Industriarbetarnas tidning

Stor­satsningen på unga går i mål

10 maj, 2022

Skrivet av

Ung 2022.Pappers satsade nästan 40 miljoner för att få fler unga att bli aktiva. Mer än något annat fack någonsin gjort. Vad blev resultatet?

Inför hundraårsjubileet 2020 ville Pappers satsa på de unga. Beslutet togs på kongressen 2018, och innebar att 37 miljoner kronor öronmärktes för detta arbete. 

– Projektet startade med att vi såg hur organisationsgraden gick ner. Visserligen från höga nivåer, från 96 procent till 94 procent, men ändå något som vi tog på allvar, säger förbundets ordförande Pontus Georgsson.

Ung-arbetet har varit nödvändigt, menar han:
– Med de stora förändringar som branschen genomgått de senaste decennierna har vi fått en väldigt speciell åldersstruktur på bruken. Det finns en stor grupp som nu närmar sig 60 och en stor grupp som är strax under 30, men däremellan är det desto färre. Det diket ville vi överbrygga.

Vi räknade till att vi träffat 1 007 unga pappersarbetare under vår bruksturné.

Sara Wiinikka, ombudsman Pappers.

Det var inte självklart hur det skulle starta, berättar han:
– Vi fick leta för att hitta fem unga fackligt aktiva till den första gruppen, vilket visade hur dålig överblick vi hade. I dag kan vi med lätthet hitta 40. 

Sara Wiinikka. Foto: David Lundmark

En av dem som ingick i den första projektgruppen var Sara Wiinikka som då arbetade på pappersbruket i Munksund. Nu leder hon Ung-satsningen som ombudsman på förbundskansliet.

– När vi i projektgruppen träffades första gången diskuterade vi vad som fått oss engagerade. Det var möten med andra som var den gemensamma nämnaren, framför allt när unga mött unga, säger hon. 

Idag, 10 maj, börjar den stora festen på Münchenbryggeriet i Stockholm. Den är närmast ett crescendo på arbetet med att öka engagemanget hos unga. För det handlar alltså om ett arbete som pågått sedan 2018, poängterar Sara Wiinikka.

Utöver satsningar på Youtube-filmer och poddar har även den så kallade ung-gruppen haft flera träffar med unga medlemmar och förtroendevalda, och dessutom besökt de flesta pappersbruken i landet för att komma i kontakt med så många unga som möjligt.

Yrkesaktiva medlemmar i Pappers

2016: 14 826
2021: 13 279

Så stor andel 25–29-åringar är med i facket (totalt):

1993: 81 procent
2019: 58 procent

Källa: SCB /Arena Idé

– Vi har gått runt på arbetsplatser för att möta de unga direkt i deras vardag, vi räknade till att vi träffat 1007 unga pappersarbetare under vår bruksturné, säger Sara Wiinikka.

Hon berättar om övervägande positiva reaktioner.
– Vi märkte att vi fick stor uppskattning på de platser där vi kom in på golven och kunde möta de unga direkt i deras vardag. ”Oj, kommer ni hit”, var det många som sa.

– Vissa äldre medlemmar blev förstås sura, ”sånt här hände inte när de var unga”. Men det handlar inte om att splittra förbundet, och sådana reaktioner vände snabbt. De flesta inser att vi måste göra något för att få fler engagerade. Och på många ställen har detta i stället väckt en diskussion som tidigare saknats, om socia-l arbetsmiljö och machokultur till exempel.

Vad händer nu?
– Det är upp till dem som nu kommer till eventet. På den sista dagen ska deltagarna själva lägga fram hur Pappers ska arbeta för de unga i framtiden. 

Ung-gruppen lever vidare även efter eventet och ska presentera projektet på kommande kongress, berättar Sara Wiinikka och fortsätter:

– Det jag brinner för är att se dem som växer i uppdraget. En del avdelningar har varit lite oroliga för att de inte ska kunna erbjuda förtroendeposter till alla unga som nu kanske blir sugna på fackligt arbete. Samtidigt är det viktigt att inte bromsa detta, för engagemang föder engagemang. 

Pontus Georgsson. Foto: David Lundmark.

Eventet som nu avslutar detta började med att vi hade en galen idé om att samla alla unga medlemmar på en och samma plats. Nu blev det inte så av flera skäl, men det är ändå 400 som kommer.

Pontus Georgsson.

Hur vill förbundsordförande Pontus Georgsson summera satsningen på de unga? 
– Framför allt har vi dödat myten om att unga inte vill vara med i facket, säger han.

Vad har gett mest effekt?
– Det bästa hittills har helt klart varit bruksturnén, där vi mött unga medlemmar i deras vardag. Men också att vi där har kunnat föra ett samtal som inkluderat arbetskamrater i alla åldrar för att just överbrygga åldersklyftorna, säger han och fortsätter:

– Eventet som nu avslutar detta började med att vi hade en galen idé om att samla alla unga medlemmar på en och samma plats. Nu blev det inte så av flera skäl, men det är ändå 400 som kommer.

Trots att de flesta fackförbund brottas med samma utmaning när det gäller att engagera de unga så har få visat intresse för att ta del av Pappers erfarenheter, berättar Pontus Georgsson: 

– Vi har bjudit in alla LO-förbund att skicka unga medlemmar till vårt avslutande event. Men bara fyra stycken har anmält sig.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Vi räknar med 800 deltagare”

”Vi räknar med 800 deltagare”

Pandemin kom emellan, men nu ska Pappers ordna ett party för sina unga medlemmar 2022. Det blir artister och föreläsare, men viktigast blir det att få träffa andra unga i branschen.

”Det är kul att lösa svåra situationer”

”Det är kul att lösa svåra situationer”

Till vardags jobbar Sara Wiinikka som ombudsman på Pappers. På fritiden är hon fotbollsdomare i högsta division – damallsvenskan.

Den som inte rör sig sjunker

Den som inte rör sig sjunker

Den viktiga gröna omställningen kräver att facket är handlingskraftigt – och att vi vågar drömma om framtiden, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Pappers är kollektivet som skapar vinnare

Tillsammans och med nytänkande tar vi oss an de utmaningar vi står inför, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Första hundra åren i framtidens tjänst

Första hundra åren i framtidens tjänst

Vi har valt att visa människorna på bruken under de senaste decennierna, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Den stolta lagkaptenen

Den stolta lagkaptenen

Matts Jutterström var Pappers ordförande 2014-2019.

Den orädda strategen

Den orädda strategen

Jan-Henrik Sandberg var Pappers ordförande 2006-2014.

En påläst vinnare

En påläst vinnare

Sune Ekbåge var ordförande för Pappers 1991-2006.

Pappers – det stridbara förbundet

Pappers – det stridbara förbundet

Pappers är förbundet som går sin egen väg. Stolta, störiga och superrika. Här är några av milstolparna i Pappers historia.

Strulet med omställningsstudie­stödet: ”Förtroendet för staten riskerar att skadas”

Strulet med omställningsstudie­stödet: ”Förtroendet för staten riskerar att skadas”

Det här måste lösas så fort som möjligt, säger Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.