Industriarbetarnas tidning

Bli pigg inför arbetspasset

19 november, 2021

Skrivet av

KOLL PÅ | Mörka morgnar Så här års kan det kännas svårt att ta sig upp till jobbet och trötthet betyder också ökad olycksrisk. Sömnforskaren Arne Lowden tipsar om hur du börjar dagen bäst.

Dagens första energikick

Direkt när du vaknar och innan du hunnit få i gång kaffebryggaren är ett glas juice eller en frukt en bra källa till snabb energi. Sockret gör att kroppen och hjärnan vaknar till.

Extra ljus gör dig pigg

När du sover tillverkar kroppen sömnhormonet melatonin och när vi vaknar finns mycket av det kvar i kroppen. Då har vitt starkt ljus vid frukostbordet och i badrummet en uppiggande effekt. Det minskar nämligen mängden melatonin i kroppen.

Motion är bra men undvik styrkepass

För den som har tid innan arbetspasset kan en kort promenad vara ett utmärkt sätt att förbereda kroppen för en arbetsdag. Speciellt om det är under de få timmarna av dagsljus som vi får så här års. Men att köra ett hårt pass precis efter att du vaknat är inget kroppen är ämnad för. Det snarare ökar risken för mikroinflammationer och skador.

Okej att sova för lite – ibland

Under dagen arbetar hjärnan mycket och då bildas det slaggprodukter som rensas när du sover. Det tar ungefär sju timmar av sömn. Om du har svårt att somna någon kväll behöver du inte oroa dig allt för mycket. Kroppen kan nämligen återhämta sig nästkommande natt om det skulle behövas.

Däremot är det inte bra att ha sömnbrist flera dagar i rad och tro att man kan hämta in det när man är ledig. Det kan leda till kronisk sömnbrist vilket kan få väldigt negativa effekter såsom utmattning, depression och sämre
koncentrationsförmåga.

Hjälper kaffe mot sömnighet?

Vi i Sverige är näst bäst i världen på att bälga i oss det svarta guldet. Kaffe är ett utmärkt sätt att hålla sömnigheten borta. En av slaggprodukterna som tillverkas i hjärnan under dagen är adenosin som signalerar till hjärnan att vi är sömniga. Kaffe blockerar signalen, inte tillverkning av ämnet, så förr eller senare kommer sömnen ändå ikapp oss. Kom ihåg bara att det tar ungefär sex timmar för koffein att lämna kroppen.

Välj rätt ljus

Det är skillnad på ljus och ljus. Färgtemperatur mäts i kelvin. På morgonen rekommenderar Arne ljuskällor som mäter över 4 000K. På kvällen funkar det varma gula ljuset på högst 2700K utmärkt för att försätta kroppen i dvala.

Foto: TT Nyhetsbyrån

SNOOZA

Om du inte fått tillräcklig sömn är det bättre att sova i stället för att snooza. Men har du fått ditt sömnbehov tillgodosett spelar det mindre roll. För många underlättar det starten på dagen och då fyller den en funktion.

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Så får du betalt för att plugga

Så får du betalt för att plugga

Trött på jobbet eller sugen på att utvecklas? Från den 1 oktober finns möjlighet att söka det nya omställningsstudiestödet. Men skynda dig, pengarna kan ta slut.

Lättare för äldre att få ersättning

Lättare för äldre att få ersättning

Utsliten av jobbet eller kroniskt sjuk vid 60? Nu är det lättare för äldre att få sjukersättning om arbetsförmågan är försämrad.

Får jag kolla mobilen på jobbet?

Får jag kolla mobilen på jobbet?

Arbetsgivaren bestämmer om du kan använda mobilen under arbetstid. Men du kan påverka.

Kan chefen tvinga mig att betala?

Kan chefen tvinga mig att betala?

Vad gäller om du slarvar på jobbet och råkar tappa något så att det förstörs? Dan Holke, chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd, reder ut vad som gäller.

Så mycket kan du få i ersättning

Så mycket kan du få i ersättning

Regeringen har lovat en tryggare sjukförsäkring. Högre ersättning och mer flexibilitet är några av nyheterna som infördes i början av året.

Nya reseavdraget – blir du en vinnare eller förlorare?

Nya reseavdraget – blir du en vinnare eller förlorare?

Regeringen vill göra reseavdraget bättre och enklare att förstå. Men hur kommer det nya reseavdraget att se ut i verkligheten, och vem är det som tjänar mest på ändringen?

Han ska sova ute i 100 nätter

Han ska sova ute i 100 nätter

Hallå där Stefan Eriksson, sågverksarbetare från Aronsberg, som sovit på sin farstubro i 70 nätter.

Så larmar du om problemen

Så larmar du om problemen

Koll på Sverige har ett av världens bästa skydd för visselblåsare – om du är offentligt anställd. För privat anställda som vill kontakta media är situationen betydligt krångligare. Journalister får aldrig avslöja källor Alla som kontaktar en journalist och ber att få vara anonyma har rätt till källskydd. Rätten att vara anonym regleras i grundlagen […]

Kan jag vägra att ta sprutan?

Kan jag vägra att ta sprutan?

Kan arbetsgivaren kräva att man vaccinerar sig mot covid-19 och har man rätt att göra det på arbetstid? Vi bad arbetsrättsjuristen Henric Ask reda ut allt du behöver veta.

Lättare att få full ersättning

Lättare att få full ersättning

Blir du sjuk av jobbet är det från årsskiftet lite lättare att få pengar.

Avtal 2023

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.