Industriarbetarnas tidning

Arbetsrättsexperten saltade fakturorna

24 mars, 2022 - 15:17

Skrivet av

Den kritiserade juristfirman Arbetsrättsexperten har tagit betalt för fler timmar än vad de egentligen lade ner på klienternas ärenden. Det berättar tidigare anställda.

Konsumentverket har under det senaste halvåret tagit emot över 50 anmälningar mot juristfirman Arbetsrättsexperten (juridiskt namn D.B.M & Partner AB). Den stora mängden ärenden fick Konsumentverket att inleda en utredning av bolaget i december förra året.

Bakom anmälningarna finns konsumenter som har vänt sig till juristfirman för att först få en kostnadsfri bedömning av deras arbetsrättsliga ärende. Där har de bland annat fått höra att de har goda förutsättningar till skadestånd eller en uppgörelse, och ofta fått en tidsuppskattning på mellan 10 och 25 timmar.

Ganska snabbt efter att juristens arbete har inletts kommer en första faktura, ofta på 35 – 40 000 kronor, med mycket kort betalningstid. Den som inte hinner betala i tid får snabbt både betalningspåminnelser och hot om kronofogden.

Kunder som Dagens Arbete har pratat med berättar att de känner sig osäkra på vad alla poster på fakturorna betyder och att de haft svårt att få svar på vad juristen egentligen har gjort. I flera fall har deras jurist plötsligt försvunnit och ersatts av en ny som ska sätta sig in i deras ärende. De berättar att de har betalat allt mellan 45 000 och 200 000 kronor innan de har dragit sig ur, utan att någon uppgörelse med deras arbetsgivare har blivit klar.

Nu berättar jurister, som tidigare har jobbat på firman, att de tvingades att debitera fler timmar än vad de egentligen hade lagt på sina klienters ärenden. Det hände också att arbetsmoment, som inte behövde utföras, beordrades av ledningen så att dessa timmar också kunde läggas på fakturorna.

Ledningen satte mycket höga mål för hur många timmar varje anställd skulle debitera varje månad. De som inte nådde målet riskerade att bli uppsagda.

När de anställda själva har fått beskriva verksamheten har de använt ordet bedrägeri.

Daniel Eliasson, jurist på Konsumentverket.

Samtidigt fanns en klausul i anställningsavtalen som sade att uppsägningstiden för de anställda var en månad om debiteringsmålet uppnåddes, men 2,5 månad om målet inte nåddes. På så sätt bands jurister fast vid firman. Trots det var personalomsättningen hög. Många nyutbildade jurister anställdes löpande, samtidigt som många slutade eller sades upp.

Förra året gick bolaget med drygt 2 miljoner kronor i vinst. I början av mars i år begärde bolagets ägare firman i konkurs. Innan dess hade företagets bolagsstämma beslutat om en aktieutdelning på 1,6 miljoner kronor till moderbolaget.

Konsumentverkets jurist, Daniel Eliasson, säger att deras utredning mot juristfirman hålls öppen tills vidare. De undersöker nu om det är något de kan göra för att förebygga att liknande problem dyker upp igen.

– Vi kommer arbeta framöver med att omvärldsbevaka och ha koll på eventuella uppstickare i samma bransch, för det finns en historik här av att man fortsätter under andra typer av varumärken.

Läs också

Många känner sig lurade av Arbetsrättsexperten

Juristbyrån Arbetsrättsexperten lockar med gratis bedömning för personer som blivit av med jobbet. Men löften om snabb hjälp och skadeståndsersättning leder fort till fakturor på höga belopp.

Under utredningen har Daniel Eliasson haft kontakt med flera tidigare anställda på juristfirman, som stärker myndighetens bild av att saker inte har gått rätt till.

– Framför allt är det en horribel arbetsmiljö som beskrivs, men också instruktioner och rutiner som lägger upp en vilseledande marknadsföring. När de anställda själva har fått beskriva verksamheten har de använt ordet bedrägeri.

Kunder som har anlitat Arbetsrättsexperten (D.B.M & Partner AB) och anser att de har blivit lurade på pengar ska vända sig till konkursförvaltaren och meddela att man anser sig ha rätt att få pengar tillbaka.

Ledande personer bakom D.B.M & Partner AB har en tidigare koppling till juristfirman Rive Juridiska AB, som också fick omfattande kritik och utreddes av Konsumentverket. För ett år sedan begärdes också den firman i konkurs av ägarna efter att stora belopp delats ut till moderbolaget. Konkursförvaltaren för det ärendet har begärt så kallad återvinning av aktieutdelningen, men ägarna bakom moderbolaget har hittills bestridit att pengarna ska betalas tillbaka till konkursboet.

En kommentar till “Arbetsrättsexperten saltade fakturorna

  • Om LO-TCO och dess försäkringsbolag LO-TCO Rättsskydd gjorde sitt jobb, kanske folk slapp att bli lurade?

    Men vem vet vad som vore bäst för den med en försäkring som tecknats med LO/TCO och den samlade fackliga rörelsen? Här finns ingen hjälp att få, ÄNNU! Varken för juristhjälp/stöd eller annan form av stöd till den enskilde som nästan alltid står ensam mot AFA, Försäkringsbolagen; Förvaltningsrätten och Försäkringskassan.

    Inte konstigt att man väljer alternativ (som man tror skall hjälpa).

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Många känner sig lurade av Arbetsrättsexperten

Många känner sig lurade av Arbetsrättsexperten

Juristbyrån Arbetsrättsexperten lockar med gratis bedömning för personer som blivit av med jobbet. Men löften om snabb hjälp och skadeståndsersättning leder fort till fakturor på höga belopp.

Vad händer med a-kassan?

En läsare undrar: Vad händer med a-kassan när riktåldern ändras? Jurist Henric Ask svarar.

Kan vi dela på en tjänst?

Kan vi dela på en tjänst?

Två arbetskamrater som båda är 57 år funderar på om de skulle kunna gå i deltidspension och dela på en tjänst. Jurist Henric Ask reder ut vad som gäller.

Kan jag söka ersättning i efterhand?

En läsare har råkat ut för en arbetsolycka, men inte sökt ersättning. Nu undrar hen: kan jag göra det ett halvår efteråt? Jurist Henric Ask svarar.

Lagen ger sjuka rätt till a-kassa

Lagen ger sjuka rätt till a-kassa

Har du fått sjukpenningen indragen eftersom Försäkringskassan anser att du är frisk nog att ta ett annat arbete? Be om tjänstledigt. Då kan du ha rätt till a-kassa trots att du redan har ett jobb.

Varför klassas det inte som en arbetsskada?

Varför klassas det inte som en arbetsskada?

Jag råkade ut för ett olycksfall på jobbet när jag skulle öppna en ventil som satt illa till och satt fast. Det slutade med att muskeln eller senan släppte i armen. Nu har jag varit sjukskriven och ska opereras i sommar. Fick besked från mitt fack att detta inte är en arbetsskada utan en ergonomisk arbetssjukdom. Stämmer bedömningen?

Får jag gå ner i tid som inhyrd?

En småbarnsförälder jobbar genom bemanningsföretag och vill gå ner i arbetstid. Juristen Henric Ask reder ut.

Måste jag ha jobbappar i min mobil?

En läsare uppmanas av sin chef att följa möten via sin privata mobil samtidigt som hen jobbar. Jurist Henric Ask ger råd om hur hen ska göra.

Ingår middag när jag jobbar över?

Ingår middag när jag jobbar över?

Har man rätt till någon form av måltid på jobbet när man arbetar planerad övertid, på till exempel en lördag?, frågar en läsare.

Efter cyberattacken: Dubbelt så långa handläggningstider

Efter cyberattacken: Dubbelt så långa handläggningstider

Handläggningstiderna för IF Metalls a-kassa har mer än fördubblats sedan cyberattacken för två månader sedan. A-kassorna i Sverige har ännu inte återhämtat sig efter attacken.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna har fått en första hemställan, avtalsförslag, från de opartiska ordförandena Opo.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nattens rytm

Nattens rytm

Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.