Industriarbetarnas tidning

Håll pärlan skinande

14 maj, 2020

Skrivet av

Tvätta rätt.Silas Mulondo skulle aldrig köra in sin Toyota i en automattvätt. Det kan repa lacken. I stället visar han hur du får fram glansen i en gör-det-själv-hall. Med rätt trasa och svamp ­kommer du långt. 

Ta med egna grejer

1. Glöm inte svamp och trasa för det utvändiga och invändiga. Vill du rengöra fälgarna behövs en extra svamp så att du inte repar bilen. En svamp kan kosta alltifrån 15 kronor upp till 300. Det finns också olika trasor för olika delar av bilen. Så fråga där du köper dem!

En bra biltvätt kräver bra grejer! Foto: Åke Ericson

Hur ren vill du att bilen ska bli?

2. Börja med högtryck. Spruta bort smuts. Schamponera in avfettning. Kör sedan högtryck igen. En snabb biltvätt går på tio minuter. Vill du skina lite extra på vägarna använder du en effektivare dyrare avfettning och ger dig på fälgarna, däcken, speglarna och fönstren. ”Minimum är två olika svampar och avfettning. Då får du den där glansen som gör att folk tittar på din bil vid stoppljus och tänker wow!”

Trasa av mikrofibrer. Foto: Åke Ericson

Skinn, trä eller tyg?

3. Hur är din bil inredd? Vilket material klär insidan? Trasan du använder för att göra rent instrumentbräda och ratt är helt beroende av det. Spraya ett skonsamt medel på trasan och stryk bort smutsen från ytorna. Lukt och fläckar försvinner med borttagningsmedel som måste få verka en kvart, tjugo minuter innan du börjar gnugga.

Hissa upp bilen ibland!

4. Vägsalt fräter på underredet. Vid hårda vintrar med mycket snö och sörja är det bra att då och då, kanske varannan månad, hissa upp bilen och torka bort smuts. Men var försiktig! Vissa bilar kan vara känsliga inunder. Har du köpt begagnat och inte tryckt på delarna så vet man inte riktigt vilket skick bilen är i. Då är det bäst att fråga en mekaniker.

Schamponera in avfettning med cirkulerande rörelser. Foto: Åke Ericson

Jag kör alltid Karate Kid: ’Wax on, wax off!’ Den cirkulerande rörelsen får fram glansen.

Svampen A och O. Foto: Åke Ericson

Nej till automat

”Personligen skulle jag inte rekommendera att köra in bilen i en automattvätt”, säger Silas Mulondo. ”Maskinsvampen har en tendens att repa lacken. Nya bilar har en annan slags lack, målas på ett annat sätt, än gamla. Så har du en fin bil – tvätta själv!”

Silas Mulondo

Ålder: 33 år.

Jobbar: OKQ8 med tvätta ­själv-hall i Årsta, Stockholm.

Bakgrund: Uppvuxen i Stockholm. Pappan flydde från Idi Amins terror i Uganda. Älskar glänsande bilar och att odla sin egen mat. Jobbar även med iT och säljer parfymer.

Fritid: Om jag inte tvättar bilen odlar jag sparris och morötter. Köade 4,5 år för en kolonilott. ”Jag älskar mina 60 kvadrat­meter. Det finns ingen bättre känsla än att se sin egen mat växa!”

Kör: En Toyota Auris från 2013. Men drömmen är en gammal Jaguar XJ.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Så blir stolen som ny igen

Så blir stolen som ny igen

Tips från proffset Ett nytt tyg på sitsen kan göra underverk för en gammal stol. Viveka Jonsson på Gemla möbler ger några tips för att få det snyggt.

Så håller du branden borta

Så håller du branden borta

Under den mörka årstiden tänder vi gärna ljus – men det är viktigt att inte slarva. Miguel Niklasson, montör och deltidsbrandman, berättar om vanliga brandrisker.

Så får du träden att må bra

Så får du träden att må bra

Äppelträd ska helst beskäras varje år. Och det behöver inte vara svårt. Arboristerna Dennis Zaloga och Brendan Bretherton ger en lektion.

Fixa bästa brasan

Fixa bästa brasan

Friluftsliv. Grilla korv, värma sig eller bara mysa. Inget går upp mot en sprakande brasa ute i naturen. Jägaren Fredrik Nyberg visar hur du gör upp eld med tändstål och kniv. Förberedelser innan Att förbereda tändmaterial är A och O när tändstål används. Tändstålet avger gnistor som behöver torrt material för att elden ska få […]

Tälj din egen kaffeskopa

Tälj din egen kaffeskopa

Skopa upp morgonkaffet med något du tillverkat själv. Virkesmätaren Ulf Palo visar hur.

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Kerstin får gå när jobben ska räddas

Nästa vecka kommer utredningens förslag på hur las ska ändras. Det finns en oro för att de fasta jobben ska bli mindre trygga. Men i coronakrisens spår är det som vanligt. De med osäkra anställningar blir av med jobbet först.

Håll motorsågskedjan vass

Håll motorsågskedjan vass

Kenneth Gabrielsson har 26 års erfarenhet som motorsågsinstruktör. Här visar han dig ­hur du slipar motorsågskedjan.

Så kan du själv byta olja på bilen

Så kan du själv byta olja på bilen

Att byta motorolja med jämna mellanrum är helt avgörande för om bilen ska leva länge. Bilmekanikern Aws Hashem på Bavaria bilverkstad i Solna visar hur du byter olja som ett proffs.

En bra svets låter som en arg humla

En bra svets låter som en arg humla

Kanske har du en gammal bil som du drömmer om att fixa eller ett smidesstaket som faller isär? Luis Olivares visar att det inte alls är svårt att lära sig svetsa – var bara nyfiken och våga.

Rädda dina favoritjeans

Rädda dina favoritjeans

Förr var jeans arbetskläder och slets ofta sönder över knäna. I dag är det vanligare att byxgrenen spricker. Skräddaren Kerstin Neumüller visar hur du enkelt kan laga dem själv.

Avtal 2023

Strejkar vi svenskar för lite?

Strejkar vi svenskar för lite?

Samförstånd före strejk har länge varit den svenska modellen i praktiken. Men är fackens hot om strejk en nödvändig muskelträning för att hålla sig i trim? Och vilka frågor är så viktiga att facket bör gå ut i strejk?

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna ska svara på förslag i morgon

Parterna har fått en första hemställan, avtalsförslag, från de opartiska ordförandena Opo.

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Bankkris – ordet som får industrin att rysa

Många minns hur en kraschad bank på andra sidan jordklotet kan stoppa produktionen och skicka ut tusentals i arbetslöshet. Är det annorlunda den här gången?

Nej till förslag om treårigt avtal

Nej till förslag om treårigt avtal

Facken inom industrin säger nej till förslaget om ett treårigt avtal – ”med tanke på det osäkra läget i världen och inflationen”.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

Missnöje med lågt lönekrav

Missnöje med lågt lönekrav

Inflationen äter upp löneökningarna. På industrier runt om i landet frågar sig många: Varför är det vi arbetare som ska ta smällen?

Så lyckades tyska facket få högre löner

Så lyckades tyska facket få högre löner

Hur lönerna ökar i konkurrentlandet Tyskland påverkar svensk avtalsrörelse. Men vad betyder de siffror som slungas nedifrån kontinenten? DA reder ut vad som hände när 3,9 miljoner tyska verkstadsarbetare fick ett nytt kollektivavtal.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

NATTENS ARBETE

Pusslet går ihop tack vare nattis

Pusslet går ihop tack vare nattis

Allt färre kommuner erbjuder barnomsorg som har öppet på kvällar och nätter. Men gjuteriarbetaren Jenny Fredin har haft tur. ”Tack vare nattis. Annars vet jag inte hur det hade gått”, säger hon.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen.

Här är bästa nattkäket

Här är bästa nattkäket

Skift- eller nattarbete? Forskaren Maria Lennernäs Wiklund tipsar om vad du bör äta – och när.

Hur ska skiftgåtan lösas?

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Så skapas det bästa skiftschemat

Så skapas det bästa skiftschemat

Du riskerar hälsan när du jobbar skift. Men det finns en effektiv lösning: arbetstidsförkortning.
Det anser Göran Kecklund, professor vid stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet.

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm och den biologiska klockan.

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Pappers­arbetaren drev igenom nattis i Hudiksvall

Alla föräldrar borde ha lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid. Det tycker både röda och blå i riksdagen. Men där får de inget gehör.

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

Kvällsjobb i skogen – inget för mörkrädda

I dag jobbar många maskinförare tvåskift. Arbetet är detsamma kvällstid, men känslan en annan. Mats Lind och Patrik Olson kör utanför Skinnskatteberg en mörk och snöfri kväll i februari.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nattens rytm

Nattens rytm

Ulf Isacson började att fotografera när han arbetade som taxichaufför. Bilderna i reportaget är från hans bok Jag valde bort dagen.