Industriarbetarnas tidning

Arbetsrättsexperten saltade fakturorna

24 mars, 2022 - 15:17

Skrivet av

Den kritiserade juristfirman Arbetsrättsexperten har tagit betalt för fler timmar än vad de egentligen lade ner på klienternas ärenden. Det berättar tidigare anställda.

Konsumentverket har under det senaste halvåret tagit emot över 50 anmälningar mot juristfirman Arbetsrättsexperten (juridiskt namn D.B.M & Partner AB). Den stora mängden ärenden fick Konsumentverket att inleda en utredning av bolaget i december förra året.

Bakom anmälningarna finns konsumenter som har vänt sig till juristfirman för att först få en kostnadsfri bedömning av deras arbetsrättsliga ärende. Där har de bland annat fått höra att de har goda förutsättningar till skadestånd eller en uppgörelse, och ofta fått en tidsuppskattning på mellan 10 och 25 timmar.

Ganska snabbt efter att juristens arbete har inletts kommer en första faktura, ofta på 35 – 40 000 kronor, med mycket kort betalningstid. Den som inte hinner betala i tid får snabbt både betalningspåminnelser och hot om kronofogden.

Kunder som Dagens Arbete har pratat med berättar att de känner sig osäkra på vad alla poster på fakturorna betyder och att de haft svårt att få svar på vad juristen egentligen har gjort. I flera fall har deras jurist plötsligt försvunnit och ersatts av en ny som ska sätta sig in i deras ärende. De berättar att de har betalat allt mellan 45 000 och 200 000 kronor innan de har dragit sig ur, utan att någon uppgörelse med deras arbetsgivare har blivit klar.

Nu berättar jurister, som tidigare har jobbat på firman, att de tvingades att debitera fler timmar än vad de egentligen hade lagt på sina klienters ärenden. Det hände också att arbetsmoment, som inte behövde utföras, beordrades av ledningen så att dessa timmar också kunde läggas på fakturorna.

Ledningen satte mycket höga mål för hur många timmar varje anställd skulle debitera varje månad. De som inte nådde målet riskerade att bli uppsagda.

När de anställda själva har fått beskriva verksamheten har de använt ordet bedrägeri.

Daniel Eliasson, jurist på Konsumentverket.

Samtidigt fanns en klausul i anställningsavtalen som sade att uppsägningstiden för de anställda var en månad om debiteringsmålet uppnåddes, men 2,5 månad om målet inte nåddes. På så sätt bands jurister fast vid firman. Trots det var personalomsättningen hög. Många nyutbildade jurister anställdes löpande, samtidigt som många slutade eller sades upp.

Förra året gick bolaget med drygt 2 miljoner kronor i vinst. I början av mars i år begärde bolagets ägare firman i konkurs. Innan dess hade företagets bolagsstämma beslutat om en aktieutdelning på 1,6 miljoner kronor till moderbolaget.

Konsumentverkets jurist, Daniel Eliasson, säger att deras utredning mot juristfirman hålls öppen tills vidare. De undersöker nu om det är något de kan göra för att förebygga att liknande problem dyker upp igen.

– Vi kommer arbeta framöver med att omvärldsbevaka och ha koll på eventuella uppstickare i samma bransch, för det finns en historik här av att man fortsätter under andra typer av varumärken.

Läs också

Många känner sig lurade av Arbetsrättsexperten

Juristbyrån Arbetsrättsexperten lockar med gratis bedömning för personer som blivit av med jobbet. Men löften om snabb hjälp och skadeståndsersättning leder fort till fakturor på höga belopp.

Under utredningen har Daniel Eliasson haft kontakt med flera tidigare anställda på juristfirman, som stärker myndighetens bild av att saker inte har gått rätt till.

– Framför allt är det en horribel arbetsmiljö som beskrivs, men också instruktioner och rutiner som lägger upp en vilseledande marknadsföring. När de anställda själva har fått beskriva verksamheten har de använt ordet bedrägeri.

Kunder som har anlitat Arbetsrättsexperten (D.B.M & Partner AB) och anser att de har blivit lurade på pengar ska vända sig till konkursförvaltaren och meddela att man anser sig ha rätt att få pengar tillbaka.

Ledande personer bakom D.B.M & Partner AB har en tidigare koppling till juristfirman Rive Juridiska AB, som också fick omfattande kritik och utreddes av Konsumentverket. För ett år sedan begärdes också den firman i konkurs av ägarna efter att stora belopp delats ut till moderbolaget. Konkursförvaltaren för det ärendet har begärt så kallad återvinning av aktieutdelningen, men ägarna bakom moderbolaget har hittills bestridit att pengarna ska betalas tillbaka till konkursboet.

En kommentar till “Arbetsrättsexperten saltade fakturorna

  • Om LO-TCO och dess försäkringsbolag LO-TCO Rättsskydd gjorde sitt jobb, kanske folk slapp att bli lurade?

    Men vem vet vad som vore bäst för den med en försäkring som tecknats med LO/TCO och den samlade fackliga rörelsen? Här finns ingen hjälp att få, ÄNNU! Varken för juristhjälp/stöd eller annan form av stöd till den enskilde som nästan alltid står ensam mot AFA, Försäkringsbolagen; Förvaltningsrätten och Försäkringskassan.

    Inte konstigt att man väljer alternativ (som man tror skall hjälpa).

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Många känner sig lurade av Arbetsrättsexperten

Många känner sig lurade av Arbetsrättsexperten

Juristbyrån Arbetsrättsexperten lockar med gratis bedömning för personer som blivit av med jobbet. Men löften om snabb hjälp och skadeståndsersättning leder fort till fakturor på höga belopp.

Kan vi dela på en tjänst?

Kan vi dela på en tjänst?

Två arbetskamrater som båda är 57 år funderar på om de skulle kunna gå i deltidspension och dela på en tjänst. Jurist Henric Ask reder ut vad som gäller.

Kan jag söka ersättning i efterhand?

En läsare har råkat ut för en arbetsolycka, men inte sökt ersättning. Nu undrar hen: kan jag göra det ett halvår efteråt? Jurist Henric Ask svarar.

Lagen ger sjuka rätt till a-kassa

Lagen ger sjuka rätt till a-kassa

Har du fått sjukpenningen indragen eftersom Försäkringskassan anser att du är frisk nog att ta ett annat arbete? Be om tjänstledigt. Då kan du ha rätt till a-kassa trots att du redan har ett jobb.

Varför klassas det inte som en arbetsskada?

Varför klassas det inte som en arbetsskada?

Jag råkade ut för ett olycksfall på jobbet när jag skulle öppna en ventil som satt illa till och satt fast. Det slutade med att muskeln eller senan släppte i armen. Nu har jag varit sjukskriven och ska opereras i sommar. Fick besked från mitt fack att detta inte är en arbetsskada utan en ergonomisk arbetssjukdom. Stämmer bedömningen?

Vad händer med livräntan om jag jobbar vidare?

Får jag behålla min livränta om jag arbetar till 67 år?

Så kan chefen syna dig

Så kan chefen syna dig

Det som förut gällde personer med nyckelroller, börjar nu även gälla personer som söker vanliga industrijobb. Vi reder ut vad som gäller.  

Nya ministern om arbetsmiljön: måste prioriteras

Nya ministern om arbetsmiljön: måste prioriteras

Antalet dödsfall på jobbet fick Paulina Brandberg att ”studsa till”. Och om lönegapet mellan könen fortsätter öka kommer hon att agera.

När får jag ersättning för skadan?

Vad gäller för invalidersättning när man skadat sig? Försäkringsexpert Lennart Stéen svarar en läsare som fått en fraktur i tummen.

Lättare för äldre att få ersättning

Lättare för äldre att få ersättning

Utsliten av jobbet eller kroniskt sjuk vid 60? Nu är det lättare för äldre att få sjukersättning om arbetsförmågan är försämrad.

Avtal 2023

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.