direkt, men facket är mån om dig som medlem. Det hjälper dig när du behöver stöd, samt med försäkringar och utbildningar. Och om det går dåligt för dig på jobbet så vill du verkligen vara med. Du förlorar några hundra­lappar på din lön, men om det händer något kommer facket finnas där för att hjälpa dig.”

Amanda Norström

Ålder: 28 år.

Jobbar på: Gruvön, Billerud Korsnäs.

För mig måste man engagera sig för att se till att man själv och ens medarbetare får rätt stöd i sitt arbete. Om det skulle uppstå någon dispyt eller om du känner dig kränkt på arbetet, är facket där för att föra din talan om du vill det. 

Efter att jag börjat engagera mig i facket valde jag att bli skydds­ombud för att jag tycker det är viktigt att ingen skadar sig i arbetet. Alla ska få komma utvilade till jobbet och klara av sin vardag efter att de slutat. Jag tycker också att jag själv växt mycket som person och vågar mer nu för tiden. Och jag blir väldigt glad när jag ser att det jag jobbar för faktiskt hjälper andra.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

LO svänger om las

LO svänger om las

”Vi tycker inte att las-uppgörelsen är bra, men för att kunna påverka framåt vill vi att LO är en part”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Framtidstro i Lessebo

Framtidstro i Lessebo

Pappersbruket i Lessebo har länge haft det kämpigt. Men nu ökar orderingången samtidigt som man börjat spana efter nya och lite lyxigare marknader.

Äntligen vågar vi se lite framåt

Äntligen vågar vi se lite framåt

Med vaccinet i armen kan vi försiktigt börja drömma om ett händelserikt 2022, med många verkliga möten, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

Var tredje anställd varslad på Klippans bruk

Var tredje anställd varslad på Klippans bruk

Var tredje anställd på skånska Klippan – 24 pappersarbetare – har varslats och riskerar nu att förlora jobbet. 

De flesta av Pappers avdelningar krymper

De flesta av Pappers avdelningar krymper

Organisationsgraden är fortfarande hög, men Pappers gick back med ett par hundra medlemmar under 2020. Nu planerar förbundet riktade insatser där de tappat mest.

Pappers Ung2020 blir 2022

Pappers Ung2020 blir 2022

Här är de, personerna som ska ratta Papper­s stora ungdomsprojekt fram­över. Nästa år ska de ordna ett stort evenemang för förbundets unga medlemmar.

Framtidens produkter från skogen

Framtidens produkter från skogen

Plasten är på väg ut, medan skogen trampar nya stigar. Mycket händer inom forskningen när dagens träråvara omvandlas till morgondagens produkter.

Industri med framtid – och utmaningar

Industri med framtid – och utmaningar

Klimatfrågan är ibland obekväm att diskutera men läget är akut. Nu måste vi alla hjälpas åt, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Klart att Stora Enso stänger Kvarnsveden

Klart att Stora Enso stänger Kvarnsveden

Nu är det klart att Kvarnsveden läggs ner senast sista september. Men facket ger inte upp.
”Vi tror fortfarande att det finns andra som kan vara intresserade.”

Välkommen till jobbet, alla nya!

Att ta emot sommarjobbare är viktigt, för arbetsplatsen, för samhället och för oss som människor, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Försäkring & pension

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

Två år efter olyckan skulle Jimmy Hildingsson söka försäkringspengar för ärr och invaliditet. Men en knapptryckning på nätet var nära att kosta honom 25 000 kronor.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.