Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan
Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.
Industriarbetarnas tidning
17 januari, 2022 - 07:38
Skrivet av Pontus Ohlin
Skitsnack, trakasserier och kränkande särbehandling. Den psykosociala arbetsmiljön på Finess Hygiene i Kisa är under all kritik, menar facket som nu kräver ändring.
Estefani Sanchez Rueda har arbetat dagtid som elektriker på Finess i snart ett år nu, och klagar inte för egen del. Tvärtom. Hon trivs utmärkt med att ila från maskin till maskin på sin trehjuling och uträtta det hon ska med alla sina verktyg. Även arbetstiderna och arbetskamraterna tycker hon är bra.
Men. Estefani Sanchez Rueda – liksom flera andra anställda som DA pratat med – vittnar också om dålig arbetsmiljö. Framför allt den psykosociala.
– Den är under all kritik, säger hon. Hur de anställda mår och hur vi behandlar varandra, sådant tas inte på allvar uppåt i organisationen, av cheferna. Konflikthantering, det finns inte. I stället lägger man bara locket på.
Vi har några informella ledare som tagit på sig olika chefsroller, men som de egentligen inte har rätt kompetens för.
Nicko Tataridis, Pappers avdelningsordförande och huvudskyddsombud.
Estefanis kritik stöds också av en personalenkät som gjordes i somras, och som pekar på en rad allvarliga brister. Till exempel:
Enkätsvaren visar också att ledarskapet kunde ha varit betydligt bättre. Exempelvis svarar nästan hälften av de tillfrågade ett tveklöst ”nej” på frågan om de får regelbunden återkoppling på utfört arbete. Likaså på påståendet att chefen ”tar tag i och hanterar motsättningar och konflikter på ett bra sätt”.
Nicko Tataridis, Pappers avdelningsordförande tillika arbetsställets huvudskyddsombud, berättar att även tjänstemännen mår dåligt och att han har tagit upp de psykosociala problemen med ledningen sedan en längre tid tillbaka. Ja, långt innan enkäten i somras, efter vilken han också krävde att problemen grundligt och skyndsamt skulle åtgärdas.
– Då lovade ledningen att ta itu med dem, men det har jag inte sett mycket av än. I stället nonchalerar de oss gång på gång. Samtidigt som folk mår dåligt, är irriterade, pratar skit om varandra. Några har till och med sjukskrivit sig på grund av hur illa situationen är.
Nicko Tataridis tror att merparten av problemen bottnar i dåligt ledarskap. Personer som saknar kunskap om grundläggande arbetsmiljöfrågor och agerar därefter.
– Vi har några informella ledare som tagit på sig olika chefsroller, men som de egentligen inte har rätt kompetens för, säger han.
Finess vd, Jörgen Pettersson, säger att han inte vill kommentera kritiken men att han ”absolut” tar den psykosociala arbetsmiljön på allvar.
Om Estefani Sanchez Rueda vore chef på Finess skulle hon prioritera följande punkter:
Ett enskilt och obligatoriskt samtal med varje anställd, det skulle jag införa som ett första steg. När det sker på frivilligbasis, som det gör nu, tenderar personer med olika åsikter att undvika sådana samtal – av rädsla eller för att inte göra konflikterna än värre.
Antingen rekryterar man en person med HR-kompetens eller anlitar
en konsult som är expert på de frågorna. På en arbetsplats måste det finnas någon som kan personalfrågor och personalens arbetsmiljö, det saknar
vi i dag.
I dag har vi bara en person med personalansvar, för alla 64 som jobbar på golvet. Vi skulle behöva fler. Med rätt kompetens, dessutom.
Finess Hygiene AB finns i östgötska Kisa, i Kinda kommun, och tillverkar hygienprodukter till i huvudsak sjukvården, däribland hak- och tvättlappar.
Företaget har 64 kollektivanställda, kör femskift i produktionen och ingår i danska Abena-koncernen.
I Kisa finns även pappersbruket Sofidel och medicinteknikföretaget Absorbest, där majoriteten anställda är anslutna till Pappers avdelning 140.