Industriarbetarnas tidning

”Vi räknar med 800 deltagare”

20 oktober, 2021

Skrivet av

Nytt försök Pandemin kom emellan, men nu ska Pappers ordna ett party för sina unga medlemmar 2022. Det blir artister och föreläsare, men viktigast blir det att få träffa andra unga i branschen.

När Pappers fyllde 100 år i fjol var planen att ordna ett storslaget firande för förbundets alla medlemmar under 30 år. På grund av pandemin bestämdes det att skjuta på firandet till våren 2022. Då bjuds alla unga medlemmar in till tre dagar av aktiviteter och föreläsningar på Münchenbryggeriet i Stockholm.

Det är samtalen med jämnåriga som gör att man hittar gemenskap inom förbundet.

Sara Wiinikka, projektledare för Pappers Ung2022.

– Vi räknar med att det blir runt 800 deltagare. Vi jobbar fortfarande med programmet, så nu till hösten kommer vi att börja boka in artister och föreläsare, säger Sara Wiinikka, projektledare.

Pappers Ung2022 är tänkt att fungera som ett sätt att välkomna de unga som är nya i branschen. Sara Wiinikka berättar att det som varit mest eftertraktat är ett öppet forum där man kan dela med sig av sina erfarenheter med jämnåriga.

– Ledorden för eventet har varit ”vi vill”, just för att få förbundets unga medlemmar att börja tänka på vad de vill med sitt arbetsliv och vad som kan bli bättre på deras arbetsplatser. Det är samtalen med jämnåriga som gör att man hittar gemenskap inom förbundet, säger hon.

DA frågar styrelsen för Pappers Ung2022:
Varför ska unga engagera sig i facket?

Andrea Hallin

Ålder: 24 år.

Jobbar på: Nymölla, Stora Enso.

”Facket har många frågor som är viktiga för unga att driva. Det kan till exempel vara att kunna garantera att få komma tillbaka till sitt skift och sin maskin efter föräldraledighet. I dag är det inte säkert att man får samma tjänst när man kommer tillbaka. Sen erbjuds det också många bra kurser och utbildningar via facket. Jag började engagera mig efter en ungkurs som jag tyckte var jättebra, där jag fick träffa flera i min ålder från andra bruk och höra hur de hade det på sin arbetsplats. För mig har det engagemanget verkligen varit värt det.”

Jesper Malgerud

Ålder: 24 år.

Jobbar på: Skoghall, Stora Enso.

”Alla generationer har ofta olika frågor som de vill driva. Som ung kanske du vill prioritera andra frågor än de äldre i facket. Och nu när det kommer in fler kvinnor i branschen är det viktigt att vi får höra vad de tycker att vi borde driva. Men kanske viktigast med att vara med i facket är att man får någon som håller en i handen när det blåser.

Min tid som fackligt engagerad har inte varit ett dugg jobbigt – jag har blivit både väl omhändertagen och positivt bemött både på arbetsplatsen och av andra kollegor i facket.

Man får inte ta det som facket gjort för givet heller. Det fackliga arbetet måste fortgå för att vi ska fortsätta få ha det så bra som vi har det i dag.”

Johan Björklund

Ålder: 28 år.

Jobbar på: Gruvön, Billerud Korsnäs.

”Som ung borde man engagera sig i facket för att ha möjligheten att påverka sin vardag och sitt arbete. Jag gick med för att jag gillar att hålla samman människor, och det fanns problem och sakfrågor som jag ville jobba för att lösa och lyfta på min arbetsplats – och sen fortsatte det på den vägen! Men man får komma ihåg att det inte heller behöver vara så avancerat att engagera sig, det räcker med att man vill lära känna lite nya människor och lära sig något av dem. Man kan aldrig tvinga någon, men man borde absolut ge det en chans. Man vet ju inte om man kommer tycka det är kul förrän man testat.”

Jenny Johansson

Ålder: 26 år.

Jobbar på: Lilla Edet, Essity.

”Det finns många äldre inom facket som snart går i pension, och då behövs det fyllas på med nya medlemmar. Engagerar sig inte unga så finns inte facket. Jag har alltid fått höra från familj att det är självklart att man ska vara med i facket och man kanske inte märker det direkt, men facket är mån om dig som medlem. Det hjälper dig när du behöver stöd, samt med försäkringar och utbildningar. Och om det går dåligt för dig på jobbet så vill du verkligen vara med. Du förlorar några hundra­lappar på din lön, men om det händer något kommer facket finnas där för att hjälpa dig.”

Amanda Norström

Ålder: 28 år.

Jobbar på: Gruvön, Billerud Korsnäs.

För mig måste man engagera sig för att se till att man själv och ens medarbetare får rätt stöd i sitt arbete. Om det skulle uppstå någon dispyt eller om du känner dig kränkt på arbetet, är facket där för att föra din talan om du vill det. 

Efter att jag börjat engagera mig i facket valde jag att bli skydds­ombud för att jag tycker det är viktigt att ingen skadar sig i arbetet. Alla ska få komma utvilade till jobbet och klara av sin vardag efter att de slutat. Jag tycker också att jag själv växt mycket som person och vågar mer nu för tiden. Och jag blir väldigt glad när jag ser att det jag jobbar för faktiskt hjälper andra.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Stor­satsningen på unga går i mål

Stor­satsningen på unga går i mål

Ung 2022. Pappers satsade nästan 40 miljoner för att få fler unga att bli aktiva. Mer än något annat fack någonsin gjort. Vad blev resultatet?

Var lugn, återväxten är säkrad

Var lugn, återväxten är säkrad

är de unga engagerar sig i facket kommer hoppet om framtiden tillbaka, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Papperskrisen drabbar DA:s läsare

Papperskrisen drabbar DA:s läsare

Holmen kan inte lämna papper till tryckerierna i tid. Det innebär att Dagens Arbetes läsare inte får någon papperstidning förrän först om ett par veckor.

Så mycket el slukar bruken

Så mycket el slukar bruken

Pappers- och massaindustrin är gigantiskt stora elkonsumenter. Så vad händer när energipriserna rakar i höjden? Dagens Arbete har gått igenom samtliga svenska bruk och deras behov av el.

Kunskap skyddar demokratin

Putins angrepp på Ukraina visar hur skör demokratin är. Vi behöver kunskap om hur den fungerar i praktiken, för att den ska stå stark, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Något litet extra borde man väl kunna få”

”Något litet extra borde man väl kunna få”

Förra året gav kollektivavtalen inga lönehöjningar alls. Nu förhandlar många fackklubbar för att få ut lite extra som kompensation för hög inflation och rusande bränslepriser.

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers har beslutat att gå med i det nya huvudavtalet. Dessutom ska förbundet förhandla på egen hand framöver – utan tjänstemännen.

Finlands sak är vår – så klart

Finlands sak är vår – så klart

Pappers finska systerförbund kämpar mot krav som hotar hela avtalsmodellen. Självklart står vi på deras sida, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Mycket står på spel i finska pappersstrejken

Mycket står på spel i finska pappersstrejken

Den längsta strejken i de finska pappersarbetarnas fackliga historia pågår just nu. Men den är bara toppen på isberget. Hela den finska modellen står på spel.

”Samtalen efter drogtester kräver utbildning”

”Samtalen efter drogtester kräver utbildning”

Svåra samtal i samband med drogtester kräver utbildning. Det anser Pappers avdelning 3 på Billerud Korsnäs i Gävle, som nu lyft frågan till arbetsgivaren.

DA granskar skuggsamhället i en smutsig bransch

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo blev rikskänd för att ha städat svart hos statsminister Magdalena Andersson. Här är hennes ord från tiden i Migrationsverkets förvar.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Städarnas berättelser: Aziza, Uzbekistan. ”Jag blev inte behandlad som en människa.”

Rebecca terroriserades av chefen

Rebecca terroriserades av chefen

Städarnas berättelser: Rebecca, Venezuela. ”’Jag sparkar skiten ur dig och skickar dig till helvetet’, sa min chef om vi protesterade.”

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

För att stoppa bolag som inte gör rätt för sig måste upphandlare bli bättre på att upptäcka fifflet, anser Städbranschen Sveriges ordförande Matthias Lindholm.

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Svartarbete i offentlig verksamhet är vanligt. Med hjälp av den här checklistan kan upphandlare få bättre koll.