Industriarbetarnas tidning

Näringslivets toppar tjänar 65 arbetarlöner

9 februari, 2022 - 09:45

Skrivet av

Pandemiåret 2020 tog näringslivets toppchefer ett rejält lönekliv uppåt. I snitt tjänar en vd för ett stort svenskt bolag 64,8 gånger så mycket som en industriarbetare. Ett rekordstort lönegap.

LO:s rapport

Årets rapport Makteliten – slår rekord trots pandemin är den 22:a i ordningen där LO presenterar statistik över maktelitens löner kontra snittlönen för industriarbetare.

Näringslivets toppar är vd och koncernchefer för 50 stora svenska företag.

I rapporten presenteras även löner för den demokratiska och byråkratiska eliten, det vill säga makthavare inom politiken på olika nivåer, offentlig förvaltning, arbetsmarknadens parter, överhetssamhället, media, forskning, ekonomi samt folkrörelseorganisationer.

Lönerna i rapporten gäller år 2020, med en jämförelse bakåt de senaste 70 åren.

Pandemin verkar inte ha satt några käppar i hjulet för näringslivstopparnas löneutveckling. Tvärt om ökar lönegapet mot arbetarna på golvet. Aldrig förr har skillnaden varit så stor. Det visar nya siffror från LO.

De senaste tio åren har industriarbetarnas löner gått upp med 23,7 procent, eller i snitt ca 75 000 kronor. Men för näringslivets högsta chefer har utvecklingen varit betydligt brantare. Deras inkomst av tjänst har i snitt ökat med 65,3 procent under samma period. Det betyder att deras inkomst av tjänst ökat med 8 miljoner kronor. Till det kommer aktieutdelningar och andra kapitalinkomster.

År 2020 tjänade de 50 näringslivstoppar som är med i LO:s undersökning i snitt drygt 20 miljoner kronor, vilket motsvarar 64,8 industriarbetarlöner.

– Det är helt orättfärdigt, och det här måste få en ändring. Vi får skilda grupper i samhället, där makteliten faktiskt tappar kontakten med vanligt folk, sa LO:s ordförande Susanna Gideonsson vid en pressträff där rapporten presenterades.

På ett år har glappet mellan snittlönen för en industriarbetare och dessa höga chefer ökat kraftigt. 2019 tjänade de drygt 60 industriarbetarlöner, och 2020 alltså nära 65.

– 2020 var ett pandemiår där arbetarna och de fackliga slet som bara den. Vi prolongerade (förlängde) våra kollektivavtal för att vi skulle ta ansvar för att företagen skulle gå runt, och staten har pumpat ut miljarder kronor i stöd just för att företagen skulle gå runt och vi skulle klara vårt samhälle genom pandemin. Just det året, då passar man på att ta ett jättekliv och belöna sig själv med oerhört stora inkomstökningar. Det är rent utav stötande, sa Susanna Gideonsson.

LO har sedan tidigare presenterat sitt valmanifest, och ser rapporten som en bekräftelse på att de åtgärder de föreslår är viktiga. I valmanifestet ingår bland annat krav på en enhetlig kapitalinkomstskatt på 35 procent, en rättviseskatt för alla som tjänar över en miljon kronor samt en återinförd arvsskatt på stora arv.

Även om dessa topp-vd-löner sticker ut ligger vd-lönerna över lag högt inom industrin, visar statistik från Svenskt Näringsliv som presenteras av sajten Ekonomifakta. Medianlönen för en vd på ett industribolag ligger på 100 000 kronor i månaden, vilket är högst bland branscherna som redovisas. Som jämförelse tjänar en vd inom jord- och skogsbruk 55 000 kronor i månaden.

2 kommentarer till “Näringslivets toppar tjänar 65 arbetarlöner

  • Det är att titta på ledande politiker som får 4000 – 3000 kronor mer i månaden utan motivering till dessa höjningar. Sedan får medborgarna nöja sig med 10 kronor till kaffet 1 ggr i månaden.

    sedan skall vi inte ens nämna vd.are inom statens sfärer. Behöver man säga mer?

    • Girigheten har fått ett nytt ansikte!
      Börje Ekholm, vd för Ericsson, fick i fjol nöja sig med en löneökning på 2,7 procent. Den fasta lönen landade på 18,2 miljoner kronor. Men telekomchefens sammanlagda ersättning uppgick till cirka 65 miljoner kronor, inklusive bonus och pensionsavsättningar, rapporterar Dagens industri.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Lägstalönerna en stötesten för LO

Lägstalönerna en stötesten för LO

På tisdag avgörs det. Kommer de 14 LO-förbunden att samordna sina avtalskrav eller inte? I förra avtalsrörelsen hoppade Kommunal av dagen innan förbunden skulle samlas. I Dagens Arbetes avtalspodd kollar reportern Anna Julius hur läget är.

Swedpaper fortsatt i topp i löneligan

Swedpaper fortsatt i topp i löneligan

Swedpaper i Gävle har de högsta lönerna i Pappers, och gapet mellan toppen och botten har ökat. Det visar Dagens Arbetes unika lönekartläggning för 2020. Se hur ditt bruk ligger till i löneligan.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrifacken: Vi är besvikna

Industrifacken: Vi är besvikna

Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare har kraschat. Nu kan det i stället bli lagstiftning om fler undantag i turordningen.

Löneligan för pappers- och massabruk

Löneligan för pappers- och massabruk

Har du högre eller lägre lön än dina kollegor på grannbruken? Nu kan du för första gången se hur lönen utvecklats de senaste åren. För alla skiftformer.

Här är lönerna på svenska pappersbruk 2019

Här är lönerna på svenska pappersbruk 2019

De anställda på Swedpaper i Gävle drar in de högsta lönerna i Pappers. Det visar Dagens Arbetes kartläggning för 2019. Och generellt gäller att löneskillnaderna mellan toppen och botten ökar.

Inkomstskillnaderna fortsätter att öka i landet

Inkomstskillnaderna fortsätter att öka i landet

59,2 industriarbetarlöner. Så mycket mer tjänade Sveriges näringslivstoppar år 2017 enligt en ny rapport från LO.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”