Industriarbetarnas tidning

”Jag behöver förbereda mig mycket för att våga”

16 maj, 2022 - 08:30

Skrivet av

Natalia Sparrelid hoppas att hon ska våga ta plats i debatterna på GS-fackets kongress. Medlemmarnas möjlighet att påverka är allra viktigast, och då får förbundet inte vara toppstyrt, anser hon.

Vad betyder det för dig att vara kongressombud?
– Det är ett stor ansvar, man har en påverkansmöjlighet som man inte bör missa. Jag tycker att man ska försöka få i gång diskussioner via talarstolen, och då behöver det vara ett klimat som gör att alla kan känna sig hörda.

Tycker du att det är det?
– Nja, kanske inte så mycket i vår demokratiska byggnad ändå. Det är väldigt mycket man ska förstå – ”så här gör man”, ”det här forumet är inte rätt ställe att ta upp den här frågan” och så vidare. Det finns väldigt många regler som gör det svårt för vem som helst att ta plats och då blir det på ett sätt inte särskilt inkluderande.

Behövs det inte regler för var olika beslut ska fattas så att ingen springer iväg och bestämmer själv?
– Jo så är det, men ibland blir det så att när en frågeställning tas upp så blir det ingen debatt, utan då är svaret bara att det är fel forum för frågan.

Så en önskan om att kunna diskutera en fråga även om man inte kan fatta beslut just då?
– Ja.

Kongressens första del hölls förra året. Då var den digital, nu träffas ni fysiskt. Vad ser du fram emot?
– Det gick bra att tala med digital uppkoppling, men jag tycker att det är väldigt jobbigt att stå och prata inför folk. Jag vill jättegärna ta plats och behöver förbereda mig väldigt mycket för att våga göra det. Jag ser ändå fram emot och hoppas att vi kommer att få till debatter. Att det inte bara är förutbestämda beslut som ska igenom.

Läs också

Ekonomin i fokus på GS kongress

En svag ekonomi har lett till jobbiga besparingar för GS-facket, men också en renodling ”Vi har tvingats fokusera på det som är viktigt – att bygga organisation och rekrytera medlemmar”, säger förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Vilka frågor känns extra viktiga för dig?

– Medlemmarnas möjlighet att påverka, till exempel var beslut tas. Att ett förbund inte ska vara toppstyrt, utan komma ihåg varför fackföreningen en gång startades. Det var för att medlemmarna på arbetsplatserna skulle få mer makt. Jag vill inte att GS ska bli som ett företag som är toppstyrt, utan vi behöver förankra besluten hos vanliga medlemmar.

Var inte engagemanget bredare förr, medan många nu ser sig mer som en kund i facket? Hur hittar man då engagemanget bland medlemmar för att skapa facket?

– Det är den svåra nöten att knäcka, för det är en samhällsutveckling som inte vi heller kommer undan. Man kan se det på föreningslivet till exempel, folk kan tänka sig att ställa upp som fotbollstränare men de vill ha betalt. Tiden är det dyrbaraste vi har. Vi jobbar massor och sen orkar vi inte engagera oss eftersom vi behöver återhämta oss.

Ekonomin är en stor fråga för kongressen. Förbundet går med förlust. Vad tror du behöver göras?
– Vi har gjort stora förändringar på avdelningsnivå, men det är inte där vi går back så mycket utan det är i den centrala organisationen. Jag är ganska skeptisk till om de åtgärder som vi har genomfört i avdelningarna kommer att hjälpa oss ur en ekonomisk kris.

– Vi behöver också se till förbundets centrala ekonomi och vad som kan göras där. Sen har vi pengar i strejkkassan, och kanske behöver vi satsa en del av dem för att uppnå något. Vi har inte så mycket marknadsföring till exempel, vi borde synas mer. Om folk inom våra branscher inte ens vet vilka vi är så ju det inte alls bra. Det räcker inte bara med att vi förtroendevalda är ute mer. Det behövs ett annat grepp också, som kanske går emot den traditionella fackliga synen.

Natalia Sparrelid
Aktuell: Ett av 129 ombud från hela Sverige som kommer att delta på GS-fackets återupptagna kongress den 20-23 maj i Örebro.
Ålder: 45 år.
Bor: Stockholm.
Gör: Förtroendevald i avdelning 5 Södra Svealand som ledamot i avdelningsstyrelsen samt kommunikations- och organisatörsansvarig.
Arbete: Tjänstledig från jobbet som efterbehandlare på tryckeriet TMG i Stockholm.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

GS och Byggnads: Minimilöner hot mot vår modell

GS och Byggnads: Minimilöner hot mot vår modell

Svenska politiker måste vägra införa ett minimilönedirektiv från EU som kan slå sönder hela den svenska modellen. Det kräver GS och Byggnads i ett gemensamt uttalande.

”Organisering är som ett spindelnät”

”Organisering är som ett spindelnät”

Att GS kan sätta press på svenska företagsledningar är viktigt när facken behöver komma in på deras arbetsplatser i andra länder, sade Inga Ruginiene från LMPF i Litauen.

Thorwaldsson: Dags att flytta norrut

Thorwaldsson: Dags att flytta norrut

Det är dags för folk i södra Sverige att dra på långkalsonger och toppluva. Nu måste flyttlassen gå norrut där de nya jobben finns. Det säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson i ett samtal på GS-fackets kongress.

GS kongress har dragit igång

GS kongress har dragit igång

Det är i en osäker omvärld som GS-facket samlas i Örebro för att återuppta sin tredje kongress. Förbundsordförande Per-Olof Sjöö tog upp utmaningar i både den kommande avtalsrörelsen och synen på höstens riksdagsval.

Ekonomin i fokus på GS kongress

Ekonomin i fokus på GS kongress

En svag ekonomi har lett till jobbiga besparingar för GS-facket, men också en renodling ”Vi har tvingats fokusera på det som är viktigt – att bygga organisation och rekrytera medlemmar”, säger förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

Tre kvinnor i GS-fackets nyvalda förbundsstyrelse

Tre kvinnor i GS-fackets nyvalda förbundsstyrelse

Under GS-kongressen väcktes frågan om förbundet företräder alla medlemmar. Ändå valdes bara tre kvinnor in i förbundsstyrelsen.

Kolla ditt avtal – här är de som är klara

Kolla ditt avtal – här är de som är klara

I dagarna ska hundratusentals anställda få sin nya lön. Vi reder ut vad som gäller i de olika avtalen i industrin – och vilka avtal som inte är klara.

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

En magisk gräns spräcktes – men osäkerheten består

Vi kan komma överens – även när det blåser kallt. Kanske är det det viktigaste budskapet från både fack och arbetsgivare, skriver Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

”Inte missnöjd, men man hoppas ju alltid på mer”

”Inte missnöjd, men man hoppas ju alltid på mer”

Lite klent, faktiskt nöjd, ett år för långt. Det är några av reaktionerna på helgens avtal.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.