Industriarbetarnas tidning

Ovan jord på äldre dar

30 mars, 2022

Skrivet av

Åtvidaberg, 1899.Tretton arbetskamrater vid Bersbo koppargruva poserar framför en kamera för troligtvis första gången. Och kanske sista.

Ja, de är gamla nu, och ingen av dem jobbar under jord längre. Numera får de i stället stå ute på gruvbacken och sortera det som kommer upp ur gruvan. Malmskrädning, som det kallas. Ett jobb där även barn deltar.

Sannolikt gjorde de det själva när de var barn, ögonblicket efter att de hade konfirmerats. Ty de är alla gruvarbetarsöner, gubbarna. Härifrån trakten. Som 72-årige Anders Jakobsson, till exempel, han som sitter som nummer tre från vänster i nedre raden.

Anders och hans hustru, gruvarbetardottern Gretha Charlotta, hade fått tio barn genom åren. Men två av dem dog redan som spädbarn, och tre av dem hade utvandrat till Amerika långt innan den här bilden togs. Även yngste sonen Axel var borta. Han dog på midsommarafton 1893 – efter ett fall i gruvan.

Källa: Föreningen Brukskultur Åtvidaberg brukskultur.se

Koppargruvan …

… i Bersbo hade sin storhetstid under mitten av 1800-talet. År 1899 hade malmen dock börjat ta slut, varför ägaren Theodor Adelsvärd bestämde sig för att satsa på en kontorsmöbelfabrik i stället. Vilket senare blev industrikoncernen Facit AB.

Det är skam det är fläck på Sveriges banér, att medborgarrätt heter pengar.

Ja, han diktade så – Verner von Heidenstam – apropå kravet på inkomst för att få rösta. I Svenska Dagbladet, på valdagen till andrakammaren 1899.

1899 …

… var också året då gemet uppfanns, när Kooperativa förbundet bildades och när konstnären Carl Larsson gav ut Ett hem – en bok med inledande text och 24 akvareller från Sundborn. Ögongodis för dåtidens inredningsintresserade.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

IF Metalls kongress

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

Avtal 2023

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.