Industriarbetarnas tidning

Arbetsrättsexperten saltade fakturorna

24 mars, 2022 - 15:17

Skrivet av

Den kritiserade juristfirman Arbetsrättsexperten har tagit betalt för fler timmar än vad de egentligen lade ner på klienternas ärenden. Det berättar tidigare anställda.

Konsumentverket har under det senaste halvåret tagit emot över 50 anmälningar mot juristfirman Arbetsrättsexperten (juridiskt namn D.B.M & Partner AB). Den stora mängden ärenden fick Konsumentverket att inleda en utredning av bolaget i december förra året.

Bakom anmälningarna finns konsumenter som har vänt sig till juristfirman för att först få en kostnadsfri bedömning av deras arbetsrättsliga ärende. Där har de bland annat fått höra att de har goda förutsättningar till skadestånd eller en uppgörelse, och ofta fått en tidsuppskattning på mellan 10 och 25 timmar.

Ganska snabbt efter att juristens arbete har inletts kommer en första faktura, ofta på 35 – 40 000 kronor, med mycket kort betalningstid. Den som inte hinner betala i tid får snabbt både betalningspåminnelser och hot om kronofogden.

Kunder som Dagens Arbete har pratat med berättar att de känner sig osäkra på vad alla poster på fakturorna betyder och att de haft svårt att få svar på vad juristen egentligen har gjort. I flera fall har deras jurist plötsligt försvunnit och ersatts av en ny som ska sätta sig in i deras ärende. De berättar att de har betalat allt mellan 45 000 och 200 000 kronor innan de har dragit sig ur, utan att någon uppgörelse med deras arbetsgivare har blivit klar.

Nu berättar jurister, som tidigare har jobbat på firman, att de tvingades att debitera fler timmar än vad de egentligen hade lagt på sina klienters ärenden. Det hände också att arbetsmoment, som inte behövde utföras, beordrades av ledningen så att dessa timmar också kunde läggas på fakturorna.

Ledningen satte mycket höga mål för hur många timmar varje anställd skulle debitera varje månad. De som inte nådde målet riskerade att bli uppsagda.

När de anställda själva har fått beskriva verksamheten har de använt ordet bedrägeri.

Daniel Eliasson, jurist på Konsumentverket.

Samtidigt fanns en klausul i anställningsavtalen som sade att uppsägningstiden för de anställda var en månad om debiteringsmålet uppnåddes, men 2,5 månad om målet inte nåddes. På så sätt bands jurister fast vid firman. Trots det var personalomsättningen hög. Många nyutbildade jurister anställdes löpande, samtidigt som många slutade eller sades upp.

Förra året gick bolaget med drygt 2 miljoner kronor i vinst. I början av mars i år begärde bolagets ägare firman i konkurs. Innan dess hade företagets bolagsstämma beslutat om en aktieutdelning på 1,6 miljoner kronor till moderbolaget.

Konsumentverkets jurist, Daniel Eliasson, säger att deras utredning mot juristfirman hålls öppen tills vidare. De undersöker nu om det är något de kan göra för att förebygga att liknande problem dyker upp igen.

– Vi kommer arbeta framöver med att omvärldsbevaka och ha koll på eventuella uppstickare i samma bransch, för det finns en historik här av att man fortsätter under andra typer av varumärken.

Läs också

Många känner sig lurade av Arbetsrättsexperten

Juristbyrån Arbetsrättsexperten lockar med gratis bedömning för personer som blivit av med jobbet. Men löften om snabb hjälp och skadeståndsersättning leder fort till fakturor på höga belopp.

Under utredningen har Daniel Eliasson haft kontakt med flera tidigare anställda på juristfirman, som stärker myndighetens bild av att saker inte har gått rätt till.

– Framför allt är det en horribel arbetsmiljö som beskrivs, men också instruktioner och rutiner som lägger upp en vilseledande marknadsföring. När de anställda själva har fått beskriva verksamheten har de använt ordet bedrägeri.

Kunder som har anlitat Arbetsrättsexperten (D.B.M & Partner AB) och anser att de har blivit lurade på pengar ska vända sig till konkursförvaltaren och meddela att man anser sig ha rätt att få pengar tillbaka.

Ledande personer bakom D.B.M & Partner AB har en tidigare koppling till juristfirman Rive Juridiska AB, som också fick omfattande kritik och utreddes av Konsumentverket. För ett år sedan begärdes också den firman i konkurs av ägarna efter att stora belopp delats ut till moderbolaget. Konkursförvaltaren för det ärendet har begärt så kallad återvinning av aktieutdelningen, men ägarna bakom moderbolaget har hittills bestridit att pengarna ska betalas tillbaka till konkursboet.

En kommentar till “Arbetsrättsexperten saltade fakturorna

  • Om LO-TCO och dess försäkringsbolag LO-TCO Rättsskydd gjorde sitt jobb, kanske folk slapp att bli lurade?

    Men vem vet vad som vore bäst för den med en försäkring som tecknats med LO/TCO och den samlade fackliga rörelsen? Här finns ingen hjälp att få, ÄNNU! Varken för juristhjälp/stöd eller annan form av stöd till den enskilde som nästan alltid står ensam mot AFA, Försäkringsbolagen; Förvaltningsrätten och Försäkringskassan.

    Inte konstigt att man väljer alternativ (som man tror skall hjälpa).

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Många känner sig lurade av Arbetsrättsexperten

Många känner sig lurade av Arbetsrättsexperten

Juristbyrån Arbetsrättsexperten lockar med gratis bedömning för personer som blivit av med jobbet. Men löften om snabb hjälp och skadeståndsersättning leder fort till fakturor på höga belopp.

Kan jag söka ersättning i efterhand?

En läsare har råkat ut för en arbetsolycka, men inte sökt ersättning. Nu undrar hen: kan jag göra det ett halvår efteråt? Jurist Henric Ask svarar.

Lagen ger sjuka rätt till a-kassa

Lagen ger sjuka rätt till a-kassa

Har du fått sjukpenningen indragen eftersom Försäkringskassan anser att du är frisk nog att ta ett annat arbete? Be om tjänstledigt. Då kan du ha rätt till a-kassa trots att du redan har ett jobb.

Varför klassas det inte som en arbetsskada?

Varför klassas det inte som en arbetsskada?

Jag råkade ut för ett olycksfall på jobbet när jag skulle öppna en ventil som satt illa till och satt fast. Det slutade med att muskeln eller senan släppte i armen. Nu har jag varit sjukskriven och ska opereras i sommar. Fick besked från mitt fack att detta inte är en arbetsskada utan en ergonomisk arbetssjukdom. Stämmer bedömningen?

Vad händer med livräntan om jag jobbar vidare?

Får jag behålla min livränta om jag arbetar till 67 år?

Vad ska jag tänka på inför semestern?

Vad ska jag tänka på inför semestern?

Sommaren är ett bra tillfälle att se över allt försäkringsskydd. Att ha ett bra skydd gör att du kan koppla av och njuta mer av ledighet och resor. Privatekonomen Annika Creutzer ger sina bästa tips.

Får företaget ta bort förmånen?

Förut har vi fått gratis hyrbil när våra privata bilar skickats på rekond då de skadats på fabriksområdet. Får företaget ta bort förmånen? Det undrar en läsare.

Kan jag få se övervakningsfilmen?

En läsare har varit med om en arbetsplatsolycka och undrar om hen har rätt att få ut inspelningen av olyckan från övervakningskameran.

Får jag livräntan om jag flyttar utomlands?

Får jag livräntan om jag flyttar utomlands?

Kan jag fortfarande få min livränta utbetald om jag väljer att flytta till ett annat land inom EU? undrar en läsare. Jurist Henric Ask svarar.

Jag jobbade på semestern – vad blir min lön?

Jag jobbade på semestern – vad blir min lön?

Arbetstid Jag blev inbeordrad till ett pass på min arbetsplats under en semesterdag. Vilken ersättning gäller då? Om arbetsgivaren beviljat dig semester så blir hen bunden av det beslutet. Om arbetsgivaren ändrar sig och beordrar dig att jobba ändå, kan hen bli skyldig till att betala både allmänt skadestånd och ekonomiskt skadestånd till dig.  Allmänt […]

DA granskar skuggsamhället

Åtal mot bolaget som städade hos statsministern

Åtal mot bolaget som städade hos stats­ministern

Företagaren som anlitat svart arbetskraft för att städa Magdalena Anderssons villa, åtalas för brott mot utlänningslagen. Städerskan Chilo kommenterar: ”Nyheten gör mig glad, äntligen skipas rättvisa.”

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

”Hela branscher korrumperas”

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.