Industriarbetarnas tidning

”Vi räknar med 800 deltagare”

20 oktober, 2021

Skrivet av

Nytt försök Pandemin kom emellan, men nu ska Pappers ordna ett party för sina unga medlemmar 2022. Det blir artister och föreläsare, men viktigast blir det att få träffa andra unga i branschen.

När Pappers fyllde 100 år i fjol var planen att ordna ett storslaget firande för förbundets alla medlemmar under 30 år. På grund av pandemin bestämdes det att skjuta på firandet till våren 2022. Då bjuds alla unga medlemmar in till tre dagar av aktiviteter och föreläsningar på Münchenbryggeriet i Stockholm.

Det är samtalen med jämnåriga som gör att man hittar gemenskap inom förbundet.

Sara Wiinikka, projektledare för Pappers Ung2022.

– Vi räknar med att det blir runt 800 deltagare. Vi jobbar fortfarande med programmet, så nu till hösten kommer vi att börja boka in artister och föreläsare, säger Sara Wiinikka, projektledare.

Pappers Ung2022 är tänkt att fungera som ett sätt att välkomna de unga som är nya i branschen. Sara Wiinikka berättar att det som varit mest eftertraktat är ett öppet forum där man kan dela med sig av sina erfarenheter med jämnåriga.

– Ledorden för eventet har varit ”vi vill”, just för att få förbundets unga medlemmar att börja tänka på vad de vill med sitt arbetsliv och vad som kan bli bättre på deras arbetsplatser. Det är samtalen med jämnåriga som gör att man hittar gemenskap inom förbundet, säger hon.

DA frågar styrelsen för Pappers Ung2022:
Varför ska unga engagera sig i facket?

Andrea Hallin

Ålder: 24 år.

Jobbar på: Nymölla, Stora Enso.

”Facket har många frågor som är viktiga för unga att driva. Det kan till exempel vara att kunna garantera att få komma tillbaka till sitt skift och sin maskin efter föräldraledighet. I dag är det inte säkert att man får samma tjänst när man kommer tillbaka. Sen erbjuds det också många bra kurser och utbildningar via facket. Jag började engagera mig efter en ungkurs som jag tyckte var jättebra, där jag fick träffa flera i min ålder från andra bruk och höra hur de hade det på sin arbetsplats. För mig har det engagemanget verkligen varit värt det.”

Jesper Malgerud

Ålder: 24 år.

Jobbar på: Skoghall, Stora Enso.

”Alla generationer har ofta olika frågor som de vill driva. Som ung kanske du vill prioritera andra frågor än de äldre i facket. Och nu när det kommer in fler kvinnor i branschen är det viktigt att vi får höra vad de tycker att vi borde driva. Men kanske viktigast med att vara med i facket är att man får någon som håller en i handen när det blåser.

Min tid som fackligt engagerad har inte varit ett dugg jobbigt – jag har blivit både väl omhändertagen och positivt bemött både på arbetsplatsen och av andra kollegor i facket.

Man får inte ta det som facket gjort för givet heller. Det fackliga arbetet måste fortgå för att vi ska fortsätta få ha det så bra som vi har det i dag.”

Johan Björklund

Ålder: 28 år.

Jobbar på: Gruvön, Billerud Korsnäs.

”Som ung borde man engagera sig i facket för att ha möjligheten att påverka sin vardag och sitt arbete. Jag gick med för att jag gillar att hålla samman människor, och det fanns problem och sakfrågor som jag ville jobba för att lösa och lyfta på min arbetsplats – och sen fortsatte det på den vägen! Men man får komma ihåg att det inte heller behöver vara så avancerat att engagera sig, det räcker med att man vill lära känna lite nya människor och lära sig något av dem. Man kan aldrig tvinga någon, men man borde absolut ge det en chans. Man vet ju inte om man kommer tycka det är kul förrän man testat.”

Jenny Johansson

Ålder: 26 år.

Jobbar på: Lilla Edet, Essity.

”Det finns många äldre inom facket som snart går i pension, och då behövs det fyllas på med nya medlemmar. Engagerar sig inte unga så finns inte facket. Jag har alltid fått höra från familj att det är självklart att man ska vara med i facket och man kanske inte märker det direkt, men facket är mån om dig som medlem. Det hjälper dig när du behöver stöd, samt med försäkringar och utbildningar. Och om det går dåligt för dig på jobbet så vill du verkligen vara med. Du förlorar några hundra­lappar på din lön, men om det händer något kommer facket finnas där för att hjälpa dig.”

Amanda Norström

Ålder: 28 år.

Jobbar på: Gruvön, Billerud Korsnäs.

För mig måste man engagera sig för att se till att man själv och ens medarbetare får rätt stöd i sitt arbete. Om det skulle uppstå någon dispyt eller om du känner dig kränkt på arbetet, är facket där för att föra din talan om du vill det. 

Efter att jag börjat engagera mig i facket valde jag att bli skydds­ombud för att jag tycker det är viktigt att ingen skadar sig i arbetet. Alla ska få komma utvilade till jobbet och klara av sin vardag efter att de slutat. Jag tycker också att jag själv växt mycket som person och vågar mer nu för tiden. Och jag blir väldigt glad när jag ser att det jag jobbar för faktiskt hjälper andra.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Stor­satsningen på unga går i mål

Stor­satsningen på unga går i mål

Ung 2022. Pappers satsade nästan 40 miljoner för att få fler unga att bli aktiva. Mer än något annat fack någonsin gjort. Vad blev resultatet?

”Det är kul att lösa svåra situationer”

”Det är kul att lösa svåra situationer”

Till vardags jobbar Sara Wiinikka som ombudsman på Pappers. På fritiden är hon fotbollsdomare i högsta division – damallsvenskan.

Den som inte rör sig sjunker

Den som inte rör sig sjunker

Den viktiga gröna omställningen kräver att facket är handlingskraftigt – och att vi vågar drömma om framtiden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Strulet med omställningsstudie­stödet: ”Förtroendet för staten riskerar att skadas”

Strulet med omställningsstudie­stödet: ”Förtroendet för staten riskerar att skadas”

Det här måste lösas så fort som möjligt, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Processteknikern Johnny blommar upp varje vår: ”Trädgården blir som en tavla för mig”

Processteknikern Johnny blommar upp varje vår: ”Trädgården blir som en tavla för mig”

Till vardags jobbar Johnny Nilsson som processtekniker på Billingsfors bruk. All annan tid tillbringar han hemma i sin trädgård.

Ordbyte

Ordbyte

Klockan är 11.32 på Swedpaper i Gävle.

Så har arbetarnas ställning stärkts genom åren

Så har arbetarnas ställning stärkts genom åren

Från mössan i handen till inflytande. Riktigt så spikrakt är det så klart inte, men många saker vi som jobbar nu lätt tar för givet, har en gång varit resultatet av kamp och förhandlingar. Här listar vi ett antal avgörande händelser fram till i dag.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.