LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt
En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.
Industriarbetarnas tidning
14 mars, 2022 - 07:00
Skrivet av Pontus Ohlin
Lön & avtal Pappers har beslutat att gå med i det nya huvudavtalet. Dessutom ska förbundet förhandla på egen hand framöver – utan tjänstemännen.
– Vi tror att det blir bra för våra medlemmar, säger förbundsordförande Pontus Georgsson.
Efter en förhandlingsframställan från Industriarbetsgivarna, IA, har Pappers nu kommit överens med sin motpart om att man ska ansluta sig till huvudavtalet, det vill säga de nya regler rörande trygghet och omställning som snart ska börja gälla på svensk arbetsmarknad.
Huvudavtalet, som har stötts och blötts under flera år, bygger på en överenskommelse mellan paraplyorganisationerna Svenskt Näringsliv, PTK och LO. Vid sidan om denna uppgörelse ska även Lagen och anställningsskydd, las, ändras. Det ska riksdagen rösta om i sommar.
Pappers var i likhet med LO länge motståndare till de nya spelreglerna. Men efter att LO svängde i frågan i november förra året, svängde även Pappers, och efter att ha förhandlat med IA har man i dag alltså valt att ansluta sig huvudavtalet. På samma sätt som storförbunden IF Metall och Kommunal tidigare gjort.
– I grunden tycker vi fortfarande inte att uppgörelsen är bra. Och särskilt inte förändringarna i las. Men det kommer att ske, oavsett vad Pappers tycker, och därför måste vi fatta beslut utifrån den verklighet som är just nu och vad vi tror är bäst för våra medlemmar, säger förbundsordförande Pontus Georgsson.
Robert Sjunnebo, jurist och förhandlingsansvarig på Pappers, instämmer och menar bland annat att medlemmarna ”särskilt gynnas” av det kommande omställningsstudiestödet.
– I och med att våra medlemmar typiskt sett tjänar ganska mycket, så kommer inkomstförlusten inte bli så stor vid eventuella omställningar.
Men, fortsätter han:
– Det finns ju nedsidor också, och den suraste karamellen att bita i blir turordningsreglerna. Men där är vi ändå ganska trygga i att vi har sådan ordning på våra arbetsplatser, att det inte kommer att bli några större problem.
– Så summa summarum tycker vi att det finns mer som talar för än emot i det här läget.
Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf tycker att Pappers gjorde rätt i att gå med huvudavtalet.
– Det är naturligtvis väldigt positivt att nu även Pappers förklarar att man avser att ansluta sig. Avtalet rustar både företagen och anställda för att möta framtida utmaningar på arbetsmarknaden och i den internationella konkurrensen. Att vi och Pappers här gör samma analys stärker så klart partsmodellen inom branschen, inom industrin och på arbetsmarknaden i stort, säger han.
Samtidigt – vid sidan om huvudavtalet – har Pappers och Industriarbetsgivarna också enats om ett nytt paket inom ramen för det avtal som kallas Allmänna anställningsvillkor.
– Det avtalet har vi haft tillsammans med Unionen och Sveriges Ingenjörer sedan 1996. Men nu kommer vi ha ett eget avtal, utan tjänstemännen. Det innebär inga försämringar för oss. Däremot ger det oss mer makt och tydligare kontroll över vårt avtal och just våra medlemmars anställningsvillkor, säger Pontus Georgsson.
I det nya avtalet, som börjar gälla samtidigt som det stora huvudavtalet är på plats, har parterna bland annat kommit överens om en ändring i lönesystemet. Det innebär att den löneökning som en anställd kan få på grund vidareutbildning, ökat ansvar eller liknande, inte ska få påverka den fördelningsbara potten vid den årliga lönerevisionen i fortsättningen.
Dessutom har parterna enats om en halvering av den så kallade konverteringstiden. Närmare bestämt att en vissanställning ska övergå till en tillsvidareanställning redan efter tolv månader, och inte 24.
– Det där har vi velat ändra på i flera avtalsrörelser och nu blir det så. Det är en rejäl uppsida för oss, säger Pontus Georgsson.
Industriarbetsgivarnas Per Widolf:
– Vi har förhandlat om flera villkorsförändringar, inte bara konverteringstiden. Det ligger alltså förändringar i bägge parters vågskålar, precis som det ska göra i en bra överenskommelse. Sammantaget är det ett väl avvägt och bra paket.
Las-uppgörelsen – det nya huvudavtalet – som Svenskt Näringsliv och PTK enades om i oktober 2020, och som IF Metall och Kommunal senare anslöt till, innebär både ökad flexibilitet för arbetsgivarna och bättre omställningsmöjligheter för anställda. Avtalet innehåller flera delar som kräver ny lagstiftning för att kunna genomföras. I juni 2021 lade regeringen fram ett lagförslag efter parternas modell:
Förslaget är att lagen ska träda i kraft den 30 juni i år, för att sedan tillämpas från och med 1 oktober.
Om förändringarna i lagen om anställningsskydd genomförs, träder det nya huvudavtalet mellan Svenskt Näringsliv, PTK och LO i kraft. Huvudavtalet ska ersätta lagen på vissa områden, bland annat dessa:
Pappers har gått från att vara ett stridbart förbund till mellanmjölk.
Tror inte att Jutte hade varit nöjd med den här omsvängningen. Baudin fick ett partisekreterarejobb för sin kovändning. Tror tyvärr inte att pappers får någon belöning för sin.