Industriarbetarnas tidning

”Vi räknar med 800 deltagare”

20 oktober, 2021

Skrivet av

Nytt försök Pandemin kom emellan, men nu ska Pappers ordna ett party för sina unga medlemmar 2022. Det blir artister och föreläsare, men viktigast blir det att få träffa andra unga i branschen.

När Pappers fyllde 100 år i fjol var planen att ordna ett storslaget firande för förbundets alla medlemmar under 30 år. På grund av pandemin bestämdes det att skjuta på firandet till våren 2022. Då bjuds alla unga medlemmar in till tre dagar av aktiviteter och föreläsningar på Münchenbryggeriet i Stockholm.

Det är samtalen med jämnåriga som gör att man hittar gemenskap inom förbundet.

Sara Wiinikka, projektledare för Pappers Ung2022.

– Vi räknar med att det blir runt 800 deltagare. Vi jobbar fortfarande med programmet, så nu till hösten kommer vi att börja boka in artister och föreläsare, säger Sara Wiinikka, projektledare.

Pappers Ung2022 är tänkt att fungera som ett sätt att välkomna de unga som är nya i branschen. Sara Wiinikka berättar att det som varit mest eftertraktat är ett öppet forum där man kan dela med sig av sina erfarenheter med jämnåriga.

– Ledorden för eventet har varit ”vi vill”, just för att få förbundets unga medlemmar att börja tänka på vad de vill med sitt arbetsliv och vad som kan bli bättre på deras arbetsplatser. Det är samtalen med jämnåriga som gör att man hittar gemenskap inom förbundet, säger hon.

DA frågar styrelsen för Pappers Ung2022:
Varför ska unga engagera sig i facket?

Andrea Hallin

Ålder: 24 år.

Jobbar på: Nymölla, Stora Enso.

”Facket har många frågor som är viktiga för unga att driva. Det kan till exempel vara att kunna garantera att få komma tillbaka till sitt skift och sin maskin efter föräldraledighet. I dag är det inte säkert att man får samma tjänst när man kommer tillbaka. Sen erbjuds det också många bra kurser och utbildningar via facket. Jag började engagera mig efter en ungkurs som jag tyckte var jättebra, där jag fick träffa flera i min ålder från andra bruk och höra hur de hade det på sin arbetsplats. För mig har det engagemanget verkligen varit värt det.”

Jesper Malgerud

Ålder: 24 år.

Jobbar på: Skoghall, Stora Enso.

”Alla generationer har ofta olika frågor som de vill driva. Som ung kanske du vill prioritera andra frågor än de äldre i facket. Och nu när det kommer in fler kvinnor i branschen är det viktigt att vi får höra vad de tycker att vi borde driva. Men kanske viktigast med att vara med i facket är att man får någon som håller en i handen när det blåser.

Min tid som fackligt engagerad har inte varit ett dugg jobbigt – jag har blivit både väl omhändertagen och positivt bemött både på arbetsplatsen och av andra kollegor i facket.

Man får inte ta det som facket gjort för givet heller. Det fackliga arbetet måste fortgå för att vi ska fortsätta få ha det så bra som vi har det i dag.”

Johan Björklund

Ålder: 28 år.

Jobbar på: Gruvön, Billerud Korsnäs.

”Som ung borde man engagera sig i facket för att ha möjligheten att påverka sin vardag och sitt arbete. Jag gick med för att jag gillar att hålla samman människor, och det fanns problem och sakfrågor som jag ville jobba för att lösa och lyfta på min arbetsplats – och sen fortsatte det på den vägen! Men man får komma ihåg att det inte heller behöver vara så avancerat att engagera sig, det räcker med att man vill lära känna lite nya människor och lära sig något av dem. Man kan aldrig tvinga någon, men man borde absolut ge det en chans. Man vet ju inte om man kommer tycka det är kul förrän man testat.”

Jenny Johansson

Ålder: 26 år.

Jobbar på: Lilla Edet, Essity.

”Det finns många äldre inom facket som snart går i pension, och då behövs det fyllas på med nya medlemmar. Engagerar sig inte unga så finns inte facket. Jag har alltid fått höra från familj att det är självklart att man ska vara med i facket och man kanske inte märker det direkt, men facket är mån om dig som medlem. Det hjälper dig när du behöver stöd, samt med försäkringar och utbildningar. Och om det går dåligt för dig på jobbet så vill du verkligen vara med. Du förlorar några hundra­lappar på din lön, men om det händer något kommer facket finnas där för att hjälpa dig.”

Amanda Norström

Ålder: 28 år.

Jobbar på: Gruvön, Billerud Korsnäs.

För mig måste man engagera sig för att se till att man själv och ens medarbetare får rätt stöd i sitt arbete. Om det skulle uppstå någon dispyt eller om du känner dig kränkt på arbetet, är facket där för att föra din talan om du vill det. 

Efter att jag börjat engagera mig i facket valde jag att bli skydds­ombud för att jag tycker det är viktigt att ingen skadar sig i arbetet. Alla ska få komma utvilade till jobbet och klara av sin vardag efter att de slutat. Jag tycker också att jag själv växt mycket som person och vågar mer nu för tiden. Och jag blir väldigt glad när jag ser att det jag jobbar för faktiskt hjälper andra.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Stor­satsningen på unga går i mål

Stor­satsningen på unga går i mål

Ung 2022. Pappers satsade nästan 40 miljoner för att få fler unga att bli aktiva. Mer än något annat fack någonsin gjort. Vad blev resultatet?

”Det är kul att lösa svåra situationer”

”Det är kul att lösa svåra situationer”

Till vardags jobbar Sara Wiinikka som ombudsman på Pappers. På fritiden är hon fotbollsdomare i högsta division – damallsvenskan.

Den som inte rör sig sjunker

Den som inte rör sig sjunker

Den viktiga gröna omställningen kräver att facket är handlingskraftigt – och att vi vågar drömma om framtiden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Cyberattack stänger ner A-kassorna

På grund av en cyberattack har alla a-kassors system tillfälligt stängts. Det kan därför vara svårt att just nu nå sin a-kassa.

Jobb med precision

Jobb med precision

Klockan är 08.40 på Södra Cell Värö.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Han får Pappers kulturstipendium

Han får Pappers kulturstipendium

50 000 kronor – det har pappersarbetaren Johnny Nilsson fått för sin trädgård hemma i Billingsfors. Plus en statyett i brons.

”Jag hade trott att det skulle blir ännu mer debatt”

”Jag hade trott att det skulle blir ännu mer debatt”

Hur tycker du att kongressen har varit?

Fortsatt förtroende för Georgsson

Fortsatt förtroende för Georgsson

JAAA! ropade kongressombuden högt och enhälligt på valberedningens förslag om att omvälja Pontus Georgsson till Pappers förbundsordförande.

”Någon jävla ordning måste det vara i ett förbund”

”Någon jävla ordning måste det vara i ett förbund”

Pappers skulle besluta om nya stadgar på helgens kongress. Men det fanns ett problem: i princip samtliga inskickade motioner bröt mot just stadgarna.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.