Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav
LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.
Industriarbetarnas tidning
Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen.
– Det känns bra! säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.
Det var i slutet av oktober, för snart två månader sedan, som LO:s styrelse fattade beslut om att driva gemensamma krav i den kommande avtalsrörelsen. Huvudkravet är löneökningar på 4,4 procent på ett år, samt en särskild satsning på lågavlönade – krav som också Pappers förbundsstyrelse ställde sig bakom.
Under förbundsmötet i Uddevalla hade 44 ombud samlats för att diskutera och ta ställning till kraven, men någon längre debatt blev det inte. Rainor Melander, Avdelning 31 Väja, uttryckte dock viss tvekan:
– Nu är inflationen på 10 procent, och vårt krav 4,4 procent. Om det är vägen vi ska gå betyder det en reallönesänkning för våra medlemmar. Först den dagen då företagen begränsar sina vinstuttag, ska vi vara beredda att ta vårt ansvar för att inte driva upp inflationen.
Pappers avtalsansvarige, Robert Sjunnebo, kallade kravet på 4,4 procent ”väl avvägt”:
– Vi har ett intresse av att svensk lönebildning inte ska dra iväg. För vi är en del av en konkurrensutsatt industri och det är i vårt intresse att den finns kvar.
Beslutet fattades med stor enighet. Pontus Georgsson tycker att det känns bra.
– Det betyder att vi vill ta ansvar för samordningen inom LO. Och att vi har de förtroendevalda med oss. Det känns bra, säger han och fortsätter:
– Men jag tror att det kommer bli tufft att få samordningen att hålla hela vägen. När märket är satt, finns det en del förbund som kommer att få det svårt – och då ska vi hjälpa till.
Den 21 december växlar Pappers krav med Industriarbetsgivarna, och därefter inleds förhandlingarna. Den sista mars nästa år ska fackförbund och arbetsgivare vara överens.
När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.