Industriarbetarnas tidning

Bli pigg inför arbetspasset

19 november, 2021

Skrivet av

KOLL PÅ | Mörka morgnar Så här års kan det kännas svårt att ta sig upp till jobbet och trötthet betyder också ökad olycksrisk. Sömnforskaren Arne Lowden tipsar om hur du börjar dagen bäst.

Dagens första energikick

Direkt när du vaknar och innan du hunnit få i gång kaffebryggaren är ett glas juice eller en frukt en bra källa till snabb energi. Sockret gör att kroppen och hjärnan vaknar till.

Extra ljus gör dig pigg

När du sover tillverkar kroppen sömnhormonet melatonin och när vi vaknar finns mycket av det kvar i kroppen. Då har vitt starkt ljus vid frukostbordet och i badrummet en uppiggande effekt. Det minskar nämligen mängden melatonin i kroppen.

Motion är bra men undvik styrkepass

För den som har tid innan arbetspasset kan en kort promenad vara ett utmärkt sätt att förbereda kroppen för en arbetsdag. Speciellt om det är under de få timmarna av dagsljus som vi får så här års. Men att köra ett hårt pass precis efter att du vaknat är inget kroppen är ämnad för. Det snarare ökar risken för mikroinflammationer och skador.

Okej att sova för lite – ibland

Under dagen arbetar hjärnan mycket och då bildas det slaggprodukter som rensas när du sover. Det tar ungefär sju timmar av sömn. Om du har svårt att somna någon kväll behöver du inte oroa dig allt för mycket. Kroppen kan nämligen återhämta sig nästkommande natt om det skulle behövas.

Däremot är det inte bra att ha sömnbrist flera dagar i rad och tro att man kan hämta in det när man är ledig. Det kan leda till kronisk sömnbrist vilket kan få väldigt negativa effekter såsom utmattning, depression och sämre
koncentrationsförmåga.

Hjälper kaffe mot sömnighet?

Vi i Sverige är näst bäst i världen på att bälga i oss det svarta guldet. Kaffe är ett utmärkt sätt att hålla sömnigheten borta. En av slaggprodukterna som tillverkas i hjärnan under dagen är adenosin som signalerar till hjärnan att vi är sömniga. Kaffe blockerar signalen, inte tillverkning av ämnet, så förr eller senare kommer sömnen ändå ikapp oss. Kom ihåg bara att det tar ungefär sex timmar för koffein att lämna kroppen.

Välj rätt ljus

Det är skillnad på ljus och ljus. Färgtemperatur mäts i kelvin. På morgonen rekommenderar Arne ljuskällor som mäter över 4 000K. På kvällen funkar det varma gula ljuset på högst 2700K utmärkt för att försätta kroppen i dvala.

Foto: TT Nyhetsbyrån

SNOOZA

Om du inte fått tillräcklig sömn är det bättre att sova i stället för att snooza. Men har du fått ditt sömnbehov tillgodosett spelar det mindre roll. För många underlättar det starten på dagen och då fyller den en funktion.

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Han ska sova ute i 100 nätter

Han ska sova ute i 100 nätter

Hallå där Stefan Eriksson, sågverksarbetare från Aronsberg, som sovit på sin farstubro i 70 nätter.

Så larmar du om problemen

Så larmar du om problemen

Koll på Sverige har ett av världens bästa skydd för visselblåsare – om du är offentligt anställd. För privat anställda är situationen betydligt krångligare. Journalister får aldrig avslöja källor Alla som kontaktar en journalist och ber att få vara anonyma har rätt till källskydd. Rätten att vara anonym regleras i grundlagen och det är straffbart […]

Kan jag vägra att ta sprutan?

Kan jag vägra att ta sprutan?

Kan arbetsgivaren kräva att man vaccinerar sig mot covid-19 och har man rätt att göra det på arbetstid? Vi bad arbetsrättsjuristen Henric Ask reda ut allt du behöver veta.

Lättare att få full ersättning

Lättare att få full ersättning

Blir du sjuk av jobbet är det från årsskiftet lite lättare att få pengar.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Så får du hjälp till nytt jobb

Så får du hjälp till nytt jobb

Det här har du rätt till om uppsägningen är ett faktum.

Upptäck dina problem i tid

Upptäck dina problem i tid

Arbetar du natt, med vibrerande
verktyg eller kommer i kontakt med kemikalier? Då är din arbetsgivare skyldig att erbjuda dig en medicinsk kontroll.

Detta gäller vid korttidsarbete

Detta gäller vid korttidsarbete

Vad gäller vid utbildning, får man jobba mer än vad avtalet säger och hur snabbt kan korttidsarbetet blåsas av? DA har fått många frågor från er läsare – här är svaren.

Skiftschemat delar Grycksbo

Skiftschemat delar Grycksbo

Nattarbete är tufft och tär på sömnen. Därför vill Pappers avdelning i Grycksbo dra ner på arbetstiden och ändra på skiftschemat. Men alla medlemmar tycker inte att det är en bra idé.

Måste jag kissa när andra ser på?

Måste jag kissa när andra ser på?

Drogtester av anställda ökar och fler åker fast. Bra för säkerheten, men vad händer med den personliga integriteten?

Försäkring & pension

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

Två år efter olyckan skulle Jimmy Hildingsson söka försäkringspengar för ärr och invaliditet. Men en knapptryckning på nätet var nära att kosta honom 25 000 kronor.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.

Hur kan jag sluta tidigare utan att bli varnad?

Jag jobbar kvällsskift och veckopendlar. Har under fem års tid tagit kompledigt på torsdagarna för att kunna köra hem tidigare. En tisdag sa en ny produktionsledare åt mig att jag skulle jobba klockan 14.00–24.00 den kommande torsdagen. Jag tyckte att beskedet kom med för kort varsel och avvek klockan 17 den torsdagen. Fick då en muntlig varning. Vad kan jag göra för att få kompa ut och klara veckopendlingen?