Industriarbetarnas tidning

Mark syr kungens stövlar

Publicerad 2016-01-07, 12:02   Uppdaterad 2020-08-06, 15:05

Profilen En metallarbetare i Målilla utrustar kungahuset med stövlar. Mark Beabey är skomakaren som blev CNC-operatör. Hemma i källaren tillverkar han hovets drabantstövlar. Mark Beabey berättar om …

Mark Beabey

Ålder: 51 år.
Bor: Utanför Målilla.
Arbetar: CNC-operatör på Rosenfors bruk i Målilla.
Aktuell: Har just levererat ytterligare två par drabant-stövlar till hovet.

Hur han började

”Det var hemma i England. Jag lockades av hantverket och jag har helt lärt mig själv. Insåg att jag och läder trivdes ihop.

I England finns efterfrågan på historiska plagg genom alla historiska sällskap där folk klär ut sig. För att inte tala om alla lokala historiska marknader. Efter en tid knöts jag till det nystartade historiska museet Royal Armouries Museum i Leeds. Jag fick göra det jag verkligen gillar: kombinera hantverk med historia.”

Att göra stövlar till hovet

”I England kom jag att tillverka stövlar åt det brittiska kungahuset. När jag flyttade till Sverige fick jag på omvägar kontakt med hovet som först beställde sju par drabantstövlar. Sådana som Karl XII:s karoliner hade. Sedan har de fortsatt beställa och jag har jobbat med dem på fritiden.

Det har gått bra. Att tillverka ett par tar minst fyrtio timmar. På Slottsbacken finns snart tjugo av mina stövlar.

Om jag kan kallas hovleverantör? Nja, inte officiellt i alla fall. Inte än.”

Att jobba på bruket

”Vi flyttade till Sverige för att vi verkligen gillade landet. Så mycket lugnare och enklare än i England. Att vi hamnade i Målilla berodde delvis på att jag anlitades att jobba med Salve medeltidsstad utanför Kalmar.

Men att leva som hantverkare är osäkert. Man vet inte när inkomsterna kommer. Därför började jag på bruket för åtta år sedan. Tyvärr går det dåligt nu och jag är en av dem som sägs upp. Synd, för det har varit ett bra jobb som gått att kombinera med skomakeriet.”

Berättat för Harald Gatu

Vad gör en drabant?  

Drabanterna fungerar som kung Carl Gustafs ceremoniella livvakter vid högtidliga tillfällen, till exempel inkommande statsbesök. I uniformerna hittar man soldater från Försvarsmakten.

Förutom att upprätthålla en statsceremoniell tradition gör drabanterna skyddsvaktstjänst utanför gästrummen på Kungliga slottet. Vid gästernas ankomst bär de Karl XI:s uniform och vid avfärd Karl XII:s.

Visste du att …

Kåren består av 24 drabanter och en drabantchef. Den genomsnittliga drabantvakten är en 24-årig man, men det finns även kvinnliga drabanter. Det är Kungliga Husgerådskammaren som tillhandahåller drabanternas kläder och utrustning och mellan uppdragen förvaras dessa i Kommendantstaben i Högvaktsflygeln.

Stövlarna återanvänds och vårdas för framtiden – men vid behov får drabanterna ett splitternytt par.

Vaktar hovet

De kungliga drabanterna har länge tillhört hovets inre vakthållning. Det var kung Karl XI (1660–1697) som var först med att skaffa sig ett ridande drabantkompani, som både tjänstgjorde som stridande förband och som inre vaktstyrka. Men år 1700 tog Karl XII livdrabanterna under sitt direkta befäl och gjorde dem till ett elitförband.

Text: Ellen Myrgård, Svensk Damtidning

Här kan du läsa reportaget i Svensk Damtidning

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Ärligt talat hade jag nog tröttnat lite”

”Ärligt talat hade jag nog tröttnat lite”

Mark Beabey arbetade som CNC-operatör och tillverkade stövlar till hovets drabanter hemma i källaren.

Ta hand om kängorna i vinter

Ta hand om kängorna i vinter

Ett par läderkängor kan hålla i många år om du sköter dem rätt. Hovets stövelmakare Mark Beabey förklarar vad som krävs för att de…

Här finns  industri­utbildningarna som leder till jobb – startar i höst

Här finns industri­utbildningarna som leder till jobb: ”Stor potential”

Ska ge kompentensen industriföretagen skriker efter  ”Spännande initiativ”

”Vi i bandet levde som ett kollektiv”

”Vi i bandet levde som ett kollektiv”

I Slagsmålsklubben spelade sågverksoperatören Björn Anders Nilsson för 15 000 fans på Peace & Love. I dag gör han musik hemma på vinden.

”Man måste se till att ramla rätt”

”Man måste se till att ramla rätt”

Joel Ross på räddningstjänsten på pappersbruket Billerud utanför Gävle. På fritiden klättrar han uppför stora stenklippor.

”En speciell känsla på två hjul”

”En speciell känsla på två hjul”

Andreas ”Hubbe” Lundberg har cyklat BMX sedan han var elva. "Det kan ta så många timmar att lära sig ett trick och det är…

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

På jobbet tillverkar Sofia Lod möbler i småländska Totebo. På fritiden kör hon folkrace så ofta hon kan och hinner.

”När mamma gråter är texten bra”

”När mamma gråter är texten bra”

Hennes ord nålar fast Malmfälten på Lapplands horisont. Med samma ord vann gruvarbetaren Wilma Saga Persson Poetry slam Norrbotten. Här kan du se henne…

”Jakt är som semester för mig”

”Jakt är som semester för mig”

Till vardags jobbar Claes Werninger som processoperatör på massabruket i Vaggeryd. På fritiden jagar han och tävlar i prickskytte.