GS säger ja till avtalskrav
GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.
Industriarbetarnas tidning
9 februari, 2022 - 09:45
Skrivet av Lotta Holmström
Pandemiåret 2020 tog näringslivets toppchefer ett rejält lönekliv uppåt. I snitt tjänar en vd för ett stort svenskt bolag 64,8 gånger så mycket som en industriarbetare. Ett rekordstort lönegap.
Årets rapport Makteliten – slår rekord trots pandemin är den 22:a i ordningen där LO presenterar statistik över maktelitens löner kontra snittlönen för industriarbetare.
Näringslivets toppar är vd och koncernchefer för 50 stora svenska företag.
I rapporten presenteras även löner för den demokratiska och byråkratiska eliten, det vill säga makthavare inom politiken på olika nivåer, offentlig förvaltning, arbetsmarknadens parter, överhetssamhället, media, forskning, ekonomi samt folkrörelseorganisationer.
Lönerna i rapporten gäller år 2020, med en jämförelse bakåt de senaste 70 åren.
Pandemin verkar inte ha satt några käppar i hjulet för näringslivstopparnas löneutveckling. Tvärt om ökar lönegapet mot arbetarna på golvet. Aldrig förr har skillnaden varit så stor. Det visar nya siffror från LO.
De senaste tio åren har industriarbetarnas löner gått upp med 23,7 procent, eller i snitt ca 75 000 kronor. Men för näringslivets högsta chefer har utvecklingen varit betydligt brantare. Deras inkomst av tjänst har i snitt ökat med 65,3 procent under samma period. Det betyder att deras inkomst av tjänst ökat med 8 miljoner kronor. Till det kommer aktieutdelningar och andra kapitalinkomster.
År 2020 tjänade de 50 näringslivstoppar som är med i LO:s undersökning i snitt drygt 20 miljoner kronor, vilket motsvarar 64,8 industriarbetarlöner.
– Det är helt orättfärdigt, och det här måste få en ändring. Vi får skilda grupper i samhället, där makteliten faktiskt tappar kontakten med vanligt folk, sa LO:s ordförande Susanna Gideonsson vid en pressträff där rapporten presenterades.
På ett år har glappet mellan snittlönen för en industriarbetare och dessa höga chefer ökat kraftigt. 2019 tjänade de drygt 60 industriarbetarlöner, och 2020 alltså nära 65.
– 2020 var ett pandemiår där arbetarna och de fackliga slet som bara den. Vi prolongerade (förlängde) våra kollektivavtal för att vi skulle ta ansvar för att företagen skulle gå runt, och staten har pumpat ut miljarder kronor i stöd just för att företagen skulle gå runt och vi skulle klara vårt samhälle genom pandemin. Just det året, då passar man på att ta ett jättekliv och belöna sig själv med oerhört stora inkomstökningar. Det är rent utav stötande, sa Susanna Gideonsson.
LO har sedan tidigare presenterat sitt valmanifest, och ser rapporten som en bekräftelse på att de åtgärder de föreslår är viktiga. I valmanifestet ingår bland annat krav på en enhetlig kapitalinkomstskatt på 35 procent, en rättviseskatt för alla som tjänar över en miljon kronor samt en återinförd arvsskatt på stora arv.
Även om dessa topp-vd-löner sticker ut ligger vd-lönerna över lag högt inom industrin, visar statistik från Svenskt Näringsliv som presenteras av sajten Ekonomifakta. Medianlönen för en vd på ett industribolag ligger på 100 000 kronor i månaden, vilket är högst bland branscherna som redovisas. Som jämförelse tjänar en vd inom jord- och skogsbruk 55 000 kronor i månaden.
Det är att titta på ledande politiker som får 4000 – 3000 kronor mer i månaden utan motivering till dessa höjningar. Sedan får medborgarna nöja sig med 10 kronor till kaffet 1 ggr i månaden.
sedan skall vi inte ens nämna vd.are inom statens sfärer. Behöver man säga mer?
Girigheten har fått ett nytt ansikte!
Börje Ekholm, vd för Ericsson, fick i fjol nöja sig med en löneökning på 2,7 procent. Den fasta lönen landade på 18,2 miljoner kronor. Men telekomchefens sammanlagda ersättning uppgick till cirka 65 miljoner kronor, inklusive bonus och pensionsavsättningar, rapporterar Dagens industri.