Nu måste vi skapa ett hållbart Sverige

”Just in time”-filosofin har gällt såväl inom sjukvård och omsorg som i industrin. Det har gjort oss onödigt sårbara, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Digitalisering för framtiden är viktigt, men det är inte allt”

Peter Larsson om att grundläggande kunskaper kommer att behövas även i framtiden.

Aws med praktikanten Onur Cigel. Har du en nyare bil är det bra att låta en verkstad sköta servicen. Bilen blir ordentligt ­kontrollerad och om något går snett är du ­försäkrad. Foto: Lina Larsson

Så kan du själv byta olja på bilen

Oljebyte Att byta motorolja med jämna mellanrum är helt avgörande för om bilen ska leva länge. Bilmekanikern Aws Hashem på Bavaria bilverkstad i Solna visar hur du byter olja som ett proffs.

”Att meka med bilar är smutsigt. Det är väldigt lätt dra med sig gammal olja och smuts in i kupén. Tänk på att använda handskar, arbetskläder, sittskydd, skydd för ratt, växelspak och golvmatta.” Det säger bilmekanikern Aws Hashem. Foto: Lina Larsson

Aws Hashem

Ålder: 37 år.

Yrke: Bilmekaniker, servicerådgivare, personlig tekniker på Bavaria i Solna.

Bakgrund: Växte upp i Bagdad med en far som älskade amerikanska bilar. Spenderade uppväxten med att skruva på en Oldsmobile och två Chevrolet Caprice så yrket föll sig naturligt.

Så gör du

Slarva inte med bytet

När bytte du motorolja senast? Förvånansvärt ofta slarvas det med oljebytet. Men motoroljan är lika viktig för bilen som blodet i din kropp. Om det inte hålls rent och friskt fungerar ingenting annat. Följ intervallen för oljebyte för just din bil. Ungefär efter 2 000 mil eller minst vartannat år är bra riktmärken. Byt gärna på hösten, inför den krävande vintersäsongen.

Oljefiltret, den gamla oljan och eventuella torkpapper är miljö­farligt avfall. Ta det till en miljöstation. Foto: Lina Larsson

Byt filtret – och även packningar

Samtidigt som du byter oljan ska du också byta oljefiltret som renar oljan från smuts och partiklar i motorn. Så här långt är många med. Däremot glömmer många att även byta packningar. Utan nya packningar kan den nya oljan lätt börja droppa, vilket kan leda till motorhaveri. Så byt packningen till både oljepluggen och, beroende på modell, även till oljefiltret.

Glöm inte att byta packningen till oljepluggen. Foto: Lina Larsson

Lossa på locket innan du tappar ut oljan

Skruva av motorlocket och lossa på oljefiltret innan du tappar ur den gamla oljan. Då rinner den ut ordentligt. Var noggrann med hur du fångar upp oljan. Den är mycket miljöfarlig och måste lämnas till miljöstation. Det här momentet kan vara kladdigt – använd skyddskläder. När du skruvar tillbaka oljepluggen, tänk på att inte skruva för hårt. Använd gärna en momentnyckel där man kan ställa in rätt tryck.

Den gamla oljan tappas ut. De flesta gör-det-själv-mackar har uppsamlingskärl man kan låna. Foto: Lina Larsson

Fyll på med rätt mängd – och rätt sorts olja

Det finns en uppsjö olika motoroljor där ute. Men chansa inte och tro inte att du kan göra klipp. Det kan bli dyrt i slutändan. Köp den olja som rekommenderas av tillverkaren. Var noggrann med att fylla på exakt rätt mängd. För lite kan slita ut cylindrarna och för mycket kan ge för högt tryck och sprickbildning. Lagom är bäst.

Använd den olja som tillverkaren rekommenderar. Foto: Lina Larsson

Tänk på

Kör du tunga släp, husvagn, har många kallstarter eller ofta kör din bil korta sträckor så kan det vara en bra idé att byta olja lite oftare än vid servicetillfällena.

Läs mer: Tips från proffset


mf@da.se

Vad tycker du?

Håll god ton, håll dig till ämnet och skriv gärna kort.

Läs mer från Dagens Arbete:

Håll pärlan skinande

Tvätta bilenBiltvättsproffset Silas Mulondo skulle aldrig köra in sin Toyota i en automattvätt. Det kan repa lacken. I stället visar han hur du får fram glansen i en gör-det-själv-hall.

Håll motorsågskedjan vass

Kenneth Gabrielsson har 26 års erfarenhet som motorsågsinstruktör. Här visar han dig ­hur du slipar motorsågskedjan.

En bra svets låter som en arg humla

Tips från proffsetKanske har du en gammal bil som du drömmer om att fixa eller ett smidesstaket som faller isär? Luis Olivares visar att det inte alls är svårt att lära sig svetsa – var bara nyfiken och våga.

Rädda dina favoritjeans

Proffset tipsarFörr var jeans arbetskläder och slets ofta sönder över knäna. I dag är det vanligare att byxgrenen spricker. Skräddaren Kerstin Neumüller visar hur du enkelt kan laga dem själv.

Kängor

Ta hand om kängorna i vinter

Proffset tipsarEtt par läderkängor kan hålla i många år om du sköter dem rätt. Hovets stövelmakare Mark Beabey förklarar vad som krävs för att de ska överleva snö, slask och lera. 

T-shirt med fläckar

”Gnugga inte för hårt”

PROFFSEN TIPSAR | KLÄDVÅRDGlöm huvudvärken när du står där med gräsfläckar på byxorna. Med enkla hjälpmedel går det att få bort den mesta smutsen, berättar Madelein Gusterman på tvätteriet Berendsen.

”Lägg inte på för tjockt”

PROFFSEN TIPSAR | BREDSPACKLINGVill du jämna till väggen lite innan du målar kan det vara bra att bredspackla. Robin Norén och Muamer Delic på Eksjöhus ger sina bästa tips.

”Var noggrann i början”

PROFFSEN TIPSARHur svårt kan det vara att få ett nytt kök på plats? Inte särskilt, tycker Petur Gudmundsson på Hjältevadshus. Här är hans bästa tips.

Så tar du hand om pannan

PROFFSEN TIPSAR | GJUTJÄRNSPANNAEn äkta gjutjärnspanna äger man inte – man lånar den av sina barn. Månadens läsarproffs visar hur du får den att hålla länge.

Lager på lager för snygg vägg

PROFFSEN TIPSAR | MÅLNINGDags att byta väggfärgen där hemma? Målaren Linda Larsson på Derome Plusshus i Värö ger sina bästa tips till hemmafixaren.

Annika Rahm är sömmerska på Woolpower Östersund. Foto: Adaam Daver

”Passa på när det är rejält kallt”

Proffset tipsarNu är tiden inne för gosiga ylleunderställ. Annika Rahm på Woolpower i Östersund tipsar om hur du bäst tar hand om dem. 

Förbered din cykel för snö och slask

PROFFSEN TIPSAR | CYKELVÅRDSatsa på dubbdäck, stänkskärmar och bra olja – och rengör cykeln så ofta du orkar. Cykel­mekanikern Erik Lindgren visar hur du rullar du säkert hela vintern.

Gör bilen redo för vintern

PROFFSEN TIPSAR | DÄCKBYTEBilmekanikern Robin Ågren på Bilmetro i Sandviken har jobbat tolv säsonger med däckbyten. Här ger han sina bästa tips för att däckbytet ska bli så smidigt som möjligt.

1

Slipa yxan på rätt sätt

Proffset tipsar Häng med i DA:s nya avdelning. Först ut är Claes Larsson, yrkesslipare på Wetterlings yxfabrik, som tipsar om hur du får yxan vass igen.

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.