Industriarbetarnas tidning

Svenska fönstertillverkare storvarslar

8 juni, 2023 - 11:11

Skrivet av Rasmus Lygner, Marie Edholm

VARSELVÅG Byggkrisen fortsätter slå hårt mot underleverantörerna. Förra veckan lades de största varslen hittills på Sveriges största fönstertillverkare, Elitfönster och Svenska fönster.

Per-Olof Sjöö, GS-fackets ordförande. Foto: David Lundmark

Svenska fönster och Elitfönster är Sveriges största tillverkare av fönster. På arbetsplatserna jobbar hundratals anställda, majoriteten av dem i produktionen. Båda företagen har drabbats hårt av krisen i byggbranschen och har redan tidigare varslat.

– Prognoserna för nyproduktion har blivit allt dystrare. Jag tror att det är vad som ligger oss i fatet, säger GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Ny statistik från SCB visar att 50 procent färre nybyggnationer av bostäder påbörjades första kvartalet i år, jämfört med samma period förra året (se graf längre ner). Något som nu slår hårt mot byggbranschens underleverantörer.

David Johnsson, vd för Trä- och möbelföretagen. Foto: Juliana Fälldin

– Bostadsbyggandet har verkligen dykt snabbt. Enligt Boverkets bedömning behöver vi bygga 60 000 nya bostäder varje år. Så detta blir förlorade år. Vi har byggt lite väldigt länge, med någon enstaka peak. Och ju längre krisen pågår, desto större byggskuld får vi, säger David Johnsson, vd för Trä- och möbelföretagen.

Den kraftiga inbromsningen av bostadsbyggandet har lett till minskad orderingång på Elitfönster. För att anpassa verksamheten varslade företaget 165 anställda den 31 maj. Både produktionsenheterna i Lenhovda och Vetlanda samt kontoret i Växjö berörs. 125 av de varslade jobbar i produktionen.

– Vi har förstått att det kan komma, men vi blev förvånade att det blev ett så stort varsel, säger Christina Widen, GS-klubbens ordförande i Vetlanda.

Läs också

Hundratals förlorar jobbet i byggkrisen

Den värsta byggkrisen på många år slår hårt mot husföretagen och deras underleverantörer. Svenska fönster tvingas nu säga upp nästan hundra industriarbetare. 

Sandra Särnholm, klubbordförande på Svenska fönster, säger att stämningen är låg på fabriken efter det senaste varslet. Foto: David Lundmark

Samma dag varslades 190 anställda på Svenska fönster, varav 170 arbetar i produktionen. Sandra Särnholm, GS-klubbens ordförande, säger att stämningen på fabriken är låg.

– Det var kanske inte helt oväntat att det skulle komma ett till varsel. Men antalet varslade är vad som gör det tungt. De som har varit här ett tag förstår att det är något som inte stämmer när det är högsäsong och vi inte säljer som vi brukar, säger hon.

Nu väntar förhandlingar mellan fack och arbetsgivare på båda företagen. Samtidigt har bostadsminister Andreas Carlsson (Kd) bjudit in ett stort antal byggaktörer och fackförbunden GS och Byggnads till ett rundabordssamtal i mitten av juni för att diskutera problemen och eventuella lösningar på byggkrisen.

– Det krävs väldigt kraftfulla politiska initiativ för att åtminstone hålla uppe produktionen. Så att inte all kompetens försvinner. Men på kort sikt är vad som behövs en kraftig nedväxling av inflationen, säger Per-Olof Sjöö.

Stödnivåer om du blir uppsagd
– med och utan huvudavtal

Alla måste uppfylla aktualitetsvillkoret: Att man har arbetat i genomsnitt minst 16 timmar per vecka under en kalendermånad i minst 12 av de senaste 24 månaderna. För studiebidrag krävs även att man uppfyller ett etableringsvillkor: Man ska ha arbetat i genomsnitt minst 16 timmar per vecka under en kalendermånad i minst 96 månader (8 år) de senaste 14 åren.

Källa: Trygghetsfonden

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Hundratals förlorar jobbet i byggkrisen

Hundratals förlorar jobbet i byggkrisen

Den värsta byggkrisen på många år slår hårt mot husföretagen och deras underleverantörer. Svenska fönster tvingas nu säga upp nästan hundra industriarbetare. 

GS: Regeringens åtgärder mot byggkrisen räcker inte

GS: Regeringens åtgärder mot byggkrisen räcker inte

GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö är inte imponerad av regeringens förslag. Trä- och möbelföretagens vd är mer positiv.

”Elkris hotar klimatomställningen”

”Elkris hotar klimatomställningen”

Vi tar vårt ansvar i avtalsrörelsen, men för elkrisen vilar ansvaret på politikerna. Här är ett antal punkter som behövs, skriver företrädare för GS-facket, Trä- och Möbelföretagen och Skogsindustrierna.

Ministern samlade till krismöte om byggandet

Ministern samlade till krismöte om byggandet

Bostadsbyggandet är i en allvarlig kris som kräver politiska åtgärder. Det var budskapet under rundabordsmötet som bostadsminister Andreas Carlson (Kd) bjudit in till. GS ordförande Per-Olof Sjöö vill se politiska åtgärder.

Mörk tid väntar trähusföretagen

Mörk tid väntar trähusföretagen

Inbromsningen i trähusbranschen fortsätter. Efter en tuff höst lades flera stora varsel i januari. Nu flaggar arbetsgivarna för ännu bistrare tider det kommande året.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

”Jag hade ingen aning om att de tog 25 procent”

Två år efter olyckan skulle Jimmy Hildingsson söka försäkringspengar för ärr och invaliditet. Men en knapptryckning på nätet var nära att kosta honom 25 000 kronor.

Anebyhus i konkurs

Anebyhus i konkurs

Rekonstruktionen som inleddes i januari kunde inte rädda Anebyhusgruppen. Förra veckan begärde de sig själva i konkurs.
Det senaste året har bostadsbyggandet mer än halverats.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Nu är det upp till regering, riksbank och direktörer att göra sin del, så vi snabbt kan komma tillbaka till ett läge där vi kan få mer pengar i plånboken, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.