Industriarbetarnas tidning

IF Metall petar SD-politiker

25 januari, 2022 - 18:00

Skrivet av

IF Metall avsätter SD-politikern Ulf Karlström som i december valdes till gruppordförande på SSAB i Luleå. Beslutet togs av IF Metalls förbundsstyrelse på tisdagen.

Foto: Bea Tigerhielm

IF Metall centralt menar att det är problematiskt att kombinera ett förtroendeuppdrag i facket med ett förtroendeuppdrag i SD. Förbundet hänvisar till skrivningar i sina stadgar om alla människors lika värde.

Martin Gunnarsson är förbundssekreterare på IF Metall.

Var det ett svårt beslut?

– Det är ingen typ av beslut vi tar i parti och minut. Att vi lyfter uppdraget från folk är ovanligt. Men vi har fört resonemang med honom i tre led. I fackklubben, på avdelningen och så har representanter från förbundskontoret i Stockholm träffat honom.

– Till stora delar har SD och IF Metall grundvärderingar som inte är kompatibla. Det har han förståelse för och har ingen annan uppfattning. Han menar att man inte ska blanda ihop hans roll på arbetsplatsen och vad han gör på fritiden. Vi menar att ett uppdrag i IF Metall sträcker sig längre än arbetsplatsen, säger Martin Gunnarsson.

Var förbundsstyrelsen enig?

– Vi brukar inte prata om hur vi fattar våra beslut men i den här frågan var det konsensus.

Hade ni kunnat agera på något annat sätt?

– Det finns alltid två sidor på myntet. Hade vi inte agerat hade vi öppnat upp för en utveckling vi inte vill se. Det fanns inget att välja på.

Räknar ni med att förlora medlemmar på SSAB i Luleå?

– En omöjlig fråga att svara på. Om vi inte agerat som vi gjort hade andra kunna reagera på det. Men klart är att vi måste fortsätta jobba med vår ideologiska värdegrund.

Läs också

SD-politiker vald till gruppordförande på SSAB

En aktiv Sverigedemokrat har valts till gruppordförande på SSAB i Luleå. Nu utreder IF Metall om det går att kombinera uppdraget i IF Metall med ett uppdrag i SD.

Många IF Metallmedlemmar röstar på SD, kan det här leda till att ni förlorar medlemmar på andra arbetsplatser?

– Det är inte okänt vad vi står för. Alla människors lika värde. Däremot är det ovanligt att det går ända upp till förbundsstyrelsen. Det är inte ovanligt att den här typen av resonemang förs på arbetsplatser, det brukar räcka för att individen ska ta beslut om att avsluta något av sina uppdrag, säger Martin Gunnarsson.

Det dröjer några veckor innan förbundsstyrelsens beslut verkställs.

– Han har tid att fundera vidare på om han vill hoppa av politiken eller avsäga sig uppdraget i IF Metall ända fram till dess vi delgivit honom, säger Martin Gunnarsson.

Dagens Arbete har varit i kontakt med Ulf Karlström som inte vill uttala sig i nuläget.

– Jag vill inte kommentera, det jag vet är att jag sitter kvar i två veckor till, säger Ulf Karlström.

5 kommentarer till “IF Metall petar SD-politiker

 • Förvirrade SD politiker är mer än ett vanligt fenomen i Sverige.

  En SD politiker som sitter på två stolar är föga ovanligt i dagens Svedala. Att han är förvirrad och opålitlig för dom medlemmar han skall representera talar ju sitt tydliga språk.

  Antingen är han för allas lika värde eller inte! Så enkelt är det.
  Eller är tanken att han skall var FÖR allas lika värde när han representerar metall och EMOT när han representerar SD?

  Det infantila i Ulf Karlströms resonemang/funderingar blir sålunda,
  ”Vilka tider på dygnet skall jag vara för och emot allas lika värde?”

  Medlemmarna som nu har röstat in honom skulle behöva mer utbildning i vad fackföreningsrörelsen verkligen står för och inte bara lyssna på populistiska argument från en förvirrad individ som lovar guld och gröna skogar.

  Ipso Facto: Antingen avgår han självmant eller så gör ULF som sin PL, Åkesson och drar på sig ”Offerkoftan” som dom oftast gör när dom föga förstår att dom har eller gör fel.

  Jag har till sist naturligtvis medlidande för denna höga grad av förvirring, vilket innebär att jag aldrig skulle låta Ulf Karlströms representera mig, medlemmar eller kanske inte ens sitt egna parti.

  Trygghetssocialist.

 • Är det verkligen korrekt enligt våra stadgar att peta en person på detta sätt? Det faktum att personen är aktiv för SD känns inte riktigt som ett sakligt skäl för petning. Jag sympatiserar inte med SD men åsiktsfriheten och föreningsrätten borde väga tungt. Och personen är ju vald på ett korrekt sätt av medlemmarna som det ser ut av det som skrivits i saken.

  • Bäste Erik
   En stilla undran.
   När fick SD dig och alla andra att tro på att de står för alla likas värde?

   Trygghetssocialist.

 • Helt sjukt att vi lever i ett samhälle där detta anses vara rimligt. Det handlar inte ett skvatt om grundvärderingar som krockar. S vill bara minska SD’s inflytande i facket då de märker att SD vill byta ut regionala skyddsombud mot att Arbetsmiljöverket själv granskar arbetsmiljön. Och det förslaget hotar S ”makt” i facket. En liten tankeställare… Om merparten av IF Metall röstar på SD, hur krockar då IF Metalls värderingar med SD’s?

  • Om det är helt OK för SD att utesluta medlemmar som inte står upp för partiets stadgar, måste det väl vara lika OK för IF Metall att utesluta den som inte ställer upp på förbundets stadgar?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Strid på järn­verket efter SD-petning

Strid på järn­verket efter SD-petning

När en avdelning på SSAB i Luleå valde en aktiv sverigedemokrat till gruppordförande sade IF Metall stopp. Nu står medlemmar mot varandra och fackordföranden Tomas Karlsson får möta både uppretade medlemmar och media.

Kan krisen bli ett lyft för facket?

Kan krisen bli ett lyft för facket?

I flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

Marie Nilsson: Vi står inför helt nya utmaningar

Marie Nilsson: Vi står inför helt nya utmaningar

Marie Nilsson har omvalts att leda IF Metall. Hon flaggade för tuffa tider i sitt tal, i samband med kongressen.

IF Metall samlas för kongress

IF Metall samlas för kongress

Vem ska bestämma i IF Metall, och vad ska facket ägna sig åt? Det ska beslutas när förbundet håller kongress 28 november–2 december.

Ge er inte på skydds­ombuden!

Ge er inte på skydds­ombuden!

Trygga och säkra ­arbetsplatser är viktigast av allt – och nu gäller det att vi försvarar det systematiska arbets­miljöarbetet, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”SD:s politik splittrar och krossar arbetarrörelsen”

”SD:s politik splittrar och krossar arbetarrörelsen”

Därför utgör Sverigedemokraterna ett hot mot arbetarna, skriver Jack Åkerlund, klubbordförande för IF Metall på AQ Enclosure i Sollefteå.

Rätt att lyssna på Adrian

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

Momodou Lamin Sanneh: Facket förändrade mitt liv

Momodou Lamin Sanneh: Facket förändrade mitt liv

Momodou Lamin Sanneh, Lams, är skyddsombudet från Göteborg som har gått fler än 75 fackliga utbildningar.  Kämpaglöden kan vara bra i de mest oväntade sammanhang, som när de blev lurade under en pilgrimsfärd till Mecka. Då gjorde Lams en riskanalys och agerade.

”Jag var inte den som höll tyst”

”Jag var inte den som höll tyst”

När han började på fabriken visste Adrian Avdullahu inte vad en fackförening var. Nu har han valts till ett av Sveriges tyngsta fackliga uppdrag, ordförande för Volvo verkstadsklubb.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.