Industriarbetarnas tidning

Förvånansvärt lätt att sortera soporna rätt

10 augusti, 2022

Skrivet av

Återvinning Först vågade de inte ta bort den blandade soptunnan. Men källsorteringen i lunchrummet gick över förväntan. Nu sorteras minsta skräp på Hällingsjö Hus.

TIPSA OSS!

Har du också ställt om?
Hör av dig till me@da.se

Mjölkkartonger, matrester, plastpåsar, servetter och konservburkar. Allt ner i samma soptunna.

Känns det bekant? Vi är så bra på att sortera våra sopor hemma, men hur ser det ut i lunchrummet på jobbet egentligen?

På Hällingsjö Hus utanför Göteborg ska allt som kommer in i lunchrummet – och inte äts upp – sorteras i något av de nya kärlen som har köpts in och märkts upp med prydliga skyltar.

– Barnen sorterar allt på förskolan, så varför skulle inte vi kunna göra det? frågar Mikael Olsson retoriskt.

Han är ordförande för fackklubben på husfabriken och har tillsammans med företagets ekonomi- och personalansvariga Camilla Valenzuela sett till att få ordning på källsorteringen.

Strax innan jul var alla kärl på plats.

Ärligt talat trodde de att det skulle bli en del inkörningsproblem. Att vissa saker skulle hamna lite fel.

– Eller att de skulle skita i det, bara öppna en soptunna och slänga allt. Men det gör de inte utan det blir fasen i mig hundra procent rätt, säger Mikael Olsson.

1 246 000 ton

råmaterial framställdes av insamlade förpackningar och annat återvunnet material 2020.

1 kilo

matavfall som rötas till biogas minskar klimatutsläppen lika mycket som en kilometer bilåkning släpper ut. I snitt samlas 41 kilo matavfall per person in i Sverige per år.

Ett visst grupptryck kan det nog bero på, tror han.

– Säg att 30 till 40 procent håller på med det här hemma, då har de ju järnkoll på dem som inte lägger rätt. Alla blir som små poliser, skrockar han nöjt.

–Det är gôr-roligt. Jag tycker det är bra.

Ansvaret för köket roterar mellan de fyra produktionshallarna. Under sin köksvecka torkar man bord och andra ytor, håller mikrovågsugnar och kylskåp rena och plockar ur diskmaskinerna. Kanske ska ansvaret för att tömma sopkärlen också ligga på köksveckan, men än så länge är det Camilla med lite hjälp från Mikael som sköter det. Hårdplast och metallförpackningar fylls upp snabbast.

Men matrester blir det inga mängder av.

– Nej, det blir inte alls mycket. En påse i veckan kanske. På en restaurang blir det nog mycket, men här äter man upp det man har med sig i matlådan.

Det är mest bananskal, äppelskruttar och såna grejer eftersom vi har gratis frukt på jobbet.

Sopsorteringen på jobbet har gått över förväntan, tycker Mikael Olsson. Foto: Niklas Maupoix

Vid ett av borden har Robin Hedlen just avslutat sin måltid. Att behöva sortera sina lunchsopor på jobbet är jättebra tycker han.

– Jag sorterar hemma, men kanske inte så bra som här, erkänner han.

Det är plasten han kan slarva lite med hemma. Men här tvingas han få till även den. Eftersom det gått så bra finns det inte längre någon soptunna för blandat brännbart.

– Det är bara att inte vara lat, konstaterar Robin Hedlen.

Att få ordning på sorteringen hänger också ihop med företagets iso-certifiering. Allt avfall ska tas om hand rätt, även den förhållandevis lilla mängd som uppstår i köket. Egentligen är det inte så svårt, tycker Mikael Olsson.

– Bara det finns kärl för det så kommer alla människor att sortera. Men finns inget alternativ, ja då slängs ju allt i samma tunna.

SÅ MYCKET MINSKAR UTSLÄPPEN

Att återvinna förpackningar – i stället för att bryta ny järnmalm, fälla fler träd och pumpa upp mer olja – sparar energi och minskar påverkan på miljön. Tabellen visar ungefär hur mycket koldioxidutsläppen minskar för varje kilo återvunnen förpackning, vad det motsvarar i bilåkning och hur mycket varje svensk årligen i snitt bidrar med genom att sortera sina sopor.

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Så lyfter de säkerheten på Hällingsjö Hus

Så lyfter de säkerheten på Hällingsjö Hus

Blockerade utrymningsvägar, truckar med dåliga bromsar och kapsågar utan klingskydd. Allt är historia. På Hällingsjö Hus har dåliga vanor ersatts av säkra rutiner.

”Tricket är att bjuda på något jättegott”

”Tricket är att bjuda på något jättegott”

Fackkämpe, ultralöpare – och vegan. Scanias klubbordförande Michael ”Stålis” Lyngsie har svårt att se någon anledning till att äta kött. 

Nu ska vattnet renas på fabriken

Nu ska vattnet renas på fabriken

Xylem i Emmaboda utvecklar ett eget reningsverk för att återanvända regn- och processvatten.

”Nog är det dags att göra någonting”

”Nog är det dags att göra någonting”

Tjugo minusgrader hindrar inte Urban Lindfors från att ta elbilen till jobbet.

Vad gör jag med korken till mjölken?

Vad gör jag med korken till mjölken?

Hur plast ska återvinnas är inte alltid lätt att veta. Och hur mycket av den svenska plasten återvinns faktiskt? DA reder ut ett par oklarheter.

”Det blir väldigt mycket dyrare”

”Det blir väldigt mycket dyrare”

Kraftigt ökade papperspriser riskerar att leda till nedläggningar och förlorade jobb. ”Det drabbar den grafiska branschen som redan i dag har stora problem att överleva”, säger GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Tryck på paus, Isabella Lövin

Tryck på paus, Isabella Lövin

Det nya direktivet är ogenomtänkt för återvinning riskerar att få förödande konsekvenser på en bransch som faktiskt i dag är riktigt bra på återvinning, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

”Redan tillräckligt pressat”

”Redan tillräckligt pressat”

Enligt pappersbranschen gagnar det nya återvinningssystemet varken miljön eller affärerna. Men regeringen har inte tid att svara på Dagens Arbetes frågor om kritiken.

Enklare återvinning kan hota jobben

Enklare återvinning kan hota jobben

Snart ska alla kunna återvinna utanför den egna porten. Enklare för hushållen och bättre för miljön, tror regeringen. Men kritiken är hård. Berörda branscher befarar att priset blir så högt att jobb hotas.

De tog SFI-kursen till fabriken

De tog SFI-kursen till fabriken

Nu kan de anställda på Hällingsjöhus utanför Göteborg gå direkt från fabriksgolvet till SFI-lektionen, i företagets egna lokaler.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.