Industriarbetarnas tidning

Nu möts de för att prata om olyckan

23 november, 2022

Skrivet av

Bryter tystnaden Åren har gått. Marcus Bolin möter Thomas Sedig nära bruket där de jobbade. Kvar finns olyckorna. Och tystnaden. ” Vi pratade aldrig om vitluten. Efteråt. Att jag var så jävla klantig och drog på tryckluften i kalksläckaren.”

– Thomas, jag har aldrig sagt förlåt till dig.

– Men det var ju jag som sa till dig att göra det.

– Jag kunde ändå ha begripit.

– Sagt att det här ska vi inte hålla på med?

– Precis. Att det var jävligt dumt.

Thomas Sedig och Marcus Bolin möts igen, efter flera år. En gång tillhörde de samma skiftlag. Nu hälsar Marcus på Thomas på hans gård utanför Askersund, en kort bilresa från pappersbruket. När mobilen ringer svarar han i passagerarsätet:

– Jag är i väg hela dagen i dag, de ska göra ett reportage om mig och Thomas. Vi ska prata manlighet och sårbarhet och lite sådant där. Att vi håller käften. Ja du vet. Tystnaden.

Upprinnelsen är ett stort evenemang som ägde rum ett halvår tidigare. Marcus Bolin, som blivit facklig på heltid, berättade inför Sveriges unga industriarbetare hur han tigit om alla olyckor han råkat ut för men även orsakat. Och om den tystnad som uppstår mellan män på fabriksgolvet.

Marcus Bolin (till höger) hemm­a hos Thomas Sedig på hans gård utanför Askersund, en bit ifrån Aspa bruk där de tidigare jobbade ihop. Foto: Robin Bäckman.

En gång när han jobbade ensam blev han instängd i torken. Luckan slog igen bakom honom och allt blev kolsvart och hett. Han hann tänka att han skulle dö innan han lyckades få upp luckan och ta sig ut. Utan att berätta för någon åkte han hem. Nästa gång var det svartlut. Det höll på att gå riktigt illa. Luten hamnade helt fel. Efteråt gick de in i kontrollrummet och drog i spakarna som om ingenting hade hänt. Sedan gick massan av på massabanan och metoden för att få i gång produktionen ledde till brutna revben. Marcus teg.

Och så vitluten.

Nu var det Thomas som råkade illa ut och fick den hundragradiga frätande vätskan över sig för att Marcus själv, som han uttrycker det, klantade sig.

Thomas blev borta länge från jobbet, svårt brännskadad.

Thomas Sedig berättade om gasolyckan på Aspa bruk i Dagens Arbete nummer 6 2020.

När han återvände många månader senare pratade de inte med varandra. Inte ett ord om olyckan eller vad som gick snett. De jobbade på, i tystnad.

– Jag hade ingen aning om vad jag skulle ta upp när mitt fackförbund frågade om jag kunde prata om någonting på temat arbetsmiljö inför de många hundra unga från Sveriges pappersbruk som samlats i Stockholm, säger Marcus Bolin.

Jag började i stället fundera på allt som hänt mig själv när jag jobbade i industrin. Då kom olyckorna tillbaka.

Marcus Bolin.

Först tänkte han att det väl fick bli en föreläsning om Arbetsmiljöverkets skyddsföreskrifter, vad lagar och regler säger.

– Men det kan ju andra mycket bättre än jag. Jag började i stället fundera på allt som hänt mig själv när jag jobbade i industrin. Då kom olyckorna tillbaka, de som hade kunnat sluta riktigt illa. Så det blev att jag pratade om sånt som jag aldrig pratat om förut. Sånt vi håller käften om.

På den stora scenen i Münchenbryggeriet på Södermalm i Stockholm öppnade Marcus Bolin upp sig om det han varit med om. Efteråt kunde publiken inte sluta dela med sig av allt som skett på deras egna industrier. Ögon och hud som fräts sönder, kapade fingrar, klämskador, bränder, ambulanser som inte vågade åka in i rädsla för kontaminering, olyckor som sker men inte rapporteras om, rädslan att skada sig.

– Vi måste börja snacka med varandra. Innan vi skadar oss. Eller dör, sa en röst i publiken.

Foto: Robin Bäckman.

Vi måste uppmärksamma varandra på farliga moment. Inte hålla käften.

Marcus Bolin.

Thomas Sedig lugnar ner sin gråhund Sally som far runt på altanen medan regnet smattrar mot markisen. Han har 43 år på bruket bakom sig och ett år kvar till dagen då han kan välja att gå i pension. Han funderar på halvtid för att få mer tid till gården, djuren och åkrarna. Marcus är tio år yngre och har blivit upplockad som ombudsman i facket centralt. I dag åker han runt till Sveriges pappersbruk i den rollen. Men hans arbetsplats är på ett kontor i Stockholms innerstad. Han riskerar inte längre livet på fabriksgolvet, konstaterar han.

– Men jag läste om gasolyckan, säger Marcus.

Thomas hummar.

– Det var nära.

Regnet ökar i styrka och blir mer av en dusch. När en blixt klyver himlen och åskan i samma ögonblick dundrar över gården gömmer sig Sally vid Thomas fötter.

– Svavelväte är en förrädisk gas.

– Man tuppar av direkt.

Foto: Robin Bäckman.

Marcus Bolin

Ålder: 51 år.
Jobbar: Förhandlings­ombudsman på Pappers.

Thomas Sedig räddade livet på en medvetslös montör och andades själv in den giftiga gasen.

– Sjukhuset ville inte ha in oss. Ambulansen stannade utanför och sen tog de oss till ett slakthus med duschar i taket. De verkade rädda för oss.

Marcus avbryter Thomas.

– Vi nosar på någonting. Vad exakt är sårbarheten? Vi pratar kring den, det är svårt att sammanfatta.

Så minns Marcus en utbildning på bruket när han var ny och skulle lära sig att byta lutspruta. De stod med proppar och kåpor och skulle försöka prata med varandra fast det inte gick att prata. Så han skrek på sin arbetskamrat för att göra sig förstådd.

– Men det var ju omöjligt. Vi hörde ju inte varandra. Så jag chansade. Jag kände mig tvungen. Man förväntas fatta och jag ville inte verka trög. Så jag drog på luten.

Foto: Robin Bäckman.

Thomas Sedig

Ålder: 61 år.
Jobbar: Arbets­ledare på Aspa bruk.

Marcus, som vid sidan av jobbet fotograferar mycket, frågade om han kunde få komma in på sin gamla arbetsplats och ta bilder från alla platser där han varit involverad i nära-på-olyckor. Han slår upp datorn på altanbordet och visar. Lutslangen. Massabanan. Torkrummet. Maskinerna.

– Men svårast av allt i arbetsmiljön är nog ändå människor. Att ha med andra människor att göra, säger Thomas.

– Ja, det är svårare än maskiner, säger Marcus.

Regnet blir för hårt för markisen. Thomas tar med sig Marcus och Sally in.

Vid köksbordet konstaterar Marcus:

– Vi måste uppmärksamma varandra på farliga moment. Inte hålla käften. Det är väl det jag vill lyfta fram.

Sen vet jag inte exakt hur man gör.

Marcus återvänder till hur det var på det stora evenemanget på Münchenbryggeriet. Han berättar för Thomas hur de efteråt kom fram till honom och inte kunde sluta prata.

– De hann inte ens ta av mig mikrofonen. De följde mig in bakom scen och ville berätta om allt som hänt inne på deras industrier. Det hände mig  … Jag har också  … Jag råkade ut för  … Jag har skadat andra  … Jag med.

– Me too, säger Thomas.

– Ja, det tog fart, säger Marcus.

Regnet upphör och de gamla arbetskamraterna bestämmer sig för att gå en promenad längs med åkrarna. Marcus erkänner för Thomas att han varit nervös inför mötet. Thomas kör händerna djupare ner i de brandgula arbetsbyxorna. Han nickar mot fåren som betar ojämnt. Höga spretiga tuvor sticker upp här och var.

– Slarviga gräsklippare.

2 kommentarer till “Nu möts de för att prata om olyckan

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Han räddade sin arbetskamrat undan gasen

Han räddade sin arbetskamrat undan gasen

Thomas Sedig satt i kontrollrummet när larmen gick. I höga halter dödar svavelväte direkt.
”Men ligger någon där, då tvekar man inte. Då gör man allt för att rädda människans liv.”

Han ser varför döds­olyckorna sker

Han ser varför döds­olyckorna sker

Michael Nilsson ser mönstret. Varför döds­olyckor sker. Han är inspektör på Arbetsmiljöverket och har i mer än tjugo år utrett vad som leder fram till tragedin i just industrin.

57 eller 38 olycksfall? Det beror på hur man räknar

57 eller 38 olycksfall? Det beror på hur man räknar

Pappersbranschen är på väg att införa ett nytt system för att rapportera arbetsskador. Facket oroar sig för att olyckor ska ”mörkas” och äventyra medlemmarnas försäkringsskydd. Så blir det alls inte, svarar arbetsgivarna.

Olyckan är en ständig väckarklocka

Olyckan är en ständig väckarklocka

Varje svensk dödsolycka väcker jobbiga minnen på Södra Cell i Mönsterås. DA besöker en arbetsplats med mängder av truckar och lastbilar i ständig rörelse – där man numera bötfäller säkerhetssyndarna.

Billingsfors byter beteende

Billingsfors byter beteende

Orderböckerna är fulla på bruket, samtidigt som skyddsombuden vill vässa säkerheten. Deras verktyg kallas beteendebaserat säkerhetsarbete. DA for till Dalsland för att fatta vad det betyder.

”Entreprenören hade ju ansvaret”

”Entreprenören hade ju ansvaret”

Intresset för att vara med på Nordkalk-rättegången är så stort att Luleå tingsrätt har fått öppna ännu en sal. I dag förhördes den åtalade före detta platschefen.

Hänglås säkrar robotarna

Hänglås säkrar robotarna

Över 1 000 nya hänglås har höjt säkerheten vid tillfälliga stopp hos robotar och andra maskiner på IMI Hydronic i Annelund utanför Herrljunga.

”Vi har en nollvision för olyckor”

Nordkalk ser inte några problem med att fortsätta använda samma rengöringsmetod som vid olyckan, säger kommunikationschef Eva Feldt i en intervju med DA. Företaget säger att man numera jobbar betydligt mer med förebyggande arbetsmiljöarbete.

”Vi kan inte bara säga att vi haft otur”

Samma koncern – men arbetsmiljöstatistiken skiljer kraftigt. På SSAB:s område i Luleå har fem personer dött de senaste fem åren, på anläggningen i Borlänge är siffran noll under samma tid. DA frågar huvudskyddsombuden om skillnaderna på det som ska vara ”världens säkraste stålföretag”.

Global manifestation mot död och stress på jobbet

Global manifestation mot död och stress på jobbet

I går kväll klämdes en arbetare på SSAB ihjäl av en travers. I dag, på Workers Memorial Day, hålls en tyst minut för honom och miljoner andra som årligen dör av arbetsrelaterade olyckor eller sjukdom. Men i dag är också världsdagen för förebyggande arbetsmiljöarbete. Årets tema: stress.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.