Industriarbetarnas tidning

Anebyhus i konkurs

28 augusti, 2023 - 14:32

Skrivet av

Rekonstruktionen som inleddes i januari kunde inte rädda Anebyhusgruppen. Förra veckan begärde de sig själva i konkurs.
Det senaste året har bostadsbyggandet mer än halverats.

En tom orderbok och en marknad utan ljusning. Så beskriver Anebyhusgruppen själva läget i det pressmeddelande som gick ut i samband med konkursbeskedet. Närmare 80 anställda vid de två produktionsenheterna i småländska Aneby och Klöverfors i Skellefteå berörs.

Det senaste året har Anebyhusgruppen arbetat hårt för att anpassa sig till det tuffare läget på marknaden. För ett år sedan avvecklades tillverkningen av kundunika styckehus. Företaget drog ner på inhyrd personal och lade ett varsel på 75 personer.

Några månader senare ansökte Anebyhusgruppen om företagsrekonstruktion, vilket beviljades i januari. Det var ett försök att rädda företaget från konkurs och en möjlighet att ställa om verksamheten för att nå lönsamhet igen.

Men förra veckan tvingades företaget alltså att ansöka om konkurs. Förhoppningarna om att räntan skulle stabiliseras och att bostadsmarknaden skulle återhämta sig under året infriades inte, skriver företagets vd Fredrik Anheim i pressmeddelandet.

Den senaste byggstatistiken från SCB visar tydligt vad många aktörer inom byggbranschen går igenom just nu. Nybyggnationen befinner sig i fritt fall. Första halvåret 2023 påbörjades 57 procent färre nya lägenheter jämfört med samma period året innan. Det är framför allt andra kvartalet som drar ner statistiken. Jämfört med förra året påbörjades då 65 procent färre nya lägenheter jämfört med året innan.

Orsakerna till inbromsningen är flera. Bland annat ökade kostnader för byggmaterial och svårigheter med leveranser ända sedan pandemin. Även kriget i Ukraina har påverkat. Inflationen, snabbt höjda räntor och en osäkerhet på marknaden har gjort att många byggprojekt har stoppats och att privatpersoner tvekar inför att investera i nytt boende.

Varslen bland trähusföretagen har varit många det senaste året. Även underleverantörer som fönster- och golvtillverkare påverkas.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Vi står beredda att bygga husen

Vi står beredda att bygga husen

Samtidigt som bostadsbristen gör det svårt att få människor att flytta till jobben i norra Sverige, står många trähusbyggare utan arbete. Nu måste politikerna kliva fram, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Mörk tid väntar trähusföretagen

Mörk tid väntar trähusföretagen

Inbromsningen i trähusbranschen fortsätter. Efter en tuff höst lades flera stora varsel i januari. Nu flaggar arbetsgivarna för ännu bistrare tider det kommande året.

Tvärstopp i husfabriken

Tvärstopp i husfabriken

På Smålandsvillan i Vrigstad monteras det för fullt och allt verkar flyta på. Men skenet bedrar. Ägaren ­varslade häromveckan om uppsägning av 70 personer.

GS: Regeringens åtgärder mot byggkrisen räcker inte

GS: Regeringens åtgärder mot byggkrisen räcker inte

GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö är inte imponerad av regeringens förslag. Trä- och möbelföretagens vd är mer positiv.

Ministern samlade till krismöte om byggandet

Ministern samlade till krismöte om byggandet

Bostadsbyggandet är i en allvarlig kris som kräver politiska åtgärder. Det var budskapet under rundabordsmötet som bostadsminister Andreas Carlson (Kd) bjudit in till. GS ordförande Per-Olof Sjöö vill se politiska åtgärder.

Svenska fönstertillverkare storvarslar

Svenska fönstertillverkare storvarslar

Byggkrisen fortsätter slå hårt mot underleverantörerna. Förra veckan lades de största varslen hittills på Sveriges största fönstertillverkare, Elitfönster och Svenska fönster.

”Folk blir oroliga och tappar fokus”

”Folk blir oroliga och tappar fokus”

Dyrare byggmaterial, höjda räntor och en osäker slutmarknad har lett till vikande orderingång på trähusfabrikerna. Nästan alla anställda på K2A Trähus i Valdemarsvik och Gävle blir av med jobbet när projekt läggs i malpåse.

Så lyfter de säkerheten på Hällingsjö Hus

Så lyfter de säkerheten på Hällingsjö Hus

Blockerade utrymningsvägar, truckar med dåliga bromsar och kapsågar utan klingskydd. Allt är historia. På Hällingsjö Hus har dåliga vanor ersatts av säkra rutiner.

Trähusen skjuter åter i höjden

Trähusen skjuter åter i höjden

Behovet av fler bostäder gör att branschen klarat pandemin. Den gröna omställningen fortsätter att ge fler byggen av trä.

Rekordlyft för trä i flerbostadhus

Rekordlyft för trä i flerbostadhus

Det svenska bostadsbyggandet minskar nu från de senaste årens höga nivåer, men trähusindustrin är tydligt optimistiskt. Dels byggdes det rekordmånga lägenheter i trä i fjol, dels ökar dess marknadsandel.