Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Finlands sak är vår – så klart

10 mars, 2022

Skrivet av

Krönika Pappers finska systerförbund kämpar mot krav som hotar hela avtalsmodellen. Självklart står vi på deras sida.

Pontus Georgsson
Pontus Georgsson är förbundsordförande för Pappers.

I bland är det svårt att komma i gång med skrivandet. Det ska vara aktuellt, läsvärt och slå an en sträng. Kanske kan det ge hopp eller ilska, två känslolägen som kan ge framåtanda och kämpaglöd.

För att komma i gång och få lite snurr på tankarna brukar jag läsa, spontant dra fram en tidning ur högen. I DA nr 3 2020 skrev jag en krönika om boken Bruksarbetarliv. Sista orden i den krönikan var ” men ibland krävdes det att arbetarna tog till strejk”.

Pappers systerförbund Paperiliitto har varit i strejk mer än sex veckor. Här i Sverige brukar vi lite torrt kalla det arbetsnedläggelse men det är strejk vi menar. Varken Pappers eller Paperiliitto är fackförbund som gärna tar till den starkaste åtgärden eller vassaste vapnet vi har. Det räcker för det mesta att våra arbetsgivarna vet att vi kan, det vet de. Att besluta om och utlösa strejk är inget någon av oss tar lätt på.

De gör det för att söndra, för att minska fackföreningens makt och inflytande.

I Finland blev det nu tvunget. Företaget UPM vill förhandla ett separat avtal för varje enskilt affärsområde, som papper, cellulosa och självhäftande material. Om facket tar hänsyn till deras krav innebär det att grupper ställs mot varandra.

Modellen med kollektivavtal som omfattar en hel bransch har redan gått i kras i Finland. Nu handlar det om att teckna ett avtal gemensamt för varje koncern, för att på det sättet ha möjlighet att använda kollektivets styrka i förhandlingar och för att skydda sig från att individer tvingas bjuda under varandra för att få, eller få behålla, sitt jobb. Det är en av de saker fackföreningar sett som sin huvuduppgift att kämpa för sedan vi bildades.

Läs också

Mycket står på spel i finska pappersstrejken

Den längsta strejken i de finska pappersarbetarnas fackliga historia pågår just nu. Men den är bara toppen på isberget. Hela den finska modellen står på spel.

Vi trodde nog alla att det var ordnat i massa- och pappersindustrin, både här i Sverige och i Finland. Men UPM strävar bakåt medan de andra företagen har tecknat nytt avtal. UPM har fått samma erbjudande men i stället uppmanar de till strejkbryteri. De gör det för att söndra, för att minska fackföreningens makt och inflytande.

Med konflikten kommer smutskastning och orent spel. I kommunikationen med kunder och de anställda hos kunderna är det så klart fackets fel.

Jag minns när Pappers strejkade 2010. Då var jag ordförande i avdelning 54. Någon gång under de elva dygnen strejken pågick ringde koncernchefen och baktalade vår förbundsordförande. Vid ett annat tillfälle var det platschefen som bjöd in till möte och försökte få mig att vackla i min övertygelse genom en del välformulerade argument, men när det inte fungerade föll även han ner till nivån där kanske bara baktaleri kvarstår.

Det spelet går vi inte på. Nu stöttar vi kamraterna i Finland!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Mycket står på spel i finska pappersstrejken

Mycket står på spel i finska pappersstrejken

Den längsta strejken i de finska pappersarbetarnas fackliga historia pågår just nu. Men den är bara toppen på isberget. Hela den finska modellen står på spel.

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Industriarbetarna bidrar till samhällets resurser – samhället ska också finnas där för arbetarna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson och Jim Svensk Larm, pappersarbetare som kandiderar till riksdagen för S.

Industrin viktigare än någonsin

Industrin viktigare än någonsin

När andra delar av samhället nu vill bli miljövänliga behöver de pappersindustrins gröna produkter, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Den som inte rör sig sjunker

Den som inte rör sig sjunker

Den viktiga gröna omställningen kräver att facket är handlingskraftigt – och att vi vågar drömma om framtiden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Minimilöner kan få svenska modellen att haverera”

”Minimilöner kan få svenska modellen att haverera”

EU riskerar i sin iver att reformera arbetsmarknaden, att äventyra välfungerande delar av densamma, skriver Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna.

Är det här vår kisspaus i avtalsrörelsen?

Lika svårt som att neka busschaufförer rätten att gå på toa bör det vara att neka pappersarbetare rätten att få ut sin ledighet.

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Ett medlemskap i Nato behöver inte betyda att vårt arbete för fred och mot kärnvapen behöver tystna. I bästa fall kan det bli tvärt om, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Pappersstrejken i Finland är över

Efter nästan fem månader är den finska pappersstrejken nu över. Det kom parterna överens om under fredagseftermiddagen. Arbetet återupptas omedelbart. 

Kunskap skyddar demokratin

Putins angrepp på Ukraina visar hur skör demokratin är. Vi behöver kunskap om hur den fungerar i praktiken, för att den ska stå stark, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Kriget kräver omprövning

Kriget kräver omprövning

Solidariteten måste ersätta de stängda gränsernas politik, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.