Industriarbetarnas tidning

GS välkomnar tuffare krav för arbetstillstånd

29 april, 2022 - 15:33

Skrivet av

Nyligen röstade riksdagen igenom en skärpning av reglerna för arbetstillstånd. GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö är även positiv till att bara tillåta arbetskraftsinvandring i branscher med brist på arbetskraft.

Från och med den 1 juni krävs ett befintligt anställningsavtal för att Migrationsverket ska bevilja ett arbetstillstånd. Tidigare har det räckt med ett anställningserbjudande med uppgifter om bland annat yrke och lön. Eftersom det inte är ett bindande kontrakt har arbetsgivare kunnat erbjuda sämre villkor när arbetskraften väl är på plats i Sverige.

Enligt de nya reglerna som röstades igenom i riksdagen den 20 april ska arbetsgivare också bli skyldiga att anmäla till Migrationsverket om villkoren i anställningskontraktet på något sätt försämras.

Med tanke på de problem som finns i skogsbruket är regeländringarna ett steg i rätt riktning, anser GS-fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö. Men han befarar att det kommer bli svårt att implementera reglerna.

– Vi vet att problemet i skogsbruket är att efterlevnaden av reglerna är väldigt svår för oss att följa upp, och jag tror att det är lika svårt ur ett myndighetsperspektiv.

För att få bort lönedumpning och annat fusk i skogen måste arbetsgivarna och de stora skogsbolagen, som lägger ut uppdrag på entreprenörer, se till att det funkar, menar Per-Olof Sjöö. Han tänker bland annat på prispressen i branschen.

– Vi har en pågående dialog nu med de stora bolagen, och jag tycker att de diskussioner vi har haft är väldigt konstruktiva. Jag hoppas att det ska leda till konkreta förändringar och förbättringar. Jag är nog mer hoppfull nu än jag var i höstas när vi satte i gång det här.

Utöver de regeländringar som kommer att genomföras 1 juni, vill regeringen också återinföra arbetsmarknadsprövningen. Det skulle innebära att arbetskraftsinvandring endast tillåts i branscher där det råder brist på arbetskraft. En utredning om ett nytt system för arbetskraftsinvandring ska tillsättas inom kort.

LO har drivit frågan om att återinföra arbetsmarknadsprövning, men GS-facket har tidigare varit skeptiskt. GS-fackets utgångspunkt har varit att den svenska arbetsmarknadsmodellen och kollektivavtalen ska gälla även för migrerande arbetskraft. Då är arbetsmarknadsläget inte avgörande, utan det viktigaste är att avtalen efterlevs.

– Men vi har gjort en resa här och upptäckt att det inte är helt enkelt. Dessutom visar det sig att de som är mest utsatta är de som kommer till yrken som inte har brist på arbetskraft. Vi tror att det skulle kunna förhindra en del av den exploatering som sker på svensk arbetsmarknad, säger Per-Olof Sjöö.

Arbetsgivarorganisationen Gröna Arbetsgivare kritiserar i ett pressmeddelande regeringens planer på att återinföra arbetsmarknadsprövningen. Risken är, skriver de, att jobb med låga formella krav inte kommer att klassificeras som bristyrken även om arbetsgivarna aldrig lyckas tillsätta jobben inom landet. Det är svårt att rekrytera svensk arbetskraft till säsongsanställningar på landsbygden. Arbetskraften har i stället hittats till största del inom EU, men i takt med att länder fått det bättre och den svenska kronan fallit, har arbetskraften kommit allt längre ifrån, skriver de.

Huruvida skogsvården kommer att klassas som en bransch med arbetskraftsbrist eller inte vill Per-Olof Sjöö inte gissa.

– Men har man hela EU:s arbetsmarknad som rekryteringsbas så är det något annat som är fel om det inte funkar. Det är en annan sak om du har specialistområden med väldigt litet utbud av arbetskraft.

Nya regler 1 juni 2022

  • Ett anställningsavtal ska krävas för att arbetstillstånd ska kunna beviljas.
  • Arbetsgivare kan åläggas en skyldighet att anmäla om anställningsvillkoren ändras och blir mindre förmånliga.
  • Arbetsgivare får föreläggas vid vite att lämna skriftlig uppgift till Migrationsverket om de villkor som gäller för utlänningens anställning.
  • Ett försörjningskrav införs vid anhöriginvandring kopplat till utländsk arbetskraft.
  • Ett nytt uppehållstillstånd införs för vissa högkvalificerade personer som vill söka arbete eller undersöka förutsättningarna för att starta näringsverksamhet i Sverige.
  • Ett tidsbegränsat uppehållstillstånd för arbete behöver inte återkallas vid ringa fall av avvikelse eller om en återkallelse med hänsyn till omständigheterna inte framstår som skälig.
  • Brottet organiserande av människosmuggling utvidgas så att även tillstånd som har utfärdats på grundval av osanna uppgifter omfattas.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Populistiskt om arbetskraftsinvandringen”

”Populistiskt om arbetskraftsinvandringen”

Att koppla problemen med arbetskriminalitet till arbetskraftsinvandringen är både felaktigt och populistiskt, skriver Lena-Liisa Tengblad, vd för Gröna Arbetsgivare och Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Reinfeldt-erans naivitet inför arbetslivskriminaliteten lever och frodas hos Moderaterna, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö tillsammans med Tobias Baudin och Johan Danielsson (S).

Får inte arbetstillstånd på grund av kriget

Får inte arbetstillstånd på grund av kriget

Migrationsverket avslår ukrainska skogsarbetares ansökan om arbetstillstånd. Motivering: på grund av kriget finns en risk att de inte lämnar Sverige när säsongen är slut.

GS: Risk att villkor för maskinförare dumpas

GS: Risk att villkor för maskinförare dumpas

Stora Enso bidrar till lönedumpning i skogen. Det menar GS-facket som anklagar skogsbolaget för att ha en ny affärsstrategi, där migrantarbetare ska ersätta svenska maskinförare.

Prispress driver fusk med löner i skogen

Prispress driver fusk med löner i skogen

Skogsbolagens prispress tvingar entreprenörerna att fiffla med lönerna. Adam från Polen har aldrig blivit så lurad som när han kom till Sverige för att plantera träd.

GS betalar kambodjaners rättshjälp

GS-facket har nu beslutat att hjälpa de säsongsanställda kambodjanska skogsarbetare som fick sin lönegaranti indragen och hamnade i tingsrätten. GS riktar samtidigt hård kritik mot de storbolag som anlitade den konkursmässiga arbetsgivaren.

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Nu är det upp till regering, riksbank och direktörer att göra sin del, så vi snabbt kan komma tillbaka till ett läge där vi kan få mer pengar i plånboken, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

Vi kan komma överens – även när det blåser kallt. Kanske är det det viktigaste budskapet från både fack och arbetsgivare, skriver Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Därför får vi inte missa att ställa om

Därför får vi inte missa att ställa om

Klimatomställningen är helt avgörande för våra jobb, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.