Industriarbetarnas tidning

Så kan du själv byta olja på bilen

12 mars, 2020

Skrivet av

Oljebyte Att byta motorolja med jämna mellanrum är helt avgörande för om bilen ska leva länge. Bilmekanikern Aws Hashem på Bavaria bilverkstad i Solna visar hur du byter olja som ett proffs.

”Att meka med bilar är smutsigt. Det är väldigt lätt dra med sig gammal olja och smuts in i kupén. Tänk på att använda handskar, arbetskläder, sittskydd, skydd för ratt, växelspak och golvmatta.” Det säger bilmekanikern Aws Hashem. Foto: Lina Larsson

Aws Hashem

Ålder: 37 år.

Yrke: Bilmekaniker, servicerådgivare, personlig tekniker på Bavaria i Solna.

Bakgrund: Växte upp i Bagdad med en far som älskade amerikanska bilar. Spenderade uppväxten med att skruva på en Oldsmobile och två Chevrolet Caprice så yrket föll sig naturligt.

Så gör du

Slarva inte med bytet

När bytte du motorolja senast? Förvånansvärt ofta slarvas det med oljebytet. Men motoroljan är lika viktig för bilen som blodet i din kropp. Om det inte hålls rent och friskt fungerar ingenting annat. Följ intervallen för oljebyte för just din bil. Ungefär efter 2 000 mil eller minst vartannat år är bra riktmärken. Byt gärna på hösten, inför den krävande vintersäsongen.

Oljefiltret, den gamla oljan och eventuella torkpapper är miljö­farligt avfall. Ta det till en miljöstation. Foto: Lina Larsson

Byt filtret – och även packningar

Samtidigt som du byter oljan ska du också byta oljefiltret som renar oljan från smuts och partiklar i motorn. Så här långt är många med. Däremot glömmer många att även byta packningar. Utan nya packningar kan den nya oljan lätt börja droppa, vilket kan leda till motorhaveri. Så byt packningen till både oljepluggen och, beroende på modell, även till oljefiltret.

Glöm inte att byta packningen till oljepluggen. Foto: Lina Larsson

Lossa på locket innan du tappar ut oljan

Skruva av motorlocket och lossa på oljefiltret innan du tappar ur den gamla oljan. Då rinner den ut ordentligt. Var noggrann med hur du fångar upp oljan. Den är mycket miljöfarlig och måste lämnas till miljöstation. Det här momentet kan vara kladdigt – använd skyddskläder. När du skruvar tillbaka oljepluggen, tänk på att inte skruva för hårt. Använd gärna en momentnyckel där man kan ställa in rätt tryck.

Den gamla oljan tappas ut. De flesta gör-det-själv-mackar har uppsamlingskärl man kan låna. Foto: Lina Larsson

Fyll på med rätt mängd – och rätt sorts olja

Det finns en uppsjö olika motoroljor där ute. Men chansa inte och tro inte att du kan göra klipp. Det kan bli dyrt i slutändan. Köp den olja som rekommenderas av tillverkaren. Var noggrann med att fylla på exakt rätt mängd. För lite kan slita ut cylindrarna och för mycket kan ge för högt tryck och sprickbildning. Lagom är bäst.

Använd den olja som tillverkaren rekommenderar. Foto: Lina Larsson

Tänk på

Kör du tunga släp, husvagn, har många kallstarter eller ofta kör din bil korta sträckor så kan det vara en bra idé att byta olja lite oftare än vid servicetillfällena.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Tälj din egen kaffeskopa

Tälj din egen kaffeskopa

Skopa upp morgonkaffet med något du tillverkat själv. Virkesmätaren Ulf Palo visar hur.

Håll pärlan skinande

Håll pärlan skinande

Biltvättsproffset Silas Mulondo skulle aldrig köra in sin Toyota i en automattvätt. Det kan repa lacken. I stället visar han hur du får fram glansen i en gör-det-själv-hall.

Håll motorsågskedjan vass

Håll motorsågskedjan vass

Kenneth Gabrielsson har 26 års erfarenhet som motorsågsinstruktör. Här visar han dig ­hur du slipar motorsågskedjan.

En bra svets låter som en arg humla

En bra svets låter som en arg humla

Kanske har du en gammal bil som du drömmer om att fixa eller ett smidesstaket som faller isär? Luis Olivares visar att det inte alls är svårt att lära sig svetsa – var bara nyfiken och våga.

Rädda dina favoritjeans

Rädda dina favoritjeans

Förr var jeans arbetskläder och slets ofta sönder över knäna. I dag är det vanligare att byxgrenen spricker. Skräddaren Kerstin Neumüller visar hur du enkelt kan laga dem själv.

Ta hand om kängorna i vinter

Ta hand om kängorna i vinter

Ett par läderkängor kan hålla i många år om du sköter dem rätt. Hovets stövelmakare Mark Beabey förklarar vad som krävs för att de ska överleva snö, slask och lera. 

”Gnugga inte för hårt”

”Gnugga inte för hårt”

Glöm huvudvärken när du står där med gräsfläckar på byxorna. Med enkla hjälpmedel går det att få bort den mesta smutsen, berättar Madelein Gusterman på tvätteriet Berendsen.

”Lägg inte på för tjockt”

”Lägg inte på för tjockt”

Vill du jämna till väggen lite innan du målar kan det vara bra att bredspackla. Robin Norén och Muamer Delic på Eksjöhus ger sina bästa tips.

”Var noggrann i början”

”Var noggrann i början”

Hur svårt kan det vara att få ett nytt kök på plats? Inte särskilt, tycker Petur Gudmundsson på Hjältevadshus. Här är hans bästa tips.

Så tar du hand om pannan

Så tar du hand om pannan

En äkta gjutjärnspanna äger man inte – man lånar den av sina barn. Månadens läsarproffs visar hur du får den att hålla länge.

Sjuka Samhall

HR styr allt men slipper ta ansvaret

HR styr allt men slipper ta ansvaret

Dagens Arbetes Elinor Torp om en yrkesgrupp som bestämmer allt mer, utan att behöva stå till svars. Det visar sig inte minst i granskningen av Samhall.

Frågetecken kring Samhalls desinfektionsmedel

Frågetecken kring Samhalls desinfektionsmedel

I ett helt år har Samhall använt desinfektionsmedel som de anställda tillverkar själva. Om medlet inte hanteras rätt fungerar det inte. Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud, kräver att Samhall plockar bort medlet.

Coronasmittade städade skola – ”en lek med människors liv”

Coronasmittade städade skola – ”en lek med människors liv”

Emilia städar på en skola i Mellansverige och blev nyligen sjuk i covid. Här berättar hon med egna ord.

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

”Det finns inget människovärde kvar överhuvudtaget.” Det skriver en av alla anställda på Samhall. Medarbetare och chefer från norr till söder hör av sig för att berätta om situationen på det statligt ägda företaget.

Hon vill skydda de oskyddade

Hon vill skydda de oskyddade

Maj-Len är allas Maj-Len, den Samhall­städarna vänder sig till när de inte orkar mer. Men ibland säger även hennes kropp ifrån.

Samhall struntar i smittan

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar äldreboenden, mataffärer och gym. Utan skydd. Lyssna på det inlästa reportaget om Samhalls städare, som glömdes bort i pandemin.

Samhall – från stiftelse till bemanningsbolag

Samhall – från stiftelse till bemanningsbolag

Samhall har förändrats mycket genom åren. Konflikten mellan uppgiften att erbjuda personer med funktionsnedsättning ett meningsfullt och utvecklande arbete och kraven på lönsamhet har präglat verksamheten under senare år.

Dagens Arbete granskar Samhall

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.