Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Fackens viktiga arbete i kriget

18 maj, 2022

Skrivet av

Krönika Det är svårt att ta in allt, när våra ukrainska kollegor berättar om hur det fackliga arbetet påverkas av kriget, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

Hur skulle svenska fackföreningar klara sig om det blir krig? Den frågan fick jag anledning att ställa mig efter ett möte med vår internationella federation i slutet på april. Där berättade nämligen vår ukrainska kollega om hur det fackliga arbetet påverkats av den ryska invasionen.

Det mesta av vad han berättade kunde jag ta in. Till exempel hur viktigt det är att upprätthålla kommunikationen med sina lokalavdelningar för att få rätt information om vad som pågår och vilka behov som kan finnas.

En annan sak som går att förstå är hur all planering går om intet och att man får ställa om till att bedriva sin verksamhet utifrån varje dags behov. Långsiktig planering får vänta.

Det som också blir en utmaning är hur medlemmarna ska försörja sig. En inte helt marginell bieffekt av ett krig är att medlemmar inte kan gå till jobbet. Många får inte ut sin lön. Så mitt i allt annat elände pågår ett traditionellt fackligt arbete med att företräda medlemmarna i tvister gentemot arbetsgivare och politiska krav mot regeringen för att lindra situationen.

Det som är svårare att ta in är berättelsen om hur man tar beslutet att skicka iväg sin familj på en osäker resa till obestämd ort, på obestämd tid. Tusentals ukrainska familjer har suttit ner och diskuterat detta och kommit fram till att det är bäst för barnen att splittra familjen och lämna sitt land. Det är hjärtskärande.

Så hur skulle vi i Sverige hantera en motsvarande situation? Omöjligt att säga, men förmodligen på ungefär samma sätt. Våra fackföreningar fyller en viktig funktion även i kristider. Förmågan att hålla samhället snurrande och möjligheten att upprätthålla sin grundläggande uppgift även i kriser är en mycket viktig motståndskraft i förhållande till en angripare.

Jag inbillar mig också att fackföreningarna har en annan viktig uppgift att fylla. Vår förmåga att nå ut till medlemmarna gör det svårare för en angripare att sprida desinformation. Det betyder att den organisation vi byggt upp för konfliktsituationer på arbetsmarknaden kan vara väldigt användbar även i helt andra typer av konflikter.

Det här är som ni märker en spekulativ övning och det är inte så konstigt. Svensk fackföreningsrörelse har aldrig varit i samma situation som våra ukrainska kollegor. Det ska vi vara väldigt tacksamma för.
Det ryska angreppskriget i Ukraina visar med all önskvärd tydlighet att när maktens män ritar upp sina krigsplaner är det vanliga människor som får betala priset. För detta måste Putin och hans krets ställas till ansvar. Det finns en domstol i Haag för detta ändamål. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Lite vila innan utmaningarna

Lite vila innan utmaningarna

Efter en intensiv kongress kommer ett viktigt val och en ny avtalsrörelse. Nu samlar vi krafterna, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Kunskap skyddar demokratin

Kunskap skyddar demokratin

Putins angrepp på Ukraina visar hur skör demokratin är. Vi behöver kunskap om hur den fungerar i praktiken, för att den ska stå stark, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

I en orolig tid måste vi hålla i hop

Vi ska återigen teckna avtal i ett osäkert värld, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Mordet i Tallinn är ännu inte löst

Mordet i Tallinn är ännu inte löst

Alltför många frågor kvarstår. Estland och Sverige borde göra en ny oberoende utredning, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Minimilönen har ett högt pris

Minimilönen har ett högt pris

Krönika En europeisk minimilön kan verka vettig för att stärka arbetstagare i länder med svaga fack. Men priset kan bli högt för den svenska modellen – och för våra löner, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

GS kongress har dragit igång

GS kongress har dragit igång

Det är i en osäker omvärld som GS-facket samlas i Örebro för att återuppta sin tredje kongress. Förbundsordförande Per-Olof Sjöö tog upp utmaningar i både den kommande avtalsrörelsen och synen på höstens riksdagsval.

Var lugn, återväxten är säkrad

är de unga engagerar sig i facket kommer hoppet om framtiden tillbaka, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Det är också en styrka att vara pragmatisk

Ett medlemskap i Nato behöver inte betyda att vårt arbete för fred och mot kärnvapen behöver tystna. I bästa fall kan det bli tvärt om, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Du är också en del av företaget

Du är också en del av företaget

Emma Eriksson: Att köra på ”vi mot dem” gynnar inte det fackliga arbetet.

Ett Natobeslut måste tas i största möjliga samförstånd

Framförallt måste frågan kunna problematiseras utan att Natomotståndare ska kallas Putinister eller Natoförespråkare kallas militarister, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.