Industriarbetarnas tidning

En skog av förmåner på pappersbruken

21 augusti, 2023 - 09:45

Skrivet av

Bruksbonus Fri medicin. Lägenheter utomlands. Egen bilverkstad. Dagens Arbete har kikat in bakom brukskulisserna och hittat en skog av förmåner.

Sjukvårdsförsäkringar blir vanligare – och julbord mer sällsynta. Det har hänt en del på de nio år som gått sedan Dagen­s Arbete senast gjorde en undersökning om förmånerna på bruken. I vår färska sammanställning liksom den äldre, ingår både förmåner man får av sin arbetsgivare och de som ingår i det fackliga medlemskapet.

I stort har alla bruk numera tillgång till företagshälsovård, subventionerad friskvård med varierande belopp och regel­bundna hälsokontroller.

De flesta bruken har tillgång till motionslokaler – egna eller ”ute på stan”.

Holmen Braviken sticker ut med en läkare som finns på plats en halv dag i veckan och en sjuksköterska två dagar i veckan.

Något som förändrats mot tidigare är att allt fler arbetsgivare betalar in en extra sjukförsäkring. En slags ”gå före i kön”-försäkring. Det gäller exempelvis Södra-koncernens bruk, Mondi Väja och Stora Enso-bruken Fors och Skoghall, för att nämna några.

På Stora Enso Fors har facket en egen sjukvårdsfond. Här kan till exempel den som lider av snarkande hyra sig en ”snarkmaskin” och få halva kostnaden betald. Liksom kostnaden för läkar­besök.

Förmånerna gäller även pensionärsmedlemmar.

På frågan om man har fri medicin på jobbe­t är det vanligaste svaret nej, i några fall får man ”Treo och Ipren”. På Sylvamo Nymölla står dock arbetsgivaren för influensavaccin och Smurfit Kapp­a Pite­å betalar kvitton upp till högkostnadsskyddet. Det är man ensamma om.

De flesta avdelningar har i dag egna tandklubbar, där medlemmarna betalar in en slant regelbundet och på några håll bidrar även företaget till tandhälsan.

På Nordic Paper Bäckhammar får fackets tandklubb ett tillskott på 60 krono­r per månad och anställd från företage­t. Det innebär att den enskilde kan få hälften tillbaka på sin tandläkarräkning. På systerbruket i Åmotfors, som ocks­å får ett stöd från företaget, betalas 70 procent av tandläkarräkningen – max 6 000 kronor per år.

Något som verkar vara på uppgång är utfyllnad i föräldrapenningen från 80 till 90 procent av lönen. Här är det de tre Södra-bruken Mönsterås, Värö och Mörrum som går i bräschen jämte Essity Mölnlycke.
Samma bruk sticker dessutom ut med att ge ensamstående föräldrar möjlighe­t till timslång flex vid behov.

Kaffet är gratis på alla bruk utom Sylvamo Nymöll­a Mill. Där kostar varje kopp en krona, men som tur är tar automaten swish. Men på Sylvamo har daggående flextid och de anställdas barn får ekonomisk­t bidrag till högskolestudier. Alla har också tillgång till ett fint gym och varannan onsdag finns en sjuksköterska och en sjukgymnast på plats.

Genom facket kan de låna både ”brobiz-kort” till Öresundsbron och släpkärra.

Foton: TT Nyhetsbyrån, Freepik.com, Adobestock

Synen på jobbmobiler skiljer stort. Oftast är jobbmobil synonymt med att vissa grupper anställda och fackliga funktioner har tillgång till mobil. Men på exempelvis Stora Enso Fors har all­a anställda fått en smartphone. Det gäller även Stora Enso Skoghall och Mönsterås som exempel.

Den mest omtalade förmånen är tillgången till fritidsbostäder. Här skiljer det rejält mellan bruken. Inom de stora koncernerna finns det fortfarande social­a fonder med ett enastående utbud.

Jobbar du på något av Billerud-bruke­n i Korsnäs, Frövi eller inom SCA-sfären handlar det inte bara om fjällstugor och attraktiva boenden inom landets gränser. Här erbjuds lägenheter i New York, Paris, London, Berlin, Kanarieöarna, Florida och på många fler orter. Totalt ett drygt 20-tal resmål och ett hundratal lägenheter.

Det kan jämföras med att få låna släpvagn, takbox och roddbåt som i Fiskeby eller hotellrabatt hos Strawberry (före detta Nordic Choice) på Bäckhammar.

Jämfört med förr verkar det traditionella julbordet vara på nedgång. På relativt många bruk har julbordet ersatts med en trivselpeng, som kan användas året om. Likadant är det med fruktkorgar och mackor på jobbet; det blir allt ovanligare.

På SCA Obbola bjuds det på färdigbredda mackor på tisdagar och fruktkorg vid vissa högtider. Holmen Strömsbruk har fruktkorg på helger, medan man på Stora Enso Skoghall bytt ut fruktkorgen mot pepparkakor.

Foton: TT Nyhetsbyrån, Freepik.com, Adobestock

Något som fortfarande hålls vid liv på många håll är däremot sociala sammankomster och evenemang med eller utan företagets inblandning. Det kan handla om fribiljetter till Halmstad arena (Sweden Timber Hylte), speedwaybiljetter (Holmen Hallstavik), IFK Norrköping­s hemmamatcher i fotboll (Holmen Braviken) eller bandy (Rottnero­s Vallvik).

De klassiska bussningarna till olika evenemang är inte lika vanliga som förut. Utom i Mölnlycke. De brukar ha ett tiotal aktiviteter för medlemmarna årligen, med Falkenbergsrevyn, Liseberg och Filmfestivalen i Göteborg som en del av utbudet.

Bland andra förmåner som finns är: bidrag till glasögon (Dals Långed Coatin­g), ögonoperation på brutto­löneavdrag (Sylvamo Nymölla, Nordic Paper Säffle), möjlighet att låna hem hjullastare och verktyg (SCA Obbola) och personal­verkstad för att fixa bilen (Nordic Paper Bäckhammar).

Mölnlycke ger också sina anställda rabatter på blöjor, tvättkräm, trosskydd med mera.

Och slutligen: Släpkärran! Kanske en av de mest populära och slitstarka förmånerna av dem alla. Numera oftast i fackets regi. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Den hemliga arbetsplatsen

Den hemliga arbetsplatsen

I över 250 år har det tillverkats värdepapper på Tumba bruk. Men först nu blir arbetarna medlemmar i Pappers. Vi har hälsat på i en anrik miljö, där det mesta är känslig information.

Swedpaper fortsatt i topp i löneligan

Swedpaper fortsatt i topp i löneligan

Swedpaper i Gävle har de högsta lönerna i Pappers, och gapet mellan toppen och botten har ökat. Det visar Dagens Arbetes unika lönekartläggning för 2020. Se hur ditt bruk ligger till i löneligan.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Löneligan för pappers- och massabruk

Löneligan för pappers- och massabruk

Har du högre eller lägre lön än dina kollegor på grannbruken? Nu kan du för första gången se hur lönen utvecklats de senaste åren. För alla skiftformer.

Höga löner hos de yngsta

Höga löner hos de yngsta

Nästan 37 000 kronor i månaden. Så mycket tjänar Pappers medlemmar under 30 år i snitt.

Tio bruk över drömgränsen

Tio bruk över drömgränsen

Massabruket i Mönsterås betalar återigen de högsta lönerna i landet. Det visar Dagens Arbetes lönekartläggning för 2018.

Oförändrat i lönetoppen

Oförändrat i lönetoppen

Även 2017 tjänade pappersarbetarna i Mönsterås mest i branschen, enligt DA:s unika kartläggning. Ytterligare tre bruk har numera en snittlön på över 30 000 kronor.

Kvinnor som vill uppåt

Kvinnor som vill uppåt

Kvinnor har svårt att nå de bäst betalda jobben, visar lönestatistik från Pappers som DA har bearbetat. Vi har träffat två kvinnor på Billerud Korsnäs Gävle som inte tvekar att sträva uppåt.

”Dubbelskift ska undvikas”

”Dubbelskift ska undvikas”

Arbetstidernas förläggning får aldrig tumma på hälso- och säkerhetsaspekterna. Det menar Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna.

Högsta lön för mödan: 95 845 kronor

Högsta lön för mödan: 95 845 kronor

577 pappersarbetare tjänade över 50 000 kronor brutto i månaden i oktober i fjol. Dagens Arbetes siffror visar månadslön inklusive alla tillägg. Läs hela listan här – se var man tjänade allra mest.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.