Industriarbetarnas tidning

IF Metall petar SD-politiker

25 januari, 2022 - 18:00

Skrivet av

IF Metall avsätter SD-politikern Ulf Karlström som i december valdes till gruppordförande på SSAB i Luleå. Beslutet togs av IF Metalls förbundsstyrelse på tisdagen.

Foto: Bea Tigerhielm

IF Metall centralt menar att det är problematiskt att kombinera ett förtroendeuppdrag i facket med ett förtroendeuppdrag i SD. Förbundet hänvisar till skrivningar i sina stadgar om alla människors lika värde.

Martin Gunnarsson är förbundssekreterare på IF Metall.

Var det ett svårt beslut?

– Det är ingen typ av beslut vi tar i parti och minut. Att vi lyfter uppdraget från folk är ovanligt. Men vi har fört resonemang med honom i tre led. I fackklubben, på avdelningen och så har representanter från förbundskontoret i Stockholm träffat honom.

– Till stora delar har SD och IF Metall grundvärderingar som inte är kompatibla. Det har han förståelse för och har ingen annan uppfattning. Han menar att man inte ska blanda ihop hans roll på arbetsplatsen och vad han gör på fritiden. Vi menar att ett uppdrag i IF Metall sträcker sig längre än arbetsplatsen, säger Martin Gunnarsson.

Var förbundsstyrelsen enig?

– Vi brukar inte prata om hur vi fattar våra beslut men i den här frågan var det konsensus.

Hade ni kunnat agera på något annat sätt?

– Det finns alltid två sidor på myntet. Hade vi inte agerat hade vi öppnat upp för en utveckling vi inte vill se. Det fanns inget att välja på.

Räknar ni med att förlora medlemmar på SSAB i Luleå?

– En omöjlig fråga att svara på. Om vi inte agerat som vi gjort hade andra kunna reagera på det. Men klart är att vi måste fortsätta jobba med vår ideologiska värdegrund.

Läs också

SD-politiker vald till gruppordförande på SSAB

En aktiv Sverigedemokrat har valts till gruppordförande på SSAB i Luleå. Nu utreder IF Metall om det går att kombinera uppdraget i IF Metall med ett uppdrag i SD.

Många IF Metallmedlemmar röstar på SD, kan det här leda till att ni förlorar medlemmar på andra arbetsplatser?

– Det är inte okänt vad vi står för. Alla människors lika värde. Däremot är det ovanligt att det går ända upp till förbundsstyrelsen. Det är inte ovanligt att den här typen av resonemang förs på arbetsplatser, det brukar räcka för att individen ska ta beslut om att avsluta något av sina uppdrag, säger Martin Gunnarsson.

Det dröjer några veckor innan förbundsstyrelsens beslut verkställs.

– Han har tid att fundera vidare på om han vill hoppa av politiken eller avsäga sig uppdraget i IF Metall ända fram till dess vi delgivit honom, säger Martin Gunnarsson.

Dagens Arbete har varit i kontakt med Ulf Karlström som inte vill uttala sig i nuläget.

– Jag vill inte kommentera, det jag vet är att jag sitter kvar i två veckor till, säger Ulf Karlström.

6 kommentarer till “IF Metall petar SD-politiker

 • Förvirrade SD politiker är mer än ett vanligt fenomen i Sverige.

  En SD politiker som sitter på två stolar är föga ovanligt i dagens Svedala. Att han är förvirrad och opålitlig för dom medlemmar han skall representera talar ju sitt tydliga språk.

  Antingen är han för allas lika värde eller inte! Så enkelt är det.
  Eller är tanken att han skall var FÖR allas lika värde när han representerar metall och EMOT när han representerar SD?

  Det infantila i Ulf Karlströms resonemang/funderingar blir sålunda,
  ”Vilka tider på dygnet skall jag vara för och emot allas lika värde?”

  Medlemmarna som nu har röstat in honom skulle behöva mer utbildning i vad fackföreningsrörelsen verkligen står för och inte bara lyssna på populistiska argument från en förvirrad individ som lovar guld och gröna skogar.

  Ipso Facto: Antingen avgår han självmant eller så gör ULF som sin PL, Åkesson och drar på sig ”Offerkoftan” som dom oftast gör när dom föga förstår att dom har eller gör fel.

  Jag har till sist naturligtvis medlidande för denna höga grad av förvirring, vilket innebär att jag aldrig skulle låta Ulf Karlströms representera mig, medlemmar eller kanske inte ens sitt egna parti.

  Trygghetssocialist.

 • Är det verkligen korrekt enligt våra stadgar att peta en person på detta sätt? Det faktum att personen är aktiv för SD känns inte riktigt som ett sakligt skäl för petning. Jag sympatiserar inte med SD men åsiktsfriheten och föreningsrätten borde väga tungt. Och personen är ju vald på ett korrekt sätt av medlemmarna som det ser ut av det som skrivits i saken.

  • Bäste Erik
   En stilla undran.
   När fick SD dig och alla andra att tro på att de står för alla likas värde?

   Trygghetssocialist.

 • Helt sjukt att vi lever i ett samhälle där detta anses vara rimligt. Det handlar inte ett skvatt om grundvärderingar som krockar. S vill bara minska SD’s inflytande i facket då de märker att SD vill byta ut regionala skyddsombud mot att Arbetsmiljöverket själv granskar arbetsmiljön. Och det förslaget hotar S ”makt” i facket. En liten tankeställare… Om merparten av IF Metall röstar på SD, hur krockar då IF Metalls värderingar med SD’s?

  • Om det är helt OK för SD att utesluta medlemmar som inte står upp för partiets stadgar, måste det väl vara lika OK för IF Metall att utesluta den som inte ställer upp på förbundets stadgar?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Strid på järn­verket efter SD-petning

Strid på järn­verket efter SD-petning

När en avdelning på SSAB i Luleå valde en aktiv sverigedemokrat till gruppordförande sade IF Metall stopp. Nu står medlemmar mot varandra och fackordföranden Tomas Karlsson får möta både uppretade medlemmar och media.

Kan krisen bli ett lyft för facket?

Kan krisen bli ett lyft för facket?

I flera år har fackförbunden brottats med sjunkande organisationsgrad. Så kom en annan kris. Nu rapporterar flera förbund om medlemmar som strömmar till.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

Marie Nilsson: Vi står inför helt nya utmaningar

Marie Nilsson: Vi står inför helt nya utmaningar

Marie Nilsson har omvalts att leda IF Metall. Hon flaggade för tuffa tider i sitt tal, i samband med kongressen.

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Kvinnor i arbetaryrken har fler sjukdagar och avslutar sitt arbetsliv tidigare. Därför är skyddsombuden avgörande även för jämställdheten, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Vi växlar upp lönekraven

Vi växlar upp lönekraven

Vi kommer inte att hålla igen. Vi kommer att plocka ut de löneökningar som är möjliga. Varenda krona som arbetsgivarna kan betala, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

IF Metall samlas för kongress

IF Metall samlas för kongress

Vem ska bestämma i IF Metall, och vad ska facket ägna sig åt? Det ska beslutas när förbundet håller kongress 28 november–2 december.

Ge er inte på skydds­ombuden!

Trygga och säkra ­arbetsplatser är viktigast av allt – och nu gäller det att vi försvarar det systematiska arbets­miljöarbetet, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”SD:s politik splittrar och krossar arbetarrörelsen”

”SD:s politik splittrar och krossar arbetarrörelsen”

Därför utgör Sverigedemokraterna ett hot mot arbetarna, skriver Jack Åkerlund, klubbordförande för IF Metall på AQ Enclosure i Sollefteå.

Rätt att lyssna på Adrian

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.