Industriarbetarnas tidning

Förvånansvärt lätt att sortera soporna rätt

10 augusti, 2022

Skrivet av

Återvinning Först vågade de inte ta bort den blandade soptunnan. Men källsorteringen i lunchrummet gick över förväntan. Nu sorteras minsta skräp på Hällingsjö Hus.

TIPSA OSS!

Har du också ställt om?
Hör av dig till me@da.se

Mjölkkartonger, matrester, plastpåsar, servetter och konservburkar. Allt ner i samma soptunna.

Känns det bekant? Vi är så bra på att sortera våra sopor hemma, men hur ser det ut i lunchrummet på jobbet egentligen?

På Hällingsjö Hus utanför Göteborg ska allt som kommer in i lunchrummet – och inte äts upp – sorteras i något av de nya kärlen som har köpts in och märkts upp med prydliga skyltar.

– Barnen sorterar allt på förskolan, så varför skulle inte vi kunna göra det? frågar Mikael Olsson retoriskt.

Han är ordförande för fackklubben på husfabriken och har tillsammans med företagets ekonomi- och personalansvariga Camilla Valenzuela sett till att få ordning på källsorteringen.

Strax innan jul var alla kärl på plats.

Ärligt talat trodde de att det skulle bli en del inkörningsproblem. Att vissa saker skulle hamna lite fel.

– Eller att de skulle skita i det, bara öppna en soptunna och slänga allt. Men det gör de inte utan det blir fasen i mig hundra procent rätt, säger Mikael Olsson.

1 246 000 ton

råmaterial framställdes av insamlade förpackningar och annat återvunnet material 2020.

1 kilo

matavfall som rötas till biogas minskar klimatutsläppen lika mycket som en kilometer bilåkning släpper ut. I snitt samlas 41 kilo matavfall per person in i Sverige per år.

Ett visst grupptryck kan det nog bero på, tror han.

– Säg att 30 till 40 procent håller på med det här hemma, då har de ju järnkoll på dem som inte lägger rätt. Alla blir som små poliser, skrockar han nöjt.

–Det är gôr-roligt. Jag tycker det är bra.

Ansvaret för köket roterar mellan de fyra produktionshallarna. Under sin köksvecka torkar man bord och andra ytor, håller mikrovågsugnar och kylskåp rena och plockar ur diskmaskinerna. Kanske ska ansvaret för att tömma sopkärlen också ligga på köksveckan, men än så länge är det Camilla med lite hjälp från Mikael som sköter det. Hårdplast och metallförpackningar fylls upp snabbast.

Men matrester blir det inga mängder av.

– Nej, det blir inte alls mycket. En påse i veckan kanske. På en restaurang blir det nog mycket, men här äter man upp det man har med sig i matlådan.

Det är mest bananskal, äppelskruttar och såna grejer eftersom vi har gratis frukt på jobbet.

Sopsorteringen på jobbet har gått över förväntan, tycker Mikael Olsson. Foto: Niklas Maupoix

Vid ett av borden har Robin Hedlen just avslutat sin måltid. Att behöva sortera sina lunchsopor på jobbet är jättebra tycker han.

– Jag sorterar hemma, men kanske inte så bra som här, erkänner han.

Det är plasten han kan slarva lite med hemma. Men här tvingas han få till även den. Eftersom det gått så bra finns det inte längre någon soptunna för blandat brännbart.

– Det är bara att inte vara lat, konstaterar Robin Hedlen.

Att få ordning på sorteringen hänger också ihop med företagets iso-certifiering. Allt avfall ska tas om hand rätt, även den förhållandevis lilla mängd som uppstår i köket. Egentligen är det inte så svårt, tycker Mikael Olsson.

– Bara det finns kärl för det så kommer alla människor att sortera. Men finns inget alternativ, ja då slängs ju allt i samma tunna.

SÅ MYCKET MINSKAR UTSLÄPPEN

Att återvinna förpackningar – i stället för att bryta ny järnmalm, fälla fler träd och pumpa upp mer olja – sparar energi och minskar påverkan på miljön. Tabellen visar ungefär hur mycket koldioxidutsläppen minskar för varje kilo återvunnen förpackning, vad det motsvarar i bilåkning och hur mycket varje svensk årligen i snitt bidrar med genom att sortera sina sopor.

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Många långresor för att återvinna din tröja

Många långresor för att återvinna din tröja

Återvinning av textil har gjutit nytt liv i det nedlagda pappersbruket i Ortviken. Den nya verksamheten bygger på att råvaran åker som en pingisboll fram och tillbaka över jorden. Men det kan snart stoppas av nya EU-regler.

Så lyfter de säkerheten på Hällingsjö Hus

Så lyfter de säkerheten på Hällingsjö Hus

Blockerade utrymningsvägar, truckar med dåliga bromsar och kapsågar utan klingskydd. Allt är historia. På Hällingsjö Hus har dåliga vanor ersatts av säkra rutiner.

”Tricket är att bjuda på något jättegott”

”Tricket är att bjuda på något jättegott”

Fackkämpe, ultralöpare – och vegan. Scanias klubbordförande Michael ”Stålis” Lyngsie har svårt att se någon anledning till att äta kött. 

Nu ska vattnet renas på fabriken

Nu ska vattnet renas på fabriken

Xylem i Emmaboda utvecklar ett eget reningsverk för att återanvända regn- och processvatten.

”Nog är det dags att göra någonting”

”Nog är det dags att göra någonting”

Tjugo minusgrader hindrar inte Urban Lindfors från att ta elbilen till jobbet.

Vad gör jag med korken till mjölken?

Vad gör jag med korken till mjölken?

Hur plast ska återvinnas är inte alltid lätt att veta. Och hur mycket av den svenska plasten återvinns faktiskt? DA reder ut ett par oklarheter.

”Det blir väldigt mycket dyrare”

”Det blir väldigt mycket dyrare”

Kraftigt ökade papperspriser riskerar att leda till nedläggningar och förlorade jobb. ”Det drabbar den grafiska branschen som redan i dag har stora problem att överleva”, säger GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Tryck på paus, Isabella Lövin

Tryck på paus, Isabella Lövin

Det nya direktivet är ogenomtänkt för återvinning riskerar att få förödande konsekvenser på en bransch som faktiskt i dag är riktigt bra på återvinning, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

”Redan tillräckligt pressat”

”Redan tillräckligt pressat”

Enligt pappersbranschen gagnar det nya återvinningssystemet varken miljön eller affärerna. Men regeringen har inte tid att svara på Dagens Arbetes frågor om kritiken.

Enklare återvinning kan hota jobben

Enklare återvinning kan hota jobben

Snart ska alla kunna återvinna utanför den egna porten. Enklare för hushållen och bättre för miljön, tror regeringen. Men kritiken är hård. Berörda branscher befarar att priset blir så högt att jobb hotas.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.