Industriarbetarnas tidning

Förbundsjuristen: Lagen behöver ändras

Publicerad 2017-05-19, 05:50   Uppdaterad 2024-01-18, 14:53

IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

Brister i lagen gör det möjligt för arbetsgivare att sparka folk utan saklig grund, hävdar IF Metall. Nu rustar förbundsjuristen för strid i Arbetsdomstolen, AD.

Så säger avtalet

I kollektivavtalet, Gemensamma metall, som gäller IF Metallmedlemmarna på Benteler i Skultuna, finns skrivningar om vad som gäller för övertidsarbete:

”Befrielse från övertidsarbete bör inte nekas då arbetstagaren på grund av bärande skäl gör framställning om befrielse i samband med arbetsgivarens begäran om övertidsarbete.”

Arbetsgivaren ”bör” alltså inte neka en anställd som har bärande skäl att slippa jobba övertid.

21 avsked förra året

Allt fler IF Metallmedlemmar avskedas. 2015 gick åtta fall ­vidare till central förhandling. 2016 ökade det till 21 avsked.

Under vintern lämnade IF Metall in två stämningar till Arbetsdomstolen, AD. Fallet med Ove Pettersson var ett av dem.

I AD avgörs arbetsrättsliga tvister. Den som inte är med i facket eller som inte har stöd av sitt förbund kan gå till tings­rätten. Tingsrättens dom kan överklagas till AD.

Ove Pettersson är en av flera IF Metallmedlemmar som blivit avskedade på senare tid. Enligt Darko Davidovic, förbundsjurist på IF Metall, så utnyttjas dagens system av arbetsgivarna: Det är billigare att ge någon sparken än att säga upp.

Den som blir avskedad (sparkad) får lämna sin arbetsplats direkt utan lön. Arbetsgivaren behöver inte heller omplacera eller rehabilitera. Vid en uppsägning får däremot den drabbade normalt lön under hela uppsägningstiden.

– Företagen har insett att om de ger någon sparken slipper de betala, säger Darko Davidovic.

Förbundsjuristen har uppmärksammat att arbetsgivarna anger skäl som knappast skulle hålla i en domstolsprocess.

– Det är en form av utpressning mot den drabbade, säger han.

När facket förhandlar om avskedandet med arbetsgivaren så är det vanligt att de erbjuds en uppgörelse om några månadslöner.

– En som hamnat i ett sådant läge tar uppgörelsen. Några månadslöner är bra för den som inte har en enda. I realiteten är det en vinst för företaget, säger Darko Davidovic.

Han menar att arbetsgivarna kringgår lagen och väljer nu att driva fallet med Ove Pettersson till AD.

– I dagens system finns ett incitament för arbetsgivaren att avskeda även om avskedet inte håller.

Ytterligare ett problem är det förhandsbeslut som IF Metall bad om när stämningsansökan lämnades in till domstolen. Facket ville att Ove Pettersson skulle få ha kvar sin anställning fram till att målet slutligen prövats, eftersom han då skulle behålla sin lön fram till huvudförhandlingen i domstolen.

Men AD avslog begäran. Enligt sin praxis menade AD att även om det inte funnits saklig grund för avsked kan det ha funnits saklig grund för uppsägning. Därmed ska avskedet bestå fram tills målet kommer upp i domstol. I det här fallet till mitten på juni.

– Där behöver lagen ändras. I de här fallen ska förhandsbeslutet prövas mot om det funnits saklig grund för avsked. Det här vållar enorm skada för Ove. Han mår dåligt och är arbetslös, säger Darko Davidovic.

Maria Steinberg, lektor vid Örebro universitet och Sveriges främsta expert på arbetsmiljörätt, har sett samma utveckling som IF Metalls förbundsjurist.

– Det är billigt för arbetsgivarna att avskeda. Ibland kan jag få uppfattningen att det är det arbetsgivarorganisationerna lär ut nu för tiden. Det är en ny praxis som utvecklas.

– Det behövs en politisk debatt om det är så här vi vill ha det. Vi ser utvecklingen även i den offentliga sektorn, säger Maria Steinberg.

3 kommentarer till “Förbundsjuristen: Lagen behöver ändras

  • Ja, och vilka har erbjudit arbetsgivarna möjligheten att beordra övertid hur som helst! Trots möjligheten att ta bort denna formulering i avtalet har facket ignorerat medlemmarnas vilja.

  • Man ska vara försiktig med vilka portar man öppnar, det har inte IF Metall varit. Vi måste alltid ha med oss när vi skriver avtal, att det finns oseriösa människor hos arbetsgivarna som utnyttjar kryphålen maximalt.

  • Har man utfört ordinarie arbetstid så tycker jag att arbetsgivaren ska vara nöjd. Man kan inte kräva övertid två söndagar i följd. Man kan skjuta upp helgvilan i en vecka, men sen ska arbetaren ha 72 timmars helgvila. Om inte det gäller i If Metall är det ett konstigt kollektivavtal. Heja Ove hoppas du får rätt!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Sparkade Ove får skadestånd – men inte sitt jobb

AD: Fel att avskeda Ove

Ove Pettersson fick sparken för att han vägrade övertid. Nu säger Arbetsdomstolen att det var fel att avskeda, men att det fanns grund för…

”Han har gjort det som avtalet kräver”

Under slutanföranden i Ove Pettersson-rättegången i Arbetsdomstolen argumenterade IF Metall för att Ove hade rätt att säga nej till övertid. Arbetsgivarsidan stod fast vid…

”Det var en vrång stämning”

DA rapporterar från förhandlingen om avskedet av Ove Pettersson. Han fick sparken från Benteler i Skultuna efter att ha vägrat övertid.

Oves avsked prövas av AD

I dag inleds rättegången om Ove Pettersson som fick sparken efter att han sagt nej till övertid. Dagens Arbete följer huvudförhandlingen.

”Kan vara en praktisk lösning”

Arbetsgivare sparkar anställda av praktiska och ekonomiska skäl. Det säger Lars Askelöf, förhandlingschef på IKEM – Innovations- och kemiindustrierna.

Bråk på krogen görs upp i rätten 

En LKAB-anställd fick sparken efter att han påstods ha hotat en arbetskamrat på krogen på fritiden. I veckan har ärendet tagits upp i Arbetsdomstolen.

Anställd fick sparken efter bråk på krogen

En LKAB-anställd påstås ha hotat en arbetskamrat på en pub på fritiden. Mannen förnekar att han hotat arbetskompisen. Men det spelade ingen roll: LKAB sparkade honom. Ärendet…

Konflikt på Cytiva: ”Vi behandlas som boskap”

Konflikt på Cytiva: ”Vi behandlas som boskap”

Medicinteknikföretaget Cytiva i Umeå vill inte längre tillåta flextid och har sagt upp avtalet innan förhandlingarna med IF Metall slutförts. ”Så nära en otillåten…

Vårdade familjen – fick sparken

En släkting dog, en annan behövde skjuts till sjukhuset. Ove Pettersson sa nej till övertid två ­söndagar i rad. Då blev han avskedad.

Frun twittrade om strejken – Tesla går till hårt motangrepp

Frun twittrade om strejken – Tesla går till hårt motangrepp

Tweet om strejk och övertid hemligt  Kallades in till kontoret